eeeee31 21.10.05, 11:10 4,5 m-czna kotka po 2 minutach intensywnej zabawy dostaje zadyszki.Otwiera pyszczek i przez niego oddycha,ale dalej ma ochote na zabawę.Proszę o odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beali Re: Czy to normalne??? 21.10.05, 11:36 Nie wiem,czy u twojej kotki jest to normalne,zawsze warto upewnić się u weta,czy serduszko w porządku,ale napiszę,co zauwazyłam u moich/są zupełnie zdrowe/. Mam wychodzące koty,więc latem sporo czasu spędzały na zewnątrz,kiedy szłam na spacer z psem w pola,towarzyszyły nam,biegały,goniły się,wyprzedzały i co chwilę kładły się w trawie, szybko oddychając własnie otwartym pyszczkiem.Za moment wracały do biegania i znów chwila odpoczynku i dyszenia.Podobnie było,gdy przychodziły do domu ochłodzić się na kafelkach,otwarty pyszczek i takie prawie psie ziajanie.Kiedy zobaczyłam to po raz pierwszy byłam przerazona;-) Czytałam także gdzieś,że koty szybko się męczą,choć moje mają świetną kondycję i takie zachowanie było tylko latem,gdy panował upał. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee31 Re: Czy to normalne??? 21.10.05, 11:47 Dziekuję.Masz rację i tak wybiorę się do weta,chociaż trochę mnie uspokiłaś:).Jej to nie przeszkadza dalej chce się bawić,ale ja się martwię. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Czy to normalne??? 21.10.05, 18:47 faktycznie, koty gdy jest im bardzo gorąco np. ze względu na temp. otoczenia albo ze względu na duże zmęczenie otwierają pyski i zieją tak jak psy. Natomaist wydaje mi się, że 2 minuty zabawy to nie jest tak długi czas i to trochę za krótko by normalny zdrowy kot osiągnął maxymalny stopień zmęczenia obajwiajacy się dyszeniem. Obawiam sie niestety, ze kot Twój ma chore serce, niewydolne przy większym wysilku fizycznym. Proponuję jak najszybciej znaleźć lekarza wet. specjalizującego się w kardilogii weterynaryjnej aby zdiagnozował schorzenie. Odpowiedz Link Zgłoś