Dodaj do ulubionych

agresywny doberman po przejściach

09.10.06, 15:48
Moi rodzice tydzien temu przygarnęli uroczą 4-letnią dobermankę - jest tylko
jeden problem: suczka warczy na mamę, potrafi zaatakować ją zębami.
Prawdopodobnie była bita, bo reaguje tak często kiedy machnie się ręką,
ścierką itp. Mamie nie pozwoli rownież odebrać sobie jedzenia. Co
dziwniejsze, jest to pies spragniony pieszczot, przytulający się. Mama
zaczęła jej się po prostu bać. Nie chcemy pozbywać się psa, rozumiemy, że
potrzebuje czasu, ale tak zachowywać się nie może! Poszukuję behawiorysty
(pies mieszka w Płocku), ale nie mogę znaleźć nikogo w okolicy (ba, znalazłam
jedego jedynego w Warszawie).
Jak oduczyć psa agresywnych zachowań? Jak przekonać go, żeby nie reagował
atakiem? Zwłaszcza na osobę, ktora go pieści i karmi...
Obserwuj wątek
    • gattara Re: agresywny doberman po przejściach 09.10.06, 17:10
      Skoro nie ma mozliwosci kontaktu z behawiorystą, to pozostaje lektura. Sa
      książki o zachowaniu psów i jak postępować w konkretnym przypadku. Ja zawsze
      polecam książkę "Okiem psa", poniewż ją tylko znam i korzystalam z niej z
      powodzeniem już kilkakrotnie. Trzeba sie pytać w sklepach z artykułami dla
      zwierząt.
      Biedna sunia, musiała być bardzo skrzywdzona.Może ją głodzono i potem dawano
      jedzenie, które natychmiast odbierano. Niestety, potrzeba duzo cierpliwościi
      wyrozumiałości, ale moim zdaniem to się unormuje. Dlaczego Mama odbiera jej
      jedzenie? Zaden pies tego nie lubi, a jeśli to ma być test na posłuszeństwo, to
      może troszeczke z tym poczekać. Wiele domowych psów warczy kiedy odbiera im
      sie kość.
      Pozdrawiam i głaski dla suni
      • wieprzynia Re: agresywny doberman po przejściach 09.10.06, 19:08
        Dzięki za pociechę. Mieliśmy już dobermankę, ale od szczeniaczka, więc to była
        zupełnie inna sytuacja. Ta była rzeczywiście głodzona i bita, ale już jest w
        dobrej formie. A jedzenie odbiera się w sytuacjach, kiedy np. chce się coś
        dołożyć do miski. Nie głodzimy psów ani nie upieramy się, żeby je tresować.
        Raczej mamy wprawę w postępowaniu z psami i pierwszy raz zdarzyła nam się taka
        sytuacja :(
        Najlepszy byłby chyba wspólny trening pod okiem fachowca, ale niestety...
        • summa Re: agresywny doberman po przejściach 09.10.06, 21:27
          może poszukasz czegoś na tym forum?
          www.szkoleniepsow.fora.pl/index.php
          jest tam trochę wątków na temat agresji.
          • aganiok32 Re: agresywny doberman po przejściach 09.10.06, 22:35
            wysłałam Ci maila, proponuję też forum na Dogomanii, wątek behawioralny
            www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=79
    • wieprzynia dzięki wszystkim za pomoc! 10.10.06, 08:31
    • avasawaszkiewicz Re: agresywny doberman po przejściach 10.10.06, 11:38
      Tydzień - to malutko!!! Ta biedna psina napewno bedzie potrzebowała go dużo
      więcej na zaklimatyzowanie i powrót do normalnego stanu psychicznego - o ile w
      ogóle będzie to możliwe. Dodatkowo ważnym aspektem, nad którym będziecie pewnie
      musieli najbardziej się skupić to miejsce Twojej Mamy w sforze jaką dla swojej
      domebrmanki tworzycie. Być może ta walczy teraz z Twoją Mamą o miejsce i stąd
      próbuje ja podporządkować i z tego co widać nawet jej to wychodzi). Zapewne nie
      przyjdzie jej do głowy nawet próbować złapać zębami jakiegoś mężczyznę.
      Dodatkowo problem potegować może strach Twojej Mamy - zupełnie zrozumiały.
      Rzeczywiście dobrze by było aby ktoś pokierował Was w działaniach. Dodatkowo
      podpierać powinniście się również literaturą aby nie zrobić tu błędu. Co do
      behawiorysty w Waszej okolicy rzeczywiscie będzie problem. Za to większość
      szkoleniowców ma jednak wystarczające doświadczenie aby Was pokierować więc
      może skupcie się na tym.
      Postaram się dowiedzieć czy ktoś z tamtych okolic może Wam pomóc - ale niestety
      nie obiecuję.
      Pozdrawiam i 3mam kciuki za sukcesy - ava
      • wieprzynia Re: agresywny doberman po przejściach 10.10.06, 13:20
        Serdecznie dziękuję za pomoc i wsparcie!
        • gattara Re: agresywny doberman po przejściach 11.10.06, 17:27
          Proponując Ci lekturę pomocną w postępowaniu z sunią, zapomniałam podać
          nazwiska autora - John Fisher, "Okiem psa". Jeśli nie ma u Was w sklepie dla
          zwierząt, to może spróbuj sklepie internetowym. Pewnie Merlin będzie mial,
          albo Wydawnictwo Galaktyka (z Łodzi), oni wydają dużo pozycji o zwierzętach.
          Pozdrowienia dla Ciebie i rodziny, głaski dla suni
          • summa Re: agresywny doberman po przejściach 11.10.06, 18:11
            niestety, teoria dominacji jaką prezentuje John Fisher jest w świetle
            najnowszych badań w odwrocie - usiłując "zdominować" np. lękliwego psa (a bardzo
            często agresja ma podłoże lękowe) można problem dodatkowo pogłębić. Dlatego
            jeżeli chodzi o lekturę polecałbym raczej Pat Miller (np. "Nasz wierny
            przyjaciel pies").
            • wieprzynia Re: agresywny doberman po przejściach 12.10.06, 10:46
              Oj, dzięki, dzięki. Literatury ci u nas dostatek, gorzej z wdrażaniem w
              teorii ;)
              Damy radę, postanowiłam nie panikować, zabrać sunię na szkolenie i dobrze
              będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka