Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

18.03.09, 23:15
Mój 17 letni pies jest chory od 3 miesięcy , jest leczony przez lekarza
weterynarza , jednak nie ma poprawy , wręcz jest co raz gorzej z chwilowymi
poprawami. Jeśli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę.Początek choroby oczy ,
zaczęły łzawić i cale oczy zrobiły się czerwone tak jak by to była krew.
Lekarz stwierdził że pies stracił wzrok bo ma wylew krwi do rogówki i
przepisał krople do oczu.Na obecny czas oczy wracają do normalnego wyglądu,
jednak u mojego psa nastąpiło ogolne pogorszenie zdrowia - brak apetytu , i
osłabienie. Został podany mu steryd Diprohos w ilości 6 sztuk.Niestety była
chwilowa poprawa , na obecny czas pies nie je i bardzo mało pije. Proszę ,
jeśli ktoś może mi pomóc dobrą rada to bardzo proszę
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Prosze o pomoc 18.03.09, 23:32
      Jakie badania były wykonywane?
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 18.03.09, 23:40
      Co do badan jedynie oczy były badane przy pomocy jakiegoś urządzenia.Pies był
      obsłuchany przy pomocy słuchawek lekarskich i przez dotyk.Dostawał również różne
      preparaty witaminowe i na apetyt - bez rezultatu.Obecnie dostał krople Poltram
      • tenshii Re: Prosze o pomoc 18.03.09, 23:43
        Zmień weterynarza.
        Pies musi mieć zbadaną krew, mocz.
        Być może zrobią mu rtg płuc w związku z pogorszeniem ogólnego stanu zdrowia
      • semi-dolce Re: Prosze o pomoc 18.03.09, 23:50
        No to na początek mocz ogólne, krew: morfologia i białko całkowite.
      • najlepszyperlis Re: Prosze o pomoc 19.03.09, 17:48
        Przykro mi to mowic, bo wiem jakie to cierpienie dla wlasciciela jak psiak jest
        chory,ale twoj pies ma juz swoje lata.17 lat to sporo,a kiedy musi nastpic ta
        chwila... :(((TYlko szkoda,ze musi cierpiec.
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 19.03.09, 16:38
      Bardzo dziękuje za wsparcie. Rozmawiałam dziś z lekarzem mojego pieska ma
      wyznaczony termin badań. Będzie miał robiony wynik krwi , moczu , rtg płuc oraz
      usg. Trzymajcie kciuki za mojego pieska.Pozdrawiam
      • tenshii Re: Prosze o pomoc 19.03.09, 17:00
        Trzymamy kciuki
      • semi-dolce Re: Prosze o pomoc 19.03.09, 21:21
        Trzymamy.
    • avasawaszkiewicz Re: Prosze o pomoc 21.03.09, 12:35
      Co to były za badania oczu (badano ciśnienie)? Wykluczono jaskrę? --> sam
      problem z oczami może również dawać taki objaw (apatia, brak chęci do życia).
      Ale często jest też także to oczy mówią nam, że dzieje się coś z psem i wcale
      nie jest to związane ze wzrokiem.
      Musicie więc zacząć od owych badań - czekamy na ich wyniki.
      Kciuki 3mamy - Ava
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 21.03.09, 17:45
      Witam
      Wczoraj odbyły się badania mojego psa.Miał robione badania krwi :ogólne i próby
      wątrobowe.Również badanie moczu , rtg płuc i usg.Usg jest ok , pies nie ma
      nowotworu , żadnych guzów i to nie jest powodem aby pies nie miał apetytu.Dziś
      rozmawiałam z lekarzem przez telefon w sprawie wyników krwi , moczu i
      płuc.Wyniki wyszły dobrze, jedynie jest podwyższone białko . Lekarz stwierdził
      że w poniedziałek będzie wynik biochemiczny i wtedy będzie wiadomo coś więcej.Na
      czas obecny pies jest zachęcany do jedzenia je mało albo karmie go strzykawką.
      Podejrzewam że ma problem z gardłem , bo coś mu tak jak by charczało.Dziękuje
      Wszystkim za trzymanie kciuków za mojego pieska, oraz za zainteresowanie jego
      problemami zdrowotnymi - DZIĘKUJE,i będę walczyć o zdrówko mojego pieska, bo
      jest tego wart.....Pozdrawiam
      • avasawaszkiewicz Re: Prosze o pomoc 22.03.09, 00:11
        Jeśli tylko Ci się uda bardzo Cię proszę prześlij mi dane psiaka - chętnie
        zobaczę tez zdjęcie rtg kl. piersiowej.
        Co z tymi oczami?
        Pozdrawiam - Ava
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 22.03.09, 11:10
      Jeśli chodzi o oczy to pies ma zaćmę,i to na obu oczach.Miał robione badania
      oczu , mogę jedynie opisać jak ten zabieg wyglądał. To było małe urządzenie,
      przyłożone do oka z maleńkim światełkiem. Badanie było wykonane w pomieszczeniu
      ciemnym, tylko tak mogę opisać-).Od około miesiąca psiak ma zakrapiane oczy
      MAXITROL 2x dziennie po dwie krople na oko.Oczy zrobiły się mniejsze i mniej
      krwiste.Pies przyjmował zastrzyki z witaminą B , Diprohos 6 sztuk , Pyralgine ,
      Hepachol,oraz Calo-Pet, ostatnio również krople Poltram.Nadal nie widać żadnych
      efektów leczenia, pies chudnie jest apatyczny.Jak tylko będę miała badania to
      napisze.
      • avasawaszkiewicz Re: Prosze o pomoc 22.03.09, 11:49
        Czyli badania na ciśnienie w gałce ocznej nie było wykonane. Ale jeśli po
        Maxitrol-u jest lepiej zapewne Wasz problem to nie jaskra (a u takiego psa w tym
        wieku brak zaćmy to byłby szok :)).
        Widzę, że psiak dostał pełną gamę leków wspomagających.
        Czekam więc na wyniki krwi i resztę rtg, opis usg.
        PS jeśli uda Ci się wysłać mi zdjęcie zdjęcie rtg to proszę tu na forum napisz,
        że mi to wysłałaś na skrzynkę niestety nieregularnie tam zaglądam (z braku czasu).
        Pozdrawiam - Ava
        • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 25.03.09, 07:10
          Wszystkie wyniki jakie miał pies zrobione wysłałam na email.
          Z góry bardzo dziękuje.Wczoraj pies był w weterynarii 6 godzin miał podaną
          kroplówkę wzmacniającą z lekami , podany antybiotyk i lek osłonowy. Miał
          pobraną krew przed kroplówką i po, czekam na wyniki.Chodzi o obniżenie ALT i
          AP.Przyjmuje pies tabletki hepatil
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 22.03.09, 14:30
      Jeśli tylko będę miała wszystkie badania zaraz podeślę na skrzynkę email.Będę
      bardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ mój lekarz załamuje już ręce. Zastanawiam
      się czy nie poprosić już o kroplówkę żeby go wzmocnić.
      • avasawaszkiewicz Re: Prosze o pomoc 31.03.09, 13:22
        A co z badaniem rtg??? uda Ci się go przesłać?
        "kopia"
        Przepraszam ale jak zwykle nawalił mi internet.
        Szczerze powiem, że Wasz problem jest tak zagmatwany i złożony, że wirtualna
        pomoc jest niemożliwa. Wyniki zarówno moczu jak i krwi są bardzo zagmatwane i
        nawzajem się wykluczające co zapewne związane jest w większości z wcześniejszym
        leczeniem. Wypisane badania krwi są niepełne, informacje przekazane przez Ciebie
        czy też lekarza wykluczające się. Wątroba miała być ok a tam w opisie coś co
        sugerowałoby nawet nowotwór. Bardzo mi przykro ale niestety nie jestem w stanie
        Wam pomóc.cz
        Napisz jednak jak się czujecie? Czy cały czas bierzecie steryd???
        Pozdrawiam - Ava
    • ostrzeszowianka Re: Prosze o pomoc 01.04.09, 19:05
      Dziękuję za odpowiedż. Piesek mój na ten czas jest na kroplówkach.Ma je 2x w
      tygodniu oraz ma podawane tabletki hepatil , Essentiale Forte.Lekarz sugeruje że
      być może pies ma miedzy płatami wątroby guzek , którego rtg ani usg nie wykryło.
      Zlecił badanie tomografem które może być wykonane jedynie w Warszawie albo we
      Wrocławiu.Zastanawiam się nad tym badaniem , bo nawet jeśli jest tam guzek to
      mój pies jest za stary na narkoze.Sama nie wiem co mam robić???-( Co do zdjęcia
      RTG ja go nie dostałam do ręki , ani go nie widziałam. Dostałam tylko opis. Na
      ten czas mój pies jest spokojny , spaceruje sobie , śpi , jest w miare pogodny ,
      nie wymiotuje , stolce ma normalne i zjada sam małe porcje jedzenia , pije wodę
      .Miał robione 2 razy badanie krwi: badanie z 25 marca ,
      ALAT 383H U/L L 038
      ASPAT 477H U/L 040
      Badanie z 27 marca
      ALAT 773H U/L LH 038
      ASPAT 365 U/L O,40
      GGTP 550 H U/L .Teraz czekam na decyzje lekarza co do badań krwi.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka