kokole 06.04.04, 17:08 hej, to jest moje pierwsze forum w ktorym biore udzial,nie wiem jak mi pojdzie i o co w tym wszystkim chodzi. wiem ze teraz jest swietny okres dla ornitologow bo sa przeloty i w terenie mozna zobaczyc cuda. co otym myslicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koszysta Re: przeloty 06.04.04, 21:22 Może wszyscy poszli oglądać przeloty. Teraz po zmroku to już tyko posłuchać mogą ale to też miłe Odpowiedz Link
kokole Re: przeloty 06.04.04, 22:19 hej!. zyje ktos. Mysle ze tez niecierpliwie czekasz na wiesci o ptakach. Ja mieszkam na lubelszczyznie i mamy co tutaj ogladac. ostatniej niedzieli spotkalem orlika, stadko pliszk siwych i jedna zolta z nimi zerujace na zabronowanym polu, cuuuuuudny widok. duze stafka zieb zerujace na ziemi. piekne to wszystko./ Odpowiedz Link
lablafox Re: przeloty 06.04.04, 22:20 W niedzielę i poniedziałek nad lubelszczyźną w okolicach Kraśnika przelatywały klucze bocianów, jak mówią fachowcy , do Finlandii. Leciały z południa na północny wschód. Odpowiedz Link
koszysta Re: przeloty 06.04.04, 22:40 To się trochę napatrzyliście i bardzo dobrze. Nigdy nie widziałem orlika a i bocianów w tym roku nie udało mi się jeszcze obejrzeć. Nawet skowronków na okolicznych, podłódzkich polach nie zobaczyłem w tym roku. Ale trzeba być cierpliwym, wiosna dopiero się zaczyna. Odpowiedz Link
lablafox Re: przeloty 07.04.04, 00:57 Moimi własnymi oczami widziałam w tym roku tylko bociany na gnieżdzie i 1 w locie. Relacje o kluczach lecących do Finlandii dostałam od znajomego z lubelszczyzny. W poznańskiem slowronków mnóstwo , ich dżwiączne trele unoszą sie na wysokościach , a potem milcząca spadajaca na pole kulka, to tez skowronek Odpowiedz Link
kokole Re: przeloty 07.04.04, 22:46 Współczuję Ci, ta łódzczyzna bardzo marna ornitologicznie, chyba że początkujesz i masz oko jeszcze niewyrobione. U nas na lubelszczyźnie to raj ptasi. Odpowiedz Link
g_shark Re: przeloty 08.04.04, 18:36 A gdzie są najlepsze według Ciebie o tej porze roku "ptasie miejsca" na Lubelszczyźnie, bo właśnie sie tam wybieram między innymi w celach ornitologicznych. PS Nad Tarnowem widziałem w tym tygodniu przelatujacy w kierunku pn-wsch klucz dzikich gęsi. Niestety nie wiem jakiego gatunku Odpowiedz Link
lablafox Re: przeloty 08.04.04, 19:13 g_shark napisał: > A gdzie są najlepsze według Ciebie o tej porze roku "ptasie miejsca" na > Lubelszczyźnie, bo właśnie sie tam wybieram między innymi w celach > ornitologicznych. > PS Nad Tarnowem widziałem w tym tygodniu przelatujacy w kierunku pn-wsch klucz > dzikich gęsi. Niestety nie wiem jakiego gatunku Nie wiem , ja jestem z Poznania. Moge sie jednak dowiedzieć, ale to potrwa. Odpowiedz Link
kokole Re: przeloty 09.04.04, 13:54 Pojezierze łęczyńsko- włodawski, doliny Wieprza i Bugu. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: przeloty 07.04.04, 09:01 Witam nową twarz na forum ornotologicznym. To był właściwy wybór o czym pewnie niebawem wszyscy Cię przekonamy... Odpowiedz Link
lablafox Re: przeloty 07.04.04, 21:38 cereusfoto napisała: > Witam nową twarz na forum ornotologicznym. To był właściwy wybór o czym pewnie > niebawem wszyscy Cię przekonamy... Dziękuję za powitanie, mimo tego ,iż weszłam cichcem, bez dzień dobry i czy mogę. O tym ,że właściwy wybór , nie musicie mnie przekonywać. Ja to wiem . Pozdrawiam Wszystkich serdecznie . Odpowiedz Link
eustachia Re: przeloty 07.04.04, 15:52 Ja widziałem stada gęsi białoczelnych i zbożowych, czajki, skowronki, płaskonosy, rożeńce, droździka i masę świstunów. Odpowiedz Link
kokole Re: przeloty 07.04.04, 22:43 Co myślicie o śpiewiw skowronka borowego - lerki. Osłuchałem się w ostatnią niedzielę. Jest przecudny! Odpowiedz Link
cereusfoto Re: przeloty 09.04.04, 07:35 O kurczę, mimo, że jestem ornitologiem, to nie widziałam jeszcze takiego skoronka - czym się różni od "zwykłego". Gdzie można go spotkać? Odpowiedz Link
kokole Re: przeloty 09.04.04, 13:51 Jaja sobie robisz. Młode sosnowe laski, poprzecinane polami, tam są na pewno. Warto pochodziś zeby usłyszec ten śpiew. Odpowiedz Link
anikl Re: przeloty 09.04.04, 16:00 Hej, Cereusfoto wiem że jesteś ornitologiem z zamiłowania, a czy również z wykształcenia (albo z zawodu)? Odpowiedz Link