Gość: MałopolskaŚląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 08:06 Znowu "Podbeskidzie"? Nie ma takiej krainy. Przykro mi. Ona istnieje tylko w fantazjach słabych dziennikarzy i wąsatych związkowców z "solidarności". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gooral Beskid Bialski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 09:06 bujajcie się Hanysy, czy wam się to podoba czy też nie to okreslenie już pozostanie ponieważ łączy a nie dzieli jak kiedyś kiedy w Mikuszowicach czy Bystrej mówiło się "na niemieckiej stronie" wskazując części po lewej stronie Białki. Co do historycznosci okreslenia "Podbeskidzie" to pojawiło sie ono na poczatku 20 w., ale o tym juz wielokrotnie mówiono. Ciekawszą jest jednak nazwa Beskid Bialski przytaczana już przez Jana Długosza, na długo przed przypisaniem cz. pasma Beskidu Zachodniego nazwy Beskid Śląski, którego Beski Bialski jest częścią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Beskid Bialski IP: *.7point.pl 03.11.10, 09:55 Jesteś durniem. Ja nie jestem hanysem, mieszkam w Bielsku od urodzenia, ale nie zwalnia mnie od wyczulenia na głupotę. Nie ma co udawać światowej metropolii, wszyscy mają jakieś kompleksy - stolica Górnego Śląska, stolica Dolnego Śląska, stolica Wielkopolski, stolica Kotliny Kłodzkiej. Dajcie spokój z tymi stolicami i wybujałym ego. Róbcie coś by zapamiętać was jako mieszkańców Bielska-Białej, a nie gadajcie głupoty i twórzcie abstrakcyjny byt zamieszkały przez anonimowych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Beskid Bialski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 12:40 inwektywy, no cóż.... bez komentarza, może ty i mieszkasz w Bielsku-Białej, ale w papiery Twojego ojca i dziadka nie chcę zaglądać. Może mi kolega wytłumaczy cóż takiego niepoprawnego lub błędnego napisałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Beskid Bialski IP: *.7point.pl 03.11.10, 15:34 naprawdę nie wiesz co źle napisałeś? a wg ciebie określanie ślązaków hanysami to jest w porządku? Żydzi to żydki, Niemcy to szwaby, ale jakby ciebie nazwali fucking pole to byś się obraził. jakby pokazywali cię jako wiecznie zapijaczonego wieśniaka byłoby ała? To się nazywa stereotyp i inwektywa, a na takie tylko w taki sam sposób można odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Beskid Bialski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 08:55 chyba żartujesz, nawet na TVS sami sibie nazywają Hanysami, więc nie wiem o co Ci hodzi, bo jest to określenie używane przez samych zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryci Re: Beskid Bialski IP: 79.97.176.* 03.11.10, 10:19 jesteś kretynem, nawet mi się nie chce tłumaczyć dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Beskid Bialski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 12:36 "kretyni, idioci", gratuluję argumentacji, ale cóż, ignorantów i przesiedleńców jest wielu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.7point.pl 03.11.10, 09:51 Cieszyn to podbeskidzie? Myślałem że Śląsk Cieszyński. Podobnie sprawa ma się ze Skoczowem. Wisła to raczej serce Beskidu Ślaskiego a nie podbeskidzie. Dajcie już spokój z tym sztucznym nazewnictwem. Nie znacie brzytwy pana O.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryci Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: 79.97.176.* 03.11.10, 10:21 I w głowach potomków kielecko-lwowsko-lubelskiej napływówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.7point.pl 03.11.10, 10:50 Bardzo mi przykro, że masz kompleks pochodzenia i doszukujesz się w życiorysach innych miejsc ich narodzin, tudzież narodzin ich przodków, deprecjonując te miejsca z samego nie "podbeskidzkiego" umiejscowienia. Ja nie mam takowych kompleksów, bo dla mnie liczy się co dany człowiek prezentuje sobą i co robi, a nie skąd pochodzi (bo to niestety jest wstęp do nazizmu). Ale jeśli już koledze chodzi o prywatne wycieczki, to muszę kolegę rozczarować, bo kolega to może urodził się w Bielsku, i co najwyżej jego ojciec, a więc jesteś bielszczaninem od 2 pokoleń. A wcześniej jakaś okoliczna wieś. Bo jak przedwojennych mieszkańców naszego miasta już prawie nie ma. A ja mogę się pochwalić właśnie takim pochodzeniem, ale tego nie czynię, bo to nie ma znaczenia, a poza tym nie lubię aluzji, które zaraz się zaczną gdy ten fakt staje się wiadomy. Więcej dyskutował nie będę, bo szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: 217.153.83.* 03.11.10, 10:47 A czy nie może byc tak, że gdy mowi sie w szerszym kontekscie o NASZYM regionie składajacym się z 3 powiatow (biel, ciesz, żyw) + M. BB uzywać Podbeskidzie? Nie znaczy, że neguje się SCI czy zywiecczyznę..gdyby kontekst artykułu tyczyl tylko pow ciesz, czy tylko żywca mozna zawęzić nazewnictwo do SCI czy żywiecczyzny....tyczy się regionu wokoló BB, w zasadzie dwuregionu, ktory pieknie, wzorujac się na Podhalu, nazywamy go Podbeskidziem.. Ludzie SCI, BB, żywiec to wspolna historia w ramach A-W, to wspolne wspołczesne interesy, to goralszczyzna...czy nazwy SCI, Galicja, Podbeskidzie nie moga funkcjonowac obok siebie...tak jak na powyższym przykladzie? Ciekawe, jak GW bedzie określać Silesią GOP...to co będzie ok..nie dość że przywłaszcza się nazwe duzej krainy ze stolicą we Wroclawiu, to jeszcze okresla się nia czesc terenow niesląskich..podbeskidzie - nazwa od Beskidow jest pod tym wzgledem neutralna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.7point.pl 03.11.10, 11:14 Idea piękna, ale niosąca ze sobą niebezpieczeństwa. Rozumiem przyświecające szlachetne pobudki, ale intencje z reguły są wypaczane. Uważam, że takie przyjęcie nazewnictwa jak proponujesz zostanie zaraz zawłaszczone przez "patriotów lokalnych" i zrobi więcej szkody niż pożytku. Zresztą historia nazwy podbeskidzie właśnie z takiego pnia się wywodzi, a nie z tych wszystkich twoich tłumaczeń. Poza tym tkwi tu sprzeczność semantyczna - do podbeskidzia (czyli terenu leżącego pod Beskidami), nie mogą należeć Beskidy! Oczywiście można wymyślić nazwę opisującą to dawne województwo bielskie, ale: 1. To ciągle będzie sentyment działający na podświadomośc "patriotów lokalnych", odwołujący się do zabranej nam siłą "mocarstwowości" tych terenów :) 2. Na tym etapie nie widzę takiej potrzeby - co innego gdy powstałby twór autentyczny (czyli realnie współpracujący) na wzór aglomeracji miejskiej, ale teraz czegoś takiego nie ma. nawet wtedy nie mógłby on się nazywać podbeskidzie. To niestety sztuczna i niepotrzebna nazwa wywołująca dodatkowo zbyt wiele złych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: 217.153.83.* 03.11.10, 13:07 co innego gdy powstałby twór autentyczny (czyli realnie współpracujący) na wzór > aglomeracji miejskiej, ale teraz czegoś takiego nie ma. nawet wtedy nie mógłb > y on się nazywać podbeskidzie. o powstaniu takiego tworu decyduja ludzie..ich migracje codzienne, komunikacja, infrastruktura...jak widać w tym temacie BB tworzy region i ta tendencja bedzie narastać patrzac na przyszle inwestycje...nikt nie watpi, kto tu mieszka , że Cieszyn ciazy ku BB najbardziej, podobnie zywiec, podobnie Cz-Dz, jak i Kety...powstanie Obszaru Metro nie musi wiazać się z podpisaniem jakiejs umowy, zrobieniem fotki i inauguracja powstania nowego urzędu...to się dzieje oddolnie, a wspolpraca miedzy gminami juz jest choc mozna ja usprawnić. Podbeskidzie? Jak mowię wszystko zalezy w jakim kontekscie się nazwy uzywa...dla mnie moze ona istniec obok SCI. W końcu jedziemy na tym samym wozku... Ps. czy jestes na pewno z BB? Że tak ci ta nazwa baaaardzo przeszkadza? Wyluzuj...obecne regionalizmy nie musza pokrywac się z historia, jeszcze się dowiem że BB to G. slask? Co??/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.7point.pl 03.11.10, 15:30 Mieszkam w BB od kilku pokoleń. Oczywiście powstanie obszaru o charakterze metropolitarnym decydują ludzie, ale także ich struktury organizacyjne. Tutaj musi być współpraca a nie konkurencja (chodzi np. o inwestycje, wspólne planowanie rozwoju, infrastruktury). A to że ludność Cz-Dz, Cieszyna czy Żywca nawiedza nasze miasto o niczym więcej nie świadczy jak tylko o tym, ze tutaj jest większy rynek (pracy, kultury itd), a za tym nie idzie nic więcej. Między tymi ludźmi nie ma żadnej wspólnoty (nawet regionalnej) oprócz wspólnoty interesów - większe sklepy, miejsca pracy. A BB to w połowie Śląsk oczywiście,a w drugiej małopolska i nie ma co się obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:41 ). A to że ludność Cz-Dz, Cieszyna czy Żywca nawiedza nas > ze miasto o niczym więcej nie świadczy jak tylko o tym, ze tutaj jest większy r > ynek (pracy, kultury itd), a za tym nie idzie nic praca, kultura, rozrywka, tu kumulują się połączenia komunikacyjne....już coś Między tymi ludźmi ni > e ma żadnej wspólnoty (nawet regionalnej) oprócz wspólnoty interesów - większe > sklepy, miejsca pracy. jestes pewien? A może poczytaj sobie dokładnie historię, powiem ci, że i w wielu miastach, regionach zachodnich na co dzień mało kto debatuje o jakiejś tam wspolnocie regionalnej... U nas mamy z regionalnych wspólnych dla Podbeskidzia inicjatyw jak TKB....największy festiwal ziem gorskich, kto wie czy czasem nie w całej Europie... Górale Śląscy równo trzymaja się z Żywieckim, w Cieszynie cieszymy się pozostałościami po Habsburgach, podobnie w Żywcu...widzimy wiele podobieństw w arch wzorowanej na Wiedniu...jakby się dopatrzeć to jest tego niemało...tylko nie wmawiaj, że to jakies błahostki...bo jesli to nie jest ważne to co? A co do tych powiązań...widzisz, to że Cieszyniacy i Żywczanie zalewaja nasze miasto, to że tu kumuluja się poł. komunikacyjne, jest niczym innym jak kontynuacją dawnych powiązań, tych gospodarczych, za czasow A-W...poczytaj sobie opowiesci z Ksiązki "BB w zwierciadle czasu" pana dr. J. Polaka.... > A BB to w połowie Śląsk oczywiście,a w drugiej małopolska i nie ma co się obraż > ać. ku..., że się wyrażę, zgoda...śląsk cieszyński, galicja...i podbeskidzie...jesliby się ktoś obrażał to nazwy własne typu Komorowice śl, Mikuszowice Kr i inne dawnoby zostały wymazane w ramach "tych strasznych poczynań nikczemnych Podbeskidzian".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloth Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.7point.pl 05.11.10, 08:53 "Górale Śląscy równo trzymaja się z Żywieckim, w Cieszynie cieszymy się pozostałościami po Habsburgach, podobnie w Żywcu...widzimy wiele podobieństw w arch wzorowanej na Wiedniu...jakby się dopatrzeć to jest tego niemało...tylko nie wmawiaj, że to jakies błahostki...bo jesli to nie jest ważne to co? " Błahostki to nie są, tyle że dla większości rzeczy nieznane. Spytaj mieszkańca Żywiecczyzny co sądzi o Czechowicach-Dziedzicach. Wtedy zrozumiesz, że odwoływanie się do wspólnej historii ma taką samą siłę jak apelowanie do kibiców Arki Gdynia by kibicowali Lechii Gdańsk - bo to przecież dwa trójmiejskie kluby (i to jest inny przypadek niż przykłady klubów Krakowa czy Łodzi). Dlatego ja jestem przeciwny nowotworowi językowemu jakim jest podbeskidzie i tylko tyle, nie neguję potrzeby stworzenia okręgu metro. Jeśli tylko pojawi się taka wola - proszę bardzo. Jednak by móc zjednoczyć różnych ludzi wokół takiej idei potrzebna jest nazwa która ma sens (popatrz na casus metropolii Silesia w kontekście Sosnowca - a przecież tam jest też tyle wspólnych punktów między So a K). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.10, 09:09 > Górale Śląscy równo trzymaja się z Żywieckim jak się z Toba zgadzam, to tutaj dałeś po bandzie ! trzymają się u nas jak do nas przyjadą, no i jak jakiś 'biznesmen regionalny' postawi karczmę w leżących na żywiecczyźnie Buczkowicach czy Szczyrku i ubierze obsługę w stroje górali śląskich. Co do nazw to tam gdzie trzeba je zmieniamy, od 2005 nie ma już Bystrej śl. i Kr., w innych przypadkach zamieniłbym te archaizmy ciągnące się od reformy administracyjnej z lat 20-ych uw. na "XX Bialskie i XX Bielskie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.10, 08:58 BB to już nie Śląsk i nie Małopolska, historycznie masz rację, kulturowo Bielsko to nawet historycznie śląskości o której mówisz nie posiadało, a Małopolska z małej "m" to oczywiście przez przypadek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Walka o fotele burmistrzów będzie zacięta IP: 217.153.83.* 04.11.10, 11:21 Gość portalu: gooral napisał(a): > BB to już nie Śląsk i nie Małopolska, historycznie masz rację, kulturowo Bielsk > o to nawet historycznie śląskości o której mówisz nie posiadało Bielsko to bylo normalnie niemieckie miasto...ślązakami okreslano polskojęzuczna ludzność chlopską z SCI.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Antoni Szlagor do znudzenia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.11.10, 12:17 W Żywcu startuje do znudzenia Antoni Szlagor. Władza uzależnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Antoni Szlagor do znudzenia IP: 217.153.83.* 03.11.10, 13:10 Gość portalu: wyborca napisał(a): > W Żywcu startuje do znudzenia Antoni Szlagor. Władza uzależnia. startuje..nie podoba się więc niech go nie wybieraja..niestety takie jest nasze spoleczeństwo..wybiera na zasadzie "gorzej byc nie może" . Ja na Krywulta nie oddam glosu...nie dlatego, że jest zlym prezydentem, a dlatego, że ma 71 lat i wystarczajaco długo rządzil. Podobnie trzeba przewietrzyć UM w zywcu:) Odpowiedz Link Zgłoś