Dodaj do ulubionych

Chłoniak u psa.

11.09.06, 21:16
Mój pies ma 13 lat. Okazało się, że ma chłoniaka. Czy sa jakieś szanse na
wyleczenie? Ile może żyć pies z chłoniakiem? Na razie sunia jest radosna, nie
straciła apetytu, nei wygląda na to, żeby cierpiała. Czy może to sie zmienic?
Obserwuj wątek
    • goldenwomen Re: Chłoniak u psa. 12.09.06, 11:17
      moja sunia niestety musiała zostac uspiona, nie bylo szans na jej uratowanie
      wspołczuje i pozdrawiam
    • anna.jozwik Re: Chłoniak u psa. 12.09.06, 13:22
      Zdiagnozowanie tak poważniej nowotworowej choroby u psa w tym wieku niestety
      źle rokuje :( Chłoniak jest chorobą, któą można spróbować leczyć przy pomocy
      chemioterapii, ale silne, toksyczne leki używane podczas chemioterapii należą
      do leków bardzo silnie uszkadzajacych wątrobę i nerki.
      Psy w starszym wieku zazwyczaj mają już watrobę i nerki w nienajlepszym stanie
      i dlatego kuracja chemią mogłaby doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń w/w
      narządów wewnętrznych. Poza tym pies podczas takiej terapii zazwyczaj bardzo
      źle sie czuje, przestaje jesć, bardzo chudnie itd. Juz dla psów w średnim wieku
      taka chemioterapia jest dużym obciążeniem, psy w starszym wieku mogłyby jej po
      prostu nie przeżyć. Takie jest moje zdanie, ale oczywiscie nie widząc psa nie
      wiem w jakim jest stanie i w jakiej kondycji, dlatego mogę sie mylić. Dobrze
      byłoby wiec, abyś o rokowania zapytała jakieś specjalistę onkologa
      weterynaryjnego, w Warszawie jest nim np. dr Dariusz Jagielski. Z jakiego
      miasta jesteście?
      • aabigail Re: Chłoniak u psa. 21.09.06, 14:47
        Dziękuję za odpowiedź. Lekarz weterynarz po dokładnym zbadaniu psa powiedział,
        że chemioterapia byłaby dla niej ciężka. Teraz pies stał się osowiały, prawie
        cały czas leży, nie chce wychodzić na spacery, nie chce jeść, bardzo schudła. A
        na dodatek bardzo spuchł jej pyszczek. Mam popuchnięte kufy i opuchlizna
        podchodzi jej już pod oczy. Weterynarz mówił, ze to pewnie powiększone (bardzo)
        węzły chłonne uciskają jej coś...
        Jesteśmy z Wrocławia.
        • anna.jozwik Re: Chłoniak u psa. 22.09.06, 12:05
          Niestety nie znam żadnych weterynaryjnych specjalistów-onkologów z Wrocławia,
          ale wydaje mi się, że najbardziej fachowej pomocy możesz poszukać w klinikach
          uczelnianych przy Wydziale Weterynaryjnym. Kliniki znajdują się przy Placu
          Grunwaldzkim, o ile dobrze pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka