Dodaj do ulubionych

Chory kanarek

01.08.11, 10:36
Mam pod opieka pare mlodych kanarkow. Samiczka 2 razy zniosla jajko, ktore potem rozbila.
Potem stala sie osowiala, myslalam, ze moglo byc to spowodowane przeciagiem. Bylam z nia u weterynarza, dostala antybiotyk (Vitaform) i po kilku dniach wydobrzala. Spowrotem wpuscilam ja do samczyka i wrocilam do starej diety (czyli gotowy pokarm, pokarm jajeczny, zielenina). Niestety samiczka znow mi zachorowala :( Jest osowiala, natomiast dzis zauwazylam, ze miala przyklejony kal do kloaki (zrobil jej sie wrecz drugi ogon). Oczywiscie od chwili choroby znow jest w osobnej klatce, klatke dodatkowo okrecilam folia przezroczysta po bokach, zeby miala cieplej (choc i tak jest cieplo). Bardzo prosze o porady, co jej jest, jak ja leczyc? Czy powinnam znow podawac antybiotyk? Czy zmienic diete (co podawac?)
Dodam tylko, ze samczyk jest zdrowy, tylko samiczka mi choruje.

Bede bardzo wdzieczna za wskazowki.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Chory kanarek 01.08.11, 21:15
      tu na [ptakach malo kto sie zna, poszukaj lekarza w internecie, np. tu
      www.papugi.resnet.pl/menu/lekarze.htm
    • rezurekcja Re: Chory kanarek 01.08.11, 21:16
      albo tu www.wet.up.wroc.pl/index.php/zaklad-chorob-ptakow
      moze nie tylko kurami sie zajmuja
      • 1marzycielka1 Re: Chory kanarek 02.08.11, 10:30
        Rezurekcja, dziekuje, bede szukac dalej :)
        • kagrami Re: Chory kanarek 06.08.11, 22:27
          Wiesz, ja też się na razie mało znam ale mam kanarki od paru miesięcy i bardzo się nimi interesuję. Wcześniej miewałam je w dzieciństwie i teraz pasja odżyła :)
          Mogę zadać kilka pytań? ok:
          od kiedy je masz, w jakich wczesniej były trzymane warunkach, tzn.może jest im za duszno/ za ciepło albo klatka stoi w przeciągu..
          czy masz gniazdko dla samiczki? zresztą teraz nie jest raczej okres lęgowy
          czy te ptaszki stanowiły wczesniej parę? czy się akceptują?
          może np. samoczka jest przekarmiona - dajesz jej np. dodatkowo siemię lnu, jakiej odżywki typu "perełki miodowe" biszkopty? miałam kiedyś przekarmioną samiczkę, miała szary duży kuperek i tez nic jej się nie chciało była osowiała. Dawałam jej liście mleczu, młode i posiekaną pokrzywę (górne liście) zamiast siemienia i konopii - poczuła się lepiej. Dobre są też odżywki przy wypierzaniu (np.Vitakraft allegro.pl/vitakraft-pokarm-na-pierzenie-dla-kanarka-20-g-i1754694441.html ) oraz murzynek - dajesz im to? Szczególnie murzynek!!!
          Poza tym to ptaszki czasem tęsknią za poprzednim miejscem...

Powodzenia Tobie i zdrowia dla ptaszka!!!
    • vet-kajman Re: Chory kanarek 06.08.11, 22:18
      Witam,
      proszę sprawdzić nazwę leku, który pani dostała, bo nie znam antybiotyku dla ptaków o takiej nazwie. być może podczas znoszenia jajka doszło do zakażenia bakteryjnego, które nie zostało wyleczone. w takim przypadku należy podać antybiotyk dla ptaków (5-7dni) oraz leki na wątrobę i nerki (10-14dni).

Gdyby nadal była potrzebna pomoc specjalisty, zapraszamy do Gabinetu Kajman do lek.wet. Moniki Toborek, która zajmuje się ptakami i innymi zwierzętami egzotycznymi.
    • kagrami Re: Chory kanarek 07.08.11, 10:33
      i jak tam ptaszek?

Wczoraj przeczytałam coś takiego:
      "Samczyka dopuszczamy do kopulacji aż do momentu, gdy samiczka zniesie drugie jajeczko. Znosi ona w sumie 4-5 jajeczek, po czym wysiaduje je przez 14 dni. Przez cały czas lęgów w klatce muszą się znajdować: ossasepia, wapno ptasie lub drobno tłuczone skorupki jaj (wyprażone w temp. 100st.C) Wapń jest potrzebny samicy do budowy skorupy jaj. Brak soli mineralnych, a tym samym anomalie w budowie skorupy, mogą wywołać trudności w znoszeniu jaj, a nawet śmierć samiczki. ..." (Paweł Pogadała "Ptaki egzotyczne")

Może ma za mało wapnia albo soli min.?

A tak w ogóle to lepiej poszukać dobrego hodowcy niż korzystać z porad "wszechstronnego" weta. Powinni być specjalistami od ssaków lub ptaków. Nikt się nie zna na wszystkim..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka