Dodaj do ulubionych

owczarek niemiecki - uszy

12.03.06, 21:52
przejrzałem forum i wydaje mi się, że o dziwo takiego "problemu" jeszcze nie było. chciałem mianowicie zapytać o owczarka niemieckiego a ściśle o uszy :), tak się składa że mojemu obecnie 6 miesięcznemu owczarkowi, któremu w
wieku 3 miesięcy stanęły uszy, około 2 tygodnie temu jedno opadło, a z tego co widzę to i drugie jest coraz mniej stabilne. czy ktoś może wie czy często u tej rasy zdarza się taka przypadłość, skąd ona wynika i czy istnieje jeszcze możliwość że ucho stanie od nowa.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga_144 Re: owczarek niemiecki - uszy 12.03.06, 22:58
      Cześć.
      Ja tez mam owczarka niemieckiego tyle tylko ze mója psinka ma 7 mies. :) Dla
      niej uszy tez juz staly w wieku 3 mies. i teraz niedawno opadly i za jakies 2
      tyg.znowu staly i tak chyba z 3 razy :) To normalne u psów,u Twojego owczarka
      tez jeszcze stanął.
      Pozdrawiam papa ;)
    • gagik.geworgian Re: owczarek niemiecki - uszy 13.03.06, 16:44
      Witam.
      Rzeczywiście zdarza się u owczarków niemieckich, że jedno lub obydwoje uszu
      może opadać. Czasami takie uszy pozostają już zawsze opadnięte lub częściowo
      załamane , co jest uznawane za wadę.
      Przyczyny takiego problemu mogą być różne np zbyt słabe mięśnie ucha, zbyt duża
      małżowina uszna, czy zbyt wiotka chrząstka ucha. Ale bywa i tak, że uszy po
      pewnym czasie znowu stają. Z obserwacji niektórych hodowców ON wynika, że
      często uszy opadają właśnie w 4 miesiącu, ale potem ponownie stają.
      Aby wspomóc stawanie uszu można uszy masować od podstawy ucha , aż do czubka
      kilka razy dziennie przez kilka minut .
      Pozdrawiam serdecznie i życzę aby uszy stanęły - Gagik
      • joszix Re: owczarek niemiecki - uszy 13.03.06, 22:53
        dziękuję za odpowiedzi, postaram sie podawać psu żelatynę - mam tylko pytanie czy istnieją dobre, gotowe preparaty ją zawierające. a co do psa to ma naprawdę uszy wielkie niczym słoń :) i wydaje mi się że chyba to właśnie jest podstawowa przyczyna. chciałem jeszcze dodać że ucho zaczęło opadać po tym jak dostał zastrzyk przeciwko wściekliźnie - może i to miało jakiś wpływ.
        pozdrawiam
        • gagik.geworgian Re: owczarek niemiecki - uszy 14.03.06, 18:44
          Witam.
          Nie sądzę, aby szczepienie przeciwko wścieklixnie miało jakiś związek z tym
          opadniętym uchem.
          A co do żelatyny to rozumiem, że chcesz dawać psu coś co wpłynie korzystnie na
          rozwój chrząstek?
          Dobrym, tanim i łatwym do przygotowania źródłem żelatyny jest wywar z
          gotowanych kurzych łapek. Taki wywar można dodawać do pożywienia.
          A jeśli karmisz psa gotowymi karmami, to trzeba stosować w żywieniu karmy
          dobrej jakości dla szczeniąt psów ras dużych. Zawierają one w swoim składzie np
          chondroitynę i glukozaminę, które są istotne dla prawidłowego rozwoju i
          funkcjonowania chrząstki.
          A co do uszu, to jak już pisałem warto uszy masować.
          Nie można się też bardzo martwić tym, że uszy nie chcą stać, gdyż pies teraz
          intensywnie rośnie , a proporcje wielkości głowy i uszu mogą być zachwiane,
          stąd może być tak, ze uszy wydają się być obecnie zbyt duże.Ale w miarę
          dorastania psa te proporcje powinny się poprawić.
          Pozdrawiam - Gagik
    • mamonka01 Re: owczarek niemiecki - uszy 14.03.06, 22:06
      Nie martw się uszami. Mój ONek w młodości też wyglądał jak nietoperz :), no i
      uszy bardzo długo nie mogły się zdecydować czy stanąć. Jak pierwsze stanęło to
      drugie klapło, jak drugie sie podniosło to te pierwsze opadło. Naprawdę pies
      przechodził przez wszystkie możliwe kombinacje: powiewania, stania i niestania
      uszu :)))
      Miały też tak dwa baaarrdzo rodowodowe owczarki sąsiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka