Dodaj do ulubionych

rybki w kuli

12.12.06, 19:22
bardzo chciałam miec rybkę, w kuli, bo nawet nie mam gdzie postawić akwarium.
byłam dzisiaj w zoologicznym, się dowiedziec coś na ten temat i dowiedziałam
się co następuje: rybka w kuli czuje sie bardzo dobrze; jak sie jej wsadzi
roslinkę i kamyki, to wcale nie będzie smutna; a filtr, znaczy sie
napowietrzacz, wcale nie jest potrzebny, tylko trzeba jej wymieniąc wodę.
weszłam teraz na forum i widze wprost przeciwnie. Rybka nigdy do kuli itd.
jak to jest faktycznie?? czy ona naprawdę sie tak męczy? czemu w takim razie
w sklepie usłyszałam zupełnie co innego????
Obserwuj wątek
    • jura1234 Re: rybki w kuli 12.12.06, 19:37
      > jak to jest faktycznie?? czy ona naprawdę się tak męczy? czemu w takim razie
      > w sklepie usłyszałam zupełnie co innego????

bo w sklepie powiedzą Ci wszystko, żeby tylko sprzedać rybkę :( w sklepie to
      nawet psa z klatki można kupić i uważają, ze to jest ok.

pozdr.
      Agnieszka
    • wrexham Re: rybki w kuli 12.12.06, 19:40
      w sklepie pracuja sprzedawcy, ktorzy chca opchnac jak najwiecej "towaru"; czesto
      wcale sie nie znaja na pielegnacji zwierzat, znalezli taka robote wiec pracuja;
      radza czasem zeby krolikom nie dawac wody bo jej nie potrzebuja, moga wiec tez
      powiedziec, ze rybka nie bedzie smutna w kuli; jesli cie nie stac na akwarium to
      po prostu daj sobie spokoj i nie zaspokajaj swoich potrzeb kosztem zwierzat; ale
      milo, ze sie zastanowilas - dziekuje w imieniu rybek
    • agness1992 Re: rybki w kuli 12.12.06, 19:47
      no rybka w takiej kuli to troche sie jednak męczy. jeszcze zależy jaka rybka.
      ale kazda rybka powinna miec czystą wodę więc filtr jest potrzeby.. a rybki nie
      lubią częstego zmieniania wody ;/
      • katarina123 Re: rybki w kuli 12.12.06, 22:32
        dzieki za rade...
        ach ci źli ludzie w tych strasznych sklepach
    • filaretka Re: rybki w kuli 12.12.06, 22:54
      To nie chodzi tylko o to , że rybka będzie smutna. Nie wyciagałabym az tak
      dalekich wnisków. napowietrzacz nie jest potrzebny - rybka bedzie wystawiac
      pyszczek nad powierzchnie i bedzie łapać tlen - da rade - tylko zastanów sie
      ile ty bys mogła oddychac np przez cienką rurkę. Jednak wejdz na jakiekolwiek
      forum akwarystyczne to zobaczysz ze problem nie tkwi w liczbie rybek tylko
      wlasnie w tej cholernej kuli. Wsadz sobie głowe do kuli - takiej większej - i
      zobacz co widzisz. zniekształcony obraz. rybka widzi to cały czas. dlatego
      rybki w kuli żyja bardzo krótko bo najprościej mówiąc - świruja i umierają. Ta
      sama rybka w tej samej ilości wody ale w kwadratowym akwariuam bedzie zyła
      długo. Ale musi miec normalny widok a to zapewni prosta sciana. niestey kula z
      ryba to dla wiekszosci ludzi ozdoba a nie zwierze.
      • majenkir Re: rybki w kuli 13.12.06, 01:26
        filaretka napisała:
        > niestey kula z ryba to dla wiekszosci ludzi ozdoba a nie zwierze.

Dokladnie. Ostatnio moja znajoma dostala w prezencie wazon (!!!) z bojownikiem.
        Kwiatki gora, rybka dolem. Mowilam, prosilam, groch o sciane. Pozyl biedny
        bojowniczek cztery dni w tym wazonie... :((.
        • wrexham Re: rybki w kuli 13.12.06, 13:18
          z calym szcunkiem, ale wykreslilabym z listy przyjaciol zarowno obdarowanego jak
          i darczynce...
    • tymulek Re: rybki w kuli 13.12.06, 14:35
      bylas w jednym z kiepskich sklepow zoologicznych

osobiscie wczoraj slyszalam jak Pan ze sklepu splawil bardzo subtelnie dwie
      panienki (panienki dobrze po 20-stce)
      przebakiwal dosc niemrawo, ze jak wsadza filterek to bedzie ciasno, ze prezent
      moze bedzie klopotliwy, laski wybraly sobie kule(czke) litrowa i bajerowaly
      pana zeby im zlowil rybke - wskazujac malutka weloneczke...Pan im na to ze
      kiedys tez bylismy mali... Nie szlo mu to zbytnio ale jednak zniechecil laski
      badz tylko wyslal do innego zoolog
      generalnie do tego zoolog chetnie zajrze jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka