wszystkiegodobrego 17.04.08, 12:56 Jaką dietę nalezy stosować u psa z kamicą moczową (szcawiany wapnia). Pies jest po operacji. Przez pół roku dostawał karmę Royal cannin u/d. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balumi Re: Kamica moczowa 17.04.08, 13:19 Myslisz o suchej, czy tez gotowanej? Ja gotuje.Trzeba unikac pokarmów zakwaszajacych, odczyn musi byc zasadowy i uwazac trzeba na zawartosc wapnia.Co radzil lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
wszystkiegodobrego Re: Kamica moczowa 17.04.08, 13:53 Przepraszam za literówkę, chodzi oczywiście o szczawiany wapnia. Wet poradził karmę Hills PD Canine k/d (dla psów z chorobami nerek), mój ma nerki w porządku i karmę Profilum Formuła Zdrowe Drogi Moczowe (ale chyba zawiera za dużo biaka - 33%, tłuszcze 37%, węglowodany - 32%. Karmę rozpuszczającą kamienie i zapobiegającą kamicy moczowej można stosować do pół roku. Teraz trzęsę się ze strachu czym karmić psa, najlepiej suchą karmą, a jeśli gotowanym to w jakich proporcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
balumi Re: Kamica moczowa 17.04.08, 14:05 Ja Ci proporcji nie podam, bo obawiam sie, ze sama mam z tym prob- lem, chociaz staram sie,zeby bialko nie osiagalo 30%.Poczekaj moze, az odezwie sie pani expert.Lekarz mi powiedzial, ze kamienie sie i tak odnawiaja.U mojego psa w lecie mina 4 lata od usuniecia, ale juz znowu cos jest, tylko nie wiem jakie.Bo dawalam mu ciagle po trochu karmy specjalistycznej przeciw tego rodzaju kamieniom.Wolalabym,zeby to byly struwity, które mozna rozpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Kamica moczowa 18.04.08, 02:27 Można zastosowac różne specjalistyczne diety weterynaryjne, np. Hill's Prescription Diet Canine u/d albo ROyal Canine URINARY SO 13™. Najlepiej zapytaj swego weta, co on poleciłby Ci w takim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś