Dodaj do ulubionych

Imię dla pieska

12.01.11, 20:05
Witam serdecznie. Za 3 tygodnie odbieram z córką pierwszego z życiu pieska shih-tzu ( maleństwo urodziło się 20 grudnia). Wszyscy w domu mamy imiona na "M" i wypadałoby aby nowy członek naszej rodzinki też miał takowe. Mamy trzy propozycje "Malkolm" "Miron" lub "Moddy"....pomożecie w decyzji? Pozdrawiam:-))
Obserwuj wątek
    • anita_nr1 Re: Imię dla pieska 12.01.11, 23:22
      Szczerze to mi się bardziej podoba Mayki lub Moris, ale to rzecz gustu :) pozdrawiam przyszłych właścicieli !!!
    • an3czka2 Re: Imię dla pieska 13.01.11, 09:29
      Wybór imienia dla psa...ważna rzecz, ale trzymaj się zasady aby było krótkie i rozsądne. Pozdrawiam.
      Ps. Jest w internecie księga imion dl zwierzaków.
      • olla09 Re: Imię dla pieska 13.01.11, 15:50
        Z tych co wymieniłaś najlepiej brzmi Moody.;) Ale to moje zdanie.Pozdrawiam i życzę powodzenia;)
      • megg_mb Re: Imię dla pieska 13.01.11, 21:30
        Faktycznie o księdze imion nie pomyślałyśmy..dzięki:-)..po analizie doszedł "Maylo". Z wielką uwagą czytam wasze rady, to fantastycznie, że jest to forum. Zawsze najbardziej cenne są uwagi praktyków. Dziękuję, że jesteście:-) Pozdrawiam.
        • an3czka2 Re: Imię dla pieska 14.01.11, 10:51
          Trafny wybór, fajne i krótkie imię. Znam pieska o tym imieniu, jest miły i karny co się rzadko zdarza u Bigli. Pozdrawiam z Lilką.
    • qqqq33 Re: Imię dla pieska 16.01.11, 20:25
      Mój poprzedni piesek wabił się Mandi- był jamnikiem i był super. Teraz mamy shi-tzu - Bobi.
      Oto jego zdjęcie. Jest kochany. Mam szczęście do psiaczków. Pozdrawiam, Inka

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cb/cb/c0qq/NQ4r2l7ok7tpdpNpBB.jpg
      • megg_mb Re: Imię dla pieska 17.01.11, 20:51
        Inka, Twój Bobi jest przecudny!:-).."Mandi" to też b.ładne imię, córka jednak zdecydowała, że będzie "Maylo"..odbieramy go 3 lutego także jesteśmy teraz w okresie przygotowywania wyprawki. Poza tym czytamy, uczymy się jak przygotować się na maluszka i jak z nim postępować. To forum jest b.pomocne.Pozdrawiam
        • an3czka2 Re: Imię dla pieska 17.01.11, 23:22
          Jak będziesz miała jakikolwiek problem to po prostu pytaj:) Pozdrawiamy.
          • megg_mb Re: Imię dla pieska 18.01.11, 18:53
            Dziękuję Aniu...tak "zachęcona" pewnie nie raz skorzystam. Teoretycznie jesteśmy przygotowane na maluszka..ale jak sama wiesz teoria ważna rzecz lecz to właśnie w praktyce zdarzają się niespodzianki. Powtórzę się z pewnością ale na wszystkie wątpliwości jakie miałyśmy do tej pory, odpowiedzi znalazłyśmy właśnie tu, na tym forum i nie podlizując się - większość Twoich, bardzo przystępnie "podanych":-) Pozdrawiam Ciebie i Lilkę. Marta ....a! mąż i pan do tej pory dość sceptycznie nastawiony na nowego członka rodzinki, zaczyna się interesować i nawet uczestniczyć w zakupach ( na razie jako kierowca ale to już coś!):-)
            • an3czka2 Re: Imię dla pieska 22.01.11, 18:12
              Kochana nie minie tydzień i pan będzie chodził na czworaka za psinką:) i bawił się jak dziecko. Maluszki nie dają się nie kochać, one owijają sobie nas wokół palca. Pozdrawiam.
              Ps: Tylko nie dajcie się zwariować, kochać trzeba ale mądrze.
        • qqqq33 Re: Imię dla pieska 19.01.11, 18:06
          Witaj, jak piesio będzie już z Wami to prześlij jego zdjęcie. Maluszki są urocze. Wasz w jakim ma być kolorze? Pozdrawiam, Inka

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cb/cb/c0qq/y4dch4tBpwdVGam5lA.jpg
          • megg_mb Re: Imię dla pieska 20.01.11, 20:15
            Oczywiście, że prześlę zdjęcie. Odwiedziliśmy już maluszka przy okazji rezerwacji...na razie jest tricolor... mama czarno-biała, tatuś beżowo-biały, kolorystycznie podobny do Twojego Bobiego...a mały Maylo jest póki co taki "na krówkę" ma plamki czarno-brązowe na białym, przecudnym tle:-)..no i ta miękkość włosa..coś niesamowitego, tylko przytulać:-) Pozdrawiam. Marta
            • qqqq33 Re: Imię dla pieska 22.01.11, 14:14
              Fajnie mieć takiego maluszka w domu, chociaż ciągłe bieganie na dwór trochę męczy. Później za to duża radość jak mały pojmie o co chodzi. Nam pieseczek trafił się naprawdę super, chociaż jego zakup był dużym przypadkiem. Teraz bardzo cieszę się, że jest. Wcześniej jak już pisałam miałam jamniczka, ale był kupiony jako dorosły piesek, więc nie znałam tych początków. Nie ma go już z nami 12 lat, ale ciągle o nim pamiętam. Pozdrawiam, będę czekała na zdjęcia Waszego maluszka. Inka
      • an3czka2 Re: Imię dla pieska 17.01.11, 23:21
        Śliczny łobuziak :), Pozdrawiam z lilką.
        • qqqq33 Re: Imię dla pieska 02.02.11, 19:26
          Jutro odbieracie Waszego pieseczka? Napisz jaki jest? Pozdrowionka
          • megg_mb Re: Imię dla pieska 04.02.11, 16:40
            Maylo jest od dzisiaj z nami, po drodze do domu byliśmy u weterynarza. Dostał dwie szczepionki "biocan puppy" i ma niestety przepuklinkę. Jesteśmy w końcu lutego umówieni na zabieg bo przepuklinka nie należy do małych. Na razie malutki ciągle śpi, zmienia pozycję kładąc część ciałka na podłodze (pewnie jest mu za ciepło w legowisku). Jeszcze nic nie jadł mimo, że karma lekko namoczona jest przygotowana w dostępnym dla maluszka miejscu. Odbieraliśmy go ok. 12-tej w południe, jest po 16-tej..czy on nie powinien już coś zjeść?...mam nadzieję, że nauczymy się siebie nawzajem:-)) Pozdrawiam
            • arbuziki Re: Imię dla pieska 04.02.11, 17:38
              Moja Kluska też nie jadła na początku. Do domu dotarliśmy po 21 a zjadła dopiero po 20 następnego dnia. Nic złego się pieskowi przez to nie stanie, jest po prostu zestresowany. Najważniejsze, żeby pił!
              • an3czka2 Re: Imię dla pieska 05.02.11, 08:42
                To pewnie troszkę stresu, ale to minie, jak się oswoi z otoczeniem . W koncu szczepienie też robi swoje. Będzie dobrze. Pozdrawiamy z lilą
                • qqqq33 Re: Imię dla pieska 05.02.11, 16:09
                  Dzisiaj jest już lepiej? Oswoi się. potrzeba trochę czasu. Każdy pieseczek jest inny, nasz był raczej odważny i szybko się zadomowił. Lubią spać na podłodze, Bobikowi ciągle jest ciepło. Pozdrawiam, Inka
                  • megg_mb Re: Imię dla pieska 06.02.11, 20:55
                    Tak, jest lepiej..bawi się bardzo chętnie i już zajada. Rzeczywiście często ze swojego spanka wychodzi na śpi na podłodze. Pierwszą noc grzecznie spał, a na następną o 5 rano zrobił nam pobudkę i chciał się bawić. Od dzisiaj postanawiamy nie reagować na jego "zaczepki". Oczywiście w pierwszym dniu b.ładnie załatwiał się na podkład, a teraz go omija. Mam pytanie: czy zostawiasz Bobikowi jedzonko na noc? Pozdrawiam.
                    • qqqq33 Re: Imię dla pieska 07.02.11, 17:28
                      Witaj, nigdy nie zostawiamy jedzenia zbyt długo. Na noc w ogóle. Jest pora jedzenia, czekamy ok. pół godz. , a jak nie zje to miska jest zabierana. Nasz lubi jeść, ale czasami zdarza mu się kolację "odpuścić". Sam chyba wie, że już ma dość. Cały czas musi mieć dostęp do wody. A z sikaniem to najgorsze ok 1,5 m-ca. Nasz od ok.3,5 m-ca w domu nie załatwia się w ogóle. Jest grzecznym "chłopcem". Nasz 10.02. będzie miał już 7 miesięcy. Jak reaguje mąż na nowego domownika? Pozdrawiamy i czekamy na zdjęcia. Inka
                      • megg_mb Re: Imię dla pieska 07.02.11, 18:53
                        Hej Inka..właśnie odpaliłam komp.aby dodać zdjęcie Maylo,masz wyczucie:-)) Pan-mąż chyba rzeczywiście (cytuję poprzedniczki) "zgłupiał"..i to już?!, a mija dopiero 4 doba. Nie zostawiamy jedzonka ale gdzieś wyczytałyśmy, że niektórzy zostawiają. Wet poleciał karmić małego 6 razy dziennie w małych ilościach (pytanie ile dla kogo to mała ilość). Mały robi kupkę dwa razy dziennie bez problemów więc chyba dobrze go karmimy? Dodaję na razie dwa zdjęcia, jak podrośnie będzie więcej...a! z czarnego robi się czekoladowy tricolorowy:-)) Pozdrawiam.
                        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2608774,2,1,P2040027.html
                        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2608775,2,2,P2040038.html
                        • rybki1990 Re: Imię dla pieska 08.02.11, 09:24
                          maluszek jest przeuroczy:) pozdrawiam:)
                          • qqqq33 Re: Imię dla pieska 08.02.11, 19:14
                            Witaj, Wasz pieseczek jest cudny. Jakoś kojarzyłam, że wcześniej pisałaś, że ma być tricolor? Czyżbyś wybrała innego, czy mnie się już coś pomyliło? To są naprawdę super pieseczki, mam nadzieję, że Wasz też będzie grzeczniutki. A tak z ciekawości- ile waży Maylo? Pozdrowionka dla całej powiększonej Rodzinki

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cb/cb/c0qq/KAUBfBcEgqnHhLp0PB.jpg
                            • megg_mb Re: Imię dla pieska 09.02.11, 19:29
                              Hej Inka....tak, malutki to ten sam piesek i jest już trzykolorowy, ma coraz więcej czekoladowego kolorku, może na zdjęciu nie wyszło:-( Waży ponad 1 kg, dokładnie zważymy 22 lutego jak pojedziemy na zabieg przepuklinki niestety:-( będzie miał wtedy 2 m-ce. Po tych pięciu dobach zauważamy coraz więcej, nie zjada tych przewidzianych 110g dziennie (dzielimy na 5 porcji, zostawia już trochę jedzenia przy 4 i 5), wiem, że hodowczyni dawała 3 razy ale wet. polecił od 5 -6. No, cóż..uczymy się siebie nadal ale bardzo, bardzo go kochamy:-)
                              • qqqq33 Re: Imię dla pieska 12.02.11, 19:06
                                Witaj, cieszcie się pieseczkiem, a z czasem wszystko się ułoży. My tak często nie dawaliśmy jeść, ja bym pozostała na 4 razach, ale sama musisz zaobserwować, jak chce maluszek. Chociaż opinie na ten temat są różne. Jak ta jego przepuklinka? Dokucza mu? Nasz Bobiś skończył 10.02. 7 miesięcy i robi się taki doroślejszy- już zdecydowanie mniej chce wychodzić na spacerki, zmienia mu się włos- kolor robi się taki stalowy, szary. Podoba mi się. Musisz przyznać, że dom z pieskiem jest zupełnie inny. Pozdrawiam.

fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cb/cb/c0qq/9kVQOGtyU2xibWehGB.jpg
                                • olla09 Re: Imię dla pieska 12.02.11, 22:53
                                  Mój Figuś ma identyczne uszka jak Twój Bobiś :) Takie śliczne ...;] Pozdrawiam z Figusiem
                                  • qqqq33 Re: Imię dla pieska 13.02.11, 15:46
                                    Olla09 pokaż zdjęcia swojego pieseczka.
                                    Oto nasze aktualne zdjęcie:
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/2/cb/cb/c0qq/mjsN7gP39Ja8YBMrxB.jpg
                                    • olla09 Re: Imię dla pieska 13.02.11, 16:38
                                      To zdjęcie robione było może 2 tygodnie temu :
                                      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2603602,2,3,DSC02091.html
                                      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2603592,2,1,DSC02096.html
                                      Teraz jest bardziej "obrośnięty" . Ale uszka mają identyczne;) Pozdrawiam z Figusiem:)
                                      • qqqq33 Re: Imię dla pieska 13.02.11, 18:15
                                        Łebki mają podobne, ale dalej nasz jest zdecydowanie jaśniejszy. Teraz w ogóle zaczyna zmieniać kolor na... szary. One bardzo szybko zarastają.W jakim wieku jest Twój? Nasz ma 7 m-cy. Pa
                                        • olla09 Re: Imię dla pieska 13.02.11, 19:42
                                          Mój Figuś skończy 8 m-cy dokładnie 21 lutego.No nasz Figo był u fryzjera na początku stycznia i jest już obrośnięty szczególnie na główce;] Pozdrawiam z Figusiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka