Dodaj do ulubionych

co lubi jesc jamniczek??

17.03.06, 02:09
mamy 11 tyg jamniczka miniaturke.do tej pory dawałam mu pegigree dla
szczeniaczków, gotowałam ryz, roiłam jabłuszko.ale chciałabym jakos urozmaic
jedzenie, a niestety ostatnim razem zapytałam zapytac o to weterynarza.prosze
poradzcie co mozna mu dawac jeszcze do jedzenia??dostaje tez oczywiscie sucha
karme i smakołyki za np.wysiusianie sie na gazete.
Obserwuj wątek
    • kakq Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 08:03
      coz jakby to powiedzec jamnik zje wszystko :)
      ja dawałam swoim jamnikom makaron , ry ż z marchewka i piersią z kurczaka
      biszkopty z mlekiem albo platki owsiane z jogurtem naturalnym
      mam gotowała nie solony rosół więc nasz jamnior zjada wszystko to co my tylko
      bez przypraw pzdr
      • lajlah Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 10:36
        daj mu od czasu do czasu białego serka z miodem, to prawdziwy przysmak jamników.
        • fiona_shrek Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 11:47
          bardzo Wam dziekuje-chyba moze byc taki serek granulowany biały np
          Piatnicy..mhm?
          czy kupic taki zwykły białek serek..??
          jak kocham ta moja jamniczke..i to jej spojrzenie.tylko Ona chyba woli mojego
          meza.moze to dlatego ze to suczka.jak myslicie?
          • edavenpo Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 13:05
            Jamnik je wszystko ;-) I tu wlasnie jest problem bo cholera isc z moim Kevinem
            na spacer to jakby wyjsc z odkurzaczem. Sprzata ulice chlopak tak sam z siebie.
            Ogryzki, kosci, nawet chusteczki higieniczne. Uwazaj na nia na zewnatrz zeby nie
            zarla nic bo taki szczeniaczek latwo moze sie zatruc.
            • kakq Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 13:27
              to tak jak Loco wciągnie wszystko chusteczka higieniczna nie ma problemu,
              ogryzek albo jakas kośc uuuuu to juz rarytas szok
              trzeba uwazac pzdr.
              • elli5 Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 15:18
                No tak,jamniczek zje wszystko :)) Mój skończył pół roku,do tej pory dostawał
                tzw."domowe jedzonko" typu makaron,zupki,marchew,serek biały...Czasem dostał
                konserwę dla szczeniaków,wymieszaną z np.ugotowaną marchewką.Pedigree jadł
                bardzo rzadko,dlatego,że nasza wet powiedziała,że lepiej uczyć go jeść zwykłego
                jedzonka,a poza tym te suche karmy są tak jakby "sztuczne" i dużo różnych
                skłądników zawierają,często niezdrowych.
                Pozdrawiam.
                • fiona_shrek Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 16:16
                  no własnie ta sucha karma chyba jej nie słuzy bo puszcza straszne bąki.a jaka
                  zupke moge jej ugotowac?a makaron sam czy z jakimis dodatkami?
                  • greenrizzla Chałwę! 26.07.06, 20:52
                    Z tego co wiem, jamniki uwielbiają chałwe. Polecam kupować ilości hurtowe, bo
                    takie bydle może dziennie zjeść nawet do 3 kg świeżej chałwy królewskiej.
          • lajlah Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 16:19
            Jeśli nie ma duzo konserwantów moze być, ale taki zwykły biały takze, a nawet
            lepiej.
            • lajlah Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 16:23
              Makaron mozesz zmieszać z warzywami i mięsem. A do serka
              z miodem mozesz jeszcze dodać pół surowego żołtka ale nie częsciej niz dwa
              razy w tygodniu, tylko kup przebadane jajka.pozdrawiamy:)
              • fiona_shrek Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 16:32
                a czesto Wasze jamniczki pija mleko?a jakie miesko dodac do ryzu?słyszałam
                własnie,ze zółtko dobrze robi na siersc..
                • kakq Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 17:23
                  moja mama daje jamnikowi piers z kurczaka i podroby z kurczat i indyka zjada
                  czasami wolowine co do mleka my dajemy mu jogurt naturalny
                  • fiona_shrek Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 18:26
                    ale gotowana czy smazona?i od którego miesiaca mozna?
                    • kakq Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 18:37
                      mieso jest gotowane
                • elli5 Re: co lubi jesc jamniczek?? 17.03.06, 17:52
                  Ja mojemu daję mleczko,czasem na śniadanie daję mi zupkę mleczną z
                  bułeczką,kaszką lub podrobionym chlebkiem.A co do zupek to daję mu takie które
                  my też jemy: pomidorówka z ryżem,jarzynowa(wybieram wtedy jak najwięcej
                  jarzynek).A makaron można dawać z mięsem z kurczaka(z piersi),z marchewką
                  (ogólnie z jarzynami gotowanymi seler,pietruszka),można dodać też twarożku.
                  Co do sierści to mój jamniorek ma bardzo błyszczącą,a żółtek mu nie daję(nie z
                  żadnego uprzedzenia,absolutnie,po prostu zapominam),ale dostaje od maleńkiego
                  witaminy FLAWITOL(chyba tak się nazywają),codziennie do jedzenia i to chyba te
                  witaminki tak działają na niego.Polecam.Ma piękną sierść.
                  • malenstfo_84 Re: co lubi jesc jamniczek?? 20.03.06, 16:14
                    Mój jamniorek dosłowanie wszystko lubi jeść, najbardziej zasmarkane chusteczki
                    na dworzu to jego przysmak. Pozatym... Warzywka ! Uwielbia paprykę czerwoną,
                    cebule itd. Aha no i słodycze, usłyszy szeleszczący papierek to już jest przy
                    nodze, szkoda że na dworku tak nie jest ;-)
                    Pozdrawiam.
                    • yxmena Re: co lubi jesc jamniczek?? 21.04.06, 21:21
                      Mój Larin dostaje na śniadanie garstkę suchego pokarmu typu Pedigri, po
                      południu dostaje swoją zupę tzn : gotuję mu mięso wołowe z dużą ilością
                      marchewki,zasypuje to kaszą,płatkami ryżowymi lub ryżem,mięso kroję,marchew
                      ścieram na jarzynówce,gotuję cały garnek i zamrażam po poporcjowaniu,zwykle
                      wychodzi 7 - 8 porcji.Raz w tygodniu dostaje wieczorem surowe mięsko wołowe z
                      żółtkiem.Uwielbia jabłka papryczkę surową i zieloną natkę pietruszki.
    • megasoft Re: co lubi jesc jamniczek?? 29.05.06, 20:22
      Ja mu daje jeść rosół z mięsem!
      • megasoft Re: co lubi jesc jamniczek?? 29.05.06, 20:24
        www.mjjamnik.fora.pl
    • ewcia8818 Re: SAME DOBRE OPINIE 26.07.06, 14:25
      Moja Poppy uwielbia byc w centrum uwagi. Jak jestesmy na spacerze to zaczepia kazdego przechodnia i
      zaraz kladzie sie na grzbiecie pokazujac swoj brzuszek do pogladzenia. Spacer z nia to swietna okazja na
      zawarcie masy znajomosci.
      W domu zawsze za mna chodzi i lubi za mna wodzic spojrzeniem. Przytula sie do nas, a jak chce pokazac
      jak bardzo mnie kocha to pociera swoim noskiem o moj nos. Wszystko co jej daje do jedzenia pochlania
      w blyskawicznym tempie a potem patrzy sie na mnie oblizujac swoj pyszczek jakby chciala pochwalic
      mnie za moje "kulinarne zdolnosci".
    • ewcia8818 Re: co lubi jesc jamniczek?? 26.07.06, 14:33
      Jak byla malutka, to moja jamniczka uwielbiala jesc twarozek oraz platki kukurydziane. Pieski lubia
      rozne chrupiace rzeczy...
      Gotowalam jej tez piers kurczaka z ryzem lub makaronem, oraz sucha karme i puszki, ale tylko te dla
      szczeniaczkow.
      Prosze nie dawajcie pieskom mleka- nie potrafia go trawic i moga miec problemy. To w koncu nie sa
      koty!
      Uwazajcie tez prosze z niektorymi warzywami i owocami, np. cebula i winogrona moga byc w duzych
      ilosciach trujace dla psow (nie maja odpowiednich enzymow do ich trawienia).
      Sucha karma jest dobra dla psow, trzeba tylko wypytac weterynarzy, ktore sa polecane. Moi rodzice
      karmili swojego psa gotowanym jedzeniem (glownie podrobiami) i skonczylo sie na bardzo powaznych
      klopotach ze skora i sierscia. Weterynarz kazal przejsc na wylacznie sucha karme i po kilkunastu
      tygodniach jest juz znacznie lepiej.
    • escott Re: co lubi jesc jamniczek?? 26.07.06, 15:06
      mój od wieku 11 tygodni do dziś lubi: skarpetki, rajstopy, lateksowe słoniki i
      niewiadomego składu białe krokodyle, rododendron z ogródka, gałki od
      (najniższych) szuflad, kapcie (klasyk...), serek Bieluch z żółtkiem, lody i
      moją lewą nogę :)
      powinien lubić: zbilansowaną karmę dostosowaną (ponoć) do wieku i wagi(ha ha
      ha) i domowe jedzenie (w tej sprawie szczęśliwie jest gotowa do kompromisów:) )
      • martalewandowska27 Re: co lubi jesc jamniczek?? 26.07.06, 16:35
        Hmm jak moj jamniczek byl maly to w sumie nie pamietam co jadl i ile jadl, ale
        teraz jest straaaasznie wybredny i najbardziej lubi kostki z zupy, gotowanego
        kurczaczka i gotowana marchewke. Nigdy nie zje niczego slodkiego, a o suchej
        karmie nie ma nawet mowy.
        • joasiek.joasiek Re: co lubi jesc jamniczek?? 31.07.06, 22:24
          moja jamniczka-ma 2,5 roku-oprócz suchej karmy lubi przekąsić: marchewke,
          jabłko, biały serek itp...najbardziej lubi jednak ryż z ugotowanym
          kurczaczkiem-co niedziela dla Pajdki gotuję udko a dla nas jest...rosół.Jak o
          tym mówię znajomym to mają niezły ubaw:)
    • maa9 Re: co lubi jesc jamniczek?? 04.08.06, 13:30
      fiona_shrek napisała: mam jamniczke ktora uwielbia twarozek z miodem i
      watrobke z ryzem oczywiscie z jarzynami uduszona

> mamy 11 tyg jamniczka miniaturke.do tej pory dawałam mu pegigree dla
      > szczeniaczków, gotowałam ryz, roiłam jabłuszko.ale chciałabym jakos urozmaic
      > jedzenie, a niestety ostatnim razem zapytałam zapytac o to weterynarza.prosze
      > poradzcie co mozna mu dawac jeszcze do jedzenia??dostaje tez oczywiscie sucha
      > karme i smakołyki za np.wysiusianie sie na gazete.
    • mini45 Re: co lubi jesc jamniczek?? 14.08.06, 13:41
      Cześć,
      czsami daj mu trochę sera białego, jajka,mięsa, dolej łyżke oliwy z oliwek na
      ładną sierść no i przede wszystkim dawaj mu jedzenie dla pieska :) tylko błagam
      nie kupuj pedigree, ani żadnych karm z marketów- to zabójstwo. polecam Eukanubę
      i rolay canin
      pozdrawiam
      • styro Re: co lubi jesc jamniczek?? 02.09.06, 07:50
        Moj s.p. jamnik zjadal wszystko. Pamietam jak kiedys jak byl jeszcze mlody
        zjadl mi niezly kawal plastykowego klapka i nic mu nie bylo!

Jamniki sa najlepsze!
        • brzydal78 Re: co lubi jesc jamniczek?? 03.09.06, 14:27
          a co z watrobka?bo slyszalam,ze powinno sie unikac .to prawda?no i czy
          jamniczek moze jesc surowe parowki drobiowe?
    • siebercik Re: co lubi jesc jamniczek?? 11.10.06, 13:52
      Mój jamnik na śniadanie lubi drożdżówkę z kruszonką ale taką z piekarni, a nie
      z jakiegoś marketu - jak nie dostanie, będzie szczekał do obiadu. Głównie
      jednak gotujemy dla niego specjalne jedzenie - jak zalecił weterynarz. Ktoś już
      wcześniej pisał, żeby karmić gotowanym mięskiem drobiowym, ryżem i warzywami -
      my robimy mu z tego klopsiki. Mielimy surowe mięso z piersi indyka, dodajemy
      ryż i marchewkę, w proporcjach 1:1:1, formujemy klopsiki ( trochę mniejsze niz
      dla ludzi) i do gara z osoloną wodą.... Gotujemy chwilkę, wyciągamy, studzimy i
      do zamrażalnika. Potem wyćiągamy po sztuce i odgrzewamy w mikrofali. W ten
      sposób unikamy codziennego babrania :-), staramy sie żeby było najwyżej raz na
      tydzień :-).
      Na obiad je 2, a na kolacje 1. Wychodzi około 80 zł na miesiąc, nie licząc
      drożdżówek oczywiście :-)), więc taniej niż gdyby dostawał gotową karmę, bo z
      gotowców to tylko eukanuba i royal canin są godne polecenia. Oczywiście jak
      jest jakieś gotowane mięsko albo kurczak z rusztu, to takie też dostaje,
      unikamy natomiast podawania mu wszelkich tłustych i smażonych mięs. Wątróbkę
      kiedyś dostawał surową i faktycznie uwielbiał ale podobno w wątrobie siedzą
      jakieś bakterie, które moga zaszkodzić, więc lepiej nie podawać, no chyba że
      ugotowaną, czasami.
      Serek też lubi i owszem ale nie dostaje za dużo nabiału - zwykle wylizuje
      kubeczki. Uwielbia za to słodycze ale te też mu ograniczamy do drożdżówki
      właśnie ( nie je tej kruszonki, tylko same brzegi) i biszkoptów. Niestety z
      tymi biszkoptami, to notorycznie robi nas w ciuciu - co kto przyjdzie do
      kuchni, to pies udaje, że jeszcze nic nie dostał i każdy daje mu jego
      porcję.....a efekty zaraz widać na brzuchu :-)
    • klara.maj92 Re: co lubi jesc jamniczek?? 30.12.18, 15:21
      Moj jamniczek zajada się bozita :) uwielbia ta karmę a szczególnie z łososiem :)
      • misiafisia Re: co lubi jesc jamniczek?? 22.01.19, 11:22
        To tak jak u nas:0 Naszym pupilom również Bozita z łososiem skradła serce :)
    • radzikoj Re: co lubi jesc jamniczek?? 23.01.19, 20:18
      rowniez polecam bozite. moja Fisia tez bardzo ja lubi. a ja cenie sobie to ze nie ma koserwantow i calego tego badziewia ktore jest wszedzie, maja spoko wybor jesli chodzi o smaki a wiec kazdy znajdzie cos dla siebie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka