Dodaj do ulubionych

WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość

16.01.04, 21:59
Słodkie opowieści o autonomii mają pozyskać niezdecydowanych.
A jak to będize naprawdę ?

Jak to będzie w 2009 :

www.republika.pl/maugola/ftowiy.jpg
Jakie sa hasła na dziś ( autor książki jest działaczem Ruchu Autonomii
Śląska ) :

republika.pl/silesia4/images/h1.jpg
republika.pl/silesia4/images/h2.jpg

No i Bielsko-Biała zostanie podzielone na 2 miasta.
Obserwuj wątek
    • slezan Znikąd ratunku! 16.01.04, 22:38
      Tak właśnie będzie. Słowa Jerzcyńskiego to samospełniające się proroctwa. NIema
      odwrotu. Proponowałbym Ci się Tomku z nim zparzyjaźnić.
      • arnold7 Re: Znikąd ratunku! 16.01.04, 22:44
        Moze go polubi:)))
    • ernest_wilimowski ROK 2009 17.01.04, 08:03
      tomek9991 napisał:

> Słodkie opowieści o autonomii mają pozyskać niezdecydowanych.
      > A jak to będize naprawdę ?
      >
      > Jak to będzie w 2009 :
      >
      > www.republika.pl/maugola/ftowiy.jpg
      > Jakie sa hasła na dziś ( autor książki jest działaczem Ruchu Autonomii
      > Śląska ) :
      >
      > republika.pl/silesia4/images/h1.jpg
      > republika.pl/silesia4/images/h2.jpg
      >
      > No i Bielsko-Biała zostanie podzielone na 2 miasta.

W roku 2009 na Slasku ma byc tylko milion czyli 21% Polakow.Chyba narod
      slaski planuje jakies wielkie czystki etniczne w najblizszym czasie ,bo z tego
      co mi wiadomo to dzisiaj mieszka tu o kilka milionow wiecej Polakow.
      • Gość: mcmaxim Re: ROK 2009 IP: 195.116.232.* 17.01.04, 09:18
        a niech podziela, ale oba wlacza do woj. malopolskiego ;]

ble...
        rzygac mi sie juz rasiem i wogole tymi schlonzakami chce...

:: mcmaxim of the dark hell ::
        :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
    • Gość: Bielszczanin To jest jedna wielka granda ! Poczytajcie to IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 08:40
      Wymienia się pięć argumentów za przynależnością ziem zachodnich do Polski:

Państwo Polskie objęło ziemie, które do niego dawniej należały;
      zostały przyłączone do Polski ziemie, które były zamieszkane przez Polaków;
      nastąpiła rekompensata strat poniesionych przez Polskę w II Wojnie Światowej;
      taka była decyzja zwycięskich mocarstw - Rosji Sowieckiej, Anglii i USA;
      gdyby próbować zmienić stan obecnie istniejący, to spowodowałoby się większe
      zło, niż gdyby nic nie ruszać.

I tylko ten ostatni argument jest poważny i istotny!

Argument, że Polska jako państwo ma historyczne prawa do tych ziem jest
      cieniutki. Szczecin należał do państwa Polan epizodycznie - za Mieszka,
      Chrobrego i powtórnie za Bolesława Krztywoustego, ale wojny toczone przez
      Pomorzan przeciw Polanom dobitnie świadczą, iż państwo Piastów/Polan było dla
      nich głównym wrogiem. Słupsk bywał polskim lennem. Śląska formalnie zrzekł się
      Kazimierz Wielki ponad 600 lat temu. Najmocniejsze papiery ma Piła, która
      należała do Polski przedrozbiorowej. Prócz tego trzeba tu zapytać, czym są te
      historyczne prawa? Czy jest zasada, po ilu latach wygasają? Żydzi na zasadzie
      historycznych praw wzięli Palestynę po 2000 lat. Jak porównywać historyczne
      prawa Polski i Niemiec? Już większa prawa ma Polska do Smoleńska...

Argument, że oto Polacy wracają do macierzy stosował się do pewnej liczby
      Ślązaków i Warmiaków. Tyle, że sposób, w jaki Polska (polski rząd,
      administracja terenowa, rządząca partia komunistyczna) potraktowała tych
      autochtonów, czyniąc z nich banitów na własnej ziemi i zmuszając do szukania
      schronienia w Niemczech, kasuje ten argument. Prócz tego ten argument dotyczy
      tylko niewielkiej części ziem zachodnich.

Nastąpiła rekompensata - tylko za co? Jeśli za utracone Wilno, Lwów i Brześć,
      to jest to coś jakby rozumowanie: Felek dał mi w łeb, ale że dobry jest,
      pozwolił mi odegrać się na Antku. A jeśli jest to rekompensata za straty
      wojenne od Niemiec, to dlaczego nadal Niemcy płacą odszkodowania przymusowym
      robotnikom? W obu przypadkach posługujemy się pojęciem odpowiedzialności
      zbiorowej, które przechodzi w figurę kozła ofiarnego. Oto Niemcy mają ponieść
      jako zbiorowość, jako naród, karę za II Wojnę Światową, w której skrzywdzili
      Polaków - znowu zbiorowość (i to jest zbiorowa odpowiedzialność), ale niektórzy
      z Niemców, mianowicie ci, którzy mieli nieszczęście mieszkać w Prusach, na
      Pomorzu i na Śląsku, poniosą tę karę w większym wymiarze (i to jest zasada
      kozła ofiarnego), jako że nie tylko nakłada się na nich reparacje wojenne,
      podatki i reedukacje, ale ponadto odbiera się im ich własność i wyrzuca z
      domów. Ktoś na to powie, że "oni nam robili przecież wcześniej to samo" - i to
      jest właśnie ten (o)błędny krąg zbiorowej odpowiedzialności. Kto? Komu? Jacy
      oni? Jakim nam?

Na marginesie dodam, że rzeczywiście trudno jest uniknąć upiora zbiorowej
      odpowiedzialności. Do tej pory w ramach zbiorowej odpowiedzialności jako
      mieszkańcy Polski spłacamy długi zaciągnięte przez Gierka - i będziemy je
      płacić jeszcze długo. Odmian i przypadków z.o. jest mnóstwo i to osobny długi
      temat.

Argument, że "taka była decyzja Mocarstw" więc się jej musimy trzymać, jest
      żałosny, bo to jest próba usprawiedliwienia się: to nie my, to Oni! I tak
      mówiąc, ustawiamy się na pozycji niewolników...

www.taraka.most.org.pl/podroze_2002/ukraziem.html
      Taka jest ich propaganda. Link znalazłem na prywatnym forum Albrechta, Slezana
      i Arnolda !!!
      A co Polska ma zrobić z tymi "pokrzywdzonymi wypedzonymi" od Eriki Steinbach ?
      Na końcu tego artykułu napisano :
      "tylko faktyczne wyrównanie krzywd".
    • Gość: mcmaxim Re: WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość IP: 195.116.232.* 17.01.04, 09:21
      buahahaha... i wy sie myslicie, przeklynte schlonzoki, ze czeske schlonzoki sie
      zgudzom na to, zeby stolica byla we katowicech? a ci z opolskiygo tyz sie na to
      zgudzom? toscie poupadali na te wasze zasmarkane lby do reszty...

dejcie zesz se spokoj, i pomyslcie co mozna w obecnych granicach zrobic, a nie
      tworzcie idiotyzmow... eh :/

no greetz

• Gość: mcmaxim Re: WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość IP: 195.116.232.* 17.01.04, 09:22
        ps. taki szczegol... orzel nie powinien byc czarny, czy tez czarno-zloty?... bo
        zloty to piastowski... :/

• slezan Re: WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość 17.01.04, 13:32
          Trcohę heraldyki trzeb by liznąć. Czarny też jest piastowski, tyle że
          wrocławski. Złoty to opolsko-raciborski. A gdzie przeczytałeś o stolicy regionu
          w Katowicach? Gdybym miał tak jak Ty oruhy wymiotne, to rczej w reakcji na
          Twoje nieuctwo i arogancję (fatalna kombinacja).
          • Gość: mcmaxim Re: WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość IP: 195.116.232.* 17.01.04, 18:38
            ok, to musze przyznac, z heraldyki nie jestem najlepszy jesli chodzi o kolory
            orlow, jesli chodzi o ksztalt - troche bardziej, wiec tak czy owak -
            jakikolwiek, byle nie dwuglowy ;)))

co do stolicy: www.republika.pl/maugola/ftowiy.jpg i wez zrob sobie
            powiekszenie. wyraznie napisane Stolica: Katowice
            a tak z ciekawosci... do jakiej grupy etnicznej zaliczaja sie slazacy? bo
            niemcy to lud germanski, polacy i czesi slowianski, a slazacy? multimixer? a
            tak przy okazji, prosze o jakas pozycje dostepna w jakimkolwiek obiegu nt.
            normy jezykowej jezyka slaskiego. nie jestem ignorantem, lecz pragmatykiem i
            realista, ani nieukiem - do niewiedzy zawsze sie przyznaje,

pozdrawiam mimo wszystko,

• slezan Re: WIZJE "narodu śląskiego" na przyszłość 17.01.04, 19:17
              Fakt, na tym skanie tak jest. Ale znowu piszesz per wy, jakby autor tej
              futurystycznej fantazji reprezentowal jakąś większą grupę. Informuję zatem, ze
              RAŚ wielokrtonie podkreślal, ze stolicą regionu górnośląskiego powinno być
              Opole.
              Jeżeli stosujesz kryterium pochodzenia, to Twoje przekonanie, że NIemcy są
              narodem germńskim a Polacy i Czesi słowiańskim, jest przejawem naiwności.
              Podobnie jak Ślązacy są oni mieszańcami, choć pewnie my jesteśmy nimi w
              większym stopniu.
              Powszechnie akceptowanej normy języka śląskiego nie ma, choć do roku 2009 być
              może będzie. Standrd oparty na dialektach z pogranicza śląsko-morawskiego
              swtorzył Ondra Lysohorski, nie miał jednak możliwości jego upowszechnienia
              przez system oświaty. Z prac opisujących górnośląskie dialekty polecam
              publikacje Reinholda Olescha.
        • skoczowiok Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobistej 17.01.04, 16:10
          Znają tylko inwektywy
          • Gość: Bielszczanin Nie użyłem żadnych inwektyw. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.04, 17:22
            mcmaxim też jest w porządku.
            Możecie nas obrażać do woli. Hanysów z nas nie zrobicie.
            • slezan Re: Nie użyłem żadnych inwektyw. 17.01.04, 18:06
              Nikt tu nie zamierza zrobić Ci tego honoru.
          • Gość: mcmaxim Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis IP: 195.116.232.* 17.01.04, 18:56
            chlopie... do tej pory wszystko bylo ok... ale mi na prawde juz zbiera na
            niestrawnosc czytajac o tym jacy slazacy sa fajni a wszyscy inni sa fuj, a przy
            okazji sprobojmy z tych innych - nawet jesli nie chca albo o tym nie wiedza -
            zrobic z nich tez slazakow... nikogo nie obrzucam inwektywami, ale po prostu:
            ilez mozna...
            proboje od dluzszego czasu zalozyc razem z grupka inteligentnych osob na tym
            forum jakis watek dotyczacy bielska, jego przyszlosci, wizji rozwoju,
            dzisiejszego bytu... a tutaj ciagle niesnaski o to "kaj je ślunsk, a kaj
            gorole, i gorolom łod nos wara" :-/
            Bielszczanin tez przegina. przeginacie w obie strony. wszyscy macie jakas tam
            racje, ale TYLKO jakas tam!!!!! cholera... jak juz wspominalem - sluze
            literatura nt Bielska. i dajcie sobie spokoj z tematami go nie dotyczacymi na
            tym forum! bo one faktycznie sa coraz bardziej prowokacyjne i przy mojej
            wielkiej niecheci do komunistycznych wladz i sluzb - nadaja sie do ABW - chocby
            wizja rozbijania jednosci terytorialnej Rzeczypospolitej Polskiej. jesli wy na
            prawde nie macie co robic z wolnym czasem, to zrobcie to co ja - przynajmniej
            sie spolecznie udzielam i w jakis sposob probuje miastu pomoc!!! :-/ i mam tu
            na mysli bielszczan. wszystkich nieproszonych gosci z katowic i innych czesci
            hanyslandu nie zapraszam, no chyba ze na wypoczynek - platny oczywiscie :))) bo
            nic wam do naszych spraw, jestescie tutaj gosmi i uszanujcie to albo na prawde
            reaktywujemy ksiestwa tutejszych ziem - tyle ze w tym celu co partia pana
            Haszka, a nie w tym co wy...

eh, hanysy, eh, bielszczanie niewychowani, eh, wy wszyscy szowinisci, ... a ja
            jestem narodowosci swojej wlasnej i basta. mam swoj jezyk, obszar zamieszkania,
            eksport i import, nawet paszporty. ale mam podwojne obywatelstwo - swoje wlasne
            i polskie. i jest mi z tym fajnie :)))))

pozdro

• slezan Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis 17.01.04, 19:06
              Przepraszam, pod czyim adresem kierujesz zarzuty? Takie pisanie per "wy"
              pozbawione jest sensu, nie uważasz? Zgadzm się, że kilku Ślązaków pozwala sobie
              na wypowiedzi szowinistyczne, jednak w większości przypadków to nie oni są
              inicjatorami kłótni. Proponuję Ci przeanalizować wątki dotyczące Bielska i
              uchwycić moment, w którym pojawiła się problematyka, która tak Cię mierzi.
              Znamienna była reakcja na rzuconą w luźnej dyskusji propozycję powołania
              ewangelickiego uniwersytetu.
              • Gość: mcmaxim Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis IP: 195.116.232.* 17.01.04, 19:30
                o wypraszam sobie!!! w dyskusji nt uniwersytetu ewangelickiego nie wzialem ani
                slowa!!! zaczalem ten watek, ale w watku pobocznym nie bralem udzialu. mowiac
                wy - mam na mysli wszystkich dzialajacych na szkode tego forum, niezaleznie do
                ktorej grupy sie akuratnie odnosze czy tez do kogo osobiscie. i tak jak odcinam
                sie od tomka9991 i bielszczanina, tak odcinam sie od albrechta i jemu podobnych.
                egal. mam dosyc gadania o slasku, niemcach, polakach. pogadajmy o bielsku.
                amen.

• slezan Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis 17.01.04, 20:31
                  Nie twierdzę, ze to Ty położyłes wątek. Twierdzę natomiast, ze porównywanie
                  Albrechta z tomaszkiem czy bielszczaninem to grube neporozumienie. Akurat
                  Albrecht ma cos do powiedzenia na temat samego miasta, a ze nie tylko na ten
                  temat to chyba dobrze.
                  • Gość: mcmaxim Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis IP: 195.116.232.* 17.01.04, 20:37
                    kiedy ja wlasnie twierdze ze glowny watek ja polozylem, nie wiem tylko skad sie
                    tam nagle zrobilo o tym uniwersytecie...

a porownywanie ich jest jak najbardziej na miejscu: wszyscy sa skrajnej
                    opcji... co z tego ze przeciwnej, skoro skarajnej?... ble :-/
                    • slezan Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis 17.01.04, 20:58
                      Pisałem "położyć" w znaczeniu zepsuć. O uniwersytecie napisałem w tym wątku ja,
                      po czym paru oszołomów uznało to za prowokację.
                      Albrecht skrajny? Dowiedź tego.
                      Gdzie ALbrecht obrażał Palaków czy Niemców? Gdzie wykazał sie brakiem
                      tolerancji i napastliwością? czy jeżeli ktoś powie, żejest Ślązakiem, to już
                      powód, by kwalifikowac go jako ekstremistę? Dla mnie krajni są ci, którzy mówią
                      innym - nie możesz być tym, kim chcesz.
            • wislok1 Re: Mcmaxim i Bielszczaninowi brak kultury osobis 17.01.04, 19:08
              Zobacz, jak oni zniszczyli forum Cieszyn.
              Niszczą każdego, który się z nimi nie zgadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka