Dodaj do ulubionych

P c h ł y

07.02.07, 14:17
Nie moge poradzic sobie z pchłami u mojego psa. W sąsiedztwie jest pies o
ktorego właściciele nie dbaja. Moj Milotn ma z nim kontakt, z nim i
oczywiscie z jego pchłami. Pies drapie sie, ociera sie o meble, poszlam do
weterynarza (w poprzednim tyg.) Dostał STRONGHOLD jednak to nie pomogło... co
mam robic?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: P c h ł y 07.02.07, 21:33
      Przede wszystkim czy widziałaś u swojego psiaka pchły??? Czy czasem problem
      drapania nie jest dostakowo związany z innymi problemami skórnymi np alergią
      pchlą??? Kiedy dokładnie psiak dostał preparat. Czy nadal widzisz pchly u
      swojego psa??? Czy nadal siedrapie, wygryza???
      Trudno jest mi powiedzieć dlaczego preparat nie zadziałał. Raczej w przeciągu
      najbliższych dni powinien skutecznie zlikwidować inwazję pcheł. Być może dawka
      nie była odpowiednio dobrana? Być może nieprawidłowo został podany - kiedyś
      spotkałam się z tym, że właściciele pewni byli, że podali lek bo czynnośż
      wykonali lecz w rezultacie okazało się, że nie otworzyli w ogóle tubki?
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedź - ava
      • madziula861 Re: P c h ł y 07.02.07, 22:12
        Dziekuje za odpowiedź. Lek podalam wieczorem w poniedzialek 29.01.2007 r.
        zrobiłam dziurke, zaaplikowalam poprawnie tak jak pokazywal weterynarz. Teraz
        nie zauważylam pcheł ale Milton czasem gryzie łapkę, jednka rzadziej sie
        drapie. ten środek ma dzialac ok 1,5 mies. Pies waży 6 kg dostał 60 mg. Czy
        pozniej moge kupic obroże przeciwpchelną?
        • avasawaszkiewicz Re: P c h ł y 07.02.07, 23:49
          To znaczy, że lek działa i wszystko niedługo już będzie jak powinno być. Minęło
          od podania do Twojego posta dopiero dwa dni. Pchła w tym czasie musi dobrze
          napić się krwi i zdążyć umrzeć, niektóre muszą zdążyć się wykluć i też się
          napić. Sądze wiec, że podanie i dawka jest w porządku. Teraz potrzeba czasu.
          Środek ten może i działa około 1,5 miesiaca ale powinno się go podawać co
          miesiąć aby uzyskać jego skuteczność. Radziłabym Ci wiec trzymać się mimo
          wszystko preparatów tego rodzaju czy to Stronghold czy to Frontline, Czy to
          Fiprex w postaci spot on lub sprayu. Powinnaś też trzymać się miesiecznej
          przerwy w ich podawaniu z racji zagrożenia w Twoim przypadku. Co do obróżek
          choć są i dobre nie mam tutaj dobrego doświadczenia choć tylu ilu jest lekarzy
          tyle będzie na ten temat opini :). Te lepsze obróżki - działające, i tak
          kosztują tyle co łatwe w użyciu, nie wydające ciągle dziwnego zapachu preparaty
          wymienione wyżej.
          Pozdrawiam - ava
          • madziula861 Re: P c h ł y 08.02.07, 13:40
            Jeszcze raz bardzo dziekuję za odpowiedź:)
            jeszcz mam pytanie:
            1)który z tych środkow jest najskuteczniejszy?
            2)czy moge zakupic pare sztuk praparatu?
            3)czy moge podawać psu środek na własną ręke czy tez lepiej byłoby robic to pod
            kontrolą weterynarza?

Pozdrwaiam Madziula861
            • avasawaszkiewicz Re: P c h ł y 08.02.07, 15:16
              1) wszystkie przeze mnie są podobnej skuteczności, nie ma więc znaczenia, które
              z nich wybierzesz - ja preferuję Frontline i Fiprex (ta sama subst czynna
              fiprex chyba tańszy).
              2) jak najbardziej można kupić kilka saszetek nawet na cały rok i poporstu
              podawać co miesiąc. Kupuje siewówczas całe pudełeczko - nawet w niektórych
              hurtowanich można taniej kupić. W pudełku są dodatkowo naklejki, którymi można
              odznaczyć sobie np, w ksiażeczce czy na kalendarzu kiedy się podało preparat.
              Tak wiec możesz nawet bez konsultacji co miesiać taki preparat podawać i jest
              to jak najbardziej wskazane. Dodatkowo preparaty te chronią psy także przed
              niebezpiecznymi z racji babeszji kleszczami.
              Pozdrawiam - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka