Dodaj do ulubionych

MOJ PIESEK SIE DRAPIE

10.10.02, 23:53
Mam kaukaza jest alergikiem. Wetrerynarz zalecil mi kompanie co 2 tygodnie w
szamponie przeciwalergicznym, ale moj piesek nie przestaje sie drapac- moze
nie jest to az tak straszne jak kiedys, ale nadal jest. Poza tym nie ma pchel-
jest odpchlona- i wygryza "iska" sobie lapki przednie i tylne o raz pomiedzy
poduszkami na lapkach. Czesto tez iska ogon i boki brzucha. Juz nie wiem co
mam robic.... Zabraniam sie jej iskac ale tak chyba nie moze byc przez caly
czas....
Aha czy to normalne ze pies obgryza paznokcie??????
Obserwuj wątek
    • mrovka Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 11.10.02, 11:38
      to moze byc swierzbowiec a nie uczulenie moj pies mial szczescie trafic na
      madrego weterynarza (po wizytach u paru innych ktorzy upierali sie przy
      uczuleniu!!!)trzeba pobrac zeskrobiny z miejsc gdzie sie gryzie i oddac do
      badania na parazyty ( badanie tak jak dla ludzi)jak wyjdzie pozytywnie to
      bedzie leczenie zupelnie inne niz przy uczuleniu trzeba szybko psu pomoc bo
      to sie rozlazi po calej skorze sprawdz brzegi uszu napisz jezeli cos wiecej
      moge pomoc pozdrow
    • adam.pietron Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 11.10.02, 15:50
      Alergia nie musi wcale wynikać z obecności pcheł i uczulenia na ich ślinę.
      Może tak jak u ludzi być efektem uczulenia na alergeny wziewne lub pokarmowe .
      A gdy uczulenie to powoduje zachwianie równowagi całej pokrywy ciała jaką jest
      skóra – gdy jest stanem uogólnionym i bardzo nasilonym – możemy mówić o tzw.
      Atopowym zapaleniu skóry.
      Objawy o których piszesz mogą wskazywać na to schorzenie.
      Myślę że powinnaś poszukać psiego dermatologa i pokazać mu swego psa.

• a-g-a-t-k-a Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 11.10.02, 19:50
        Dziekuje bardzo

a-g-a-t-k-a
        • maarys Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 12.10.02, 19:18
          chyba pierwszym pytaniem, ktore zada Ci wet bedzie "a co ona je".
          Oczywiscie psy moga byc uczulone na wszystko - tak jak ludzie, ale najczesciej
          jest to pokarm ...albo srodki czystosci, jakich uzywasz! Np moj pies ewidentnie
          zle znosi Ajax do mycia podlog ;-)
          Dla spokoju ducha tez pewnie warto sprawdzic tego swierzbowca, choc ja o nim
          nic nie wiem :-?
          A co do karm - jesli uzywasz karm gotowych, zmien je na typ "lamb & rice" -
          wlasnie dla alergikow. Jezeli karma nie bedzie uczulac - i tak na efekty trzeba
          poczekac...
          pozdrawiam
          • a-g-a-t-k-a Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 14.10.02, 02:00
            hmm daje jej do jedzenia ryz z bialym mieskiem i warzywami (kurczak ryba)do
            tego olejek z wiesiolka tran i wapno w postaci zmielonych skorupek z jajek, a
            oprocz tego na drugiej misce ma caly czas nalozona sucha karme (lamb & rice).
            I raz w tygodniu dostaje jajko

dlatego nie wiem
            ale dzieki za rady :)
            • piasia Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE 14.10.02, 05:43
              Gryzienie się po łapach i wygryzanie sobie aż do krwi poduszeczek może być
              objawem zatkania zatok okołoodbytowych! Mój Szeryf tak ma. Jak tylko zaczyna
              sie gryźć po łapach, natychmiast idziemy do weta, zeby mu te zatoki oczyścił. I
              gryzienie mija jak ręką odjął. No chyba że akurat złapie jakąś alergię, bo tez
              jest strasznym uczuleniowcem ;)

Pozdrawiam.
    • a-g-a-t-k-a MOJ PIESEK SIE DRAPIE i nie tylko cdn do tematu 21.10.02, 00:26
      hmmm i jeszcze jedno:
      Co jakiś czas wystepują u mojej suni hmmm jak to moja mama okresla "mokre
      egzemy", tzn ona wylizuje sobie jakies miejsce na ciele (za kazdym razem inne)
      i to mijsce sie zaczyna "ślimaczyć" wlosy sie sklejeja fujjj i jeszcze ja to
      chyba boli bo jak sie chce dotknac jej lapki ( w tej chwili ma na lapce, ale
      wczesniej miala u nasady ogona i na łydce) ona ja nerwowym ruchem zabiera i jak
      chodzi to ni staje jakos strasznie na tej lapce.
      hmmmmm pomoze mi ktoś?????

pozdrawiam Agatka
      papapp
      • adam.pietron Re: MOJ PIESEK SIE DRAPIE i nie tylko cdn do tema 21.10.02, 20:58
        Mokre egzemy , o których piszesz to prawdopodobnie tzw „hot spot „ czyli
        gorące rany – inaczej głębokie ropne pourazowe zapalenie skóry - objawu to
        świąd obrzęk , bolesność, wysięk ropny , zaczerwienienie – zmiany gdy mają
        nasilony charakter mogą się rozszerzać i obejmowac większe powierzchnie.
        Mogą one być spowodowane tak błahą sprawą jak ugryzienie owada ale także
        alergii odpchlej czy też alergii kontaktowej.
        Leczenie polega na miejscowym działaniu przeciw świądowym i przeciw
        zapalnym , dodatkowo wskazane jest stosowanie środków wysuszających. Czasem
        jednak konieczna jest antybiotykoterapia ogólna i ogólne podawanie środków
        przeciwzapalnych.
        Po dobne zmiany takie mogą być także spowodowane także przez inne czynniki
        chorobotwórcze grzyby , czy ektopasozyty
        Najlepiej pokazać te zmiany lekarzowi on powie ci jak z nimi postepować.
        Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka