Dodaj do ulubionych

VAT za media raz jeszcze

07.12.03, 14:26
Proszę, szczególnie zwolenników płacenia VATu za media z poprzednich wątków -
np. p. Macieja, p Jana, o poradę jak uwzględniać w ewidencji sprzedaży
niefakturowaną sprzedaż płatną zaliczkowo przez włascicieli. Różnica międy
należnym a naliczonym wychodzi w każdym miesiącu. W roku kalendarzowym
powinno to sie zbilansować, ale jak wspólnota zaczęła płacić VAT w trakcie
roku, to też niemożliwe. Zaliczek wpłaconych przed wejściem w VAT uwzględnić
nie sposób.Czy gdzieś urząd skarbowy stosuje jakieś bardziej ludzkie
rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: VAT za media raz jeszcze 07.12.03, 17:40
      asam11 napisał:

> Proszę, szczególnie zwolenników płacenia VATu za media z poprzednich wątków -

> np. p. Macieja, p Jana, o poradę jak uwzględniać w ewidencji sprzedaży
      > niefakturowaną sprzedaż płatną zaliczkowo przez włascicieli. Różnica międy
      > należnym a naliczonym wychodzi w każdym miesiącu. W roku kalendarzowym
      > powinno to sie zbilansować, ale jak wspólnota zaczęła płacić VAT w trakcie
      > roku, to też niemożliwe. Zaliczek wpłaconych przed wejściem w VAT uwzględnić
      > nie sposób.Czy gdzieś urząd skarbowy stosuje jakieś bardziej ludzkie
      > rozwiązanie?

Sprawa jest prosta - choc niekoniecznie na reke wlascicielom lokali. Wspolnota
      podejmuje decyzje o rezygnacji ze zwolnienia podatkowego (podmiotowego) i od
      tego momentu rozlicza sie "aktywnie" z VAT.
      Zbilansowanie sie VATu w roku kalendarzowym jest w praktyce trudne do
      osiagniecia, szczegolnie w przypadku gdy czesc wlascicieli nie placi za media,
      w zwiazku z czym inni wlasciciele musza placic za swoich sasiadow. Dodatkowo,
      wiekszosc wspolnot placi za media stala zaliczke w ciagu calego roku - tak by
      nie nastepowaly radykalne zmiany w zaliczce oplacanej w styczniu w porownaniu
      do platnosci np. sierpniowych.
      Jestem zwolennikiem dbalosci o zgodne z prawem rozliczenia podatkjowe - choc
      akurat w tym przypadku uwazam, ze prawo powinno byc zmienione w sposob zgodny
      z duchem uwl - jezeli mamy uproszczenie ewidencji kosztow zarzadu,
      niezrozumiale jest komplikowanie rozliczen mediow.

Pozdrawiam,
    • kornel.m Re: VAT za media raz jeszcze 20.12.03, 12:50
      Nie jestem zwolennikiem, ale muszę się podporządkować przepisom, które
      wspólnotę mieszkaniową, mojego klienta do tego zmusiły. Szczegóły: własna
      kotłownia, z której ciepło zasila inną wspólnotę, co powoduje, że
      wspólnota "sprzedaje" swe usługi. Moje próby przekonania właścicieli obu
      wspólnot, aby połaczyli się w jedną, dwubudynkową wspólnotę nie dały efektów.
      Wspólnota stała się płatnikiem VAT od października. Do września opłaty
      właścicieli były księgowane na kontach 700/xx w kwocie brutto. Od października
      na kontach 701/xx, ale już w kwotach netto, natomiast łączny należny podatek
      VAT na 222/01. Odczytaliśmy stany liczników (woda, energia wspólna itp.) na
      koniec września. Rozliczyliśmy zużycie za okres I-IX w kwotach brutto i wynik
      tych rozliczeń trafił na konta 700/xx - według mojej księgowej to jest zasadne,
      czyli pomimo iż jestem VAT'owcem, to księguję rozliczenie tak samo jak
      wcześniej naliczałem opłaty. Od października właściciele nadal otrzymują
      zawiadomienia w kwotach brutto (po co ich straszyć VATem), ale w księgach
      rachunkowych wspólnoty mamy jedną fakturę miesięcznie, gdzie sprzedwcą i
      nabywcą jest ta sama wspólnota. A na fakturze ("wewnętrznej") jest obraz opłat
      za media dla wszystkich właścicieli. Arytmetycznie: np. razem za wybrany rodzaj
      mediów 1.500 zł naliczeń brutto, dzielę to przez (1 + stawka podatku VAT) i mam
      zbiorczą kwotę netto gotową do umieszczenia na tej fakturze. Gdy będę rozliczał
      media za IV kwartał, pewnie będzie potrzebna zbiorcza faktura korygująca. Skóra
      mi cierpnie - gdy pomyślę, że moja księgowa wystąpi na pewno o podwyżkę :-(
      Aha - nie wnikamy czy właściciele płącą czy nie. Księgowość wspólnot prowadzimy
      metodą memoriałową, a nie kasową. Czyli sprawozdawczość fiskalna w oparciu o
      wystawione dokumenty (w tym owa faktura, czy dawne zawiadomienia), a nie o
      raporty kasowe czy wyciągi bankowe.
      Generalnie - temat VATu we wspólnocie mnie przeraża. I nie wiem, czy nie
      rozwiązać z nimi umowy. Ale z drugiej strony to jest mój klient, i do tego
      solidnie płaci za moje faktury.
      Błędne koło :-(
      • abcd17 Re: VAT za media raz jeszcze 20.12.03, 16:32
        kornel.m napisał:

> Aha - nie wnikamy czy właściciele płącą czy nie. Księgowość wspólnot
        prowadzimy
        >
        > metodą memoriałową, a nie kasową. Czyli sprawozdawczość fiskalna w oparciu o
        > wystawione dokumenty (w tym owa faktura, czy dawne zawiadomienia), a nie o
        > raporty kasowe czy wyciągi bankowe.

Czy moglbym poprosic o rozwiniecie tego tematu?
        Dostawcy mediow, czy tez dostawcy paliwa do kotlowni zasada memorialowa nie
        interesuje - chca zaplaty za dostarczone cieplo. Jak sobie radzicie z
        zaleglosciami? Moze nie macie problemu, bo wszyscy regularnie wnosza oplaty za
        media...

Pozdrawiam,
        • kornel.m Re: VAT za media raz jeszcze 21.12.03, 17:15
          abcd17 napisał:
          > Czy moglbym poprosic o rozwiniecie tego tematu?
          > Dostawcy mediow, czy tez dostawcy paliwa do kotlowni zasada memorialowa nie
          > interesuje - chca zaplaty za dostarczone cieplo. Jak sobie radzicie z
          > zaleglosciami? Moze nie macie problemu, bo wszyscy regularnie wnosza oplaty
          za
          > media...

Brak dłużników we wspólnocie to niedościgły ideał. Oczywiście, że dostawcy nie
          interesuje jakie księgi rachunkowe prowadzi odbiorca. Wcześniej opisałem
          jedynie fragment ekwilibrystyki w wykonaniu mojej księgowej. W Pańskim pytaniu
          doszukuję się jednak zaczynu odpowiedzi na pytanie: czy wspólnota może poprawić
          swą płynność finansową świadomie "wchodząc" w takie lub inne rozwiązania z
          opodatkowaniem mediów podatkiem VAT?
        • kaja99 Re: VAT za media raz jeszcze 22.12.03, 12:23
          abcd17 napisał:

> kornel.m napisał:
          >
          > > Aha - nie wnikamy czy właściciele płącą czy nie. Księgowość wspólnot
          > prowadzimy
          > >
          > > metodą memoriałową, a nie kasową. Czyli sprawozdawczość fiskalna w oparciu
          > o
          > > wystawione dokumenty (w tym owa faktura, czy dawne zawiadomienia), a nie o
          >
          > > raporty kasowe czy wyciągi bankowe.
          >
          > Czy moglbym poprosic o rozwiniecie tego tematu?
          > Dostawcy mediow, czy tez dostawcy paliwa do kotlowni zasada memorialowa nie
          > interesuje - chca zaplaty za dostarczone cieplo. Jak sobie radzicie z
          > zaleglosciami? Moze nie macie problemu, bo wszyscy regularnie wnosza oplaty
          za
          > media...

Metoda memoriałowa nie ma wpływu ani na wysokość zaległości włascicieli, ani na
          śiągalność, ani na rozliczenia z dostawcami. Jest za to bardziej przejrzysta,
          spójna i w kazdej chwili daje mozliwość oceny zadłużenia poszczególnych
          członków. Jak Pan sobie wyobraża prowadzenie pełnej księgowości metodą kasową?

• abcd17 Re: VAT za media raz jeszcze 22.12.03, 20:32
            kaja99 napisała:

> Metoda memoriałowa nie ma wpływu ani na wysokość zaległości włascicieli, ani
            na
            >
            > śiągalność, ani na rozliczenia z dostawcami. Jest za to bardziej
            przejrzysta,
            > spójna i w kazdej chwili daje mozliwość oceny zadłużenia poszczególnych
            > członków. Jak Pan sobie wyobraża prowadzenie pełnej księgowości metodą
            kasową?

Nie wyobrazam sobie.

Pozdrawiam,
            • kaja99 Re: VAT za media raz jeszcze 23.12.03, 14:17
              abcd17 napisał:

>
              > Nie wyobrazam sobie.

No, to żeśmy sobie pogadali. Tak mi się nasunęło, jak to kilka słów wyrwanych z
              kontekstu, czy też zawierających pewien skrót myślowy może wpłynąć na meritum.
              Chyba każdy odpowiedzialny za wspólnotę wnika, czy współwłaściciele płacą, czy
              nie; nie podlega to raczej dyskusji. Dla nietajemniczonych podaję w skrócie, że
              przychody w ujęciu kasowym to faktyczne wpłaty, a w memoriałowym - naliczenia.
              A swoją drogą, ciekawe co ten Nowy Rok nam przyniesie za niespodzianki z VATem

> Pozdrawiam,
              Ja również
              >
              >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka