Gość: mlas1 IP: 109.255.134.* 02.06.10, 11:07 A gdzie jest to Pobeskidzie? Na mapie nic takiego nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r1111111 Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu 02.06.10, 11:54 Gość portalu: mlas1 napisał(a): > A gdzie jest to Pobeskidzie? A to jest tam, gdzie ludzie już są oswojeni, obyci z żywiołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: 217.153.83.* 02.06.10, 12:11 Nie umiesz znaleźć?Nie masz radia TV? Nie odbierasz TVN, TVP, TVS? Nie lapiesz radiowej Trojki, Dwojki, czy Jedynki, a nawet radia Katowice? Dostęp do neta masz..ale nie potrafisz go uzyć? Jest powodz, ludzie na podbeskidziu zarowno w jej cieszyńskiej jak i galicyjskiej części przezywaja tragedię...a wy uber scheiserzy dalej macie swoj temat nr 1? Niemal kazdy artykuł na GW, forum TVN, Onet i inne gdzie pojawia się Podbeskidzie jest obsmarowany przez "dzieci Kutza i Gorzelika"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poka poka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.10, 14:06 zastanawia mnie jeden fakt - dlaczego na Podbeskidzie reagują alergicznie tylko i wyłącznie (najwyraźniej twardogłowi) hanysy? jakoś nie widać podobnych głosów z galicyjskiej części Podbeskidzia. O co chodzi prusakom? Odpowiedz Link Zgłoś
lenczek Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu 02.06.10, 15:36 Nie do końca. Jestem z owej galicyjskiej części "Podbeskidzia" i też mi się to określenie nie podoba. Po prostu mieszkam w Beskidach, a nie na jakimś "Podbeskidziu". To sztuczny twór językowy i należy unikać jego używania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbaal z Białej Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 13:53 Też mieszkam w małopolskiej części Bielska-Białej. Tak naprawdę to mieszkańcom Bielska, Białej i reszty chyba trudno się przyznać że nasze miasto jest raczej śląskie niż małopolskie czy jakieś podbeskidziańskie. "Lubię" jak do Podbeskidzia zalicza się też Oświęcim, a czasami i Tychy. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: 94.254.253.* 02.06.10, 17:31 Dajcie spokój już z tym podbeskidziem. To jest żałosny nowotwór językowy. Ja mieszkam w BB, moi dziadkowie pochodzą z Żywiecczyzny i Śląska Cieszyńskiego, moi rodzice i ja już z tego miasta, ale jak słyszę podbeskidzie to nie potrafię pozbyć się wrażenia że to sztuczne nazewnictwo wywodzi się w prostej linii z kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 02.06.10, 18:10 Osobiście dochodzę do wniosku , że jest to temat rzeka.Bez końca.Podbeskidzie to jak dla mnie nazwa jak najbardziej naturalna i odpowiednia.Cóż więcej można napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 18:21 Ale inteligentna wypowiedź, super argumenty...bravo bielszczanki (blondynki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 02.06.10, 20:00 Mieszkamy u podnóża Beskidów.A więc...Nie jestem blondynką.Być może inteligentniej by się wypowiedziały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.lazurowa.waw.pl 02.06.10, 20:17 Kochana a właśnie bielszczanki i mieszkanki śląska cieszyńskiego to z urody śliczne blondynki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 03.06.10, 17:11 Mam inne dane . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbi Re: Powódź znów zagraża Śląskowi Cieszyńskiemu IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 14:06 Już wyjaśniam tzw. "podbeskidzie" to nazwa propagandowa wymyślona w latach 80-tych mająca za zadanie leczyć kompleksy gorolskich mieszkańców Bielska na Śląsku Cieszyńskim, które kierują w stronę Prusaków czyli mieszkańców pozostałej części Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Powódź znów zagraża Śląskowi Cieszyńskiemu IP: 217.153.83.* 02.06.10, 14:26 oj tak tak, ci komunisci z Solidarnosci Podbeskidzia.. pomysl absolwencie "czerwonego hanys uniwersytetu" znaczy się Uśl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 14:09 Nie mozna znalezc czegos, co nie istnieje. Podobnie jak Podbieszczadzia, Podkarkonosia czy Podswietokrzysia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: 217.153.83.* 02.06.10, 14:27 Biegnij do TVNu, TVP, rozgłosni radiowych poskarż się....a najlepiej dokonaj samospalenia na znak protestu. Najlepiej na katowickiej Mariackiej, bedzie EVENT...ha hah. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: nazwa Podbeskidzie budzi tylko smiech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 14:49 Ciekawe jaka jest trwalosc tej sztucznej nazwy wymyslonej przez propagandzistow Gierka wsrod mieszkancow tej czesci Gornego Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_bielska Re: nazwa Podbeskidzie budzi tylko smiech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 22:11 nazwe tę wymyslono w latch 30tych, a rozporoagowała go Solidarność Regionu Podbeskidzie, organizacja którą propagandzisci gierka i grudnia pochodzących z GOPu nie za bardzo lubieli. Po utracie woj bielskiego, zaczeto coraz częściej używać nazwy dla historycznych regionów Śląska Cieszyńskiego i galicyjskiego ks. oświęcimskiego związanych kulturowo, gospodarczo i społecznie z BB. Do podbeskidzia nie zalicza się Pszczyny, ktora w przeciwieństwie do w/w ziem nie była w Państwie Ausriackim lecz w Prusach. Krótko, jasno, na temat. Lubię tę nazwę, krotka medialna, podkreslająca gorskość tych ziem. Do tego stosowana ze sporym sukcesem medialnym, co widać choćby po relacjach z TVN24, TVPinfo, Polskim Radiu, czy RMF.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poka poka Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.10, 15:14 a powiedz jaki jest Wasz pruski stosunek do np. Lubelszczyzny, Podkarpacia, Ziemi Lubuskiej, Zamojszczyzny etc. region to region, a zarzut kompleksów podniesiony wyżej - BB z przyległościami to ponad 300 tys. więc mamy prawo do własnego regionu, niezależnie do śmiesznego widzi mi się zza Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodwoz Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 02.06.10, 16:13 Nie dyskutuj z hanysami. To zakute, poniemieckie łby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodwoz Re: jestem zakutym lbem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 17:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodwoz Re: jestem zakutym lbem IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 02.06.10, 17:21 To problem twój i twoich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poka poka Re: jestem zakutym lbem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 17:42 Twoj i Twoich rodzicow, chyba ze cierpisz na rozdwojenie jazni :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Podbeskidzie jest bez sensu IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 18:19 Nazwa "podbeskidzie" nie ma żadnego sensu. Historycznie - nigdy nie było takiego regionu, od tysiąca lat był to po prostu Śląsk i Małopolska. Geograficznie - nie ma sensu, części Beskidu Śląskiego, Żywieckiego i pogórza tak nazywać ponieważ Beskidy ciągną się na znacznie większym obszarze: "Granice Beskidów są określone: * od północy sąsiadują z Pogórzem Karpackim, * na południu np. z Pieninami, Obniżeniem Orawsko-Podhalańskim. * najdalej na zachód wysuniętym pasmem jest Beskid Śląsko-Morawski * najdalej na wschód znajdują się Beskidy Połonińskie" Jedynym wytłumaczeniem tej nazwy jest leczenie kompleksów, pod tym względem Bielsko przypomina Zieloną Górę, też wyrzekającą się swojej śląskości i tworząca wirtualny byt zwany lubuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc3 Re: Podbeskidzie jest bez sensu IP: *.centertel.pl 02.06.10, 21:41 to co napisałeś, to nie jest jedyne wytłumaczenie stosowania nazwy podbeskidzie. proste, wygodne i brzmi efektownie ale nie jedyne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublub Analogie IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.10, 23:53 Ale sobie przykłady znalazłeś kalibru... "podbeskidzia". To nie są właściwe regiony,Lubelszczyzna to fragment Małopolski, Podkarpacie to też Małopolska z kawałkiem Rusi Czerwonej, Lubuskie to połączenie ziem śląskich, łużyckich i Nowej Marchii. Zwłaszcza te dwa ostatnie są podobne do Bielska, to wirtualne byty poprawiające samopoczucie prowincjonalnego Rzeszowa i Zielonej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan mijagi Re: Analogie IP: *.rzepicha.ds.polsl.pl 03.06.10, 08:06 czyli nie ma Lubelszczyzny? jesteś historykiem z stanem paranoidalnym, że jedyne regiony jakie istnieją dla Cibie to regiony historyczne? rzeczywiście odniesienie do rusi czerwonej, czyli wczesnego średniowiecza jest dziś baaardzo użyteczne. get a life i nie naciągaj każdego argumentu byle tylko pasował do propagandy wszech-śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arbaal z Białej Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 13:58 Wrzuć sobie na Wikipedii PODKARPACIE (link pl.wikipedia.org/wiki/Podkarpacie ) to dowiesz się że Bielsko-Biała też leży na Podkarpaciu (nie mylić z woj.PODKARPACKIM) Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Powódź znów zagraża na Podbeskidziu 02.06.10, 19:00 Jedyne mi znane Podbeskidzie, to klub sportowy istniejący w Bielsku- Białej. Tak Jestem zakutym łbem ! Ale nie jestem Hanysem i Prusakiem. Jestem zwykłym beskidzkim góralem z Beskidu Bielsko- Żywieckiego a mieszkam w Beskidzie Bielsko-Bialskim. Do Hanysów mam swój Czci godny szacunek, bo poznałem tam wielu wartościowych Ludzi. O Prusakach nic nie wiem choć już jestem stary. Zauroczeni nazwą Podbeskidzie są Ci którzy pojawili się tu u nas w dobie Gierka. Ci co nie chcą zrozumieć iż goszczą na ziemi Bielsko- Żywieckiej i Cieszyńskiej, ktrótko w Be skidach. Cenię i szanuję wszystkich mieszkańców Beskidów, to jest ziemi Bielsko-Bialsko Żywieckiej i Cieszyńskiej. Tylko proszę nie zmieniajcie nam realiów. Przyjechaliście niemal z całej Polski. Za chlebem ! I to jest chwalebne, jesteście Polakami tak jak i my. Wasze uprzedzenia do Górnego Śląska są nieuzasadnione. Wielu z Was właśnie osiedliło się na Górnym Śląsku jak i na Dolnym Śląsku i w innych częściach kraju. I dziś stanowią ten właśnie Górny i Dolny Śląsk. Dla Was co na zachód od Wisły to Niemcy, dla nas co na wschód od Wi sły to kacapy. Czy to jest sens ? Tak na prawdę to trudno o rodowite go Ślązaka na Górnym Śl. Tam głównie jesteśmy My górale i Wy ze wscho du. Truuuudmne to do zrozumienia ! My górale dalej chcemy żyć w Beski dach i my jesteśmy u siebie. Nie da się zrobić coś z czegoś, czego nie ma. Źle się u nas czujecie ? To z Panem Bogiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Nie zawracaj kijem Wisły - kija szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 23:56 Pogódź się z faktami. Będziesz miał mniej wrzodów na żołądku i umrzesz zdrowszy. Podbeskidzie to fakt. Istnieje, bo istnieją ludzie, którzy używają tej nazwy. Zapewne za kilkaset lat przyjdą tu inni ludzie i będą używać innej nazwy, kolejnej już - czwartej, piątej, szóstej. Bóg jeden to wie. Historia to dynamiczne zjawisko. W tej chwili tu jest Podbeskidzie. Koniec i . Aha. Nie jestem przyjezdny. Ja się tu urodziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Powódź znów zagraża na Podbeskidziu IP: *.tbcn.telia.com 03.06.10, 06:43 kruk 51- Twoj komentarz jest nie tylko prymitywny ale i takze zalosny... Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Re: Powódź znów zagraża na Podbeskidziu 03.06.10, 10:37 Dziękuję za uwagę ! Proszę Cię napisz coś mądrzejszego ! Tak aby nie powstawały podziały pomiędzy nami ! Nie wiem, czy chodzi Ci o to by To niejakie Podbeskidzie funkcjonowało tak jak ten klub sportowy, czy było normalnie tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.no Podbeskidzie 03.06.10, 11:58 Tu na pograniczu Śląska i Małopolski wykształcił się w ciągu ostatnich 150 lat nowy region (region - umownie wydzielony obszar, względnie jednorodny, różniący się od terenów sąsiednich cechami naturalnymi bądź nabytymi na przestrzeni dziejów) i to jest, bez względu na antagonizmy, fakt. Region ten ma wspaniałe dziedzictwo kulturowe śląsko-małopolskiego pogranicza, o które należy dbać, można go podzielić na kilka różniących się między sobą obszarów etnograficznych, których tradycje i zwyczaje należy pielęgnować. Nie można jednak zamykać się w schematach sprzed 200 lat i twierdzić, że Biała jest niewiadomo jaką granicą (swoją drogą nawet 200 lat temu Biała była tylko umowną granicą, bo to co obu stronach to była taka "strefa przejściowa", obszar przenikania się kultury śląskiej i małopolskiej). To jest tak samo jak w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej - należy szanować historię i tradycje i Górnego Śląska, i Zagłębia Dąbrowskiego, ale głupotą jest twierdzenie, że współczesne Katowice i współczesny Sosnowiec znajdują się w dwóch nie mających ze sobą nic wspólnego regionach). A czy to się będzie nazywać Podbeskidzie, czy Kyterytu to jest sprawa drugorzędna. Przyjęła się nazwa Podbeskidzie, a to że jest etymologicznie błędna wcale jej nie dyskwalifikuje - Śląskiem nazywane są nie tylko obszary zamieszkiwane niegdyś przez Ślężan (a to od nich ta nazwa pochodzi), ale również takie, o których Ślężanie mogli wcale nie mieć pojęcia (jak choćby Katowice czy Zielona Góra). Tak jak nazwę oznaczającą pierwotnie ziemie Ślężan rozszerzono na cały powstały długo po nich region, tak nazwę oznaczającą pierwotnie ziemie pod Beskidami rozszerzono na cały region obejmujący również Beskidy. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
chiesa Beskidy a Hanysy i gorole 03.06.10, 12:26 Jestem zakutym twardogłowym Hanysem z dziada pradziada, który obecnie mieszka w Bielsku-Białej, i odkąd pamiętam tu zawsze były BESKIDY. Kulturowo i gospodarczo Beskidy przenikają Małopolska i właśnie Górny Śląsk i tak było zawsze. Nazwa Podbeskidzie mi się nie podoba, lecz ciężko będzie ją wyplenić, szczególnie z mediów. Ktoś może nie lubić Hanysów, jo naprzykład nie lubia goroli, ale fajnych ludzi którzy mieszkają w Polsce(gdziekolwiek) lubię bardzo. Niektórzy z Was nie lubią Niemców, ale np.:niemieckim autem chcielibyście jeździć bardzo. Najpierw trzeba poznać, doświadczyć, później nie trzeba się lubić..wystarczy wzajemny SZACUNEK!!! Więc szacun...!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszcz Beskidy IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 13:43 "nazwę oznaczającą > pierwotnie ziemie pod Beskidami rozszerzono na cały region obejmujący również > Beskidy" Co za bzdura Beskidy ciągną się aż na Ukarainę! Odpowiedz Link Zgłoś