Dodaj do ulubionych

anglezowanie

20.04.04, 10:37
Mozecie mi wyjasnic na czym polega anglezowanie, znam klus, galop ale
anglezowanie nie wiem na czym polega. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • siren1 Re: anglezowanie 21.04.04, 08:32
      Hej. Anglezowanie to po prostu "unoszenie się i siadanie" w siodle w kłusie
      zgodnie z ruchami konia. Kłus może być albo wysiadywany (siedzisz cały czas w
      siodle) albo anglezowany.
      Pozdrawiam.
      Siren.
      • saluti Re: anglezowanie 21.04.04, 08:57
        Dziekuje Siren. Jezdze konno od 10 lat ale po francusku i nie znam terminologii
        polskiej. Dodam ze jest tez klus kiedy wcale nie siadasz na siodle, tak jak
        przy galopie w zawieszeniu. Bardzo dobre cwiczenie. Pozdrawiam. Saluti
        • olga55 Re: anglezowanie 21.04.04, 10:05
          Nazwa "anglezować" pochodzi od "jazdy w stylu angielskim".Ciekawe jak określa
          się to w innych językach? Kłus wysiadywany to inaczej kłus ćwiczebny,natomiast
          można jechac kłusem w półsiadzie (tak pokonuje sie przeszkody w kłusie)
          • saluti Re: anglezowanie 22.04.04, 11:25
            To wlasnie o takim klusie pisze. Znam te terminy po francusku : klus = trot,
            siadany =assie, anglezowany=enlevé, w zawieszeniu = en suspension.
            galop =galop ale nie wymawia sie "p". Napiscie gdzie jezdzicie, czy macie
            wlasne konie i gdzie sa. Ja mam dwa, jeden, walach mieszka w boksie a klacz
            zyje na lace przez caly rok bo klimat na to pozwala. Pozdrawiam. Saluti.
            • aniakinga Re: anglezowanie 27.04.04, 04:28
              Ja znam terminologie po angielsku.
              klus = trot
              siadany = sitting
              anglezowany = rising
              cwiczebny = working (moze byc siadany lub anglezowany)
              w zawieszeniu = in two point position
              galop = canter
              cwal = gallop

Przyjemnej jazdy, Ania
              • mouchi Re: anglezowanie 30.04.04, 18:53
                a czym się różni "siadany" od ćwiczebnego? o ile mi wiadomo tzw. wysiedziany to
                właśnie ćwiczebny (sitting trot), czyli cztery litery przyklejone do siodła i
                często bez strzemion, a anglezowany (rising trot) czyli klasyczne góra/dół.
                • aniakinga Re: anglezowanie 06.05.04, 05:33
                  Po angielsku, jest "sitting trot" i "working trot" - czyli klus siadany i klus
                  cwiczebny. Czy to tlumaczenie jest odpowiednie, to nie jestem pewna. Jezeli
                  tak, to "klus siadany" to byle jaki klus w ktorym sie siedzi. Moze to byc klus
                  powolny, szybki, sredni. Wszystko jedno, aby siedziec. Za to "klus cwiczebny"
                  to jest normaly klus konia, musi to byc klus aktywny, elastyczny, nie za
                  szybki, nie za wolny, i kon musi byc zrownowazony. Klus cwiczebny moze byc
                  siadany lub anglezowany.

Inne typy klusow, po angielsku, sa:
                  collected trot
                  medium trot
                  extended trot

Pozdrawiam,
                  Ania
                  • mouchi Re: anglezowanie 06.05.04, 10:38
                    nie chce się kłóócić, ale mam wrażenie, że coś mącisz. określenia "sitting
                    trot" i "rising trot" odnoszą się do tego, co robi jeździec a nie koń.
                    stanowczo twierdzę, że kłus ćwiczebny (sitting trot albo working trot) to kłus
                    w którym jeździec ma tyłek przyklejony do siodła cały czas - nie może być
                    anglezowany, bo to nie ma sensu -(często ćwiczony bez strzemion), a kłus
                    anglezowany (rising trot) to taki, gdy jeździec unosi się w siodle i siada.
                    zgadzam się, że są różne kłusy konia, ale to co innego.
                    ekspertem nie jestem ale terminologię angielską konsultowałam z jeżdżącym
                    anglikiem, a kwestie techniczne z zawodnikiem WKKW
                    pozdrawiam,
                    mouchi
                    • ypsilon Re: anglezowanie 07.05.04, 14:13
                      Uważam tak samo, że sitting trot oraz working trot to określenie kłusa
                      ćwiczebnego. A jaki on jest - szybki czy wolny, to juz inna para kaloszy. Po to
                      sie go ćwiczy, aby w każdym tempie prawidłowo trzymać sie w siodle.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka