saluti 20.04.04, 10:37 Mozecie mi wyjasnic na czym polega anglezowanie, znam klus, galop ale anglezowanie nie wiem na czym polega. Dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siren1 Re: anglezowanie 21.04.04, 08:32 Hej. Anglezowanie to po prostu "unoszenie się i siadanie" w siodle w kłusie zgodnie z ruchami konia. Kłus może być albo wysiadywany (siedzisz cały czas w siodle) albo anglezowany. Pozdrawiam. Siren. Odpowiedz Link
saluti Re: anglezowanie 21.04.04, 08:57 Dziekuje Siren. Jezdze konno od 10 lat ale po francusku i nie znam terminologii polskiej. Dodam ze jest tez klus kiedy wcale nie siadasz na siodle, tak jak przy galopie w zawieszeniu. Bardzo dobre cwiczenie. Pozdrawiam. Saluti Odpowiedz Link
olga55 Re: anglezowanie 21.04.04, 10:05 Nazwa "anglezować" pochodzi od "jazdy w stylu angielskim".Ciekawe jak określa się to w innych językach? Kłus wysiadywany to inaczej kłus ćwiczebny,natomiast można jechac kłusem w półsiadzie (tak pokonuje sie przeszkody w kłusie) Odpowiedz Link
saluti Re: anglezowanie 22.04.04, 11:25 To wlasnie o takim klusie pisze. Znam te terminy po francusku : klus = trot, siadany =assie, anglezowany=enlevé, w zawieszeniu = en suspension. galop =galop ale nie wymawia sie "p". Napiscie gdzie jezdzicie, czy macie wlasne konie i gdzie sa. Ja mam dwa, jeden, walach mieszka w boksie a klacz zyje na lace przez caly rok bo klimat na to pozwala. Pozdrawiam. Saluti. Odpowiedz Link
aniakinga Re: anglezowanie 27.04.04, 04:28 Ja znam terminologie po angielsku. klus = trot siadany = sitting anglezowany = rising cwiczebny = working (moze byc siadany lub anglezowany) w zawieszeniu = in two point position galop = canter cwal = gallop Przyjemnej jazdy, Ania Odpowiedz Link
mouchi Re: anglezowanie 30.04.04, 18:53 a czym się różni "siadany" od ćwiczebnego? o ile mi wiadomo tzw. wysiedziany to właśnie ćwiczebny (sitting trot), czyli cztery litery przyklejone do siodła i często bez strzemion, a anglezowany (rising trot) czyli klasyczne góra/dół. Odpowiedz Link
aniakinga Re: anglezowanie 06.05.04, 05:33 Po angielsku, jest "sitting trot" i "working trot" - czyli klus siadany i klus cwiczebny. Czy to tlumaczenie jest odpowiednie, to nie jestem pewna. Jezeli tak, to "klus siadany" to byle jaki klus w ktorym sie siedzi. Moze to byc klus powolny, szybki, sredni. Wszystko jedno, aby siedziec. Za to "klus cwiczebny" to jest normaly klus konia, musi to byc klus aktywny, elastyczny, nie za szybki, nie za wolny, i kon musi byc zrownowazony. Klus cwiczebny moze byc siadany lub anglezowany. Inne typy klusow, po angielsku, sa: collected trot medium trot extended trot Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
mouchi Re: anglezowanie 06.05.04, 10:38 nie chce się kłóócić, ale mam wrażenie, że coś mącisz. określenia "sitting trot" i "rising trot" odnoszą się do tego, co robi jeździec a nie koń. stanowczo twierdzę, że kłus ćwiczebny (sitting trot albo working trot) to kłus w którym jeździec ma tyłek przyklejony do siodła cały czas - nie może być anglezowany, bo to nie ma sensu -(często ćwiczony bez strzemion), a kłus anglezowany (rising trot) to taki, gdy jeździec unosi się w siodle i siada. zgadzam się, że są różne kłusy konia, ale to co innego. ekspertem nie jestem ale terminologię angielską konsultowałam z jeżdżącym anglikiem, a kwestie techniczne z zawodnikiem WKKW pozdrawiam, mouchi Odpowiedz Link
ypsilon Re: anglezowanie 07.05.04, 14:13 Uważam tak samo, że sitting trot oraz working trot to określenie kłusa ćwiczebnego. A jaki on jest - szybki czy wolny, to juz inna para kaloszy. Po to sie go ćwiczy, aby w każdym tempie prawidłowo trzymać sie w siodle. Odpowiedz Link