brochos1993 26.01.08, 23:26 Mam Labradora Retrievera 7 miesięcznego (Biszkoptowego) i bardzo linieje jest jakiś sposób by to zmniejszyć. Czesze go 2 razy dziennie ale to nie pomaga. Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paenka Re: Labrador Retriever i sierść ! 27.01.08, 01:36 Nie ma mozliwosci. Te psy linieja permanentnie 24 h na dobe, 7 dni w tygodniu, srednio 30 dni w miesiacu (zaleznie od miesiaca) i 365 dni w roku. Dopoki nie sa to takie kepy siersci, ze zostaja po nich placki golej skory to jest wszystko ok. Jak poszukasz na forum to sam zobaczysz ze wałkowalismy ten temat już wiele razy. Odpowiedz Link
agaxel Re: Labrador Retriever i sierść ! 27.01.08, 12:16 no właśnie paenka ma absolutną racje... ALE labradory mają takie okresy jak się nie myle 2 razy w roku, że to lnienie się nasila!! Odpowiedz Link
adulaa4 Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 11:53 Mam 2-letnią suczke i oszalec można od tej sierści, zauwazyłąm ze w okresie jesienno zimowym jest tak jakby zastuj w gubieniu. też mam ogromy problem z tym Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 12:32 Można to powstrzymać w dosyć dużym stopniu, oczywiście nie całkiem, ale zauważycie sporą różnicę. Wystarczy podawać psu raz dziennie łyżkę trany rybnego )))) Sprawdzone. Odpowiedz Link
paenka Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 14:30 Mam lepszy i tańszy sposób. Zakupić na bazarze trymer do owiec albo i golarkę męską i ogolić na zero ...włosów nie będzie. Gwarantuję! Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 14:40 To ironia? Ja na serio z tym tranem.... Odpowiedz Link
paenka Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 15:34 No chyba nie myślisz że na poważnie? Oczywiście że ironia ale nie w stosunku do Ciebie tylko generalnie do tego piję, że ludzie chyba nie zdają sobie sprawy, że psy tak po prostu mają (poza rasami, które mają włos a nie sierść). Pies linieje zawsze! Mniej lub bardziej w zależności od pory roku i dopóki nie jest tak, że pies łysieje plackami albo całkowicie to jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem. Wg mnie nie ma sensu podawać różnych odżywek. Tak już jest i koniec. Trzeba się z tym pogodzić. Jak się włosów nie chce mieć wszędzie to poelcam pluszaki. Im włosy nie wypadają. Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 15:36 No oczywiście że trzeba się pogodzić i przyjmować jak codzienność z psem. Ale jeśli jest sposób nieinwazyjny, mało szkoldliwy a wręcz zdrowy na pozbycie się jakiejś tam częsci tego wypadającego włosia to dlaczego nie? Odpowiedz Link
krechu Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 15:56 Po prostu jak jesteś z psem na spacerze to wtedy porządnie go wyczochraj. Niestety mniej więcej teraz laby (przynajmniej mój) kończą zrzucanie zimowego+szczenięcego puchu - mniej więcej 1 kg dziennie. Mój "nie przepada" za szczotkami i zgrzebłami więc robię to palcami. Pozdrawiam Krechu Odpowiedz Link
tenshii Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 16:23 Tak, czeszemy codziennie psa, ale odkąd bierze tran, zauważyliśmy że gubi mniej sierści Odpowiedz Link
krechu Re: Labrador Retriever i sierść ! 12.06.08, 16:32 Może już zimową zrzucił Nawiasem mówiąc tran się dawniej robiło ze ssaków (morskich bo morskich ale zawsze) teraz o ile dobrze wiem jest syntetyczny - nie rybi Pomaga również siemię lniane. Ja dorzucam trochę zawsze do jedzenia (gotujemy mu sami) tak żeby się wygotowało. Pozdrawiam Krechu Odpowiedz Link
dynia3 Re: Labrador Retriever i sierść ! 21.06.08, 17:05 my mamy labradorka biszkoptowego już 4 lata no i 4 lata "męczymy" sie z sierścią, jest wszędzie na stole w łóżku chociaż w nim nie śpi, nawet na talerzu się zdarzy pomimo że dbam przesadnie o porządek, odkurzam codziennie bardzo dikladnie i myję podlogi ale czysto jest tylko pół dnia bo potem hajda od nowa wszędzie ta sierść lata ale co tam kochamy go przeogromnie mogę sprzątać bylebył z nami jak najdłużej Odpowiedz Link
costabryka tran 05.08.08, 12:37 a ze tak z ciekawosci zapytam, jaki tran podajesz swojemu psu, taki ludzki z apteki? tez sie zamierzam podawac cos mojemu psu, bo ostatnio zrzuca ogromne ilosci siersci dobrze ze przynajmniej "zakumplowal" sie z odkurzaczem Odpowiedz Link
paenka Re: tran 05.08.08, 16:51 Przez ostatnich kilka dni pilnuję ciotce suki owczarka niemieckiego. Zrobiłam test, wyczesałam obydwa psy i stwierdzam, że z owczarka więcej włosów wypada niż z labradora, na którego przeciez ciagle biadolimy, że gubi tyle siersci. Odpowiedz Link
tenshii Re: tran 05.08.08, 17:37 To też zależy od kondycji zdrowotnej psa. W każdym bądź razie tran pomaga Odpowiedz Link
costabryka kupilam tran 06.08.08, 16:01 kupilam tran, piesior dostal wczoraj 1kapsulke i dzisiaj tez 1. smakowac to mu nie smakowal, ale dzwieki z potrzasanego sloiczka tabletek mu pasuja ze tak zapytam o dawke, 1 kapsulka czy 2 dziennie? Odpowiedz Link
tenshii Re: kupilam tran 06.08.08, 16:09 Wsztystko zależy od tego jaki tran kupiłaś. Nasza dostaje 3 kapsułki dziennie. Tyle, że te nasze małe bardzo no i tak mi kazali dawać Odpowiedz Link
inessta Re: Labrador Retriever i sierść ! 22.06.08, 18:37 No niestety sierść dookoła labka to norma. Nasz Cezar zaczyna gubić na wiosnę ale problem maleje, gdy tylko zaczyna codzienne kąpiele w jeziorku. Cezar ma zwyczaj tarzania się po piachu i trawie zaraz po kąpieli i mam wrażenie, że w ten sposób właśnie częściowo pozbywa się sierści już mu niepotrzebnej. Nie muszę dodawać, że czesanie na wiosnę to norma. Czasem pozwala się także odkurzać. Odpowiedz Link
moonalisa Re: Labrador Retriever i sierść ! 08.08.08, 11:56 Moja czekoladowa labradorka zaczęła intensywnie linieć,czyli zmieniać matową ,jaśniejszą sierść na ciemniejszą lśniącą -w maju,dopiero teraz w sierpniu się to skończyło-kłaków wszędzie było pełno,teraz już mniej a i sunia wygląda elegancko.Ale pocieszające jest to,że mając kiedyś cocer spaniela praktycznie nie wyłączałam odkurzacza.Dlatego linienie labka to nic, w porównaniu z innymi rasami.Wydaje mi się ,że zbyt częste /jak piszesz 2 razy dziennie/czesanie,nie jest zbyt odpowiednie dla psa,pies i tak w naturalny sposób musi pozbyć się starej sierści/podobnie , częste kąpanie psa pozbawia go naturalnej warstwy ochronnej i powoduje wypadanie sierści oraz różnego rodzaju alergie/ Odpowiedz Link
inessta Re: Labrador Retriever i sierść ! 10.08.08, 09:09 Mój Cezar kąpie się codziennie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Fakt, nie używam szamponów, bo kąpie się naturalnie w jeziorku. Nie ma od tego żadnej alergii, uczulenia czy egzemy. Czesać też go nie czeszemy zbyt często, a sierść, no cóż jak się chce mieć psa to są tego efekty uboczne. Czasem sierść ,czasem pchły. Odpowiedz Link
moonalisa Re: Labrador Retriever i sierść ! 13.08.08, 10:54 labradory kochają wodę,dlatego moczenie w czystej wodzie/deszcz,jeziorko itp/ nie szkodzi - tak jak częste mycie w chemikaliach jakimi są nafaszerowane wszelakie szampony i odżywki.Te psy mają naturalną powłokę natłuszczającą sierść/jak ptactwo wodne /,dlatego nawet w zimne dni woda im nie straszna ,sierść nie namaka,pies nie wyziębia się,woda spływa po nich jak po kaczce-nie na darmo kiedyś pomagały rybakom wyciągać sieci,czy polować w podmokłych szuwarach i bagnach. Odpowiedz Link
asia.zaw Re: Labrador Retriever i sierść ! 19.08.08, 15:01 O rany czyżby intensywne lnienie się kończyło?? Jestem w szoku i zarazem szczesliwa przez 2 miesiące była masakra a dziś zauważylam że wypada mu juz nie garsc siersci tylko pare sztuk Odpowiedz Link
dibson28 Re: Labrador Retriever i sierść ! 20.08.08, 19:36 W ostatnich tygodniach byłam załamana tą sierścią,zdążyłam mieszkanie odkurzyć pies się przeszedł i juz tona sierści na podłodze - masakra!!!! Jednak od tygodnia jest jakoś lepiej, jakoś mniej. Zobaczymy na jak dlugo. Odpowiedz Link
pufatek3 sierść u goldena. 21.08.08, 08:28 Czy goldeny skoro tak podobne rasą do labradora tez tak maja z ta sierscia?? Nasza suczka ostatnio wygląda jak wyplosz Siersci wszedzie pelno, z psa mozna wyczesac wiadro klakow, a mimo to i tak dalej wszedzie fruwaja. nie nadazam z wyczesywaniem i sprzataniem. Odpowiedz Link
ddb2 Re: sierść u goldena. 21.08.08, 10:48 Ooo, to nie pozbylas sie suni? To juz ostateczna decyzja? Odpowiedz Link
pufatek3 Re: sierść u goldena. 21.08.08, 15:16 Nie mam sumienia jej oddać. Zostaje z nami. Ale co z tą sierscią. bo zaczynam sie o nia troche martwic. Strasznie duzo tego jej wypada. Nie mam porownania z zeszlym rokiem, bo wtedy byla mala kuleczka i siersci nie gubila. Odpowiedz Link
ddb2 Re: sierść u goldena. 21.08.08, 19:11 U Bory do dzisiaj nie zauwazylam wymiany siersci, na podlodze bylo normalnie. Ale poniewaz na spacerze pogryzly ja komary, zeby ja podrapac, zalozylam na reke specjalne gumowe czesadlo i zaczelam ja czesac. I ku mojemu zdziwieniu wylazla z niej masa klaczorow! Znaczy, ze wymiana sie zaczela. Czesz psice przy kazdej okazji. Fakt, ze troche zmizernieje, bo bedzie miec mniej futra, ale szybko nadobi braki. Pamietaj, zeby nie czesac ostra szczotka, bo mozna pokaleczyc skore, szczegolnie na brzuchu. Odpowiedz Link
mamacita86 Re: sierść u goldena. 31.08.08, 20:54 witam. Miałam problem ze swoim labkiem, któremu strasznie wypadała sierś i niezbyt ładnie pachniał (zazwyczaj jak był mokry). Okazało się, że ma łojotok tłusty. Teraz kapie go w specjalnym szamponie (ok. 35zł) i widać znaczna poprawe. Zobaczymy jakie bede efekty na koniec kuracji Odpowiedz Link
paenka Re: sierść u goldena. 01.09.08, 17:39 A czy ja moge zapytac o ten szampon? Jaka jest jego nazwa? No i jakie yly objawy tego lojotoku poza wypadaniem siersci i zapachem? Odpowiedz Link
reynar Re: Labrador Retriever i sierść ! 05.09.08, 06:38 Mysle,ze mozesz odwiedzic weterynarza tak na wszelki wypadek.Ale jesli ten uzna ,ze pies razcej wyglada zdrowo to musisz to niestety przecierpiec.Z reguly psy kazdej rasy lenia sie mocniej dwa razy do roku i czesanie nie za bardzo tu pomoze.Uzbroic sie musisz w cierpliwosc.Powodzenia .Reynar Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: Labrador Retriever i sierść ! 07.12.08, 12:45 poprzednią rase jaką milam to amstaf,teraz mam labka i to co jest teraz ze sprzataniem mieszkania a co bylo to nie ma porownania,poprostu teraz jak nie mop to rolki z klejem i non stop odkrzacz!!! a narzekalam na amstafa hahah teraz to dopiero wiem jaka jest roznica Odpowiedz Link
ddb2 Re: Labrador Retriever i sierść ! 07.12.08, 23:21 Ja tez narzekam na Bore przy kazdej okazji. A to z powodu siersci w wielkich ilosciach, w kazdym miejscu w domu, a to z powodu sladow lap na klepce, czy piachu na terakocie. I nie zamienilabym mojego psa na nic innego!!! Odpowiedz Link
liloom Re: Labrador Retriever i sierść ! 14.12.08, 09:47 a nie mozna tej siersci jakos zutylizowac ? jakbysmy zebrali tak wszystko, to zobaczcie ile sie tego marnuje <zart> moja ma wlasnie przestoj zimowy w gubieniu, a juz myslalam ze sie polepszylodzieki za sprowadzenie na ziemie Odpowiedz Link
paenka Re: Labrador Retriever i sierść ! 14.12.08, 13:25 podobno mozna z tego robić koce i swetry Odpowiedz Link
kiciiaa Re: Labrador Retriever i sierść ! 21.12.08, 18:57 mam dwuletniego (prawie, w styczniu ma urodziny) laba, Browara, linieje non stop, przez cały rok, przy czym jesienią i wiosną mu się ilość kłaków zwiększa ale uwierzcie: labrador to mały pikuś wcześniej miałam collie i to dopiero była radocha z odkurzaniem. lab, nawet goldn to przy nich nic. a i tak nie żałowalam... Odpowiedz Link
liloom Re: Labrador Retriever i sierść ! 09.02.09, 20:00 oczywiscie ze nie zaluje, tylko sie za leb lapie, bo nie bylam na to przygotowana, ze trzeba codziennie zamiatac, albo odkurzac, nie mowiac o zrezygnowaniu z noszenia czarnych rzeczy...)) Odpowiedz Link
ddb2 Re: Labrador Retriever i sierść ! 09.02.09, 21:41 Za to ja moge sie plawic w czarnym! )) Odpowiedz Link