Dodaj do ulubionych

Obwisły brzuch kocurka

18.05.06, 09:42
Witam! Moj kocurek ma rok i ostatnio zauwazylam, ze jego brzuch dziwnie
zwisa. Obmacalam go i nie znalazlam zadnych zgrubien. Byl wykastrowany w
wieku 7 mies. i do tej pory byl zdrowy. Z dziwnych rzeczy w jego zachowaniu
dodatkowo pojawilo sie zalatwianie sie przed kuweta, zdarzylo sie to dwa
razy, chociaz piasek ma zmieniany jak zwykle, czyli co dwa dni i do tej pory
nie przeszkadzalo mu to.
Prosze podpowiedziec co to moze byc i czy biec z nim natychmiast do
weterynarza?
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Obwisły brzuch kocurka 18.05.06, 14:12
      marulla napisała:

> Witam! Moj kocurek ma rok i ostatnio zauwazylam, ze jego brzuch dziwnie
      > zwisa. Obmacalam go i nie znalazlam zadnych zgrubien. Byl wykastrowany w

Nasz Maurycy po katracji tez dostal zwisajacego brzucha.

> Z dziwnych rzeczy w jego zachowaniu
      > dodatkowo pojawilo sie zalatwianie sie przed kuweta, zdarzylo sie to dwa
      > razy, chociaz piasek ma zmieniany jak zwykle, czyli co dwa dni i do tej pory
      > nie przeszkadzalo mu to.

w kwestii sikania poza kuweta zachecam do lektury wyczerpujacego tekstu
      omawiajacego bodaj wszytkie przyczyny "nietrafiania" w kuwete.

www.vetserwis.pl/kot_mocz.html
    • anna.jozwik Re: Obwisły brzuch kocurka 18.05.06, 15:21
      Moim zdaniem przyczyna obwisłego brzucha jest prosta, choć oczywiście mogę sie
      mylić. Kot po kastracji nabiera zazwyczaj dużo większego apetytu niż przed
      kastarcją. Z kolei jego zapotrzebowanie energetyczne spada (a nie rośnie). W
      zwiazku z czym mamy nadmiar energii, którą kot odkłada sobie w formie
      tłuszczyku na początek na brzuchu. Gdyby kot chodził na 2 nogach, tak jak
      czlowiek, miałby po prostu duży brzuch. Ponieważ stoi na czterech, jego większy
      brzuszek po prostu zwisa. Tak sobie to wyobrażam, choć, tak jak już pisałam,
      nie widzac kota mogę się mylić, bo kot może mieć np. chory pęcherz albo
      wodobrzusze.
      Co do przyczyn siusiania poza kuwetą - wszlekie informacje znajdziesz w linku
      podanym przez rezurekcję.
      • capuccino_days Re: Obwisły brzuch kocurka 18.05.06, 15:47
        to ja się dopiszę,bo temat mnie też interesuje. mam kotkę około 2 letnią. po
        sterylizacji przytyła, ale teraz ładnie schudła. z tym, że też jej została
        jakby fałda skóry na brzuchu. miękka i daje się tam dotykać bez
        problemu.
        chodzi mi głównie o to, czy to jej na pewno nie przeszkadza ani nie szkodzi?
        bo nie chce kotka katować jakimiś dalszymi dietami (wygląda całkiem szczupło)
        • anna.jozwik Re: Obwisły brzuch kocurka 19.05.06, 15:03
          Tak jak wspominałam, fałda na brzuchu to zazwyczaj fałda zapasów, czyli
          tłuszczu zgromadzonego w tkance podskórnej tej okolicy ciala.
          Czy kotce to nie przeszkadza tego dokładnie nie wiem, dobrze byłoby ją o to
          zapytać :-) Podejrzewam, że jeśli brzuch nie jest zbyt wielki i nie zamiata nim
          po podłodze idąc, to raczej jej nie przeszkadza.
          Czy jej nie szkodzi - nadmiar tłuszczu to nadwaga; jeśli jest niewielka,
          niczemu nie przeszkadza; natomiast jeśłi zapasów jest dużo za dużo i kot staje
          się otyły, stanowi to niepotrzebne obciążenie dla jego serca i stawów.
          • capuccino_days Re: Obwisły brzuch kocurka 19.05.06, 22:04
            dziękuję,
            no to dalej dieta:)
            zdziwiło mnie tylko, że ona w ciągu ostatnich kilku miesięcy sporo schudła -
            jest dużo smuklejsza, ale "oponka" została mimo ćwiczeń:)
            • barba50 Fałda na brzuchu mojej kotki... 20.05.06, 17:35
              pojawiła się w kilka miesięcy po sterylizacji. Była miękka, nie boląca, ale
              widoczna i wyczuwalna. Przy kolejnej wizycie u weta spytałam zaniepokojona, na
              co dostałam z uśmiechem wyczerpującą odpowiedź, że jest to fałda tłuszczu.
              Rzeczywiście w tym okresie Ksice "się" trochę przytyło. Teraz zauważalnie
              schudła, ma w tej chwili bardzo ładną figurę, ale fałdka została, tyle że jest
              pusta:)))
              • capuccino_days Re: Fałda na brzuchu mojej kotki... 21.05.06, 18:01
                dzięki
                moja kota też twierdzi że jej fałda jest pusta i już nie musi się odchudzać
      • marulla Re: Obwisły brzuch kocurka 19.05.06, 00:10
        Dziekuje za odpowiedzi! Link okazal sie bardzo pomocny. PRzeanalizowalam
        postawe kocią oraz warunki. Poniewaz kot zdaje sie miec dobrze zdrowotnie,
        zakladam, ze zalatwianie sie poza kuweta (nie siku, nie siku!) spowodowane jest
        pojawieniem sie rudego kocura (uciekl sasiadce) na naszym parapecie. Wpada on
        tam co dzien i stresuje mego kocurka. Poza tym przychodzi tez pod drzwi, wiec
        prawdopodobnie kocurek chcial zaznaczyc dobitnie swa zapachowosc.
        A na obwisly brzuch chyba zalece mu jakies cwiczenia! :)
        M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka