Dodaj do ulubionych

mała jaskółka

02.07.06, 22:54
Dzień dobry.
Mam 7 lat. Dwa tygodnie temu znalazłam małego ptaszka, który wypadł z
gniazda. Jest to jeżyk lub jaskółka. Ptaszek je i jest zdrowy. Ma już ładne
piórka, ale nie próbuje latać. Co dalej robić? Co z lataniem?
Proszę o odpowiedź, bo się o niego martwię. Za dwa tygodnie jadę na wakacje i
nie będę mogła się nim opiekować.
Ala
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: mała jaskółka 04.07.06, 10:10
      Witam.
      A czym karmisz tego ptaka?
      Jeśli jest to w pełni opierzony jezyk lub jaskółka to zapewne można go juz
      karmić owadami ich larwami, gdyż są to ptaki owadożerne i taki pokarm powinny
      przyjmować. Takiego robaka podaje się pensetą ,a ptak sam powinien go wziąć.
      Jesli nie robi tego to można mu otworzyc delikatnie dziób naciskając palcem
      kącik dzioba i włożyc robaka do dzioba. Ważne jest także by poic ptaszka wodą
      najlepiej za pomocą strzykawki insulinówki w czasie karmienia, jak i pomiędzy
      karmieniami. Mozna je karmić co ok.4 godziny. Ptaszka najlepiej trzymać w
      kartonowym pudełku z przykrywką (np takim po butach) , w której nalezy wyciąć
      otwory dla przepływu powietrza.Pudełko zaś nalezy wyłożyć ręcznikiem, a na
      niego położyć ręcznik papierowy lub ligninę , która trzeba zmieniać, gdy się
      zabrudzi.
      Gdy ptak jest duży, ma upierzenie dorosłego ptaka i umie zjadać owady i ich
      larwy to można odkrywać pudełko. Ptak , który czuje się na siłach , by latać,
      któregoś dnia wyjdzie z pudełka i będzie siedział na jego krawędzi , a potem
      zacznie fruwać. Na początkui to fruwanie może być trochę nieporadne, ale
      jaskółki i jerzyki bardzo szybko uczą się dobrze latać. Więc gdy zobaczysz, że
      umie latać, to po prostu go wypuść na wolność.Ważne, by wypuścić go w cześnie
      rano pogodny i niezbyt wietrzny dzień i by najbliższe prognozy pogody nie
      wskazywały na deszcze i burze.
      Jeśli ptak jest już dość duży, to myślę, że zacznie fruwać w ciągu najbliższych
      dwóch tygodni.
      Pozdrawiam serdecznie - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka