Dodaj do ulubionych

Pasożyt skóry u psa

25.02.06, 16:54
Moja suczka, jamniczka, od kilku miesięcy łysiała. Głownie na grzbiecie,
także brzuszek i ogonek. Kolejni weterynarze brali pod uwagę: zmiany
hormonalne, ropomacicze, cukrzycę, chorą tarczycę itd. Ostatnia pani doktor
po badaniu skóry pod mikroskopem stwierdziła obecność jaj
CHEGIETELLI /mogłam sie pomylić w zapisie nazwy tego pasożyta/. Piesek dostał
w zastrzyku FRONTEINE /pisownia jak wyżej/. Od tego czasu minął ponad
miesiąc, większych zmian nie widać, chociaż mam wrażenie,że bardziej nie
wyłysiała.Czy ktoś ma doświadczenia w walce z tym pasożytem?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Pasożyt skóry u psa 25.02.06, 19:57
      Zapewne chodzi tu o pasożytujące na skórze roztocza z rodzaju Cheyletiella.
      Powodują one dość intensywny świąd, przerzedzenie włosa lub wyłysienia.
      Zastosowany preparat powinien byc skuteczny w walce z tym ektopasożytem, jeśłi
      nie podziałał to byc może kurację trzeba powtórzyć, zastosowac inny preparat z
      tej grupy lub moze zweryfikowac diagnozę? Nić nie piszesz o świądzie, a przy
      tych pasożytach świąd jest dośc intensywny. A czy była rozważana np. grzybica?
      A czy suczka ma bardzo duży apety, wręcz "rzuca się" na jedzenie, czy też
      przeciwnie, jest wybredna i do jedzenia podchodzi niechętnie i mało je? czy
      jest to pies raczej żywy, żwawy, lubiacy biegać, czy też ospały i mało
      ruchliwy? A czy skóra zmieniła zabarwienie w miejscach wyłysień?
      • gatka5 Re: Pasożyt skóry u psa 25.02.06, 23:17
        Dziękuję za odpowiedź! Suczka ma 9 lat - jest żywa i w b. dobrej formie. Na
        jedzenie faktycznie "rzuca się", ale tak było od najmłodszych lat, za to dość
        dużo pije - kiedyś misecza z wodą stała całymi dniami pełna, teraz wypije i
        domaga sie nowej. Faktycznie drapie się często, tzn. kładzie na plecach i
        czochra. Skóra ma odcień szarawy. O grzybicy u lekarza nie było mowy. USG jamy
        brzusznej, morfologia i inne badania - w porządku.Jak szybko włosy powinny
        odrosnąć? Czy jest możliwość złapania tego pasozyta przez ludzi - jak się
        zabezpieczyć / będzie ciężko skoro piesek raczej nie sypia na swoim posłanku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka