Dodaj do ulubionych

chora wątroba u pieska

15.06.04, 10:15
Panie Doktorze,
mój piesek ma ok. 8 miesiecy - znalazł u mnie domek, gdy przybłąkał się
wycieńczony do pewnej pani, któa dała ogłoszenie i się nim zaopiekowała
(podstawowe szczepienia, odrobaczanie). Piesek jest u mnie 2 tygodnie, od
tygodnia ma biegunkę. Wczoraj zrobiono mu badania krwi i okazało się, że
wszystkie są dobre oprócz jednego, wskazującego na chorobę wątroby (norma
wynosi 50, a mój piesek ma 150). Aż boję się myśleć, co on jadł do tej pory.
Piesek będzie leczony, ale proszę o wskazówki odnośnie diety.

może ktoś ma podobny problem i może się podzielić swoimi uwagami?
Obserwuj wątek
    • nickola1 Re: chora wątroba u pieska 15.06.04, 16:42
      jest odpowiednia dieta dla piesków z chorą wątrobą. Można ją kupić w klinikach
      wet. Jest to Royal Canin Hepatic. Dostępna jest w postaci suchej (2; 7 i 14kg)
      oraz puszki. Możesz także podawać tabletki SYLIVIT lub droższe troszeczkę ale
      rewelacyjne ESSENCIALE FORTE.
      • deszczowa_piosenka Re: chora wątroba u pieska 15.06.04, 16:58
        dziękuję za te cenne rady:)
        A moze ktoś wie, czy to oznacza, że piesek nie możę jeść psich smakołyków w
        postaci kości z wapniem czy ciasteczek dla psów ze szpikiem?
        Pewnie nie, ale chciałabym się upewnić.
        • aleks-andra Re: chora wątroba u pieska 16.06.04, 15:41
          Najlepiej spytaj o to weterynarza.Niech ustali dla Twojego pieska odpowiednią
          diete i leki. Są specjalne karmy dla psow (suce i w puszce) chorych na watrobe
          Eukanuby,ale niestety sa one drogie.
          Najwazniejsza zasada - pies nie powinien jeść nic tłustego ani zadnych przypraw
          (nawet soli)
    • olasta1 Re: chora wątroba u pieska 17.06.04, 12:06
      Na pewno konieczna jest wizyta u weterynarza ! Lekarz ustali czym leczyć pieska
      i jaką stosować dietę. Ale wcale nie musi to oznaczać ,że wątroba jest
      uszkodzona nieodwracalnie. Wyniki analizy krwi mogą wskazywać, że jest to
      zapalenie wątroby spowodowane jakimś zatruciem lub złą dietą. Myślę ,że po
      odpowiednim leczeniu i przy czułej opiece wszystko wróci do równowagi i piesek
      będzie zdrowy. Powodzenia !!!
      • rybka801 Re: chora wątroba u pieska 17.04.23, 19:15
        Mój 4letni shih tzu zachorował na wątrobę, ALT 1370.Do tego anemia. Czy da się go uleczyć?
        • sp9tcu Re: chora wątroba u pieska 18.04.23, 00:14
          według mnie nie
          a co mówi lekarz ?
        • 1olga777 Re: chora wątroba u pieska 24.04.23, 01:35
          Mój 12-letni piesek maltańczyk ma od kilku lat Alt ponad 3200.
          Stosujemy karmę Royal Canin Hepatic i od czasu do czasu tabletki Ursocam na wątrobę.
          Niedawno miał zabieg usuwania kamienia nazębnego pod narkozą i wszystko poszło dobrze.
          Jest w świetnej kondycji jak na swój wiek.
          Myślę, że z Twoim pieskiem będzie wszystko dobrze, a anemię też można leczyć.
          Są różne preparaty, a nawet można przetoczyć krew.
          Dobry weterynarz będzie wiedział jak pomócTwojemu pieskowi.
          Powodzenia
    • owczarekbingo1 Re: chora wątroba u pieska 21.06.04, 11:31
      uwazaj!!!Mój ma po chorobie wątroby WODOBRZUSZE!!!
      ESSENTIALE FOTRE?Dobry lek ale francuski,drogi i na receptę!
      POLSKI! Ten sam ESSELIV - bez recepty,tańszy o 10zł i lepszy!!!
      Dawaj żryć psu:włoszczyznę gotowaną z makaronem lub ryżem i do tego surowe
      mięso chude wołowe.Proporcja:mięso30 dag. i 3 razy więcej UGOTOWANEGO ryżu lub
      makaronu.Włoszczyzna ale bez Pora czyli: marchew, pietruszka, seler!
      Witaminy:to VITA-VET rano: 1 pastylka na10 kg masy ciała.
      Życzę powodzenia
      • deszczowa_piosenka Re: chora wątroba u pieska 21.06.04, 14:39
        dziękuję za rady.
        ale jak to wodobrzusze? można temu zapobiec? jeżeli będzie się przestrzegało
        diety i dawało legi (mojemu pieskowi przepisano Hepatil - 1 tabletka dziennie i
        miał przez 5 dni zastrzyki z antybiotyku), to wodobrzusza nie będzie?
        strasznie się przestraszyłam...:(
      • veterinario Re: chora wątroba u pieska 21.06.04, 22:05
        Najlepszy jest ryż brązowy.
    • chmura_gradowa Re: chora wątroba u pieska 25.06.04, 15:31
      miałam podobny problem, moj 5-letni piesek zaczal nagle chorowac,historia
      choroby jest dosc dluga w kazdym razie zanim leczenie poszlo we wlasciwym
      kierunku pies mial brzuszek jak balonik( woda), pluca pelne wody i problemy z
      oddychaniem, normy o ktorych piszesz mial ponad 250. Stwierdzono u niego
      marskosc watroby. Ale wlasciwie to chcialam cie pocieszyc-udalo sie go uratowac
      mimo tak powaznego stanu. Gotowalam mu kurczaki z ryzem (pol na pol) bez soli,
      warzywka skrzetnie wybieral wiec dalam sobie spokoj, ryz w bulionie oczywiscie
      inaczej tez zostawal w misce;) . Dostawal Hepatil, Essentiale Forte i Metiowit
      (pisownia tak mniej wiecej) przez okolo 4 miesiace. Jak na dzien dzisiejszy
      piesek jest chudy, ale bryka znowu radosnie...a my nie mozemy juz patrzec na
      kurczaki
      Pozdrawiam:)
      G.
      • deszczowa_piosenka Re: chora wątroba u pieska 25.06.04, 16:21
        :-))))
        wielkie dzięki!
        i pozdrowienia dla rekonwalescenta!:)
    • adam.pietron Re: chora wątroba u pieska 25.06.04, 16:37
      Tak naprawdę dieta przy chorej watrobie zalezy od tego co z ta watrobą się
      dzieje - do badań krwi przydałoby się jeszcze dorobić ultrasonografie jego
      narządu by ocenić nie tylko jego funkcję ale i stan zmian.
      Od tego tak naprawdę zależy dieta - jeśli przyczyną schorzenia jest zapalenie
      dieta nie będzie bardzo różniła się od jedzenia dotychczasowego jesli natomiast
      pojawiły sie procesy zwyrodnieniowe należałoby przejść na specjalną dietę
      wątrobową lub ograniczyć białko - szczególnie białko pochodzenia zwierzęcego.
      Oczywiście możesz także stosowac dietę wątrobową jeśli nie ma bezpośrednich
      wskazań związanych z chorobą wątroby - wspomaga ona leczenie i przyśpiesza
      rekonwalescencję pacjenta.
      Pozdrawiam
    • ewax100 Re: chora wątroba u pieska 14.08.04, 21:26
      Moj pies -mały york 2kg wagi byl dobrze odzywiany,wcale nie tłusto a
      przypadkowo dowiedziałam sie ze ma chora watrobe/Aspat,APAT ok.300/Nie ma
      zadnych objawów a jest chory.Lekarz przepisał mu diete watrobowa/zółte kulki-
      sucha karma/Essentiale forte,Polcortolon.Bardzo sie martwie bo nie wiem czy to
      sie wyleczy i co tej watrobie wlasciwie jest czy to stan zapalny czy cos
      innego.Dziwne ze u takiego malego i młodego 16 miesiecznego psa cos takiego sie
      zdarzyło.Kto leczył psa na watrobe czy dzieki tym lekom moj pies wyzdrowieje?
      Wyniki mial zrobione bo ugryzł go kleszcz i dlatego sie dowiedziałam.Nie wiem
      czy to mozliwe zeby watroba byla chora od kleszcza?Piesek ma apetyt,bawi
      sie,nie zwraca-żadnych objawów.Pozdrawiam
      • ewax100 Re: chora wątroba u pieska 14.08.04, 21:39
        Czy moge sie dowiedziec na jak działa ten lek Hepatil w tabl.?to podobna nazwa
        do karmy watrobowej jaka mu podaje/chyba Hepatic/
        • ewax100 Re: chora wątroba u pieska 16.08.04, 21:01
          Kupiłam juz ten Hepatil i wiem ze działa regenerujaco na watrobe ale
          zastanawiam sie czy 1/4 tabl. wystarczy na dzien dla psa który wazy 2 kg?
          Pozdrawiam
          • sir_gregory Re: chora wątroba u pieska 17.02.05, 21:31
            witam! mojemu kundelkowi też się rozpadła wątroba już od dłuższego chyba czasu
            ale dopiero teraz zdecydowali się o co naprawde chodzi. wszystkie te wyniki
            wątrobowe też przedstawiały się w setkach a mocznik wyszedł 15? a norma jest 50
            w dodatku te zatrucia toksynami wątrobowymi rzucały się jej na układ nerwowy,
            wymiotowała potrafiła przez bite dwa dni i dwie noce chodzić w kółko po całym
            mieszkaniu kładąc się na dosłownie 15sek. bywało też że chwilowo traciła wzrok
            bądź zapadała w śpiączkę jadła i piła w miarę normalnie dostawała kroplówkę
            zastrzyki i było ok ale teraz jest gorzej lekarze raczej mają miny jakbyśmy
            męczyli niepotrzebnie psa chociaż wcześniej nie mówili nic o specjalnej diecie
            (fakt że jadła często to co my) teraz kupiliśmy pokarm hillsa trzeba jeszcze to
            sróbować całe szczęście że trafiłem na to forum i wasze wypowiedzi troszku mnie
            to podniosło na duchu napiszcie proszę czy miało zwierzę którego ś z was
            podobne objawy lub jak macie jakieś skojarzenia na ten temat
            pozdrawiam
    • ewax100 Re: chora wątroba u pieska 22.08.04, 20:16
      Czy ktos ma pieska z chora watroba i moze sie podzielic swoimi spostrzezeniami
      jak piesek jest leczony,z jakimi efektami i jakie ma objawy choroby?Pozdrawiam
    • ewax100 Re: chora wątroba u pieska 13.10.04, 18:17
      Mam dobra wiadomosc:mój pisek chory wczesniej na watrobe ma juz dobre
      wyniki.Wyniki ASPAT APAT miał ponad 300 a teraz w normie.Miał scisła diete
      watrobowa i otrzymywał leki.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka