Dodaj do ulubionych

suczka sika na dywan -

06.05.06, 22:05
moja niespełna półtoraroczna suczka od zimy zaczęła załatwiać się na dywan,
regularnie i w jednym miejscu, mimo regularnego załatwiania się na dworze
podsikuje dywan. I wybrała sobie jedno miejsce, nogdzie wiecej nie sika.
Prosze o pomoc jak to zwalczyć, bo ręce mi opadają.......
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: suczka sika na dywan - 07.05.06, 18:53
      Witam.
      Przede wszystkim sunię mozna skarcić tylko, gdy przyłapie się ja na gorącym
      uczynku, a nigdy później , bo nie skojarzy, za co została ukarana.
      Miejsce, w którym sunia sika trzeba bardzo dokładnie doczyścić, a potem mozna
      pokropic jakimś środkiem silnie pachnącym. Psy zwykle nie znoszą perfum lub
      aromatów np kropli cytrynowych czy innych. Taki zapch może podziałać na nią
      odstraszająco.
      Jednocześnie warto z sunią częściej wychodzić na spacery i naggradzać ją za
      załatwianie się na dworze - głosem , pieszczotą , smakołykiem,zabawą no czymś
      co do niej najbardziej przemawia i natychmaist po tym jak się załatwi, by
      wiedziała, że to nagroda za konkretne zachowanie.
      Zyczę powodzenia i daj znać , czy będą jakieś efekty - Gagik
      • myszz Re: suczka sika na dywan - 08.05.06, 18:05
        ona sika kilka razy na spacerze i potem wktórce po powrocie do domu podsikuje na dywanie w tym samym miejscu, stale. Kupiłam u wet. spray ale to nic nie dało :(
        To chiński grzywacz bezwłosy. Była nauczona sikania na dworze ale zima jej się dała we znaki i zaczęła wtedy podsikiwać dywan :( w dużym pokoju..........

• gagik.geworgian Re: suczka sika na dywan - 08.05.06, 18:37
          Witam.
          Skoro suczka sika w domu nawet zaraz po spacerze, a w dodatku jest grzywaczem
          chińskim bezwłosym, a więc psem dość wrażliwym na chłody i przeciągi, to myslę,
          że warto byłoby się upewnić , czy w układzie moczowym nie rozwinęła się
          infekcja, dlatego myślę, że warto byłoby zabrać sunię do lekarza i zrobic
          badanie moczu. Do analizy najlepiej wziąć mocz poranny (idealnie byłoby ze
          środkowego strumienia) zebrany do jałowego pojemniczka (można zebrać na jakieś
          jałowe naczynko, a potem przelać do pojemniczka).
          Pozdrawiam serdecznie - Gagik
    • ewam81 Re: suczka sika na dywan - 08.05.06, 10:49
      www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=18727&highlight=pierwszy+spacerek+i+nauka+czysto%B6ci
      tu jest wszystko o takich problemach, bardzo dokładnie rozpisane :)
      • myszz dzięki 08.05.06, 18:09
        za linka, strasznie dużo stron ale spróbuję przebrnąć...
        • ewam81 Re: dzięki 08.05.06, 21:03
          warto :)
    • ewam81 Re: suczka sika na dywan - 08.05.06, 10:50
      a czy nie warto zrobić jej badania moczu???
      • myszz badania 09.05.06, 21:34
        od trzech dni spryskuję dywan REPELEX-em /dostałam u wet./ i póki co jest
        spokój.
        do jakiego lab. nosi się psi mocz? do ludzkiego?
        • rezurekcja Re: badania 10.05.06, 09:20
          myszz napisała:

> do jakiego lab. nosi się psi mocz? do ludzkiego?

w kazdej lecznicy przyjmuja mocz do badania. Z reguly probki sa potem
          przewozone do jakiegos laboratorium.
          • myszz Re: badania 10.05.06, 16:38
            rezurekcja napisała:

> myszz napisała:
            >
            > > do jakiego lab. nosi się psi mocz? do ludzkiego?
            >
            > w kazdej lecznicy przyjmuja mocz do badania. Z reguly probki sa potem
            > przewozone do jakiegos laboratorium.
            >

dzięki, rzadko chodze do wet. bo moje psiaki zdrowo się trzymają :)
    • myszz jasna........... 28.05.06, 19:01
      kupiłam wczoraj nowy dywan, opryskałam dziadostwem do odstraszania od sikania i
      co? wróciłam z bardzo długiego spaceru i ... mała kucnęła sobie i sie zlała.
      Normalnie szlag mnie trafi
      • tuniaa Re: jasna........... 28.05.06, 19:04
        a jak wyszło badanie moczu?
        bo jak ma zapalenie pęcherza, cewki, to psina strasznie cierpi, to jest
        potworny ból...
        • mania1119 Re: jasna........... 28.05.06, 21:00
          Do ludzkiego tez mozna,nie wszystkie lecznice chca wysylac.Przy okazji podziele
          sie patentem-mocz mojej suczki pobieralam na chochelke.Oczywiscie przedtem
          wygotowana.Bo jak widziala sloiczek to przestawala sikac.A chochelki nie
          zauwazala na tyle szybko,zeby przestac.I potem do sloiczka.Tez wygotowanego
          oczywiscie,to na pewno wiesz.Jesli bedzie trzeba.Powodzenia!
        • tuniaa Re: jasna........... 28.05.06, 23:52
          a nie leczone moze przejść w zapalenie nerek...
          albo w stan przewlekły i będzie to ciagle łapać i ciagle ją będzie bolec...
      • gagik.geworgian Re: jasna........... 28.05.06, 21:49
        Witam.
        Więc nadal nie zostało zrobione badanie moczu?
        A czy w ostatnich tygodniach suczka ciągle się załatwiała na dywan, czy w
        międzyczasie nastapiła poprawa, a teraz nagle znowu sie jej zdarzyło?
        Pozdrawiam - Gagik
        • myszz ganiałam 29.05.06, 07:49
          ganiałam za nią z plastikową miseczką ale na miseczke nie ma szans się wysikać.
          Była tydzień u moich rodziców i tam nic nie nabroiła. W domu też nie sika
          codziennie.
          • tuniaa Re: ganiałam 29.05.06, 14:35
            ja robię tak, wygotowuję łyzkę wazową i idę z nia z psem na spacer-trzymam psa
            na krótkiej smyczy, jak przykuca i już zacznie siusiać to wtedy szybko
            podstawiam łyzkę /łyzka na trzonku nie musze się bardzo mocno nad psem pochylać-
            nie płoszy sie przy tym i spokojnie sika dalej :) potem przelewam do pudełka z
            apteki i oddaje do ludzkiego laboratorium - koszt 10 złotych. jak się poprosi
            na cito, to za godzinkę jest wynik...
            przy zapaleniu pęcherza moze tak byc, ze raz jest lepiej raz gorzej, moze psina
            próbuje trzymać i czasem jej sie to udaje? moja ma problemy z nerkami, bardzo
            czesto robię jej badanie, a jak się w razie zleje w domu to zaraz następnego
            dnia rano łapie na badanie. zapalenie pęcherza to straszny ból, coś jakby
            polewanie spirytusem po otwartej ranie...tylko o większym nasileniu i boli
            dłuzej, a do tego parcie na pęcherz...no i boli oczywiście delikatna śluzówka
            cewki moczowej...
            moze spróbuj jeszcze złapać...albo zrób tak jak ja robiłam jak mała była na
            kwarantannie-nie było siły jej upilnować kiedy siknie /a sikała do kuwety/ więc
            zabierałam kuwetę, zagradzałam psiaka na terakocie, która wcześniej szorowałam
            środkiem do mycia podłogi-nirozcieńczonym, przemywałam wodą i spirytusem. i
            potem oczywiscie po tym nie chodziłam, tylko pies tam siedział, jak się tam
            zlała, to zbierałam mocz strzykawką do pudełka i juz :)
            • myszz Re: ganiałam 29.05.06, 17:53
              wiesz, moja leci przez pół blokowego trawnika i dopiero przykuca jak znajdzie
              dobre miejsce a jak nawet znajdzie i nagle coś jej się nie spodoba leci dalej i
              sika za n-tym okrązeniem.
              nie mialam dotychczas suczki tylko samych facetów więc nie wiem gdzie
              popełniłam bład.
              pójde znów do weta niech ją bada i koniec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka