podjadek 11.10.05, 16:03 witam, poszukuje suczki dla airdala imię ma "homer" i jest czteroletnim pieskiem z niesamowiciie łagodnym charakterem ale muszę go dopuścić gdyż świrowac za suczkami delikatnie zaczyna :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 11.10.05, 16:51 i myślisz, ze mu po tym przejdzie? Odpowiedz Link
podjadek Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 11.10.05, 16:59 w jakimś stopniu pewnie tak ale chciałbym po prostu potomka bo pies jest w sumie z dobrej rodziny i z moimi rodzicami mieszka :) wiec mam mały z nim kontakt a gdyby miał potomka to mógłbym mieć swojego airdale bo kocham tę rasę Odpowiedz Link
orvokki Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 11.10.05, 23:25 Pies po pierwszym kryciu jeszcze bardziej świruje za suczkami, gwarantowane. Poczytaj to: www.tresura.pl/forum/viewtopic.php?t=444&sid=ac892bcc7a35068886f69f4041171a79 I to: arka.strefa.pl/nie%20_rozmnazaj1.html I przemyśl jeszcze raz kwestię. Odpowiedz Link
myszmarecka Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 09:22 Mam suczkę ale ma dopiero roczek więc za wcześnie :-))) A rasa jest cudowna , tez sobie zostawię szczeniaka . A skąd jest piesek ??? Moze jakie powiązanie rodzinne?? Odpowiedz Link
podjadek Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 10:02 W Kampinosie mieszka matka jego a babcia ze stanów a dziadek chyba polak nie pamiętam dokładnie musiał bym w papiery zajrzeć bo on jest z rodowodowej rodziny chyba choć mi na rodowodzie nie zależy Odpowiedz Link
tisassi Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 11:40 Schroniska są pełne wspaniałych, inteligentnych i wyjątkowych psów. Zaś pies rasowy nie pochodzi z "dzikiego" rozmnażania. Jego rodzice mają nie tylko udokumentowane pochodzenie, lecz także są DOPUSZCZENI do rozrodu. Takie rozmnażanie dla kaprysu, to niestety działanie wysoce nieetyczne. Prawdziwy miłośnik rasy tak nie postępuje. :-( Odpowiedz Link
orvokki Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 11:55 Bardzo proszę podjadka i myszmarecką o przeczytanie ze zrozumieniem podanych przeze mnie linków. W obliczu ogromnego problemu bezdomności zwierząt w Polsce naprawdę należy się zastanowić nawet nad rozmnożeniem hodowlanego zwierzęcia - moim zdaniem powinny być rozmnażane jedynie te z pośród nich które mają dobry charakter, dobre zdrowie (czy któreś z Was prześwietliło swojego psa na dysplazję chociażby?) i na dodatek wielką urodę. Każde z Was zamierza wziąć po jednym szczeniaku - airdale to niemały pies, więc przypuszczam, że mioty są raczej liczne. Co zrobicie z pozostałymi szczeniakami? Jaką macie pewność znalezienia NAPRAWDĘ dobrych domów dla nich? Jakie prawo, by te naprawdę dobre domy zajęły właśnie wasze szczeniaki z niepotrzebnego skojarzenia, a nie jakaś psia bieda ze schroniska? Potomstwo nie jest potrzebne ani suce, ani psu do szczęścia. Ewentualne problemy z zachowaniem u jednego i drugiego może to tylko nasilić. Po co chcecie to zrobić? Dla zaspokojenia swojego kaprysu? Odpowiedz Link
myszmarecka Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 15:28 Tak sie złożyło , że airedale to dosyć rzadka w Polsce rasa i baardzo niewiele psów tej rasy rozmnażanych jest poza zarejestrowanymi w związku hodowalmi. Myślę ,że nie musisz mnie pouczać bo bardzo dobrze wiem co się dzieje w Polsce. Idź nawracaj innych dobry człowieku. Doświadczenie w tych sprawach mam więc daruj sobie. My tu rozmawiamy o rasie , a ja pytałam o pochodzenie psa. Jeśli nie potrafisz zrozumieć co jest żartem ( napisałam, ze moja suka ma rok i trzeba poczekac czy coś wtym stylu , równie dobrze mogłabym napisać " moja córka ma rok więc musisz na nią poczekać " tylko ktoś mocno nawiedzony może zrozumiec to jako planowanie miotu). Odpowiedz Link
orvokki Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 20:53 No uderz w stół... Jak zrozumiałam, pies podjadka jednak rodowodu nie ma, ani uprawnień hodowlanych. Może Ty żartowałaś (tak, jestem osobą kompletnie wypraną z poczucia humoru w tych kwestiach i na pewno przewrażliwioną - jak większość osób obeznanych z tematem), on chyba nie. Trudno też doszukać się w poście podjadka troski o dobro rasy, czy jakiegokolwiek planu hodowlanego, wydaje mu się jedynie, że to psu ulży i przestanie świrować. Że jest wręcz przeciwnie, wie każdy właściciel reproduktora. W Twoim poście Twoja rozległa wiedza kynologiczna oraz doświadczenie nie znalazły swojego wyrazu - stąd pozwoliłam sobie zaadresować moją prośbę o przemyślenie kwestii również do Ciebie. Jeśli uważasz, że Tobie to niepotrzebne - Twoja sprawa. Odpowiedz Link
myszmarecka Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 15:37 orvokki napisała: > Bardzo proszę podjadka i myszmarecką o przeczytanie ze zrozumieniem podanych > przeze mnie linków. > W obliczu ogromnego problemu bezdomności zwierząt w Polsce naprawdę należy się > zastanowić nawet nad rozmnożeniem hodowlanego zwierzęcia - moim zdaniem powinny > > być rozmnażane jedynie te z pośród nich które mają dobry charakter, dobre > zdrowie (czy któreś z Was prześwietliło swojego psa na dysplazję chociażby?) i > na dodatek wielką urodę. > Każde z Was zamierza wziąć po jednym szczeniaku - airdale to niemały pies, więc > > przypuszczam, że mioty są raczej liczne. Co zrobicie z pozostałymi > szczeniakami? Jaką macie pewność znalezienia NAPRAWDĘ dobrych domów dla nich? > Jakie prawo, by te naprawdę dobre domy zajęły właśnie wasze szczeniaki z > niepotrzebnego skojarzenia, a nie jakaś psia bieda ze schroniska? > Potomstwo nie jest potrzebne ani suce, ani psu do szczęścia. Ewentualne > problemy z zachowaniem u jednego i drugiego może to tylko nasilić. > Po co chcecie to zrobić? Dla zaspokojenia swojego kaprysu? 1) Jaką masz pewność , że rasowy pies z hodowli znjdzie dobry dom tylko dlatego , że ma rodowód?? Bzdura. 2)Masz rację !!! POTOMSTWO NIE JEST POTRZEBNE ANI SUCE ANI PSU DO SZCZĘŚCIA!!! Gratuluję - tylko czemu sie rozmnażają???? Nikt do tej pory nie odrył po zwierzęta się rozmnażają..... :-))))))))))))))))Na pewno nie ze szcześcia. 3) Airedale są zasadniczo wolne od dysplazji , Odpowiedz Link
patee1 Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 16.10.05, 00:00 myszmarecka napisala: 3) Airedale są zasadniczo wolne od dysplazji www.offa.org/hipstatbreed.html Moze zerknij do statystyk to Cie oswieci, ze AT nie sa w zasadzie wolne od dysplazji Odpowiedz Link
majenkir Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 13:40 Na "swirowanie" najlepsza jest kastracja. Odpowiedz Link
hmatisse Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 12.10.05, 18:40 myszamarecka, nie wiesz po co psy się rozmnażają? A takie słowo jak 'instynkt' i jego znaczenie znasz? Odpowiedz Link
myszmarecka Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 08:43 Ty chyba nie do końca rozumiesz co napisałam . No cóż... Odpowiedz Link
myszmarecka Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 08:45 Niektóre wypowiedzi bywają zbyt trudne dla innych .... Idź dalej tym torem....:-))) Pozdrowienia Odpowiedz Link
maga_luisa Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 10:25 Bo widzisz, poczucia humoru tu nie uświadczysz, natomiast możesz bardzo szybko zostać uraczona wykładem o swojej nieodpowiedzialności. "Dobro rasy" ruleeezzz!!!! Odpowiedz Link
majenkir Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 14:56 Nie chodzi tylko o "dobro rasy". Chodzi tez o dobro szczeniat powolanych do zycia, a takze psow, ktore juz sa na tym swiecie "bez przydzialu" :(((. Odpowiedz Link
maga_luisa Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 15:27 majenkir napisała: > Nie chodzi tylko o "dobro rasy". Chodzi tez o dobro szczeniat powolanych do > zycia, a takze psow, ktore juz sa na tym swiecie "bez przydzialu" :(((. Kilka razy padło tu właśnie sformułowanie "dobro rasy", dlatego je przytoczyłam. Co do dobra szczeniąt; cóż, nie naprawię całego zła tego świata, natomiast mam prawo do wyboru psa według własnych potrzeb czy upodobań. Czytając to forum wciąż jestem przekonywana, że słuszne są tylko 2 opcje: kupno szczeniaka z metryczką od hodowcy lub wzięcie psa ze schroniska. A mnie niestety żadna z tych opcji nie odpowiada i uważam, że mam do tego prawo. Odpowiedz Link
majenkir Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 15:43 maga_luisa napisała: > Czytając to forum > wciąż jestem przekonywana, że słuszne są tylko 2 opcje: kupno szczeniaka z > metryczką od hodowcy lub wzięcie psa ze schroniska. > A mnie niestety żadna z tych opcji nie odpowiada.. Tylko dwie opcje, ale za to ile psow do wyboru :))). Jest jeszcze trzecia opcja: kupic "rasowego bez rodowodu" od "chodoffcy"... za niewiele mniej (jesli w ogole) niz bys miala psa z papierami. Tylko - czy warto? Odpowiedz Link
tisassi Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 17:22 no i ile można tym ludziom tłumaczyć, że w hodowli można kupić psy, które są "niehodowlane" (ze względu na odstępstwa od wzorca, nieistotne, jeśli kupuje się psa do towarzystwa nie mając zamiaru wystawiania go) o wiele taniej, niż te, które rokują nadzieje na karierę wystawową i dopuszczenie do reprodukcji. I nie chodzi tu o wady rozwojowe, czy uszczerbek na zdrowiu, a takie odstępstwa, których laik nawet nie zauważa. Poza tym idiotyzmem jest to, że ludzie kupują psa na łapu-capu, pod wpływem kaprysu, impulsu, jakby kompletnie nie zdawali sobie sprawy, że to zakup na kilkanaście lat, więc bardzo ważne jest zdrowie, prawidłowa psychika i inne cechy, których rozmnażacz nie może w żaden sposób zagwarantować. Zamiast podejmować głupią decyzję i chytrzyć się na paręset złotych, lepiej poczekać i odłożyć pieniądze. Bo chytry dwa razy traci. Odpowiedz Link
maga_luisa Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 13.10.05, 21:24 Nie musisz niczego "tym ludziom" tłumaczyć. Odpowiedz Link
tisassi Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 14.10.05, 11:09 Masz rację, strata czasu :-( Odpowiedz Link
hmatisse Re: szukam "narzeczonej" dla airdale terriera 14.10.05, 19:49 Ci ludzie mają niestety to do siebie, że zawsze wiedzą lepiej ;) Odpowiedz Link