Dodaj do ulubionych

odpowietrzenie stropodachu

10.02.09, 07:59
ja jeszcze wroce do odpowietrzenia kanalizy w stropodachu jak
pisalem wczesniej odpowietrzenie kanalizy bylo zakonczone w
stropodachu.zostalo to przedluzone metr powyzej powierzchni
dachu.Ale teraz kominiarze i ci co beda ocieplac dach chca zakryc
boczne odpowietrzenia ktore sa z boku stropodachu a wywiercic
wieksze otwory przez dach w kominkach odpowietrzających /ktorych do
tej pory nie bylo/Bolę sie aby tam znowu się cos nie dzialo z powodu
braku wentylacji.Dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • czajnik5 Re: odpowietrzenie stropodachu 10.02.09, 08:59
      b-521 napisał:

> Boję się aby tam znowu się cos nie działo
      > z powodu braku wentylacji.

Nie bój się. Po dociepleniu tą metodą otwory w bocznych ścianach stracą rację bytu.
    • gorny77 Re: odpowietrzenie stropodachu 10.02.09, 09:51
      Witam, miałem dokładnie tak samo jak to opisujesz. Przy ociepleniu ścian
      styropianem zakryłem otwory stropodachu, bo firma ocieplająca granulatem
      stropodach tam mi doradziła, wycinając tylko otwory w dachu zakładając kominki
      wentylacyjne. W naszym 4-piętrowym bloku to się nie sprawdziło, po roku przy
      remoncie dachu i pokryciu dachu papą termozgrzewalną zauważyłem, że w wielu
      miejscach pod papą od momentu ocieplenia stropodachu powstały bąble powietrzne.
      Po konsultacji z firmą mającą duże doświadczenie odkryłem kilkanaście otworów w
      ścianach bocznych pozostawiając w/w kominki na dachu, obecnie cyrkulacja
      powietrza w stropodachu jest prawidłowa. Podsumowując uważam, że same kominki na
      dachach się nie sprawdzą, ale zrobicie jak będziecie uważali (choć później jak
      się zdecydujecie trzeba będzie zamawiać dodatkowo zwyżkę do założenia kratek na
      elewacji ścian, a jest to spory dodatkowy koszt). Pozdrawiam
    • b-521 Re: odpowietrzenie stropodachu 10.02.09, 12:29
      A co na to Czajnik5
      • czajnik5 Re: odpowietrzenie stropodachu 10.02.09, 14:18
        b-521 napisał:

> A co na to Czajnik5

Ja na to tak:
        Bąble i wybrzuszenia nie są związane z faktem istnienia lub nieistnienia otworów
        wentylacyjnych w ścianach. To raczej efekt nieprawidłowego ułożenia papy, albo
        nieusunięcia wybrzuszeń i bąbli w starej izolacji, względnie położenia papy na
        mokrą lub wilgotną istniejącą warstwę.

Są różne szkoły. Dla zaoszczędzenia kosztów, często kładzie się nowe warstwy na
        istniejące. Trzeba wtedy pamiętać o usunięciu uszkodzonych i luźnych fragmentów
        oraz o osuszeniu. Ja jednak jestem zwolennikiem innej metody, wg której usuwa
        się stare warstwy, zwłaszcza, jeżeli były smołowane w trakcie eksploatacji.
        Następnie kładzie się papę wstępnego krycia i papę nawierzchniową. Są też
        pokrycia jednowarstwowe, które można z powodzeniem zastosować.

Wejdź na stronę Izolacji Zduńska Wola (obecnie Icopal) i poczytaj o
        zastosowaniach. Mają bardzo ciekawe materiały i rozwiązania techniczne. Ja w
        każdym razie mam do nich zaufanie. Dodatkowo możesz sobie ściągnąć pełną
        dokumentację techniczną wraz z atestami.

Jeżeli u Ciebie wystąpiły bąble, Gorny77, to należy je usunąć i nakleić nową
        warstwę papy w miejscu usunięcia, o wymiarach odpowiednio większych. Na
        przykład: jeżeli wytniesz uszkodzoną warstwę izolacji 0,5x0,5 m, to wskazane
        będzie nakleić arkusz papy o wymiarach 1,0x1,0 m.

Odnośnie wentylacji przestrzeni stropodachu, trzeba pamiętać, że grubość warstwy
        wdmuchiwanego granulatu to minimum 15 cm (a nierzadko 18, 20 i więcej). Jeżeli
        otwory wentylacyjne są nisko nad stropem, to warstwa ocieplenia je przesłoni.
        Wtedy trzeba wykonywać nowe. Ponadto, otwory nawiewne w ścianach połączone z
        otworami wywiewnymi w stropie spowodują ciągły przepływ powietrza i niepotrzebne
        wychłodzenie przestrzeni poddasza. W mojej opinii to jest zbędne.

Uważam, że wystarczające będą kominki w stropodachu, tak, jak doradza firma
        wykonująca docieplenie. Należy przyjąć na każde 100 m2 dwa kominki z PCV lub
        blachy, o średnicy 75 mm (na górze oczywiście daszek, na przykład krótka
        wywiewka kanalizacyjna 75 mm - około 10-12 PLN w markecie budowlanym za sztukę)

: ). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka