Dodaj do ulubionych

Tuńczyk - jaki kolor filetów?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:04
Już kilka razy przymierzałam się do kupienia filetów z tuńczyka (makro,
tesco). W ostatniej chwili wyhamowuję, bo przy cenie prawie 60 zł za kg peszy
mnie kolor filetów. Jest bardzo ciemny bordowy - jak wołowina po dłuższym
leżeniu.
I tu moja wątpliwość. Czy on taki jest, czy ten w naszych sklepach jest już
nieco "zmęczony" i lepiej go nie brać?
Cena dla Polaka wysoka. Jednak posiadam chęci na próbę. W tv widziałam
ostatnio u jakiegoś zagranicznego kucharza filety znacznie jaśniejsze. Za
granicą jakoś nie zwróciłam uwagi na kolor surowego tuńczyka w sklepie.
I co robić?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 13:20
      Taka jego tuńczykowata uroda.
    • yavorius Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 13:21
      www-csgc.ucsd.edu/STORIES/Resources/TunaSteakLo.jpg
      ale też i taki:
      www.cookuk.co.uk/images/tuna-baked-tomatoes/tuna-baked-tomato-1.jpg
    • Gość: lolka Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:27
      Dowiedz się kiedy jest świeża dostawa /w Carefourze kiedyś były dostawy
      czwartek-piątek/ i wtedy kup.Osobiście największym zaufaniem darzę Carefoura,
      jeśli chodzi o ryby i mięso, ew.Auchan.
      • Gość: dalloway Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.devs.futuro.pl 25.04.07, 13:55
        Ja też kupuję wtedy, kiedy wiem, że jest świeżo po dostawie.
        Jest raczej jak świeża, nie "utleniona" wołowina.
        W loklanym rybnym nie kupuję, bo mimo że dorszyka czy łososia kupię tam prawie
        że z sieci, to tuńczyki mają stare - kspedientki same to przyznają i
        przypuszczam, że tak jest w wiekszości małych sklepów. Czasami kupuję mrożone
        filety - to nie to, ale nie najgorsze. O dziwo znaacznie tańsze i to w Bomi.
    • melmire Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 14:00
      Bo sa dwa rodzaje tunczykow, bialy i czerwony. Czerwony jest moim zdaniem
      lepszy, i drogi.
    • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 14:15
      Np. w tesco w czwartek jest znacznie ciemniejszy niż u yavoriusa na obrazkach. A
      czwartek to dzień rybny.
      W końcu zaryzykuję...
    • corrina_f1 Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 14:18
      60 zł za kg to i tak niezła cena, w kilku miejscach widziałam i po 80-90.

Kolor mięsa powinien być ciemno czerwony, skojarzenie z wołowiną jak
      najbardziej na miejscu. Jeśli jest blady, ma jasne plamy - odpuść sobie.
      Prawdopodobnie już trochę leżał po rozmrożeniu.

Każdy ma swoje upodobania co do sklepów, ja osobiście ryby tylko w Auchan. No i
      tylko czwartki-piątki. Makro zdecydowanie też na tak. Aczkolwiek najlepiej
      dzwonić i pytać, kiedy będzie dostawa. Chętnie powiedzą.
      Nam ostatnio krojono tuńczyka prosto z wielkiego kawała wyjmowanego przy nas z
      folii, tak więc nie leżał w ogóle "na powietrzu", bo m.in. przez to po dłuższym
      leżeniu, jak i mięso, staje się blady.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58447457,58447457.html?wv.x=1
    • fettinia Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 15:00
      tu ciut ciemniejszy:)
      www.news.ch/news_img/article/99125-1Thunfisch.jpg
      • magdalena2lbn Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 25.04.07, 15:53
        Dobrze widac kolor tunczyka na tle innych ryb w przypadku nigiri sushi- w
        zestawie jest biala ryba maślana,pomaranczowy łosoś,biało czerwona krewetka i
        własnie brunatnobordowy tuńczyk.Wyglada najmniej korzystnie ze wszystkich
        ryżowych"przykrywek",chociaz smakuje wysmienicie.
    • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 13:14
      Kolorek na zdjęciu u Fettini jest najbliższy temu co widziałam. Czyli jednak
      trzeba się naszykować na większy wydatek i kupić:)
    • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:51
      W końcu kupiłam w makro. Jeden gruby filet ok. 28 dkg. Cena 80 zł za kg. Czyli dużo.
      Kolor jednak ciemny, ale chyba nie za ciemny.
      Wrzuciłam filet na rozgrzaną patelnię. Nie dodałam nic poza solą, bo chciałam
      zorientować się w smaku, bez zakłóceń.
      Jednak usmażyłam go całkowicie - nie pozostawiłam w środku surowizny, mimo
      wszelkich obrazków i tego co widać w kulinarnych programach w tv. Surowe mięso
      budzi mój opór, zwłaszcza, gdy brak gwarancji świeżości.
      Filet nie był jednak nieprzytomnie zesmażony, ale wyszedł jakiś taki bez
      szczególnego smaku i raczej wiórek. Nie jest to mięso soczyste, nie jest tłuste.
      Chyba poczekam na wrażenia z dobrej restauracji, a potem znowu kupię i będę
      naśladować, bo coś mi daleko do entuzjazmu.
      Zjedliśmy toto dzieląc się sprawiedliwie i... no i nic...
      • corrina_f1 Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:00
        Szkoda, że nie wyszło, jak mogło.. :( bo to naprawdę pyszna ryba.
        Trzeba było zamarynować chociaż na 2 godz. w cytrynie i oliwie, jak podawałam w
        linku wyżej, mój tuńczyk był dzięki temu naprawdę soczysty, robiłam tak 2 razy
        i zdecydowanie w przypływie gotówki zrobię raz jeszcze.
        • fettinia Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:06
          No szkoda-wiem,ze znasz niemiecki-moze tak nastepnym razem?:)
          www.unclebens.de/rezepte/fisch_4.aspx
          www.kochbaeren.de/Rezept/07_54_Thunfisch.html
          • jacek1f no niestety, jesli obawiasz sie nie przesmazonego, 10.05.07, 14:10
            to taki stek z tunczykla nigdy Ci nie wyjdzie - sorry. Dosmazony zawsze jest
            wiórem...:-(

To jak z befsztykiem najprzedniejszym...

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34970618,35039418.html?f=777&w=34970618&a=35039418
        • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:10
          A ten Twój filet był usmażony dogłębnie? Nie ma zdjęcia po przekrojeniu:)
          Może podeszłam do tematu za ostrożnie?
          • fettinia Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:14
            Tunczyk to taka "poledwica rybna":DD Jesli odpowiednio go potraktujesz bedzie
            naprawde dobry:)
          • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:15
            Fetti, w drugim linku dałaś przepis z marynatą. Chyba tak zrobię następnym
            razem, że podtopię go nieco przed smażeniem. Zdjęcie Corriny nie pokazuje co w
            środku, ale chyba jednak można go usmażyć całkowicie, tylko po zamarynowaniu.
            • fettinia Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:17
              Dokladnie:)Marynata w wielu przypadkach to polowa sukcesu:)
              • Gość: zadumana Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:21
                Na zdjęciu-przekroju u Jacka jednak widać, że surowy ten stek nie jest. Bardzo
                smacznie to wygląda.
                Czuję, że drugie podejście robi się pwene:)))))
              • fettinia Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:21
                tu troche wiecej widac:)
                cioppino.blogs.com/hungrig_in_san_francisco/images/tuna_auf_olive_toast.jpg
                a tu nawet surowy:)
                tiny.pl/dk1r
                • fettinia uups-nie lubisz surowych:) n/t 10.05.07, 14:25

• Gość: zadumana Re: uups-nie lubisz surowych:) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:42
                    Nie lubię ? Boję się...
                    • felinecaline Re: uups-nie lubisz surowych:) n/t 10.05.07, 21:06
                      to jak najbardziej normalny kolor tunczyka "czarnego", mniaaaaaM!
            • corrina_f1 Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 10.05.07, 14:36
              No tak, moje foto bez przekroju ale było to najbardziej zbliżone do steku
              wysmażonego, ale zdecydowanie nie na wiór. Może raczej było to coś więcej niż
              medium, a mniej niż wysmażony ponieważ soczysty.
              Heh, nie wiem czy dobrze się wysłowiłam...

Ja takiego wióra jadłam niestety raz w restauracji i wtedy bardzo się do
              tuńczyka zraziłam, więc kiedy sama robiłam go po raz pierwszy, nie wierzyłam
              ani przez moment w sukces. Jednak sukces wyszedł,. i to całkiem smaczny :)
              Następnym razem zrobię foto przekroju :)
    • Gość: Gość Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? IP: *.syrion.pl 02.05.21, 16:20
      W sklepach najczęściej kupić możemy łososia pochodzącego z hodowli. Ma piękny, różowo-brzoskwiniowy kolor, który aż kusi, żeby wrzucić tę rybę do koszyka. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że hodowlane łososie wcale nie mają takiej barwy.Tak naprawdę te ryby są szare, a różowy kolor zawdzięczają karotenoidowi, czyli pigmentowi dodawanemu do ich pokarmu.

Zapytacie pewnie, czemu w takim razie dzikie łososie też są różowe? Ryby żyjące w środowisku naturalnym żywią się głównie małymi krewetkami, od których czerpią barwę. U łososi hodowlanych kolor trzeba wywoływać sztucznie.

Jest to jednak proces bardzo kosztowny. Portal "NowThis" donosi, że cena pigmentu dodawanego do karmy to bowiem aż 20 proc. kosztów utrzymania całej hodowli.

Jedzenie karetonoidu jest stuprocentowo bezpieczne dla naszego zdrowia. Może być nawet pomocne, gdyż jest to substancja z grupy antyoksydantów, spowalniających m.in. proces starzenia.

Dlatego jeśli znajdziemy gdzieś szarego łososia, nie mamy czego się obawiać. Jest to po prostu ryba hodowlana, która nie była karmiona pigmentem. Jej smak nie ulega przez to żadnej zmianie.
    • razemka Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 15.06.21, 13:10
      Mieso z tunczyka musi byc lekko przezroczyste i w kolorze mlecznej czekolady
    • toadette Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 01.09.21, 12:58
      tunczyk ma naturalnie kolor zbliżone do wolowiny, jednak samo mięso jest nieco bardziej "przezroczyste"
    • lenamagda11 Re: Tuńczyk - jaki kolor filetów? 15.09.21, 08:11
      Wydaje mi się, że on lekko brązowawy powinien być. Zawsze mam taki w sushi i jest bardzo smaczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka