Dodaj do ulubionych

Pokrywa do akwarium

27.03.12, 14:18
Witam, nabyłam dzisiaj akwarium 60x70x40 i nie wiem co dalej :(
Akwarium nie ma pokrywy i nie wiem czy robić samemu czy też gdzieś zamówić.
A może by tak bez pokrywy tylko oświetlenie zamontować nad akwarium??
Macie jakieś pomysły??
Doradzicie?? Proszę.
Pozdrawiam
Sylwia
Obserwuj wątek
    • deadeyes Re: Pokrywa do akwarium 30.11.12, 23:58
      Pokrywa jakaś się przyda, nawet gdyby to miałabyć szyba na narożnikach. Chociażby do tego, by ryby pływające przy powierzchni nie narazić na przeziębienie np. podczas wietrzenia mieszkania (znaczna różnica temperatur między lustrem wody a powietrzem). Jednym z moich pomysłów do roślinnego akwarium było właśnie takie rozwiązanie. Na górę akwarium założyłem szybę (kupiłem plastykowe kątowniki), by móc też patrzeć z góry na akwarium i zainstalowałem zwykłą lampkę biurową 20W - żółte światło. Z braku pomysłu skąd wziąć nawóz obsadziłem akwarium bojownikiem, piskorkiem i kilkoma slimakami. Akwarium funkcjonuje bez napowietrzacza i bez filtra.

Co do robienia pokryw na zamówienie to zauważyłem, że taniej jest kupić nowe akwarium.
    • 7miracle Re: Pokrywa do akwarium 21.01.13, 09:59
      Witam, pokrywa jak najbardziej wskazane, ze względów praktycznych i wizulanych. Zwłaszcza, że pod takie akwarium koszt pokrywy w granicach 100-150zł.
    • 5lech Re: Pokrywa do akwarium 23.01.13, 13:26
      Można tak i tak, jednak bez pokrywy trzeba liczyć się z dużym parowaniem wody a co za tym idzie dużą wilgotnością powietrza, weź na to poprawkę żeby nie wkradła się wilgoć do mieszkania.
      • serrubloc Re: Pokrywa do akwarium 27.02.13, 22:36
        Bez przesady, przy 168l nic takiego się nie stanie w mieszkaniu. Znajomy w bloku w pokoju 30m2 posiada akwarium morskie 560l (bez pokrywy) i wszystko jest ok

Bez pokrywy będziesz zmuszony dolewać dość sporo wody ( wszystko w zależności od rodzaju oświetlenia oraz temperatury panującej w zbiorniku i otoczeniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka