Dodaj do ulubionych

sprawozdanie finansowe

11.11.03, 21:23
witam
W związku ze zbliżającym się koncem roku rozrachunkowego W-ty i proszę o
odpowiedź na nastepujące pytanie:
Na jaki okres przed zebraniem W-ty właściciele powinni otrzymać sprawozdanie
finansowe ? (analiza, zasadność wydatków , wnioski)i następne
Czy wręczenie sprawozdań w trakcie zebrania jest postępowaniem prawidłowym
Dla właścicieli pewnie nie(za mało czasu na zapoznanie się).Jeżeli nie
to czy właściciel może wnioskować o przełożenie zebrania ze względów
formalnych.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • 7d Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 01:10
      york3 napisał:

> witam
      > W związku ze zbliżającym się koncem roku rozrachunkowego W-ty i proszę o
      > odpowiedź na nastepujące pytanie:
      > Na jaki okres przed zebraniem W-ty właściciele powinni otrzymać sprawozdanie
      > finansowe ? (analiza, zasadność wydatków , wnioski)i następne
      > Czy wręczenie sprawozdań w trakcie zebrania jest postępowaniem prawidłowym
      > Dla właścicieli pewnie nie(za mało czasu na zapoznanie się).Jeżeli nie
      > to czy właściciel może wnioskować o przełożenie zebrania ze względów
      > formalnych.
      >
      > pozdrawiam.

Uwazam, ze przynajmniej 14 dni przed Zebraniem Wlascicieli lokali powinny
      zostac wyslane wszelkie sprawozdania za rok ubiegly.
      Nie jestem ekspertem, ale, gdyby mi wreczono sprawozdania na Zebraniu, zapewne
      bym oponowala. Uwazam, ze niedopuszczalne jest przekazanie, jakby nie bylo
      bardzo waznych informacji w ostatniej chwili, przeciez na podstawie wyników
      sprawozdan podejmowane sa Uchwaly w sprawie oplat za lokale w przyszlym roku,
      miedzy innymi na tej podstawie jest rowniez przygotowywany budzet Wspolnoty na
      przyszly rok.

Pozdrawiam
      7d
      • lubo15 Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 01:18
        dlaczego 14 a nie 7 (art.32.1)?
        • 7d Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 01:34
          lubo15 napisał:

> dlaczego 14 a nie 7 (art.32.1)?

Zawsze bezpieczniej, ze Wlasciciel lokalu otrzyma zawiadomienie o Rocznym
          Zebraniu Wlascicieli Lokali i wraz z nim sprawozdania. Czesto bywa tak, ze sa
          to Wlasciciele nie zamieszkujacy i 7 dni moze okazac sie za malo, chociaz w
          art. jest inaczej. Przeciez zarowno Zarzadom Wspolnot jak i
          Zarzadcom/Administratorom powinno zalezec na jak najwiekszej frekwencji. Chyba
          profesjonalny Zarzadca powinien dbac( wprawdzie posrednio ) o dobro
          Wlascicieli.
          Pozdrawiam
          Anna.D
          • lubo15 Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 01:51
            zgoda chodzilo mi tylko o to ze te 14 dni to termin sztuczny i mozna rownie
            dobrze zaproponowac 21 .wlasciciel ma byc skutecznie zawiadomiony na 7 dni
            przed zebraniem a razem z zawiadomieniem dobrze by bylo dodac sprawozdanie i
            projekty uchwal ( o czyms jeszcze zapomialem?)
            • chutny0 Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 14:30
              Witam. A dlaczego nie jeden :) Nie ma nigdzie zapisu zobowiązującego do
              przedstawiania sprawozdania i planu razem z zawiadomieniem o zebraniu. Zależy
              to tylko od szacunku jaki wykazuje zarząd wlascicielom lokalu. Ten temat był
              już poruszany na tym forum i eksperci wyrazili podobne zdanie.
              Pozdrawiam.
              • york3 Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 14:59
                chutny0 napisał:

> Witam. A dlaczego nie jeden :) Nie ma nigdzie zapisu zobowiązującego do
                > przedstawiania sprawozdania i planu razem z zawiadomieniem o zebraniu. Zależy
                > to tylko od szacunku jaki wykazuje zarząd wlascicielom lokalu. Ten temat był
                > już poruszany na tym forum i eksperci wyrazili podobne zdanie.
                > Pozdrawiam.

szacunek dla właścicieli-jak najbardziej.Byłem już na takim zebraniu i
                sprawozdania były wreczane w trakcie .I co? Gdybym miał to parę dni wcześniej
                inaczej wyglądałyby np.głosowania nad niektórymi uchwałami.

pozdrawiam.
    • abcd17 Re: sprawozdanie finansowe 13.11.03, 16:14
      york3 napisał:

> Na jaki okres przed zebraniem W-ty właściciele powinni otrzymać sprawozdanie
      > finansowe ? (analiza, zasadność wydatków , wnioski)i następne
      > Czy wręczenie sprawozdań w trakcie zebrania jest postępowaniem prawidłowym

Prawo tego nie reguluje, bo uwl w zamysle ma dawac wolna reke wlascicielom w
      doprecyzowaniu takich szczegolow w statucie wspolnoty, umowie z zarzadem,
      umowie o zarzadzanie itp. Wlasciciele powinni zadecydowac jaki termin przyjac
      w ww. sprawie. Oczywiscie im dluzszy termin tym lepiej dla wlascicieli.
      Rozsadnie jest trzymac sie nast. zasad:
      1) Przygotowac projekt budzetu na podstawie analizy wykonania budzetu z roku
      poprzedniego co najmniej na miesiac przez zebraniem sprawozdawczym,
      2) Wywiesic informacje na tablicy informacyjnej wspolnoty wraz z informacja,
      ze wlasciciele moga dostac kopie calego sprawozdania (na swoj koszt) na
      wyrazne zyczenie skierowane do zarzadu - przeciez nie wszyscy wlasciciele moga
      byc zainteresowani materialem, a gdy ma on wiele stron - bo ma - kopiowanie go
      stanowi zbetny koszt wspolnoty,
      3) Zarzad wspolnoty powinien zorganizowac wstepne spotkanie w sprawie budzetow
      jeszcze przed zebraniem sprawozdawczym. Taka role pelni oczywiscie komisja
      budzetowa (jak ja sobie wspolnota stworzy). na zebraniu zarzad wyjasnia
      wlascicielom szczegoly - jest mozliwosc zadawania pytan, propozycji poprawek
      itp. - unika sie tego typu dyskusji na zebraniu sprawozdawczym, nie interesuja
      one bowiem wszystkich wlascicieli i zniechecaja ich do udzialu w przyszlych
      zebraniach (stad taka mala frekwencja).
      4) Regula pracy nad budzetami powinna byc zapisana w dokumentach regulujacych
      wspolnoty (statut) oraz znalexc odniesienie w umowach z czlonkami zarzadu badz
      umowie o zarzadzanie.

pozdrawiam,
      4) na zebraniu spra
      • chutny0 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 11:39
        Witam.
        Popieram rozwiązanie przedmówcy - abcd. Tak należy robić!
        • kaja99 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:15
          chutny0 napisał:

> Witam.
          > Popieram rozwiązanie przedmówcy - abcd. Tak należy robić!
          I ja, tym razem popieram.

Wspolwłasciciele powinni mieć dostęp do wszystkich dokumentów finansowych, ale
          nie mozna też nikogo uszczęśliwiać na siłę powielaniem paierzysk, które zaraz
          wylądują w koszu. Sama byłam świadkiem, jak pewien członek wspolnoty
          wykrzykiwał, coś w stylu: i znowu przysłali mi tyle makulatury, przecież to za
          moje pieniędzy. Była to w miarę nowa wspolnota, dużo ustaleń, uchwał, itp, a
          zarządca chciał nazbyt solidnie wykonywać sw obowiazki. Nie mozna się chyba
          dziwić, iż przy którejś tam z rzędu obszernej korespondencji ludzie zaczęli się
          wściekać.
          Dobrym pomysłem wydaje mi się informacja na tablicy ogłoszeń, czy też w
          zawiadomieniach o zebraniu, iż każdy współwłasciel może przeglądnąc
          sprawozdanie finansowe u zarządcy, bądź otrzymać jego kopię na swój koszt.
          Oczywiście podstawowe informacje finansowe mozna dołaczyć np do rozliczenia
          indywidualnego.
          • babczyk Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:22
            kaja99 napisała:

> chutny0 napisał:
            >
            > > Witam.
            > > Popieram rozwiązanie przedmówcy - abcd. Tak należy robić!
            > I ja, tym razem popieram.
            >
            > Wspolwłasciciele powinni mieć dostęp do wszystkich dokumentów finansowych,
            ale
            > nie mozna też nikogo uszczęśliwiać na siłę powielaniem paierzysk, które zaraz
            > wylądują w koszu. Sama byłam świadkiem, jak pewien członek wspolnoty
            > wykrzykiwał, coś w stylu: i znowu przysłali mi tyle makulatury, przecież to
            za
            > moje pieniędzy. Była to w miarę nowa wspolnota, dużo ustaleń, uchwał, itp, a
            > zarządca chciał nazbyt solidnie wykonywać sw obowiazki. Nie mozna się chyba
            > dziwić, iż przy którejś tam z rzędu obszernej korespondencji ludzie zaczęli
            się
            >
            > wściekać.
            > Dobrym pomysłem wydaje mi się informacja na tablicy ogłoszeń, czy też w
            > zawiadomieniach o zebraniu, iż każdy współwłasciel może przeglądnąc
            > sprawozdanie finansowe u zarządcy, bądź otrzymać jego kopię na swój koszt.
            > Oczywiście podstawowe informacje finansowe mozna dołaczyć np do rozliczenia
            > indywidualnego.

A co powiesz kaja99 niesiesz pismo do zarządcy z pytaniami a on Ci odpowiada że
            nie jesteś komisją rewizyjną i może Ci nie odpowiedzieć. To po pierwsze. Po
            drugie gdy nic Cisię nie zgadza od dokumentacji finansowej do realizacji uchwał
            i nz dodatek słyszysz że właściciele mają za dużo praw , to co byś zrobiła i co
            by zrobili inni???????

To mnie ciekawi???????
            • kaja99 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:37
              babczyk napisał:

>
              > A co powiesz kaja99 niesiesz pismo do zarządcy z pytaniami a on Ci odpowiada
              że
              >
              > nie jesteś komisją rewizyjną i może Ci nie odpowiedzieć. To po pierwsze. Po
              > drugie gdy nic Cisię nie zgadza od dokumentacji finansowej do realizacji
              uchwał
              >
              > i nz dodatek słyszysz że właściciele mają za dużo praw , to co byś zrobiła i
              co

Nie popuściłabym. Wymaga to trochę czasu, nerwów, odpowiedniego podejścia, ale
              w zdecydowanej wiekszości przypadków da się załatwić.

> by zrobili inni???????

Znając życie-niewiele; przynajmniej znaczna część z tych "innych".
              • chomik24 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:48
                kaja99 napisała:

> babczyk napisał:
                >
                > >
                > > A co powiesz kaja99 niesiesz pismo do zarządcy z pytaniami a on Ci odpowia
                > da
                > że
                > >
                > > nie jesteś komisją rewizyjną i może Ci nie odpowiedzieć. To po pierwsze. P
                > o
                > > drugie gdy nic Cisię nie zgadza od dokumentacji finansowej do realizacji
                > uchwał
                > >
                > > i nz dodatek słyszysz że właściciele mają za dużo praw , to co byś zrobiła
                > i
                > co
                >
                > Nie popuściłabym. Wymaga to trochę czasu, nerwów, odpowiedniego podejścia,
                ale
                > w zdecydowanej wiekszości przypadków da się załatwić.
                >
                > > by zrobili inni???????

Więc zapraszam do siebie, tylko nie myśl za dużo, moim zarządcą jest kobieta a
                to co wyrabia pozostawiam bez komentarza i im bardziej ją znam to tym bardziej
                sądzę że Ci co dali jej licencję to byli albo zalani albo byli też pod takim
                wrażeniem jak ja na początku.
                >
                > Znając życie-niewiele; przynajmniej znaczna część z tych "innych".
                • kaja99 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 18:19
                  chomik24 napisał:

> Więc zapraszam do siebie, tylko nie myśl za dużo, moim zarządcą jest kobieta
                  a
                  > to co wyrabia pozostawiam bez komentarza i im bardziej ją znam to tym
                  bardziej
                  >
                  > sądzę że Ci co dali jej licencję to byli albo zalani albo byli też pod takim
                  > wrażeniem jak ja na początku.

Sytuacja taka to wcale nie odosobniony przypadek. Pozostaje:albo walczyć, albo
                  dać się "robić w balona", albo odpuścić (co preferuje znaczna część
                  społeczności)i żyć w błogiej nieswiadomości (do czasu, do czasu).
                  Za zaproszenie dziękuję; będę trzymać kciuki, życząc WYTRWAŁOŚCI w działaniu!
                  • chomik24 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 18:25
                    kaja99 napisała:

> chomik24 napisał:
                    >
                    > > Więc zapraszam do siebie, tylko nie myśl za dużo, moim zarządcą jest kobie
                    > ta
                    > a
                    > > to co wyrabia pozostawiam bez komentarza i im bardziej ją znam to tym
                    > bardziej
                    > >
                    > > sądzę że Ci co dali jej licencję to byli albo zalani albo byli też pod tak
                    > im
                    > > wrażeniem jak ja na początku.
                    >
                    > Sytuacja taka to wcale nie odosobniony przypadek. Pozostaje:albo walczyć,
                    albo
                    > dać się "robić w balona", albo odpuścić (co preferuje znaczna część
                    > społeczności)i żyć w błogiej nieswiadomości (do czasu, do czasu).
                    > Za zaproszenie dziękuję; będę trzymać kciuki, życząc WYTRWAŁOŚCI w działaniu!

Myślę kaja99 że mamy pokrewne poglądy i chętnie uciąłbym pogawedke na GG 1434195
            • kilometr Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 18:57
              babczyk napisał:

A co powiesz kaja99 niesiesz pismo do zarządcy z pytaniami a on Ci odpowiada że
              nie jesteś komisją rewizyjną i może Ci nie odpowiedzieć. To po pierwsze. Po
              drugie gdy nic Cisię nie zgadza od dokumentacji finansowej do realizacji uchwał
              i nz dodatek słyszysz że właściciele mają za dużo praw , to co byś zrobiła i co
              by zrobili inni???????
              To mnie ciekawi???????

To on wciąż jest Waszym zarządcą? A kto dla kogo dostarcza usługi?
              No chyba że sie okaże, że TY (sorry za poufałość:) jestes jedyną/nym a
              wiekszość współpracuje z zarządcą bez problemów.
              • babczyk Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 19:13
                kilometr napisał:

> babczyk napisał:
                >
                > A co powiesz kaja99 niesiesz pismo do zarządcy z pytaniami a on Ci odpowiada
                że
                >
                > nie jesteś komisją rewizyjną i może Ci nie odpowiedzieć. To po pierwsze. Po
                > drugie gdy nic Cisię nie zgadza od dokumentacji finansowej do realizacji
                uchwał
                > i nz dodatek słyszysz że właściciele mają za dużo praw , to co byś zrobiła i
                co
                > by zrobili inni???????
                > To mnie ciekawi???????
                >
                >
                > To on wciąż jest Waszym zarządcą? A kto dla kogo dostarcza usługi?
                > No chyba że sie okaże, że TY (sorry za poufałość:) jestes jedyną/nym a
                > wiekszość współpracuje z zarządcą bez problemów.

Myślę ( jeszcze )kilometr że to co ja mam to ma to znakomita większość.Ale
                najgłupsze jest to że ja wiem co mogę a mój zarządca nie.
          • kilometr Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:23
            Powtarzając słowa p.Tertelisa proponuje fragment naszego statutu.
            "§8 1. O czasie i miejscu i porządku obrad Zebrania Zarząd zawiadamia
            właścicieli na piśmie, z siedmiodniowym wyprzedzeniem, ...
            2. Do zawiadomienia o zebraniu winny być dołączone projekty uchwał będące
            przedmiotem obrad, a w przypadku zebrania corocznego również sprawozdanie
            finansowe, bilans i rachunek wyników.
            (...)
            Nie może być poddany pod głosowanie projekt uchwały, który nie był wcześniej
            zgłoszony do porządku obrad w trybie §8 niniejszego statutu."

U nas wszystk0 jest jasne. proponuje poczytac statu bo są one zwykle podobne.
            • babczyk Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 17:29
              kilometr napisał:

> Powtarzając słowa p.Tertelisa proponuje fragment naszego statutu.
              > "§8 1. O czasie i miejscu i porządku obrad Zebrania Zarząd zawiadamia
              > właścicieli na piśmie, z siedmiodniowym wyprzedzeniem, ...
              > 2. Do zawiadomienia o zebraniu winny być dołączone projekty uchwał będące
              > przedmiotem obrad, a w przypadku zebrania corocznego również sprawozdanie
              > finansowe, bilans i rachunek wyników.
              > (...)
              > Nie może być poddany pod głosowanie projekt uchwały, który nie był wcześniej
              > zgłoszony do porządku obrad w trybie §8 niniejszego statutu."
              >
              > U nas wszystk0 jest jasne. proponuje poczytac statu bo są one zwykle podobne.

Niestety u mnie nie ma takiego samego zapisu ale jak sądzę reszta jest podobna.
              • kilometr Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 18:53
                Proponuje wziąc sprawę we własne ręce.
                1) Przygotować uchwałe.
                2) Rozesłac do mieszkańców drobną informację naswietlającą problem (mail,
                tablice na klatkach, itp).
                3) znaleźć 1/10 głosów
                4) przegłosować zmiany Statutu
                Można to przygotowac na niedalekie juz roczne zebranie.
                • kaja99 Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 22:38
                  kilometr napisał:

> Proponuje wziąc sprawę we własne ręce.
                  > 1) Przygotować uchwałe.
                  > 2) Rozesłac do mieszkańców drobną informację naswietlającą problem (mail,
                  > tablice na klatkach, itp).
                  > 3) znaleźć 1/10 głosów
                  > 4) przegłosować zmiany Statutu
                  > Można to przygotowac na niedalekie juz roczne zebranie.

Dodatkowo - poświęcić sporo czasu na analizę problemów, "wejść w papiery",
                  pokazać współwłascicielom to , czego nie widzą (bo brak żarówki kazdy dostrzeże
                  sam), uświadomić do czego może doprowadzić ignorancja, podkreslić, iż w
                  konsekwencji każdy z nich zapłaci za bałagan pozostawiony przez złego zarzadcę.
                  I przede wszystkim wiedzieć o czym się mówi, na co zwrocić uwagę bazując na
                  solidnych podstawach finansowo-prawno-budowlanych.
                  POWODZENIA !
                  • babczyk Re: sprawozdanie finansowe 14.11.03, 22:43
                    kaja99 napisała:

> kilometr napisał:
                    >
                    > > Proponuje wziąc sprawę we własne ręce.
                    > > 1) Przygotować uchwałe.
                    > > 2) Rozesłac do mieszkańców drobną informację naswietlającą problem (mail,
                    > > tablice na klatkach, itp).
                    > > 3) znaleźć 1/10 głosów
                    > > 4) przegłosować zmiany Statutu
                    > > Można to przygotowac na niedalekie juz roczne zebranie.
                    >
                    > Dodatkowo - poświęcić sporo czasu na analizę problemów, "wejść w papiery",
                    > pokazać współwłascicielom to , czego nie widzą (bo brak żarówki kazdy
                    dostrzeże
                    >
                    > sam), uświadomić do czego może doprowadzić ignorancja, podkreslić, iż w
                    > konsekwencji każdy z nich zapłaci za bałagan pozostawiony przez złego
                    zarzadcę.
                    >
                    > I przede wszystkim wiedzieć o czym się mówi, na co zwrocić uwagę bazując na
                    > solidnych podstawach finansowo-prawno-budowlanych.
                    > POWODZENIA !

kaja99 należy Ci się order uśmiechu za wytrwałość
                    • kaja99 Re: sprawozdanie finansowe 16.11.03, 22:39
                      babczyk napisał:

> kaja99 należy Ci się order uśmiechu za wytrwałość

Dziękuję za uznanie, uśmiech nam wszystkim jest potrzebny, ale po cichu
                      przyznam się, iż czasami opadam już z sił w prostowaniu świata i walczeniu o
                      słuszne; bywa i tak, że muszę odpuścić, aby nie popaść w drugą skrajność i nie
                      zbzikować. Ale kilka zasług na swym koncie mam, to fakt.
                      • moderato2 Re: sprawozdanie finansowe 11.11.04, 17:15
                        Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości.My również walczymy z zarządcą
                        chociaż jak na razie bezskutecznie.Płacimy na zarząd 70 gr.i nie mamy prawa
                        głosu ponieważ jesteśmy na każdym zebraniu zakrzyczani i opluwani przez
                        zarządce i zarząd jako niepokorni i mający własne zdanie.Właściciele przez 2
                        lata nie dostali żadnych dokumentów finansowych wspólnoty.Łamane są wszystkie
                        uchwały i ustawy i zarząd nie widzi żadnego problemu.
                        • terri15 Re: sprawozdanie finansowe 11.11.04, 23:05
                          SKĄD JA TO ZNAM????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka