Dodaj do ulubionych

szczeniak sam w domu

21.10.09, 00:10
Kiedy mogę zostawiać szczeniaka samego w domu i na jak długo? Nie pracuję i
mam dużo czasu żeby zajmować się szczeniakiem ale nie chciałabym go za bardzo
rozpieszczać.Jak zajmować się takim malcem żeby później nie było problemu?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: szczeniak sam w domu 21.10.09, 09:01
      Drugiego dnia po zakupie na 5 minut. Trzeciego na 15. Czwartego na godzinę. Itd...
    • shecat Re: szczeniak sam w domu 22.10.09, 10:03
      mozesz go zostawiac samego, zacznij od kilku minut kilka razy dziennie.
      stopniowo wydluzaj ten czas - tu trzeba trochę wyczucia, najlepiej jakbyś mogła
      sprawdzić, co wtedy piesek robi (np. przez okno jakieś). i kilka porad:
      - lepiej zostawiac psu 1 pokoj i to nieduzy - nie ze wzgledu na zniszczenia, ale
      szczeniak moze zle sie czuc w jakiejs duzej przestrzeni. w pokoju nie powinno
      byc zbyt duzo sprzetow do niszczenia. za to 2-3 psie zabawki. pies
      prawdopodobnie najchetniej pogryzie to, co pachnie toba - aby nie miec pozniej
      problemow z pogryziona garderoba, lepiej nie wystawiaj go na takie "pokusy" i te
      rzeczy pochowaj.
      - w zadnym wypadku jesli szczeniak skomle nie wypuszczaj go od razu. na poczatku
      moze zaskomli, ale jesli to zignorujesz, po chwili przestanie. jesli bedziesz
      litowac sie nad skomleniem, pies nauczy sie, ze to dobra metoda do osiagania celu.
      - docelowo pies powinien spokojnie przetrwac 5-8 godzin samotnosci - zaleznie od
      rasy (sa psy bardziej niezalezne i mniej). ale taka dlugosc wymaga duzego
      pecherza :) i to bedzie dopiero w wieku 5-6 miesiecy. niektorzy nie maja wyboru
      i zostawiaja psa na dluzej niz moze wytrzymac, ale to wydluza czas nauki
      czystosci w domu.
      - czesc osob posiada tzw klatki kennelowe, ktore odpowiednio zastosowane sa
      wygodne zarowno dla psa, jak i wlasciciela. taka klatka ma taka wielkosc, zeby
      pies mogl w niej stanac, wyciagnac sie, zeby zmiescila sie miska z woda i
      jedzeniem i jakas zabawka - ale niewiele wiecej. i wtedy najpierw podajemy w
      klatce psu jedzenie - nie zamykajac go. pozniej jedzenie i zamkniecie na pare
      minut. pozniej mozna psa tam wsadzac (nie na sile oczywiscie) na pare minut po
      kazdym spacerze (spacer z kolei odbywa sie po spaniu, jedzeniu i zabawie). dla
      psa jest to jego miejsce w domu, w ktorym moze sie odprezyc. plus dla
      wlasciciela - pies w klatce nie nasiusia, o ile tam go za dlugo nie
      przetrzymasz. tyle mowi teoria, ja takiej klatki nie mam.
      - oprocz tego, w ciagu dnia, jesli pies tobie towarzyszy, to poza czasem zabawy,
      szkolenia i spacerow, nie daj psu sobie wejsc na glowe. niech bedzie sobie obok
      ciebie, ale ignoruj podgryzanie, prosby o jedzenie, gdy gotujesz itp. nie
      glaszcz psa co 5 min. wtedy ulatwisz mu pozostanie w samotnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka