Dodaj do ulubionych

Cicho w sklepach i u fryzjerach. Nikt nie lubi ...

• Gość: Nika Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.multi-ip.pl 12.09.10, 10:56
      Chciwy dwa razy traci, to stara zasada. Muzyka odtwarzana w miejscach publicznych jest reklamą dla ich twórców. Słuchając radia usłyszę utwór który mnie się spodobał, będę poszukiwała płyty danego wykonawcy i kupię ją by móc sobie odtwarzać kiedy zechcę posłuchać. Moim zdaniem tutaj nie chodzi tylko o tantiemy dla artystów lecz o dodatkowe wpływy dla ZaiKS-u.
      • Gość: tre Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:07
        Jak to jest, że ci ograbiani przez "niuczciwe społeczeństwo" biedni artyści w wieku 25 lat są wlaścicielami luksusowych willi i samochodów za 100 baniek?
    • Gość: tomasz20 Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.chello.pl 12.09.10, 11:02
      To artyści powinni nam płacić,że chcemy ich w ogóle słuchać.Powinny też płacić stacje radiowe które na tym wszystkim zarabiają.Człowiek słuchający tego wszystkiego jedynie się denerwuje,że z muzyką to ma mało wspólnego.Zabrońcie im puszczania tego syfu to od razu będą krzyki,że mają prawo nam to puszczać choć my tego nie chcemy.Chyba,że artyści będą dzielić się tantiemami z osobami słuchającymi ich muzyki.Można by tak zrobić,że każdy malarz weźmie opłatę za każde spojrzenie na swój obraz.Wtedy to był by biznes.
    • Gość: ja Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:02
      Szanowi Państwo,

Rozumiem, że za muzykę np. z cd powinno się płacić, puszczając w sklepie czy salonie udostępniamy ją innym za darmo. Ale jeżeli chodzi o radio i tv po prostu czyste ździerstwo i draństwo, należy z tym zrobić jak najszybciej porządek. Dlaczego ? Ano dlatego że publicznie nadające radio i tv to co innego, to oni udostępniają nam muzykę i to oni powinni płacić za dystrybuowanie muzyki publicznie, a nie my użytkownicy odbiorników, każdy sobie może kupić odbiornik i słuchać muzyki. Poza tym my już za to płacimy słuchając reklam, zobaczcie ile media zarabiają na reklamach.

STOP ZAIKSOWI !
    • Gość: Paul Wyjątkowo durna puenta artykułu IP: *.152.130.4.dsl.dynamic.eranet.pl 12.09.10, 11:03
      Niech sobie artyści korzystają ze swojego dorobku, byleby robili to LEGALNIE. W prawie autorskim stoi jak byk, że można odtwarzać utwory, jeśli nie uzyskuje się z tego zysku. Zysk może jest w sklepie, osoba zachęcona muzyką dłużej grzebie między półkami. Ale nie w taksówce czy u fryzjera! Co, dla muzyki przejadę się dalej albo jeszcze ufarbuję zamiast tylko obciąć? Absurd!
    • rmiechowicz Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 11:04
      Można słuchać muzyki i nie płacić tym krwiopijcom!
      www.jamendo.com/pl/
      Jak w firmie nie ma Internetu, to ściągnąć mp3 i odtwarzać z pendriva! I gdy przyjdą smutni panowie z ZAiKSu, pokazać im goły tyłek :D
      Serwis oferuje pomoc prawną, na wypadek, gdyby zaczęli straszyć sadem.
      Można wydrukować licencje CC i powiesić w firmie, niech se poczytają.
      • Gość: X Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:13
        << Jak w firmie nie ma Internetu, to ściągnąć mp3 i odtwarzać z pendriva! I gdy >>
        << przyjdą smutni panowie z ZAiKSu, pokazać im goły tyłek :D >>

Kolego ! możesz odtwarzać muzykę ale tylko własne kompozycje bo to są tantiemy dla artystów a ty tych piosenek nie skomponowałeś i nie nagrałeś więc musisz zapłacić za muzykę ściągniętą i odtwarzaną z mp3.
        • Gość: Hegemon Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:45
          Kolego, na tej stronie są mp3 artystów, którzy nie chcą mieć nic wspólnego z zaiksem i innymi krwiopijcami. A że nie ma tam lady gagi? To chyba wszystkim wyjdzie na zdrowie :D
    • olias Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 11:11
      i od tej pory mój zmysł estetyki nie będzie wystawiany na ciężkie próby zamykania umysłu na Dodę, Rodowicz Połomskiego (reaktywacja IV) i inne dźwieki niszczące psychikę.
      Te wszystkie organizacje - czym się różnią od mafii żądającej opłat za ochronę? I dlaczego słuchając artystów zagranicznych muszę dofinansowywać polskie quasi-piosenkarki?
      Pomysł z odtwarzaniem utworów z poza listy ZAIKS & Spółka jest doskonay, zwłaszcza gdy sami piosenkarze (mierni, ale coś im się należy) policzą se na plcach co im się lepiej opłaci.
      p.s. ciekawe ili ludzi pracuje w tych ZAiKSach i jaka tam przecietna pensyjka?
    • Gość: art Paranoiczne, debilne prawo IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.10, 11:13
      Jakim prawem ktoś wykonuje swoją pracę raz a potem ma mieć z tego nieustanne profity, bez konieczności dalszej pracy, a ktoś inny musi pracować non stop, bo takich przywilejów prawo mu nie zapewnia? To bardzo proste, stolarz wykonuje drzwi, bierze kasę tylko raz, by mieć kolejną musi wykonać kolejne drzwi, muzyk natomiast pisze utwór i domaga się, aby płacić mu za niego nieustannie, kiedy tylko się go wykorzysta. To tak, jakby stolarz zaczął jeszcze pobierać opłatę za korzystanie z drzwi, za każde ich otworzenie i zamknięcie.

Czy drzwi nie są projektem autorskim? Owszem, są, łatwo wykonać drzwi niepodobne do innych, każde mogą być inne i przy każdych stolarz może angażować swoje twórcze pomysły, na przykład tworząc charakterystyczne dla niego ozdoby.

Artyści natomiast chcą mieć wygodne życie, zrobić parę piosenek i trzaskać na nich nieskończony czas kasę - dlaczego mają nie zapitalać jak wszyscy inni? Skąd to wyróżnienie? Ludzie coś tworzą, nie tylko dzieła artystyczne, a potem dają to do użytku innym ludziom, którzy z tego korzystają i w większości przypadków na szczęście nie istnieje debilny obowiązek płacenia za korzystanie z tych dóbr, ale prawo wytwarza kastę nierobów, którzy teoretycznie mogą pracować tylko jeden miesiąc w swoim życiu by następnie czerpać z tego nieustanne korzyści.

Kogo obchodzi, że żyją w biedzie? Wielu ludzi, którzy nie pracują żyje w biedzie, takie są zasady - nie pracujesz, nie masz nic.

Chcesz żyć ze swojego artyzmu to zapitalaj jak inni, twórz nowe piosenki, graj koncerty, chałtury, pisz poradniki itd. Chore prawo wytwarza święte krowy, takich co to mogą nie pracować i zarabiać albo takich co to mogą chodzić na emerytury w wieku 36 lat.

Proponuję by stolarze powołali swój zaiks i kasowali wszystkich, którzy używają ich drzwi, wtedy może dotrze co do poniektórych z jakim debilnym prawem mamy do czynienia.
      • Gość: QBA Re: Paranoiczne, debilne prawo IP: 212.244.210.* 12.09.10, 17:37
        Racja.
    • Gość: Dżozef Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.chello.pl 12.09.10, 11:16
      A ja chcę by firmy płaciły mi za przymusowe oglądanie i słuchanie ich reklam w publicznej TV i Radio - ponieważ mnie to męczy i denerwuje!
      Ps. Abonament płacę na bieżąco :)
    • Gość: gość A co z radiem internetowym? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 11:17
      Odtwarzam w firmie muzykę z radia internetowego. Specjalna muzyka reggae grana przez tubylców z wysp karaibskich i nadawana z Karaibów. I co teraz ma zrobić ZAIKS?
      Wykonawcy mało znani lub wcale w naszym kraju nie znani. Na 100% ani ZAIKS ani nikt inny nie ma z nimi podpisanej umowy.
      • Gość: MichalM Re: A co z radiem internetowym? IP: *.rwd.prospect.pl 12.09.10, 15:53
        Musisz chyba ze zrzekli sie pisemnie praw do tantiemow od ZAIKS. W domysle sa bowiem ZAIKS nawet bez umowy pobiera za nich tantiemy
    • rmiechowicz Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 11:19
      Jeszcze zapomniałem o drobiazgu.
      Firmy reklamowe powinny zażądać od ZAiKSu odszkodowania. Jak ludzie mniej radia będą słuchali, to zawęzi się grono odbiorców radiowej reklamy. Stracą na tym radio (mniejsze wpływy z reklam), twórcy reklam (nizsze ceny reklamy) i reklamodawcy (mniejsza sprzedaż).
      Że też to lobby jeszcze nie rozniosło ZAiKSu w puch.
    • conex Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 11:30
      Ja uważam, że skoro opłaca się abonament RTV i korzysta się z radia to więcej się nie powinno płacić bo niby za co? niech stacje radiowe płacą za puszczanie w eter muzyki z prawami. Z jakiej racji ja mam płacić za muzykę, która leci w radio? Radio "płacze" że jest coraz mniej popularne... a takim zachowaniem traci jeszcze więcej słuchaczy - bo wątpię czy się komuś będzie chciało w godzinie wiadomosci włączyć radio a słysząc muzykę go wylączać????
      Zaczyna się to robić NIE NORMALNE.
    • Gość: clapaucius I bardzo dobrze IP: *.jmdi.pl 12.09.10, 11:36
      Nieustanne umpa, umpa, jakiś przebojów które nie dają się niczym odróżnić zwyczajnie odstrasza lepszych klientów, a nie wiem kogo przyciąga: możliwe że szczeniarnia ze słuchwkami zawsze w uszach nie zniesie już pubu bez umpa, umpa, ale to raczej strach właściela przed próbą wyciszenia hałasu.
      Sprawdżcie w kulturach gdzie jest kultura restauracyjna i handlowa. We Francji albo we Włoszech w restauracji EUR 300 za kolację na osobę gra żywy kwartet smyczkowy, a gdzie indziej jest cicho i mozna prowadzić konwersację przy stole bez wydzierania się. W sklepie z biżuterią na Place Vendome, albo Piaza San Marco w Wenecji dyskretnie słychać Mozarta, a gdzie indziej jest cicho. Hałas pojawia się w lokalach liczących na najgorszą publiczność najniższych klas.
    • Gość: login name czy komputer to odbiornik radiowy? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 11:41
      Chyba nie. Wiec jaki problem ustawic jakiegos uzywanego laptopa, wlaczyc radio internetowe, podlaczyc glosniki i niech sobie gra.
    • Gość: eh Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 11:45
      Artyści-materialiści. Przykre, bo przecież to też dobra reklama dla artysty kiedy jego muzyke slychać wszędzie. Ale nie, za każdorazowe odtworzenie utworu trzeba płacić, bo to wielka łaska. I dobrze, u fryzjera i tak niewiele słychac z powodu szumu suszarek, dla mnie wszystko jedno. To samo w sklepie, zwykle mam na uszach słuchawki i słucham tego, czego lubie a nie co akurat leci. Niech sobie zaiks w tyłek wsadzi swoje żądania.
    • przeciwcialo Zagraniczne stacje internetowe. 12.09.10, 11:45
      Mam nadzieje że zaiks nie doczepia sie do zagranicznych stacji dostępnych w internecie. Polskiej muzyki tam nie ma, ale niewielu artystów polskich zasługuje na to aby kupić ich płytę.
    • Gość: ixi Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: 62.61.45.* 12.09.10, 11:56
      i bardzo dobrze. Nareszcie mozna gdzies isc i nie byc zmuszonym do sluchania muzyki. Ja juz mam dosc wszedobylskiej muzyki. W sklepie muzyka, w windzie muzyka, na ulicy muzyka, w restauracji muzyka... ZAIKS powinien placic podatek za artystow za zasmiecanie przestrzeni publicznej halasem. Jesli jakis posel szuka pomyslu na nowy podatek, to ten chetnie popre.
      • Gość: mylink Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: 91.150.162.* 12.09.10, 12:22
        Cieszy mnie takie postępowanie - wyeliminuje hałaśliwą muzykę w miejscach publiczych.
        Ale takie decyzje ZAiKSu spowódują łańcuszek zależności finansowych - mniej odbiorców - mniej reklamodawców - mniejsze pieniądze - zwiększenie opłat za muzykę/reklamy/abonament.. itd..
        Czekam, kiedy tylko wprowadzone zostaną opłaty za wejścia na strony internetowe - będziemy płacić nie tylko za możliwość podłączenia internetu ale i za odwiedzanie stron.
    • Gość: m. Nie kupuję płyt bo 40zł w ciemno nie wywalę IP: 217.116.101.* 12.09.10, 12:03
      Kiedyś, kiedy radia grały wszędzie, leciały różne kawałki, lepsze i gorsze, jak mi się coś spodobało to wystarczyło zorientować się kto to gra i kupić kasetę. Teraz zupełnie się nie orientuję w nowościach, bo nie mam czasu usiąść i specjalnie słuchać radia w tym celu, radia zawsze się słuchało "przy okazji" - w taksówce, w PKS-ie, w sklepie, u fryzjera. Artyści sami sobie kopią grób.
    • Gość: yanec Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.10, 12:05
      mieszkam blisko granicy, od dnia dzisiejszego będę słuchał muzyki z radia niemieckiego. Czy muszę za to płacić zaiksowi?
    • Gość: AJ Chore polskie prawo... IP: *.icpnet.pl 12.09.10, 12:05
      Dlaczego mamy płacić do paru instytucji. Do mojego lokalu przyszło niemiłe babsko (nie z ZAIKSU, ale z innej instytucji) i zaczęło mnie szantażować. Dlaczego w Polsce nie ma jednej instytucji, tylko parę i każda chce kasę? Nie wiadomo komu trzeba płacić, a komu nie. Może w końcu ktoś się tym zajmie?
      • Gość: cd Re: Halber winien... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 12:13
        Poseł SLD był autorem tego bzdurnego prawa...
    • a.ba Wreszcie cisza - odpoczniemy od umpa umpa 12.09.10, 12:20
      Młodzi i tak noszą słuchawki w uszach i nic do nich nie dociera.
      Starsi chcieliby spokojnie w restauracji pogadać a nie wrzeszczeć.
      Dzięki zaiskopodobnym wzrosna obroty w sklepach bo sprzedawca bedzie mógł się komunikować z klientem.

p.s.
      Moja żona włącza radio na full i wychodzi z pokoju (ja wyłączam bo mi przeszkadza).
      Podobnie włączają ten jazgot w sklepach - niewiadomo dla kogo i po co.
      JEszcze raz dziękuję zaiksiarzom.
      • Gość: gość portalu Re: Wreszcie cisza - odpoczniemy od umpa umpa IP: 79.139.121.* 12.09.10, 14:00
        Zastrzel się, skocz z mostu, cokolwiek. Naprawdę zrobisz tym dużo dobrego dla ludzkości.
        • a.ba Re: Wreszcie cisza - odpoczniemy od umpa umpa 16.09.10, 00:28
          Gość portalu: gość portalu napisał(a):

> Zastrzel się, skocz z mostu, cokolwiek. Naprawdę zrobisz tym dużo dobrego dla
          > ludzkości.
          skoczę tylko stań pod tym mostem - to ci przy okazji kark skręcę
    • Gość: KOGA-6 Re: Cicho w sklepach i u fryzjerach. Nikt nie lub IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 12.09.10, 12:30
      Prawda i jeszcze raz prawda to chamskie panstwo.Ktore ma takie organizacie muzyka w TV lub radio to promocja dla wykonawcow a plyta w sklepie sprzedana to dobrze.Te organizacje nie moga kontrolowac.TV tz. pobliczna ktorej nie ogladam od wielu lat nigdy nie zaplace abonamentu ,proponowane z energie elektryczna jezeli tak bedzie ODLICZE OD RACHUNKU.Muzyka jest ogolnym dobrem a na marginesie zadzwonilem do znanych osob w swiecie muzyki w Europie i USA ODPOWIEDZ byla prosta z tymi organizaciami wymienionymi nikt nie podpisywal deklaraci ochrony ich dobr,jezeli beda takie pobierane natychmiast powiadomic i tak zrobie.Tak poziom tworczosci to dno jak muzykow aktorow w polskich serialach.Po prostu slowianie ich glupota i tak nie sa lubiani w EUROPIE.
    • anafik Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... 12.09.10, 12:48
      Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest fakt, iż tak naprawdę ZAIKS swoją działalnością największą krzywdę robi samym artystom - piosenki, których nie można usłyszeć w restauracjach, pubach, sklepach itp. itd. z trudem zaistnieją - jeśli w ogóle do tego dojdzie - w świadomości przeciętnego człowieka, a więc takiego do którego są zazwyczaj adresowane...
      • Gość: miszka Re: Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 10:16
        prawda. Poza tym utwory puszczane w radiu zostały już raz opłacone w zaiksie przez nadawcę więc z jakiej racji ponownie trzeba zaiksowi za to płacić. Przecież fryzjer nie robi listy utworów puszczanych w radiu więc skąd wiadomo, do którego artysty pieniądze mają trafić? To jest chyba tylko rodzaj usankcjonowanych haraczy - nic więcej...
    • agoraj nareszcie cisza! 12.09.10, 13:31
      już nie dawało się wytrzymać, wszędzie ogłuszająca muzyka, nie dało się rozmawiać, wszędzie hałas i kakofonia - oby tak dalej!
      • Gość: QBA Re: nareszcie cisza! IP: 212.244.210.* 12.09.10, 17:36
        A mi przeszkadzają takie ludziki z faszystowskimi zapędami jak ty - też powinni z nimi zrobić porządek, w końcu każdy ma prawo wykastrować świat bo ma taki kaprys, nie?
    • art_102 Moment, moment panie Kałębasiak.... 12.09.10, 14:05
      Moment, moment panie Kałębasiak, trochę się pan zagalopował!
      Zgadzam się, co do ryków z butików, ale to jest związane z kulturą odtwarzania muzyki i braku szacunku dla klienta, ale co do tantiem, to jest bzdura.
      Sklepy, fryzjerzy czy restauracje nie zarabiają na muzyce, tylko odpowiednio na: towarze, fryzurach i jedzeniu. Ja do konkretnego fryzjera idę, bo dobrze obcinają włosy, muzyka jest drugorzędna, fajnie jak jest, ale tu włosy są ważne. Więc dlaczego mają płacić za muzykę tantiemy, którą puszczają z legalnie zakupionej płyty (gdzie tez jest stawka dla ZAIKS) lub radia opłaconego abonamentem, gdzie nie ma nawet wpływu na repertuar, ani na ilość i jakość muzyki, jaką puszczają stacje Nie sądzi pan, ze to wyłudzenie?. Inaczej ma się z dyskotekami, czy puszczaniem muzyki na publicznych imprezach w celu zorganizowania np. potańcówki, w tedy mamy do czynienia z zyskiem czerpanym z muzyki, to jest ok. Ale taksówkarz zarabia na kursie, a nie na tym, ze puszcza płytę z muzyką, legalną jak dodam. Powie pan, ze nastrój przyciąga klientów, dobra, a czy autor obrazów wiszących na ścianie w knajpie dostaje tantiemy za „nastrój”, czy po prostu sprzedał obraz właścicielowi restauracji i dlatego obraz ma prawo tam wisieć. To przecież tez twórca i to nie byle jaki, do tego dzieło niepowtarzalne, jedyny egzemplarz Dlaczego chce pan innych praw dla muzyków a innych dla plastyków, a przecież dziedzin twórczości mamy o wiele więcej. Poza tym ciekawe, co sami twórcy mają do powiedzenia w tej sprawie? Bo dla nich to podcinanie gałęzi, na której siedzą. Przecież muzyka puszczana w takich miejscach zwiększa znajomość ich piosenek, tym samym popularność wykonawców i szybciej „wpada w ucho”, a jak są do tego dobre teksty, to cytuje je „cała Polska”. Poznają ją ludzie, którzy raczej nie słuchają muzyki. Prędzej wybiorą się na koncert, czy kupią płytę w prezencie dla bratanka, bo u fryzjera rozgorzała dyskusja o jakimś zespole i się ciocia dowiedziała, czego małolaty słuchają. Czysty zysk dla wszystkich. Jak wszystko zamilknie, to stracą na tym tylko artyści, bo ZAIKS tak będzie ciągnął haracze z dyskotek i klubów, ale dla wielu ludzi czesć muzyków stanie się anonimowa.
    • Gość: Pawel Cicho w sklepach i u fryzjera. Nikt nie lubi ZA... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.09.10, 14:08
      dostep do internetu, muzyka na licencji creative commons ( a jest juz w czym wybierac) i ZAIKSY i inne zlodziejskie kartele moga mnie cmoknac. Pozdrawiam naiwnych nieszczesnikow, co placa te wszzystkie haracze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka