Dodaj do ulubionych

groźne rasy

11.06.04, 20:32
czy ktos ma spis ras mswia, które sa niebezpieczne??
moj piesek ( 6 mies) został napadniety i poturbowany przez amstafa. Jego
własciciel ( osobnik z kryminalna przeszłoscia) wychował go na psa który
atakuje inne psy - ten pies chodzi luzem , bez smyczy nie mowiac o kagancu.
Zgłosiłam to wykroczenie na policje. Ale jak znam zycie to skonczy sie na
niczym. jak postapiuc zeby temu nieodpowiedzialnemu człowiekowi odebrano psa-
morderce??
Obserwuj wątek
    • nickola1 Re: groźne rasy 12.06.04, 12:06
      MSWiA za niebezpieczne uznaje rasy: amerykański pitbullterier, perro de presa
      mallorquin, perro de presa canario, buldog amerykański, dog argetyński, tosa
      inu, rottweiler, akbash dog, anatolian karabash, moskiewski stróżujący,
      owczarek kaukaski.
    • nickola1 Re: groźne rasy 12.06.04, 12:27
      kodeks karny nie chroni łagodnych psów przed agresywnymi chociaż... KODEKS
      KARNY ART.288 - Kto cudzą rzecz, niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do
      użytku, podlega karze więzienia od 3miesiecy do 5lat a w przypadku mniejszej
      wagi - karze grzywny, ograniczenia wolnościlub więzienia do roku. Ale to
      przestępstwo można popełnić tylko umyślnie. Gdyby więc właściciel poszczuł
      swojego psa to można mówić o odpowiedzialności. Jeśli ktoś nie założy
      grożnemu psu kagańca i niechcący przyczyni się tym do pogryzienia lub śmierci
      innego psa - można mówić o wykroczeniu z art.77 kodeksu wykroczeń: KTO NIE
      ZACHOWUJE ZWYKŁYCH LUB NAKAZANYCH ŚRODKÓW OSTROŻNOŚCI PRZY TRZYMANIU ZWIERZĘCIA
      PODLEGA KARZE GRZYWNY DO 250ZL ALBO KARZE NAGANY.
    • agata309 Re: groźne rasy 12.06.04, 18:06
      Witaj
      mam w domu suczkę rasy amstaff,która jest cudownym i kochanym zwierzakiem.Moja córcia przepada za psinką i wzajemnie, a towarzyszy nam też kot pers, który w zasadzie dyktuje warunki (w relacjach pies-kot).Bardzo często amstafy mylone są z pitbullterierami. Amstaffy to naprawdę nie są niebezpieczne psy...każdy pies może zostać wychowany (bez względu na rasę) na psa agresywnego i nie dającego się ułożyć, ale to wszystko zależy od właścieciela.Zgadzam się z tym,że należy karać ludzi nieodpowiedzialnych, którzy nie czują się w obowiązku o zachowanie bezpieczeństwa i puszczają swoje psy bez smyczy i kagańca w miejscach publicznych. I często spotykam się z widokiem tzw. dresiarzy, którzy mają psa bojowego tylko i wyłącznie do celów szpanu i sami nie zdają sobie sprawy z konsekwencji, jakie mogą kiedyś ponieść.Chodzę z psem zawsze na smyczy i w kagańcu,oczywiście, żeby się wybiegał , to chodzimy na swoje tereny poza miasto, sunia lubi też biegać za rowerem, więc często organizujemy wypady rowerowe do lasu. Drażni mnie zachowanie ludzi, którzy skazują zaraz mojego psa po wyglądzie i krzyczą pitbull-morderca.....nie znają się, rozumiem, ale chce tylko zaznaczyć,że mój pies nigdy nikogo nie zaatakował, wręcz przeciwnie kilkakrotnie został zaatakowany przez kundelki, wolno puszczone(bo przecież nie grozne!),które potrafią swoim szczekaniem doprowadzić człowieka do szału.Miałam kiedyś kundelka, który niestety wylądował w schronisku, bo nie było osoby w domu, której by nie pogryzł, a przy małym dziecku bałabym się jeszcze bardziej. Dlatego apeluję,by ludzie mieli trochę rozumu zarówno w wychowywaniu własnego psa jak i w kontaktach z innymi właścicielami psów, bo każdy amstaff to nie pies agresywny i morderca....a czasem prawdziwe zagrożenie może nas spotkać ze strony zwykłych kundli
      pozdrawiam
      Agata
      P.S.Sprawę pogryzienia należy zgłosić w Straży Miejskiej.
    • adam.pietron Re: groźne rasy 14.06.04, 17:12
      Myśle jednak że opinia psa mordercę jest krzywdząca dla psa oczywiście .
      Mam tylko pytanie co zrobić z tym psem mordercą jak już się go odbierze temu
      właścicielowi ? Uśpić, zamknąc w odosobnieniu czy w przepełnionym schronisku
      gdzie jego agresja tylko się nasili?
      To nie atak w twoją stronę rozumiem że jesteś rozżalona ale pamiętaj ucierpi
      zwierzę nie człowiek on kupi sobie nastepnego psa i wychowa go tak samo.
      A co do listy psów agresywnych - rasowe sa tylko psy z rodowodem więc
      nierodowodowy amstaff lub pitbull czy tosa nie jest wedle prawa psem rasowym -
      jego włąsciel potrzebuje więc pozwolenia czy nie?
      Pozdrawiam i zyczę zdrowia twojemu psu - czasem łatwiej wybrac inny rejon
      spacerów - wiem ze to nie rozwiąże problemu ale odebranie tego psa
      włascicielowi tez nie.
    • hdp Re: groźne rasy 15.06.04, 09:29
      .., nie ma groznych ras psow,sa tylko grozni/nieodpowiedzialni ludzie w ich
      sforach.
      W Szwecji Doberman,Rotweiller,Bullterrier to rodzinne psy,szczegolnie rodzinom
      z b.malymi dziecmi poleca sie suczki Rotweiller,sa bardzo opiekuncze,pilnuja
      dziecka lepiej niz najbardziej uwazna nianka .
      ________________________________________________________________________________
      • dzenifer Re: groźne rasy 05.07.04, 19:01
        czesc! zgadzam sie z hdp! je mam sunie rottke(14 mies) - jest najwiekszym
        pieszczochem, jakiego tylko mozecie sobie wyobrazic... uwielbia bawic sie z
        dziecmi i wszelkiej wielkosci i masci psiakami, nie krzywdzi kotow. to, czy
        pies bedzie grozny TYLKO I WYLACZNIE zalezy od sposobu wychowania i traktowania
        psiaka! zalezy od WLASCICIELA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka