Dodaj do ulubionych

przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, koszt

27.11.08, 20:30
Witam
w budynku, gdzie "większość" posiada gmina, było niedawno przeprowadzane
doszczelnianie instalacji gazowej.
Właściele mieszkań otrzymali wezwania do zapłaty za wykonaną usługę.
Wiem, że instalacja gazowa od licznika leży w gestii właściciela.
Jednak w latach ubiegłych przegląd odbywał się na innych zasadach.
A mianowice:
Przegląd wykonywała firma zewnętrzna, natomiast doszczellnianie (wg
otrzymanych zaleceń) kżdy z włascieli wykonywał indywidualni - przedstawiając
w terminie 14 dni zarządcy protokół z doszczelnienie instalacji gazowej.
Moje pytanie brzmi:
czy jako właściciele mieszkań mamy prawo się odwołać od tej decyzji (nakaz
zapłaty) powołując się na lata ubiegłe?
Obserwuj wątek
    • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 27.11.08, 22:29
      Przeglad instalacji gazowej odbywa sie na koszt wspolnoty.
      Za doszczelnianie instalacji przed licznikiem odpowiada wspolnota a po liczniku wlasciciel mieszkania.

Jesli doszczelnianie instalacji za licznikiem odbywalo sie podczas przegladu to kazdy wlasciciel pownien, na to doszczelnianie, zawrzec osobna umowe z wykonawca i otrzymac od niego fakture. Wspolnota nie powinna sie mieszac w te rozliczenia.
      • czajnik5 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 00:44
        Tak, owszem. Pytanie tylko, co autor rozumie tu przez doszczelnianie, ponieważ
        wszystko zależy od przyjętej metody.

Jeżeli doszczelnianie ma polegać tylko i wyłącznie na likwidacji nieszczelności
        na połączeniach przewodów (gwintowanych, spawanych - nieważne), lub przy
        armaturze, tudzież odbiornikach gazowych, to nie ma problemu - podana metoda
        jest dobra, słuszna, właściwa.

Jeżeli jednak doszczelnia się całą instalację wraz z przewodami np. za pomocą
        emulsji polimeryzującej, to nie jest możliwe doszczelnianie fragmentami
        (względnie byłoby tak trudne, że pozbawione sensu) instalacji, która stanowi
        całość techniczno-użytkową. Wtedy pozostaje chyba tylko rozliczenie kosztów
        procentowe.

Apropos, zainteresuj się (i przy okazji swoją wspólnotę) porządnym
        uszczelnieniem za pomocą preparatów na bazie żywic syntetycznych. Całej
        instalacji, raz i na wiele lat.

Pozdrawiam.
        • lillyofthevally Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 09:20
          przegląd polegał na "przejechaniu" aparacikiem po rurach gazowych :)
          doszczelnianie polegało na likwidacji nieszczelności na instalacji gazowej.
          czyli nie pozostaje nam nic innego jak zapłacić za tę usługę?
          • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 11:06
            lillyofthevally napisała:

> przegląd polegał na "przejechaniu" aparacikiem po rurach gazowych :)
            > doszczelnianie polegało na likwidacji nieszczelności na instalacji
            gazowej.
            > czyli nie pozostaje nam nic innego jak zapłacić za tę usługę?

Sprecyzuj o jakiej usludze piszesz.

Jak napisalem wczesniej, za sprawdzanie szczelnosci odpowiada
            wspolnota. Jedynie doszczelnianie instalacji zalicznikowej placi
            wlasciciel. Powininna na to byc osobna faktura.
            • lillyofthevally Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 14:40
              firma wykonywała przegląd instalacji gazowej i jej doszczelnienie - za co
              zostali obciązeni właściciele mieszkań!!!
              nie wiem jak mam to bardziej sprecyzować
              przegląd to przegląd
              doszczelnianie to doszczelnianie
              czyli mam rozumieć że zarząd WM postąpił niezgodnie z przepisami nie dając nam
              właścicielom prawa wyboru - tylko pozwalając firmie dokonującej przeglądu
              również dokonać usługi doszczelnienia?!
              • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 21:53

> firma wykonywała przegląd instalacji gazowej i jej doszczelnienie
                - za co
                > zostali obciązeni właściciele mieszkań!!!
                > nie wiem jak mam to bardziej sprecyzować
                > przegląd to przegląd
                > doszczelnianie to doszczelnianie

A ten nakaz zaplaty to dla kogo ma byc?
                Czy dla wspolnoty?

Jesli dla wspolnoty to nie powinna sie ona wtracac w koszty
                doszczelniania instalacji wlasciciela (za licznikiem).

Za przeglad gazowy juz zaplaciliscie placac za koszty zarzadu.

Jesli macie placic za doszczelnianie to kazdy wlasciciel powinien
                dostac osobna fakture za wykonana prace zawierajaca dokladny opis
                wykonanych prac.
                • lillyofthevally Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 08:23
                  każdy właściciel dostał rachunek + kosztorys z wykonanych prac
                  jednak wg mnie jest to bezprawne zagranie zarządu WM.
                  Po przeglądzie instalacji każdy właściciel powinien dostać protokół z wytycznymi
                  co należy ew. doszczelnić za licznikiem i wykonać to we własnym zakresie -
                  dostarczając stosowny protokół do Zarządcy.
                  A nie postawić przed faktem dokonanym właścicieli mieszkań.
        • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 28.11.08, 11:09
          czajnik5 napisał:

> Jeżeli jednak doszczelnia się całą instalację wraz z przewodami np.
          za pomocą
          > emulsji polimeryzującej, to nie jest możliwe doszczelnianie
          fragmentami

Wydaje mi sie ze stosujac taka metode doszczelniania licznik trzeba z
          instalacji zdjac a wiec instalacja jest w ten sposob dzielona na dwie i
          mozliwe jest doszczelnianie obu czesci instalacji osobno.

Pozdrawiam.

• gietek3 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 19.12.08, 18:15
          co to są te emulsie plimeryzujące i gdzie morzna je dostac
          • koziorozka Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 19.12.08, 19:48
            wpisz w google - prodoral
          • czajnik5 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 20.12.08, 09:34
            gietek3 napisał:

> co to są te emulsie plimeryzujące i gdzie morzna je dostac

MORZNA ruwniesz fpisać po prostu "emulsje polimeryzujące", względnie
            "doszczelnianie instalacji gazowych".

Pozdrawiam
            • manifa Re: czajnik5 20.12.08, 10:04
              złośliwiec :P
              • czajnik5 Re: czajnik5 20.12.08, 13:42
                manifa napisała:

> złośliwiec :P

Tylko trochę. Wyznaję zasadę: "Edukacja na wesoło".

Pozdrawiam.
                • czajnik5 Re: czajnik5 20.12.08, 21:33
                  czajnik5 napisał:

> Tylko trochę. Wyznaję zasadę: "Edukacja na wesoło".

A jeszcze nawiązując do tego tematu napiszę, że ja też ostatnio miałem niemały
                  dylemat, czy napisać "nie wniesienie", czy może "niewniesienie". I co się okazało?

Proszę sobie to zapamiętać raz na zawsze: "nie" z rzeczownikami, nawet tymi
                  odczasownikowymi, piszemy zawsze ŁĄCZNIE, z jednym tylko wyjątkiem. Poprawna
                  jest więc forma "niewniesienie". Jeżeli zobaczą Państwo zatem napis na sklepie w
                  stylu "Prosimy o nie wprowadzanie psów", to już wszyscy od dzisiaj będziemy
                  wiedzieli, że gdzieś tu popełniono błąd.

Oto, co znalazłem na jakimś blogu, gdzie jeden Pan podaje za innym Panem z PWN:

"Cząstkę nie z rzeczownikami pisze się łącznie, nawet gdy rzeczownik pochodzi od
                  czasownika i dziedziczy po nim schemat łączliwości składniowej. Jedyny wyjątek
                  dotyczy konstrukcji typu nie X, ale Y – tak rzadkich, że nawet przykład mi
                  trudno wymyślić. Niech będzie taki: „Odtąd już nie chodzenie, ale bieganie do
                  szkoły stało się jego pasją”.
                  — Mirosław Bańko, PWN"

Pozdrawiam serdecznie.
      • xxxll Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 09:02

wiseman1 napisał:

> Jesli doszczelnianie instalacji za licznikiem odbywalo sie podczas
        > przegladu to kazdy wlasciciel pownien, na to doszczelnianie,
        > zawrzec osobna umowe z wykonawca i otrzymac od niego fakture.
        > Wspolnota nie powinna sie mieszac w te rozliczenia.

Gratuluje roztropności i zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom budynku!!!!
        Niech tak pojmowana "sprawiedliwość społeczna" nie góruje nad bezpieczeństwem ludzi, za które odpowiada Wspólnota jako ogół właścicieli lokali.

To, że właściciel ma zapłacić za doszczelnienie odcinka za licznikiem jest pewne jak Amen w pacierzu.
        Dobrą praktyką jest zawieranie umów, z osobami (firmami) posiadającymi uprawnienia na wykonywanie usług na przegląd instalacji wraz z doszczelnieniem jej.

Właścicielowi lokalu jest to obojętnie od kogo otrzyma "wezwanie do zapłaty" za doszczelnienie odcinka instalacji gazowej będącej pod jego zarządem.

----------------------------------------------------------------
        Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
        www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
        • lillyofthevally Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 09:20
          tak może i obojętnie - ale nie jest obojętny koszt
          bo ja mam pana z uprawnieniami, który za tę usługę zażyczyłby sobie 50 zł. a nie
          jak ta firma 160!!!
          • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 11:21

> tak może i obojętnie - ale nie jest obojętny koszt
            > bo ja mam pana z uprawnieniami, który za tę usługę zażyczyłby
            sobie 50 zł. a ni
            > e
            > jak ta firma 160!!!

Trzeba bylo poprosic ich aby wyszli z Pani mieszkania w momencie
            kiedy skonczyli przeglad i zaczeli dobiereac sie do Pani instalacji.

• xxxll Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 13:00

wiseman1 napisał:

> lillyofthevally napisała:
              >
              > > tak może i obojętnie - ale nie jest obojętny koszt
              > > bo ja mam pana z uprawnieniami, który za tę usługę zażyczyłby
              > > sobie 50 zł. a nie jak ta firma 160!!!
              >
              > Trzeba bylo poprosic ich aby wyszli z Pani mieszkania w momencie
              > kiedy skonczyli przeglad i zaczeli dobiereac sie do Pani instalac

No proszę. Przy próbie wyrzucenia i niedopuszczenia do likwidacji nieszczelności
              OSOBA sprawdzająca, powinna odciąć dostawę gazu, przy liczniku, do lokalu, bo
              grozi to wybuchem i powiadomić Gazownie o takiej czynności.

"""Następnie właściciel lokalu powinien usterkę usunąć, Wspólnota powinna, na
              koszt właściciela lokalu, dokonać ponownego sprawdzenia instalacji gazowej ,
              wydać zaświadczenie, że instalacja jest wolna od wad.
              Następnie właściciel powinien zwrócić się do dostawcy gazu o wznowienie dostaw."""

Oczywiście z tą całą procedurą związane są opłaty .... no i jeszcze to kilka dni
              trawa.

Wybór należy do Ciebie właścicielu lokalu!!!!!!!!.

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla
              osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
              • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 13:25
                Autorka tego tematu ma pretensje ze firma wykonujaca przeglad
                dokonala napraw jej instalacji. Miala prawo im tego zabronic.
                Wykonawca przegladu mial prawo odciac doplyw gazu do lokalu jesli
                przeciek zagrazal wybuchem.

Dalej Panie XXXL pisze Pan brednie.

Wlasciciel ma prawo sam naprawic wade swojej instalcji i jest
                oczywiste ze prace wykona licencjonowana osoba ktora wystawi
                dokument opisujacy jakie prace wykonano i podpisze sie pod nim a
                nastepnie odtworzy doplyw gazu do lokalu.
                Taki dokument w zupelnosci wystarczy wspolnocie i zadne pnowne
                sprawdzanie nie jest wymagane.
                • xxxll Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 18:53

wiseman1 napisał:

> Dalej Panie XXXL pisze Pan brednie.
                  >
                  > Wlasciciel ma prawo sam naprawic wade swojej instalcji ...

Prawo ma, ale .... niech wie, ile takie procedury kosztują ...

Szkoda, że na Pana to nie trafiło , bo Żona w przyszłości wybiłaby Panu z głowi to "właścicielskie Pieniactwo prawa" ... tydzień bez gazu .... to alternatywa tego prawa... dobre i kto tu pisze brednie.

> Taki dokument w zupelnosci wystarczy wspolnocie i zadne pnowne
                  > sprawdzanie nie jest wymagane.

Myli się Pan , szkoda, że na Pana to nie trafiło, a przekonałby się Pan, ile to Pieniactwo, Pana by kosztowało. Polak zawsze mądry po szkodzie .... "wiedza" kosztuje....

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
                  • wiseman1 Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 01.12.08, 12:29
                    xxxll napisał:

> Myli się Pan , szkoda, że na Pana to nie trafiło, a przekonałby
                    się Pan, ile to
                    > Pieniactwo, Pana by kosztowało. Polak zawsze mądry po szkodzie
                    .... "wiedza"
                    > kosztuje....

Panu sie wydaje ze wszystko wie i na tej podtawie wydaje Pan swoje
                    watpliwe opinie.

Otoz na mnie tez trafilo bo mialem przeciek za licznikiem i
                    pracownik firmy sprawdzajacej zakrecil mi zawor i zaplombowal.
                    Nastepnego dnia pracownik innej firmy instalacje uszczelnil i wydal
                    mi zaswiadczenie z pieczatka ze instalacja jest sprawna. Po naprawie
                    zawor odkrecil a ja jego zaswiadczenie zanioslem do administratora.

Gazownia nie byla w to zamieszana bo nie musiala.
              • lillyofthevally Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 15:48
                no właśnie o to mi chodziło że:
                """Następnie właściciel lokalu powinien usterkę usunąć, Wspólnota powinna, na
                > koszt właściciela lokalu, dokonać ponownego sprawdzenia instalacji gazowej ,
                > wydać zaświadczenie, że instalacja jest wolna od wad.
                > Następnie właściciel powinien zwrócić się do dostawcy gazu o wznowienie dostaw.
                • xxxll Re: przegląd instalacji gazowej- doszczelnianie, 29.11.08, 18:43

> no właśnie o to mi chodziło że:

> > """Następnie właściciel lokalu powinien usterkę usunąć,
                  > > Wspólnota powinna, na koszt właściciela lokalu, dokonać
                  > > ponownego
                  > > sprawdzenia instalacji gazowej ,
                  > > wydać zaświadczenie, że instalacja jest wolna od wad.
                  > > Następnie właściciel powinien zwrócić się do dostawcy gazu o
                  > > wznowienie dostaw.

Ty, naprawdę nic nie kumasz, ale mamy demokracje i własne ego właścicielskie, które może pozbawić na jakiś... tydzień ... dostaw gazu do lokalu, a i kasiorki w pularesie ubędzie.

- doszczelnienie instalacji 50 zł
                  - ponowny przegląd i wydanie zaświadczenia 120 zł
                  - rozpatrzenie wniosku o dostawę gazu 30 zł
                  - zagazowanie instalacji 80 zł

Łącznie Właścicielskie prawo wg wiseman1 kosztuje ok. 280 zł i np: tydzień bez gazu...
                  .... a nie 160 zł. że o ciągłości dostaw gazu nie wspomnę.

A na przyszłość, róbcie jak chcecie..

• czajnik5 Sprawdzenie instlacji jest wymagane 30.11.08, 08:13
                    Panie Wiseman1, ponowne sprawdzenie instalacji gazowej jest obowiązkowe w
                    przypadku, gdy:

1. instalacja nie była użytkowana przez czas dłuższy niż 6 miesięcy,
                    2. nastąpiła jakakolwiek ingerencja w instalację gazową

Niestety, rację w tym aspekcie ma xxxll, nie Pan.

Pozdrawiam.
                    • wiseman1 Re: Sprawdzenie instlacji jest wymagane 01.12.08, 12:37
                      czajnik5 napisał:

> Panie Wiseman1, ponowne sprawdzenie instalacji gazowej jest
                      obowiązkowe w
                      > przypadku, gdy:
                      > 2. nastąpiła jakakolwiek ingerencja w instalację gazową

Czy uwaza Pan ze zamkniecie zaworu przed licznikiem jest ingerencja
                      w instalacje gazowa?

Czy uwaza Pan ze wymiana kuchenki gazowej jest ingerencja w
                      instalacje gazowa?

Pan xxxll nie ma racji w tym ze nalezy informowac dostawce gazu
                      jesli doszczelniamy instalacje wewnatrz lokalowa.

Ja sie z Panem zgadzam ze po doszczelnieniu instalacji wewnatrz
                      lokalu nalezy ja sprawdzic i robi to firma doszczelniajaca poniewaz
                      ma do tego uprawnienia. Gazowni sie w o nie miesza i tylko dlatego
                      napisalem ze Pan xxxll pisze brednie.

• czajnik5 Re: Sprawdzenie instlacji jest wymagane 01.12.08, 14:26
                        wiseman1 napisał:

> Czy uwaza Pan ze zamkniecie zaworu przed licznikiem
                        > jest ingerencja w instalacje gazowa?

> Czy uwaza Pan ze wymiana kuchenki gazowej
                        > jest ingerencja w instalacje gazowa?

Oczywiście nie. Zarówno zamknięcie, jak i otwarcie zaworu nie jest ingerencją w
                        instalację gazową. Również nie jest nią wymiana urządzenia gazowego, ponieważ
                        próbę szczelności instalacji i tak należy przeprowadzać przy wymkniętych
                        urządzeniach.

Doszczelnianie połączeń jednak już jest taką ingerencją. Dobrze, że doprecyzował
                        Pan, o co chodzi.

Martwi mnie coś innego. Zniknęła pewna część wpisów w tym wątku. Czy nie
                        należałoby poinformować, dlaczego ktoś to zrobił?
                      • xxxll Re: Sprawdzenie instlacji jest wymagane 01.12.08, 15:33

wiseman1 napisał:

> Pan xxxll nie ma racji w tym ze nalezy informowac dostawce gazu
                        > jesli doszczelniamy instalacje wewnatrz lokalowa.
                        >
                        > Ja sie z Panem zgadzam ze po doszczelnieniu instalacji wewnatrz
                        > lokalu nalezy ja sprawdzic i robi to firma doszczelniajaca
                        > poniewaz ma do tego uprawnienia. Gazowni sie w o nie miesza i
                        > tylko dlatego napisalem ze Pan xxxll pisze brednie.

Wymiękasz pan Panie wiseman1.
                        Jak nie umiesz pan czytać to proszę nie przeinaczać tego co ja
                        napisałem.

Gazownie powiadamia się, że został odcięty dopływ gazu do lokalu z
                        tego, a tego powodu - nieszczelności gazowej stanowiącej zagrożenie.

Gazownia wtedy rozpoczyna swoje procedury o których pisałem, a
                        zostały wykasowane... pewnie na zlecenie >>wiseman1<< bo to mu nie
                        na rękę.

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków
                        dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
                        www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe -
                        www.ebos.pl/
                        • wiseman1 Re: Sprawdzenie instlacji jest wymagane 01.12.08, 15:59
                          xxxll napisał:

> Wymiękasz pan Panie wiseman1.
                          > Jak nie umiesz pan czytać to proszę nie przeinaczać tego co ja
                          > napisałem.
                          >
                          > Gazownie powiadamia się, że został odcięty dopływ gazu do lokalu z
                          > tego, a tego powodu - nieszczelności gazowej stanowiącej zagrożenie.
                          >
                          > Gazownia wtedy rozpoczyna swoje procedury o których pisałem, a
                          > zostały wykasowane... pewnie na zlecenie >>wiseman1<< bo to mu
                          > nie
                          > na rękę.

Widze ze bzdury potrafi Pan pisac na kazdy temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka