Dodaj do ulubionych

Śmierdząca labradorka

11.03.10, 17:08
Moja 9 miesięczna Kaja zaczęła nagle bardzo intensywnie "pachnieć".Zapach jest
uciążliwy do tego stopnia, że nie da się przebywać z nią w jednym
pomieszczeniu.Pies został wykąpany (zgodnie z radą weterynarza robimy to tylko
w wyjątkowych wypadkach), niestety nie pomogło.Czy może to być objaw
zbliżającej się cieczki bo jeszcze nie miała/
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: Śmierdząca labradorka 12.03.10, 13:23
      nie sadze aby był to objaw cieczki. choć czasem zaburzenia hormonalne mają wpływ
      na zmianę zapachu psa. ja osobiście z czymś takim się nie spotkała ale może kto
      inny tak i się wypowie.

często nieprzyjemny zapach jest związany z jakimiś problemami skórnymi,
      grzybicami lub alergią. czy skóra, sierść jakoś sie zmieniły? czy psica sie
      zaczęła drapać?

a jak z zapachem w paszczy? nie ma problemów z zębami, jamą ustną? bo jeśli pies
      ma tam jakieś kłopoty to liżąc siebie, może ten smrodek rozprowadzać po całym ciele.

a może to kwesta jedzenia? przy niektórych karmach psy zaczynają nieładnie
      pachnieć. szczególnie tych marketowych słabego rodzaju. zmieniliście jej
      ostatnio jedzenie?

inna kwesta którą sprawia ze pies zaczyna intensywnie wonieć jest przytkanie
      gruczołów kołoodbytowych (to tak intensywny smród ze wydaje się ze cały pies
      śmierdzi) - czy weterynarz je sprawdzał?

aha - w temacie kąpieli psa - psa należy kąpać wtedy kiedy robi się brudny. nie
      trzeba czekać na wyjątkowe wypadki. pies mieszkający w mieście, mający kontakt z
      ulicznym brudem, spalinami, solą podczas zimy powinien być kąpany częściej niż
      pies który mieszka poza miastem i chodzi na spacery na łąkę.
      • czarny.kaja23 Re: Śmierdząca labradorka 13.03.10, 21:00
        w temacie kąpieli psa - psa należy kąpać wtedy kiedy robi się brudny. nie
        > trzeba czekać na wyjątkowe wypadki
        - masz rację nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi bardziej o to, że nie
        kąpiemy jej bez wyraźnej potrzeby.
        Co do reszty zapytań to odpowiedź na nie brzmi - nie zaszły w życiu Kai żadne
        zmiany, które mogłyby uzasadniać tak nagłą zmianę zapachu.
    • semi-dolce Re: Śmierdząca labradorka 12.03.10, 15:29
      Czy może to być objaw
      > zbliżającej się cieczki bo jeszcze nie miała/

Jak najbardziej może. Oczywiscie nalezy wykluczyć przyczyny zdrowotne.
      • coolista80 Re: Śmierdząca labradorka 12.11.10, 17:05
        No w zasadzie to prawda, co mówicie, ale dla naturalnej ochrony psa lepiej jest, jeżeli kąpie się go nie częściej niż raz na kilka miesięcy. Jest na szczęście sposób, żeby w ekstremalnych wypadkach, kiedy pies jest juz naprawdę brudny go oczyścić i wcale nie trzeba do tego używać wody. Można kupić szampon suchy, widziałam na e-karma.pl Nie jest drogi, a skuteczność jest taka sama, jak przy kąpieli psa w wodzie.

• zyrafa46 Re: Śmierdząca labradorka 14.11.10, 23:37
          Też uważam, że psa należy kąpać zawsze, gdy jest taka potrzeba. Jednak my - nie widzimy problemu, choćby i codziennie. Bowiem nie stosujemy żadnych szamponów a jedynie czystą, ciepłą wodę. Jeśli wytarza się np w dwuletniej kaczce (w sensie dwuletnich zwłok) to tej wody "idzie" bardzo wiele. Ale w końcu efekt końcowy jest dobry. Sierść natomiast najpiękniej wygląda po deszczu. Wytrzeć tylko zwierzaka i już.
          Kąpiemy go wyłącznie na trawniku, bo piesek panicznie boi się wanny a my bólu kręgosłupa). Jednak fakt nieużywania mydła powoduje pozostanie lanoliny na swoim miejscu, czyli na psie. Gdy mu czasem przyjdzie wykąpać się zimą - wysycha sam - zanim dojdzie do domu. Nogi tylko pozostają jeszcze wilgotne. O przeziębieniu mowy nawet nie ma mimo dość długiej sierści.
          W kwestii zasadniczej się nie wypowiadam, bo ostatnią (i pierwszą) sunię jaką posiadałam, to było BARDZO, BARDZO wiele lat temu. Dobrze, że pamiętam jej wygląd. Ale zapach? No NIE.
    • freekruszynka Re: Śmierdząca labradorka 07.01.11, 13:23
      Teoretycznie tak , chociaż jest to trochę dziwne. Może to jakaś choroba skóry? Nie ma żadnych strupów? Spróbujcie poeksperymentować ze zmianą kosmetyków( dobre są te z all systems- można je znaleźć na krakvet.pl) Dziwne jest to,ze weterynarz nie zlecił jakiś szczegółowych badań, naprawdę
    • media_hole Re: Śmierdząca labradorka 06.04.11, 15:25
      Czy nie zmienialiście może ostatnio diety i karmy Waszej suni? To może być jedna z alergicznych reakcji na pokarm .. Możecie sprawdzić, czy nie ta dolegliwość minie po zmianie karmy na weterynaryjną, specjalnie dla psów z problemami alergicznymi np. Hills

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka