Dodaj do ulubionych

czy to może być pluskwa?

23.07.15, 10:08

TU jest żyjątko:)

Mieszka w całym domu, ostatnio znalezione w skrzyni łóżku pod jaśkiem i na prześcieradle rano. Ja i mąż byliśmy pogryzieni na łydkach i ramionach. U mnie pojedyncze ugryzienie z widoczną raną w środku, mąż trzy takie same ugryzienia na łydce w równej linii i na szyi, strasznie swędzi:( Czy przyczyną tych ugryzień mogą być te małe żyjątka? za łóżkiem znalazłam jeszcze pająka pokojowego sporych rozmiarów.
Obserwuj wątek
    • aga_m84 Re: czy to może być pluskwa? 23.07.15, 11:22
      aha, zapomniałam dodać, że żyjątko ma 1-2 mm długości.
      • addart Re: czy to może być pluskwa? 23.07.15, 12:05
        Trochę za małe na pluskwę, poza tym pluskwa jest płaska. Wpisz w google i zobacz. Pluskwa po rozgnieceniu ma charakterystyczny ostry zapach.
        Co nie znaczy że TO nie gryzie... Mogą też gryźć pająki.
        • hania261 Re: czy to może być pluskwa? 24.07.15, 22:58
          To mloda pluskwa wg mnie. Kup proszek lub spray i popsikaj zakamarki, zgiecia w materacach, lozku, listwy wszelakie, co sie da wypierz. One uwielbiaja miejsca gdzie moga sie wcisnac.
        • dar61 pluskwa perfekcja 31.07.15, 21:17
          Oby nie mylono tu pluskwy z innym pluskwiakiem, owadem ssącym. Ten drugi w PL jest nawet dwucentymetrowy, gdy skrzydła rozłoży.
          A ssakiem mogł/-a być zwykly komar, gdy spragniony, może nawet i dwa komary. Nocą, nieniepokojony, zassie do woli i tyle napluje w rankę swej śliny, że i dwie doby będzie ranka swędzieć. U alergików nawet zbąblować może sporo. Sprawdzone [zmiana okien + okresowy demontaż siatek okiennych, dwa dni temu nazad]. Na ramieniu sprawdzone [nadkołdernym]. Te tytułowe też NP gryzły, ale hen, w LWP, wciórności, jak by kto pytał... Efekt podobny, acz inny.

NP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka