Dodaj do ulubionych

talon na darmowa sterylizacje...? (wawa)

11.12.07, 13:10
czy moze ktos z was wie czy jest mozliwe zdobycie takiego talonu? w sobote
przyjechala do mnie suczka ze schroniska w orzechowcach, dla ktorej udalo sie
znalezc dom tymczasowy u mojej znajomej; dom ma szanse przemienic sie w staly,
ale nalezy suczke wysterylizowac, w wawie to sa naprawde duze koszty; czy jest
szansa na ich zmniejszenie przynajmniej? czy mozecie pomoc?
Obserwuj wątek
    • agrafik Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 11.12.07, 13:50
      O talonach nie słyszałam, ale zawsze ok. marca jest miesiąc sterylizacji i wtedy
      w wybranych klinikach można zrobic zabieg za nie dużą sumę.
      • seniorita_24 Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 11.12.07, 13:58
        Na kotkę/kota owszem, ale na suczkę to nie wiem. Wrex spytaj na dogomanii.
      • misia007 Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 11.12.07, 13:59
        Z cala pewnoscia sa talony dla kotow, dostaja je osoby zarejestrowane jako
        karmicielki.Dla psow to nie slyszalam.
    • wrexham Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 11.12.07, 15:09
      no wlasnie z kotami to i ja slyszalam, z psami pewnie gorzej...
      na dogo sie wlasnie dowiedzialam, ze takie talony dla psow sa, ale nie wiem jak
      sie do tego zabrac...
      ostatecznie poczekamy do tej wiosennej akcji, mam nadzieje, ze nie bedzie za
      pozno i, ze mala nie dostanie w tym czasie cieczki;
      a propos, czy suczki maja cieczki w jakichs konkretnych porach roku?
      przepraszam, jesli to pytanie wyda wam sie glupie, ale mam suke od zawsze
      wysterylizowana i nigdy nie musialam sie nad tym zastanawiac...
      • albert.flasz1 Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 12.12.07, 08:13
        Z tym "miesiącem sterylizacji" jest dokładnie tak, jak ze "Światowym
        Dniem Zwierząt" - obchodzonym głównie przez dział marketingu jednej
        z firm, wchodzących w skład grupy Mars. Co do cen za sterylki, to
        nie są one wtedy niższe, tylko mniej więcej normalne, tyle że
        Warszawiakom, przeważnie przepłacającym za wszystko może się wydawać
        inaczej.
        • monika9920 Re: talon na darmowa sterylizacje...? (wawa) 24.12.07, 12:10
          suki maja cieczke 2 x razy do roku, mniej wiecej co 6 meisiecy, bez wzgledu na
          pore roku....

co do cen podczas dni sterylizacji to sa one niższe... rok temu sterylizowalam
          kotke... normalnie cena zabiegu wynosila od 200 do 300 zł w zaleznosci od
          gabinetu... a podczas tej akcji zaplacilam 100 zł...
          tylko pamietaj, zeby sie wczesnie zapisac... u mojego weterynarza co roku jest
          bardzo duze zainteresowanie
          • wrexham monika, dzieki za odpowiedz 24.12.07, 22:10

• iwa_ja Problem 25.12.07, 21:07
              Moja Fuńka ma właśnie pierwszą cieczkę. W umowie adopcyjnej
              zobowiązałam się do sterylki. Kiedy powinnam to zrobić? Czy w
              dowolnym momencie, czy zaraz po cieczce, czy trzeba czekać na
              nastepną (cieczka zaczęła sie 18 grudnia). Pytam, bo koszt mnie
              przeraża.
              A ponadto, czy ten zabieg łączy się z pobytem w szpitalu, czy też
              mogę ją po tym wszystkim od razu zabrać? I co dalej?
              • wrexham Re: Problem 25.12.07, 21:24
                iwa, po cieczce trzeba zaczekac kilka tygodni, az organizm sie wyciszy
                hormonalnie, ale kiedy dokladnie zrobic zabieg dowiesz sie od lekarza, bo ja nie
                wiem ile trwa cieczka (mam wysterylizowana suczke i nigdy nie musialam
                zastanawiac nad tym na powaznie)
                do info o sterylizacji podaje link tu:
                www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
                zrob sterylizacje calkowita czyli z usunieciem jajnikow i macicy;
                po zabiegu nie ma potrzeby dluzszego przebywania w szpitalu (to kwestia jednego
                dnia, chociaz, jak kastrowalam ostatnio psa to zabieg byl o 20:00 a odebralam go
                po 21:00 juz wybudzonego tylko lekko oszolomionego)
                dalej to trzeba nalepiej kupic kolnierz pooperacyjny bo psy sie zazwyczaj
                interesuja rana i np. mpja suka wylizala sobie przez kaftan jakis wewnetrzny
                szew i byl problem; kolnierz zabezpieczy psa w 100 procentach bo nie bedzie mial
                on dostepu do rany, tylko nalezy go odpowiednio dobrac pod wzgledem wielkosci;
                nie ma co liczyc na to, ze pies akurat sie rana nie bedzie interesowal, choc
                sporo osob na forum powie ci inaczej; ja sterylizowalam 4 zwierzaki, prawie za
                kazdym razem lekarz mowil, ze nie trzeba kolnierza, a potem bogu dziekowalam, ze
                mam calodobowa lecznice nieopodal bo trzeba bylo pedem leciec po kolnierz; nie
                wystarczy patrzec na psa i pilnowac zeby nie lizal, bo on i tak bedzie sie
                staral to zrobic i trzeba mu ciagle odwracac glowe od szwu wiec juz lepiej sie
                pomeczyc 10 dni w kolnierzu z gwarancja, ze wszsytko bedzie ok; bo poki lize to
                jeszcze ok, ale one lapia zebami za nitki i ciagna, wtedy nawet glowy im nie
                mozna odwrocic bo w zebach trzymaja koncowke szwu; nawet ostatnio jak mielismy
                szwy rozpuszczalne to pies je probowal wygryzac;
                jesli chodzi o zastrzyki antybiotykow to jest roznie, ja 3 razy jezdzilam na 3
                zastrzyki po poperacji a za 4. tazem byl tylko jeden zaraz po operacji i lekarz
                powiedzial, ze to wystarczy;
                nie wiem gdzie mieszkasz (nie pamietam, choc pamietam twojego pieska, ktory byl
                niewidomy z powodu cukrzycy, rudi, tak mial chyba na imie?) ale w wawie mozna
                wyzebrac platnosc na raty ;)
                pozdrawiam
                wrex.
                • iwa_ja Re: Problem 25.12.07, 21:52
                  Wrex, dzięki (mieszkam na Ursynowie). A tak w ogóle, czy powinnam
                  sterylizować Fuńkę? Czy to jest operacja na otwartym brzuchu? (ten
                  klink, co mi dałaś, się nie otwiera).
                  • wrexham Re: Problem 25.12.07, 22:59
                    www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
                    moze teraz da rade, jak nie to otworz ten i poszukaj spisu alfabetycznego i
                    znajdz 'sterylizacja suki'
                  • wrexham Re: Problem 25.12.07, 23:06
                    linkf do strony ogolnej:
                    www.vetserwis.pl/index2.html
                    jak nie da rady to szukaj vetserwis.pl

mnie sie otwiera, nie wiem czemu ty nie mozesz?

ursynow to blisko masz na sggw do kliniki malych zwierzat;

jak poczytasz na tej stronie to juz bedziesz wiedziala czemu lepiej
                    wysterylizowac; moja suka jest wysterylizowana po pierwszej cieczce, nie
                    wyobrazam sobie tych udrek cieczkowych 2 razy do roku, ciaz urojonych, psow
                    latajacych za nami na spacerach i ewentualnego ropomacicza w przyszlosci plus
                    guzy sutkow...
                    po sterylce ryzyko tych ostatnich sie zmniejsza znacznie, a tych pierwszych
                    calkowicie zanika :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka