Dodaj do ulubionych

wymiana pionów

23.04.09, 14:37
Witam,
właśnie się wczoraj dowiedziałam, że w maju w naszej klatce będą wymieniane
wszystkie piony wodno kanalizacyjne. Jestem przerażona, bo niedawno robiłam
generalny remont w kuchni i łazience, a teraz znowu będzie rozpierducha.
Podobno trzeba będzie wymienić klozet, ponieważ będzie zmieniony odpływ z
warszawskiego na poziomy. Czy rzeczywiście powinnam to zrobić we własnym
zakresie? Dopiero co wymieniałam na nowy :( Proszę podpowiedzcie na co mogę
pozwolić a czego powinnam wymagać od ludzi, którzy będą to robili, bo prawdę
mówić jestem zielona w tym temacie, a nie chcę żeby mi rozwalili całe ściany i
podłogi.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: wymiana pionów 23.04.09, 15:11
      Co wymienią zależy od uchwały wspólnoty. U mnie za pieniądze wspólnoty
      wymieniali piony i taki mały kawałek, żeby zamontować wodomierz - reszta za
      wodomierzem, czyli doprowadzenie wody do kranów i miski klozetowej należała już
      do właściciela.
      Jeśli wymieniałaś miskę klozetową niedawno, to prawdopodobnie jest uniwersalna i
      da się ją podłączyć do nowego podejścia
    • czajnik5 Re: wymiana pionów 23.04.09, 16:21
      Najbardziej logiczny podział jest taki: pion kanalizacji sanitarnej, łącznie z
      przewodem wentylacyjnym i wywiewką (względnie zaworem napowietrzającym) oraz -
      co najważniejsze - trójnikami służącymi do przyłączenia przyborów sanitarnych, w
      tym Twojej miski ustępowej, jest częścią wspólną instalacji, natomiast wszystko
      to, co przyłączamy do tego trójnika jest własnością poszczególnych właścicieli
      lokali mieszkalnych lub użytkowych. Takie stanowisko i taki podział ma zresztą
      poparcie w ustawie o wl.

Z takiego podziału własności wynika również podział kosztów przebudowy: za
      wymianę części wspólnej powinna zapłacić wspólnota, za wymianę podejść wraz z
      przyborami powinni zapłacić poszczególni właściciele. W praktyce powinno to
      wyglądać tak, że całość realizuje jeden podmiot/firma budowlano-remontowa,
      aczkolwiek w kosztorysie i umowie o roboty budowlane poszczególne części powinny
      być wycenione w odrębnych pozycjach. Dla wykonawcy to żaden problem, a
      wspólnocie znakomicie ułatwia rozliczenie.

W Twojej sytuacji rzeczywiście jest mały problemik, albowiem wygląda na to, że
      pospieszyłaś się z remontem. Teraz - niestety - trzeba będzie trochę poodkuwać.
      Istniejącego podejścia w posadzce nie musisz usuwać, wystarczy je zaślepić. Nowe
      trzeba jednak wykonać od zera. Jeżeli Twoja miska ustępowa nie jest uniwersalna
      (tzn. z podłączeniem tylnym lub z posadzki) to trzeba będzie nabyć nową. Koszt
      standardowego zestawu kompakt: miska stojąca z odpływem poziomym + spłuczka
      kompakt - 120-200 zł (ceny producenta/Sanitec Koło).

To co radziłbym wykonać we własnym zakresie (może niekoniecznie własnymi,
      osobistymi rękami, ale np. za pomocą jakiegoś zaufanego montera), to odkrycie
      istniejących pionów i udostępnienie ich wykonawcy. Nigdy nie wiadomo, na kogo
      się trafi przy remoncie.

Pozdrawiam.
    • rafalcio1989 Re: wymiana pionów 28.04.09, 22:38
      Poprostu dogadaj się z szefem firmy ktora będzie te prace w twojej
      wspolnocie mieszkaniowej wykonywac i powiedz mu że wszystko wykonasz
      we wlasnym zakresie...:)) Ja bym tak zrobil na twoim miejscu.
      • xxxll Re: wymiana pionów 29.04.09, 06:22

rafalcio1989 napisał:

> Poprostu dogadaj się z szefem firmy ktora będzie te prace w twojej
        > wspolnocie mieszkaniowej wykonywac

No tak.
        - Tylko jak wymienić piony pod kafelkami i trójniki, jak spiąć te całą instalacje , co z próbą szczelności ... z kim się w tej sprawie dogadać... ?

Ewidentne olewanie swych obowiązków jako właściciela lokalu we wspólnocie zemściło się.

Zawsze przypominam na zebraniach - Zanim zaczniesz remont we własnym lokalu, idź do zarządcy i zapytaj , co w trawie piszczy...

- Ciekawe czy autorka tego postu zgłosiła remont w administracji, ale tego się nie dowiemy, bo musiałby się wypowiedzieć zarządca nieruchomości wspólnej.

----------------------------------------------------------------
        Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
        www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka