Dodaj do ulubionych

ślązacy z Bielska

IP: 192.160.110.* 15.05.01, 12:48
Chciałbym poznać kogoś z Bielska kto czuje się ślązakiem i co dzień czyta
natchniony Gazetę Bielską itd itd
Obserwuj wątek
    • Gość: MSZ Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 15:41
      UUUU, to długo będziesz szukał.. Chyba, że jesteś archeologiem i masz wprawę. A
      jak znajdziesz ślązaka - to to jest pewnie przyjezdny.
      • Gość: emi Re: ślązacy z Bielska IP: 192.160.110.* 22.05.01, 12:50
        trace cierpliwość, ale chyba są zaczytani
        • Gość: wawa Re: ślązacy z Bielska IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 13:08
          No nie jestem ślązakiem, lecz oryginalnym gorolem.
          Czytając t.zw. "Gazetę na Podbeskidziu" dostaję wypieków z zachwytu nad
          tekstami o takich miejscach w bielskiem, cieszyńskiem czy żywieckiem, które się
          nazywają: Ruda Śląska, Chorzów, Katowice itd itp.
          Ciekawe kiedy wreszcie prześwietni Redaktorzy GW - zakończą tę farsę? Po
          cholerę wogóle utrzymują w Bielsku podredakcję?
          Chyba przestanę czytać GW, albo zacznę kupować wydanie małopolskie - tylko
          gdzie? Przecież nie mogę jeździć co dzień do Kęt, albo Oświecimia?

Jak widzisz - trudo o ślązaków w Bielsku i okolicach.
          Cześć, Wawa
      • Gość: BS Re: ślązacy z Bielska IP: 213.134.150.* 04.06.01, 15:50
        Bielsko to SLask, Biala to Malopolska. Kropka.
        • Gość: emi Re: ślązacy z Bielska IP: 192.160.110.* 05.06.01, 08:40
          Gość portalu: BS napisał(a):

> Bielsko to SLask, Biala to Malopolska. Kropka.

coś ty kolego upraszczasz, Bielsko-Biała to już nowy region który wykształcił się
          oddolnie dzięki inicjatywie swoich mieszkańców.
          • Gość: BS Re: ślązacy z Bielska IP: 213.134.150.* 07.06.01, 09:59
            Gość portalu: emi napisał(a):

> Gość portalu: BS napisał(a):
            >
            > > Bielsko to SLask, Biala to Malopolska. Kropka.
            >
            > coś ty kolego upraszczasz, Bielsko-Biała to już nowy region który wykształcił s
            > ię
            > oddolnie dzięki inicjatywie swoich mieszkańców.

Guzik.. A ile tego jest? Cieszyn o tym nie chce slyszec (Slask Cieszynski) a
            Pszczyne (gdzie mieszkam) czy Czechowice (Gorny SLask) tez byscie chetnie
            anektowali. Na szczescie od jakiegos czasu w info sieci na telefonie nie
            wyswietla mi sie juz Beskid tylko Pszczyna..
            • Gość: MSZ Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 13:45
              Gratuluję znajomości historii. Jeżeli Cz-Dz to Górny Śląsk, to odsyłam do
              literatury. Czechwice, to końcówka Śląska Cieszyńskiego! Ale do tego trzeba
              mieć wiedze, a nie pieprzyć trzy po trzy. Póki co na szczęście nie włączają Cz-
              Dz. do Bielska-Białej. Chociaż może i nie byłoby źle, bo Pan Bóg mnie pokarał i
              sprawił, żem się tam urodził. teraz przynajmniej byłaby to dzielnica mojego
              miasta.
        • Gość: MSZ Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 13:42
          Żadnej kropki!!! BIELSKO TO ŚLĄSK, ALE ŚLĄSK CIESZYŃSKI!!! A ten nie ma nic
          wspólnego z Górnym Śląskiem!!
          • Gość: vox Re: ślązacy z Bielska IP: *.wsjoe.czest.pl 01.10.01, 12:13
            Nie przejmujcie się tymi nieukami z Górnego=Czarnego Ślunska. Nam są gotowi
            wmówić, że jest też Ślunsk Częstochowski i nawet dalej... Łódzki. Chyba aż do
            Pomorza???
    • Gość: emi Re: ślązacy z Bielska IP: 192.160.110.* 23.05.01, 14:48
      No co ty wawa
      nie interesujesz się sprawami zabrza i tarnowskich gór!!!
      chciałbyś czytać o żywcu!!!
      przecież tam się jeżdzi tylko na oddech po szychcie!!
      • Gość: OBB Re: ślązacy z Bielska IP: 194.181.74.* 14.09.01, 10:09
        Śląsk Cieszyński, troche gorolszczyzny, Górnego Śląska, Trocha Niemca, Żyda,
        Czecha i Małopolski, a od Tow. Gierka troche Białorusi, Ukrainy i Mazurów.
        I to są My Bielszczanie - Ślązoki Ćieszyńskie podbarwione Małopolską i
        Gorolszczyzną.
        Pozdrowienia - Obywatele mojego Miasta.
        • Gość: góral Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 21:25
          może ty masz taki rodowód.Trochę mi Cię żal, ale genetycznie to musisz być
          mocny, my żyjący tutaj od stuleci wiemy jakie są nasz korzenie a was za
          przykładem górali z Podhala możemy nazywać ceprami. Bo ceper wbrew obiegowej
          wiedzy to nie tak jak u was gorol (czyli każdy obcy po śląsku, nawet ten z W-
          wy), tylko ceper to obcy który osiadł w górach, a o Śląsku Cieszyńskim w
          Bielsku nikt nie słyszał już od ponad 300 lat, a w Białej o nim nigdy nie
          słyszano. Poza tym Bielska ani Białej już nie ma i nie ma tamtych ludzi, jest
          Bielsko-Biała i Podbeskidzie czy się to komuś podoba czy nie.
          • Gość: emi Re: ślązacy z Bielska IP: 192.160.110.* 21.09.01, 07:55
            brawo góral!
          • Gość: OBB Re: ślązacy z Bielska IP: 194.181.74.* 26.09.01, 12:40
            Podwójne brawo Góral !
            Od razu widać żeś ztąd.
            A tak między nami, to kiedyś zszedł z gór do Bielska - Białej, żeś taki
            współczesny.
            Z wyrazami szacunku.
            OBB
            • Gość: góral Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 09:36
              Mieszkanie w górach czy pogórzu nie czyni analfabety, a wręcz przeciwnie, daje
              możliwość wzmocnienia charakteru. Poza tym większość wyedukowanych górali
              skończyła szacowne uczelnie miasta Krakowa oraz innych i za wyedukowanych
              uznawać się ma podstawy. Co zaś się tyczy wspomnianych zwrotów osobowych to
              szacunek można mieć do tych którzy nas szanują, ja go do ciebie nie zdążyłem
              nabyć gdyż inwektywy w stylu gorole cechują prymitywny lud z dna sztolni, lecz
              również przez świadomą ignorancję was jako przeszczepionych obywateli Bielska-
              Białej, a może piątą kolumnę śląska sam śląsk jak i was nie zamierzam pisać z
              wielkiej litery.
              • Gość: AB Re: ślązacy z Bielska IP: 194.181.74.* 28.09.01, 15:12
                Górol zaczynasz mi się podobać.
                Co do wykształcenia - racja, większość ukończyła.
                Znam osobiście kilku wybitnych profesorów nadzwyczajnych i zwyczajnych oraz
                wiele wybitnych Góralek i wielu wybitntch Górali.
                A Ty - co ukończyłeś, Uczelnia Powszechna, mam rację.
                O cholera! nie.
                Pozdrowienia.
                AB

• Gość: AB Re: ślązacy z Bielska IP: 194.181.74.* 28.09.01, 15:20
                Górol.
                Jeszcze jedno.
                Choć Masz mnie delikatnie mówiąc w nosie to jednak pisz z dużej litery.
                Bo to jednak świadczy o Tobie.
                Czekam niecierpliwie na odpowiedz.
                Dobrej soboty i niedzieli,
                pozdrowienia.
                AB
                • Gość: góral Re: ślązacy z Bielska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 09:32
                  Sobota i niedziela była rewelacyjna. Coś takiego jednak jak Górol nie istnieje
                  i jednoznacznie wskazuje Twoje (z dużej!!) korzenie. Co do Uczelni Powszechnej
                  to pozostawiam to bez komentarza.
          • Gość: OBB Re: ślązacy z Bielska IP: 194.181.74.* 26.09.01, 12:50
            Jeszcze jedno Góral, można robić błędy ortograficzne i stylistyczne, mnie się
            to też zdaża. Ale zapamiętaj do końca życia jak piszesz do kogoś list to takie
            zwroty jak: Ty, Pan, Pani, Twoje, Ciebie o Tobie i tym podobne - jesli nie
            przez szacunek do osoby do której piszesz to przynajmniej przez szacunek do
            samego siebie pisz zawsze z dużej litery.
          • Gość: jatko Re: ślązacy z Bielska IP: 62.233.138.* 26.09.01, 13:10
            Trochę szkoda, że wszystko sie tak bardzo pogmatwało. Śląsk niestety jest
            bardzo dużym regionem i niestety Bielsko jakoś tam leży w jego granicach (mam
            na myśli historyczne granice). Problem chyba leży gdzieś zupełnie indziej. Nie
            chcemy się przyznawać do Śląska, ponieważ mieszkańcy Zagłębia przywłaszczyli
            sobie miano jedynych prawdziwych Ślązaków. Prawda wygląda inaczej. Śląsk to
            przecież także Wrocław i wiele innych miast. Żaden mieszkaniec Zagłebia nie
            może rościć sobie prawa do nazywania siebie Ślązakiem w takim sensie, w jakim
            tej nazwy uzywają. W ich bowiem mniemaniu mieszkają w stolicy Śląska, w jego
            centrum.
            Błędnie zatem została postawiona teza na samym początku. Pytanie, czy w Bielsku
            mieszkaja Ślązacy zdradza podtekst, że chodzi o tych jedynych, prawdziwych
            Ślązaków z Zagłebia.
            Pytający próbuje postawić sprawę następująco:
            Czy w biednym, małym Bielsko mieszka potomek szlachetnego rodu ludzi z Zagłebia?

Na takie pytanie nie da się odpowiedzieć tak, by nie urazić nikogo i nie
            wytknąć braku wiedzy, zarozumialstwa i szowinizmu.
            • Gość: emi Re: ślązacy z Bielska IP: 192.160.110.* 26.09.01, 13:38
              Sorry jatko ale zrobiłeś niezdrową jatkę!
              Mieszkaniec Zagłębia to Zagłębiak - największy wróg Ślązaków!
              Ślązacy dzielą się na szczepy Dolny, Górny, Opolski i Cieszyński (w granicach
              Polski). Szczep Dolny właściwie nie istnieje bo tamtejsi mieszkańcy to
              przesiedleńcy - ale moi koledzy urodzeni we Wrocławiu nazywali siebie
              ślązakami.
            • Gość: zywy Re: ślązacy z Bielska IP: *.europa.melanz.org 27.09.01, 20:49
              Jatko!
              Coś Ci się popierniczyło.
              Jak długo żyję, a żyję narawdę dłgo, ne widziałem Zagłębiaka, który by się
              mianował Ślązakiem. Prędzej popełni sepuku, niż owie że jest Ślązakiem.
              Cześć, Żywy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka