Dodaj do ulubionych

brzydki zapach z pyska psa

15.11.06, 15:47
jestem włascicielka 6-cio letniego psa rasy cocer-spaniel. od jakiego czasu
zauwazyłam, że z jego jamy ustnej wydobywa sie brzydki zapach. co oczywiscie
jest dokuczliwe dla mnie i moich najblizszych. od jakiegos czasu pies dostaje
tabletki DEZO TABS, ale nie pomagaja. miał czyszczone zeby i robione badanie
z wymazu z dziaseł (24.07.2006r.). wynikiem jest grokowiec. nasza weterynarz
podała mu leki i powiedziała, ze napewno po nich zachamuje sie rozwoj
gronkowca i zniknie brzydki zapach. ale niestety coraz bardziej sie nasila.
prosze o rade jak mozna pomoc psiakowi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: brzydki zapach z pyska psa 15.11.06, 16:02
      Czy "miał czyszczone zeby" oznacza, że miał pod narkozą zdejmowany cały kamień
      nazębny? Jełsi nie, to trzeba to zrobić.
      Czy dziąsła sa w stanie zapalnym? Jeśli tak, trzeba nadal kontynuować kurację,
      podać antybiotyk i środki przeciwzapalne.
      Jeśłi nie ma stanu zapalnego, trzeba skoncetrowac się na codziennej higienie
      jamy ustnej psa. W tym celu nalezy zakupić w lecznicy wet. lub w sklepie
      zoologicznym szczoteczkę i pastę do zebów dla psa i czyścić psu zęby
      codziennie. To na pewno da efekt. Poza tym pies powinien dostawac specjalną
      dietę leczniczą zapobiegającą odkładaniu się kamienia na zębach.
      • agnieszkaj16 Re: brzydki zapach z pyska psa 15.11.06, 16:06
        pies miał czyszczone zeby pod narkoza. lekarz weterynarii stwierdziła ze nie ma
        stanu zapalnego. a czy taki brzydki zapach moze byc spowodowany tym co pies
        je??? czyscilismy mu zeby szczoteczka ale to niestety nie dawało efektu.
        • anna.jozwik Re: brzydki zapach z pyska psa 15.11.06, 16:35
          Tak, dieta może miec wpływ na zapach z pyska. Zwłaszcza wówczas, gdy pies je
          wyłącznie gotowane, miękkie jedzenie i kiedy w diecie jest zbyt dużo białka a
          zbyt mało błonnika. Dlatego polecałabym specjalistyczną dietę weterynaryjną dla
          psów z odkładającym sie kamieniem nazębnym.
          Pies może mieć brzydki zapach także z powodu przewlekłego stanu zapalnego
          śluzówki żołądka, a takze z powodu przewlekłej niewydolności nerek i
          rozwijajacej się równolegle mocznicy. Radziałbym zrobić badania krwi.
          Czyszczenie zębów przy pomocy pasty i szczoteczki nie może być okazjonalne, raz
          na jakiś czas, tylko regularne i codzienne - tylko wtedy przyniesie efekt. Poza
          tym warto kupić w aptece jakis preparat odkażający do jamy ustnej, np.
          dentosept i roztworem tegoż płynu przemywać psu dziąsła codziennie.
          • annakali Re: brzydki zapach z pyska psa 18.11.06, 19:06
            Pragne dołączyc sie do wątku mojemu psu równierz brzydko pachniało z pyska przy kupnie czegoś do przemywania zebów na szczęście spotkałam Panią wet. i zapytałam się co może byc przyczyną. Pies miał robione badanie krwi, wątroba jest chora miesiąc leczenia dzis 2 pobranie krwi i jeszcze gorsze wyniki. Dlatego zwracam uwage żeby nie kupowac samemu czegos do mycia kłow a żeby przejśc sie do weterynarza. Całe szczęście że ja spotkałam wtedy wet. bo do dzis myła bym psu kły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka