ben30 25.10.08, 14:42 ie lub tuz przy balkonie potrzebuje czyjejs zgody? Jestem wlascicielem mieszkania. W budynku jest wspolnota mieszkaniowa, jest administartor budynku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
89zen Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 25.10.08, 17:13 jesli mieszkasz w wspolnocie to zgode potrzebujesz, bo to nie jednorodzinny domek tylko budynek w ktorym mieszkaja poza toba jeszcez inne osoby. I najwazniejsze ta antena nie moze bezkarnie umiejsowiona zaslaniac widok z okna twoim sasiadom. Przejdz sie po miescie - antena moze "przeszkadzac" tylko tobie i "dekorowac' tylko twoj wlasny balkon, nidy nie moze zagladac do okien sasiadom ani w zaden inny sposob byc wizytowka cudzego okna. Jesli tak bedzie spokojnie siasiedzi zloza skarge - tak zrobila moja dziewczyna kiedy ktoregosc dnia za jej oknem pojawila sie czyjas satelita. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 22.01.09, 23:05 BZDURA Odpowiedz Link Zgłoś
alladyn-solar-batt Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 31.03.09, 15:37 serafin666 napisał: > BZDURA zgadza się, bzdura, nie potrzebujesz. Niech sobie mieszkają...inne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 25.10.08, 18:07 nie Odpowiedz Link Zgłoś
magnus555 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 27.10.08, 23:42 Jeżeli montujesz antenę w obrysie swojego otworu okiennego to zgodnie z art. 684 kc jest to tzw. ulepszenie i nie potrzebujesz żadnej zgody zarówno WM czy nadzoru budowlanego. Ale ze względu na swoją i oby nie kogoś trzeciego ewntualną szkodę (np. antena może odpaść od ściany) powinna być zamontowana solidnie tak jak to mówi pośrednio tenże art. 684 kc. Zgodnie z tym artykułem mógłbyś zamontować antenę również na dachu w swoim budynku ale tutaj wymagana jest już zgoda WM. Ale co ciekawe i w tym przypadku WM nie może odmówić a jeżeli odmówi to można zrobić sprawę sądową którą na mocy tego art. 684 powinna przegrać. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 28.10.08, 13:07 magnus555 napisał: > Jeżeli montujesz antenę w obrysie swojego otworu okiennego to > zgodnie z art. 684 kc jest to tzw. ulepszenie O rany! Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zaistnieć. Popieram i potwierdzam odpowiedź: "nie". Wprawdzie, jeśli już zabiera się głos, to grzecznie byłoby uzasadnić, dlaczego nie, ale czego tu wymagać od błazna, którego ulubionym powiedzeniem jest "bzdura" lub "całkowita bzdura". Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinkowy.zarzadca Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 28.10.08, 13:37 Anteny nie wolno montować w świetle okna, bo to narusza przepisy o właściwym doświetleniu lokalu mieszkalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 28.10.08, 20:40 głupota! Nie wolno montować w oknie sąsiada z art.144 K.c. A racja jest w ulepszeniu / w powyższej kwesti jest wyrok sądu /. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 22.01.09, 23:09 nietuzinkowy - ale idiota Odpowiedz Link Zgłoś
qaqa5115 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 28.10.08, 20:20 tak<=.=> Odpowiedz Link Zgłoś
wrobeleczek1 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 22.01.09, 21:37 a czy sąsiad może zainstalowac swoją antene na moim balkomie od dołu /nie zasłaniając mi okna/ Odpowiedz Link Zgłoś
marwika63 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 23.01.09, 10:58 Jeżeli mu na to pozwolisz, to może. W naszym bloku (i jak przypuszczam na całym osidlu) nikt nikogo nie pyta czy może zamontować sobie antenę satelitarną. Montujemy jednak tak, żeby żadnemu sąsiadowi nie przeszkadzała (nie zasłaniała widoku, nie zahaczała o jego balkon). Tak wogóle to mnie ten "las" anten nie bardzo sie podoba. Ale cóż zrobić, jeżeli nie ma poprowadzonej na osiedlu instalacji telewizji kablowej. Odpowiedz Link Zgłoś
3uzbrojeniowiec Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 15.03.09, 12:56 bezwzględnie powinno się uzyskAC ZGODE ZARZĄDU wSPÓLNOTY WRAZ Z WARUNKAMI ZAMOCOWANIA. NALEZY PAMIETAC IŻ ŚCIANY BUDYNKU I PŁYTA BALKONOWA NALEŻY DO CZĘŚCI WSPÓLNEJ.oPRÓCZ TEGO ISTNIEJE TEŻ USTAWA PRAWO BUDOWLANE KTÓRA NAKŁADA NA ZARZĄD WWSPÓLNOTY OKREŚLONE CZYNNOŚCI ZWIĄZANE Z KONTROLĄ KONSTRUKCJI ZAMONTOWANYCH NA ŚCIANACH BUDYNKU PO SILNYCH WIATRACH. KTO ZA TO MA ZAPŁACIĆ - TO MUSI USTALIC ZARZĄD Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 15.03.09, 13:38 Takie tematy powinny wracać na forum jak bumerang. W naszej wspólnocie jest delikwent co regularnie szuka odpowiedniego miejsca dla swojej anteny satelitarnej. Najpierw przybił antenę do komina na dachu ale mu nie pasiło to zdjął i zawiesił na ścianę elewacyjną przebijając się do swojego pomieszczenia mieszkalnego,zaczeliśmy docieplać ścianę dostał nakaz zdjęcia anteny i zakaz zawieszania na ścianie elewacyjnej, no to wlazł z powrotem na dach i tak się zainstalował że pękł komin, a co najgorsze że ten człowiek nie poczuwa się do odpowiedzialności, a wręcz przeciwnie uważa że jest w porządku. I faktycznie, ani tłumaczenie zarządu, ani Sąd, ani Inspektor nie dociera do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Czy żeby zainstalować antenę satelitarną na b 15.03.09, 18:59 ben30 napisał: > ie lub tuz przy balkonie potrzebuje czyjejs zgody? Jestem > wlascicielem mieszkania. W budynku jest wspolnota mieszkaniowa, > jest administartor budynku. Te sprawy powinny być rozstrzygnięte w Regulaminie wspólnoty... To właściciele lokali decydują czy ich nieruchomość budowlana będzie wyglądać jak choinka obwieszona antenami czy normalna standardowy dom... o uszkodzeniach elewacji nie wspomnę... ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
henio40 Wilk syty i owca cała 24.03.09, 11:26 Aby nie szpecić budynku proponuję założenie zbiorczej anteny satelitarnej wraz z tv cyfrową i analogową oraz radiową. Mogę wam polecić firmę z Piaseczna WWW.SKSYSTEM.PL Prowadzi ją Pan Kamil Korbik. Duże doświadczenie profesjonalne wykonanie i długa gwarancja. A z tego co wiem elastyczne godziny pracy oraz gdy zachodzi potrzeba praca w nocy, soboty, niedziele. Czyli profesjonalna obsługa. Poznałem tego Pana gdy pracował kiedyś w firmie produkującej anteny, wtedy doradził mi dobór sprzętu i wszystko działa bez zarzutu od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Wilk syty i owca cała 25.03.09, 14:33 jest mały problem ... wskazana przez ciebie witryna nie działa...:((( ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
henio40 Re: Wilk syty i owca cała 29.03.09, 23:42 Dzwoniłem, rzeczywiście do końca tygodnia trwają prace nad stroną. Ale w razie czego jest tam już umieszczony kontakt email oraz telefon. Odpowiedz Link Zgłoś