Dodaj do ulubionych

żwirek do ubikacji

31.01.07, 09:45
Pytanie do używających żwirki drewniane (np. Pinio, Pigwa, Animax itd...) czy
wyrzucacie żwirek do toalety ? Na Pigwie jest napisane, ze można żwirek usuwać
"drogą sanitarną", na Pinio nie ma takiej info... Sprzedawcy mowia, albo, ze
można albo, ze to jest tylko tak napisane ale lepiej jednak nie..... Moi
znajomi, którzy używaja drewnianego żwirku nie wrzucają go do ubikacji z obawy
przed zatakaniem rur ... to jak to w końcu jest ? Macie doświadczenie ?
teraz używamy zwyklego, bentonitowego żwirku, ale to ładowanie go potem w
torebki i latanie z tym do zsypu jest średnio przyjemne - takie usuwanie do
toalety byłoby super wygodne...
Dodam, ze to moj trzeci kot , ale zarazem pierwszy który nie nauczył się
uzywać kuwety bezzwirkowej, wiec temat żwirku jest dla mnie nowy...
Pozdrawiam
Monika
Obserwuj wątek
    • aska801 Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 10:49
      a na czym polega toaleta bezzwirkowa?
      • monika9920 Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 10:56
        ze jest bez zwirku :) nie wiem dlaczego teraz praktycznie nie do kupienia... sa
        dwie warstwy spodnia - normalna a na wierzchu jest plastik z dziurkami... moje
        koty maja dwie kuwety, bo nie zalatwiaja sie dwa razy, do tej samej jak jest nie
        sprzatniete no a caly dzien jestem w pracy... z reguly w jednej robia kupke w
        drugiej siusiu, potem "to" wylewam do kibelka, myje kuwete i jest spokoj, zero
        wydawania pieniedzy na zwirek, dzwigania go ze sklepu , kot nie roznosi na
        lapach, ja nie bawie sie w zadne przesypywanie tych "smrodow' do torebek....
        No ale, teraz ta moja kotka nie dala sie nauczyc... musi miec zwirek i juz...
        mimo, ze jak ja wzielam ze schroniska to była tak samo malutka jak dwa moje
        poprzednie koty, mimo, ze ja tak samo uczylam to bez zwirku nie chce i juz :)
        Tak więc dla niej musze miec zwirek i kropka :)
    • alaniska Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 10:54
      jest jeden żwir, który bez obaw można wrzucac do toalety - cat's best.
      co do pigwy, pinio i cat's dreama-jeżeli jednorazowa porcja nie jest zbyt duża
      nie powinno sie nic stać. ale różnie bywa...
      co do kuwety bezżwirkowej...nie jestem przekonana tym pomysłem, kot ma w genach
      zakopywanie odchodów.
      ale są koty i koty!
      • monika9920 Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 11:11
        Cat's best ? czy cat's best eco plus ? czytałam opisy tych żwirków i we
        wszystkich jest napisane, że sa z naturalnych wlokien drewna sosnowego i
        swierkowego i wszystkie sa wlasciwie w "jednej kategorii" zreszta to samo mówil
        mi sprzdawca, ze Cat's best sa po prostu droższe a to taki sam drewniany żwirek
        jak np. pigwa...
        A to opis ze strony koty.vic.pl - tez drewniane sa w jednej kategorii :

drewniane - np. Cat's Best, Cat's Dream, Pigwa
        Są wykonane w 100% z włókien roślinnych. Ulegają biodegradacji i mogą służyć
        jako kompost. Można je wyrzucać do toalety. Są lekkie i łatwiej je transportować.
        Ich wadą jest to, że przyczepiają się do łapek kota, który roznosi je po całym
        mieszkaniu.
        Istnieją dwa rodzaja:
        zbrylające - np. Cat's Best Eco Plus tworzące grudki, które wybiera się łopatką.
        Żwirek taki jest bardzo wydajny.
        niezbrylające - np. Cat's Dream, które pod wpływem wilgoci rozsypują się w
        proch. Nie trzeba wybierać łopatką zawilgoconego żwirku lecz po paru dniach
        wymienia się cały.
        ?
        M
        • wrexham Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 11:22
          czy pigwa sie zbryla? bo jesli nie to wlasnie na tym polega wyzszosc cat's best
          nad nia i na pewno nad cat' dream, w ktorym nie mozna nic poza kupa wyciagnac i
          kot rznie (za przeproszeniem) caly czas w to samo podloze, ktore rozpada sie pod
          wplywem wilgoci i zbiera na dnie smierdzac niebotycznie;
          • monika9920 Re: żwirek do ubikacji 14.02.07, 11:13
            dzieki za pomoc.
            uzywam cats best eko plus od tygodnia i juz napewno nie bede zmieniac
            zwirku.jest po prostu rewelacyjny.
            M
      • wrexham Re: żwirek do ubikacji 31.01.07, 11:18
        cat's best eko plus jest najlepszy; co prawda roznosi sie na kocich lapach
        niestety, ale mozna go wyrzucac do wc; zbryla sie, wiec wyjmuje sie tylko
        nieczystosci i plum do kibelka :)
        cena jest w porownaniu z innymi zwirkami dosc wysoka (ok 30 pln za torbe 10
        litrow), ale wystarcza przy jednym kocie na ponad dwa miesiace (moze nawet
        dluzej, bo trace rachube co ile musze kupowac nowa torbe - tak rzadko to robie);
        co do roznoszenia na lapach, to zakupilismy taki petelkowy chodniczek lazienkowy
        w ikea, kolor kosc sloniowa, ktory skutecznie zatrzymuje granulki na sobie;
        wyprobowalismy z naszym kotem kilka zwirkow, ale zawsze wracalismy do cats' best
        eko plus; z poczatkow zycia ryska pamietam te zwirki cementowe - smrod, kurz
        wszedzie i to zawijanie wszystkiego w foliowe torebki, ktore i tak potem
        smierdzialy w koszu na smieci (mimo, ze producent zapewnial o
        nieprzepuszczalnosci zapachow)
        pozdrawiam wrex.
        • kkk Re: żwirek do ubikacji 14.02.07, 11:50
          Wg mnieużywanie kuwety bezżwirkowej to dopiero smród w domu....!! NIe wyobrażam
          sobie tego. DLa mni eżwirek jest zupełnie niekłopotliwy... nie śmierdzi jak
          kupa czy inne rzeczy wsiąkną, zbryla się, wyjmuje łopatką do woreczka i po
          problemie :) Nie widze tu żadnych kłopotów :)
        • amorphina Re: żwirek do ubikacji 23.02.07, 17:00
          a ja widzialam te zwirek - 40 litrow za 93 zlote na allegro !!!!

i przesylka for free !!!!

www.allegro.pl/item165474448_cat_s_best_eco_plus_zwirek_dla_kota_40l_dostawa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka