Dodaj do ulubionych

Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią

29.03.11, 21:38
Co kilka miesięcy jesteśmy informowani o jakiejś inwestycji drogowej na "Podbeskidzu". Obwodnica Bielska Białej, droga ekspresowa z Żywca do Zwardonia, droga ekspresowa z Bielska do Żywca. Teraz czytamy o obwodnicy Żywca. Do tego na trasie Żywiec - Laliki we wszystkich większych miejscowościach wyremontowano drogi, ułożono chodniki i kanalizację. Planuje się budowę drogi ekspresowej z Bielska do Krakowa i Mysłowic.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć na jakie podstawie mieszkańcy tych terenów biadolą o tym jak to im źle z hanysami ?
Obserwuj wątek
    • jerzy.zywiecki Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 29.03.11, 22:02
      Biadolą?A z czego się cieszyć? Przez długie lata opowiadano bajki o budowie autostrady ze Zwardonia do Żywca.Zrobino w końcu odcinek drogi dwujezdniowej,szumnie nazwanej ekspresową ze Zwardonia do Milówki. I co?Przerwano dalszą budowę i projektowanie.Stoi długi widukt do nikąd.Jednym się podoba innym mniej.ja uważam że szpeci krajobraz Milówki i przesłania Baranią Górę.
    • Gość: jontek Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.centertel.pl 29.03.11, 22:21
      Jaką ekspresówkę z Bielska do Krakowa i Mysłowic? Ekspresówka Żywiec Zwardoń jest wstrzymana i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle powstanie w całości. Poza tym jakie w tym zasługi mają niby Ślązacy? Niczego nie chcemy od Ślązaków, nie chcemy mieć z nimi niczego wspólnego, brzydzimy się nimi, tak jak każdy prawdziwy Polak brzydzi się Niemcami. Oczywiście do Polaków mieszkających na Śląsku nic nie mamy, ale jak słyszę tę hanyską gadkę to mi się nóż w kieszeni otwiera.
    • Gość: Bielitzer Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 22:59
      Jest spora grupa Bielszczan, ktora nie ma nic do Slazakow, albo ich lubi (jak ja). Ale proces mentalny oddzielania sie BB od Slaska jest faktem i zaszczlosci historyczne graja coraz mniejsza role. Inna sprawa, ze BB 2011 to inne miasto niz 1970, kiedy powstal FSM. O ile ja boleje nad ta niechacia do Slaska, to wiekszosc Bielsczan, zwlaszcza tych, ktory groby bliskich maja w innych regionach PL bardziej przyznaje sie do Podbeskidzia niz do Slaska. A juz zwlaszcza niepokoi ich RAS. W BB potrzeba autonomii nie jest glownym tematem rozmow. pozdrawiam Slazakow.
      • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 09:27
        Ja tez bardzo lubię ślązakow, ale nie lubię szowinistow, nie lubię jedynej słusznej ślaskosci postawy regionalnej jaka reprezentuje RAŚ, promuje GW, DZ i TVS...niestety obraz ślązaka w BB jest mocno kreowany przez te lokalne media..nardowość gornosląska i autonomia, o ktorej się trombi przynosi taki efekt...jaki przynosi.

Choć z ta nienawiscia do mieszkańcow GOP ze strony BB bym nie przesadzał..bynajmniej z doświadczenia w realu, nie w necie, widze, że nie ma jakiejś wrogości..inna sprawa to przynalezność kulturowa do GŚl, takiej tu faktycznie nie ma..ale nie oszukujmy się na SCI też nie ma....o czym gadamy tu od wielu tygodni...jesli natomiast za wrogośc uważacie dystans do kultury GŚl i niechęć do jedynej sląskości slusznej reprezentowanej przez media i RAŚ to radzę zmienić psychologa..niezgadzanie się z czyms, dystans, odcięcie się od ideii nie oznacza wrogosci, oznacza bardziej obronę swoich wartosci....
        • Gość: Bielitzer Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 09:50
          miedzy niechecia a nienawiscia czy wrogoscia jest jeszcze b.duzo mejsca. a niechec powstaje nie przez kontakt z mieszkancami GOPu tylko przez wrazenie ze Katowice ograniczaja srodki finanonsowe BB. ale to nic nowego. taki sam stosunek do kazdej metropolii. a dystans do kultury GSl w BB to po prostu nieznajomosc tej kultury, bo skad. Inna sprawa to znajomosc historii BB wsrod samych mieszkancow naszego miasta.
          • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 10:42
            To jest watek o drogach, nie kulturze..jest taki watek ma 325 postow..tam dowiesz się o co chodzi z tym dystansem do kultury GŚl, dystansem jaki widaćw BB jak i na SCI...mowisz, że w BB nie znamy historii, a widzę, że ty ja znasz..jak ten pieroński...bo widzisz, nikt nie neguje że BB mialo związki z SCI i Galicja, inna sprawa, że tu byla wyspa Niemiecka, a po 2WŚ wymieszaly się wplywy SCI, Galicji i calej Polski...

Inna sprawa to znajomosc historii BB wsrod samych mieszka
            > ncow naszego miasta.

• Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:43
              tym dystansem do kultury GŚl, dystansem jaki widaćw BB jak i na SCI...mowisz, że w BB nie znamy historii, a widzę, że ty ja znasz..jak ten pieroński.< ta wasza historia kolego to sa mity!:) tania propaganda , stek bzdur! Jezeli kolega ma na mysli ta historie to niech sie kolega nie kompromituje! JAK CZYTAM TE BZDURY O GERMANIZACJI SLASKA TO WYJE ZE SMIECHU!!:):):)
              • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 12:05
                tania propaganda , stek bzdur! Jezeli koleg
                > a ma na mysli ta historie to niech sie kolega nie kompromituje! JAK CZYTAM TE B
                > ZDURY O GERMANIZACJI SLASKA TO WYJE ZE SMIECHU!!:):):)

widzisz, ja tu mieszkam, tym regionem zyję, jego walorami, jego kulturą, duzo czytam, a o BB i okolicach jest co czytać...a swoje opinie buduje na ksiązkach, opowieściach 80-90letnich ludzi, spotkaniach z historykami..ty mowisz, że to bzdury..a kim ty jesteś..raśowym trollem wyszkolonym na stronniczce internetowej raś?
                • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 12:26
                  idzisz, ja tu mieszkam, tym regionem zyję, jego walorami, jego kulturą, duzo czytam, a o BB i okolicach jest co czytać...a swoje opinie buduje na ksiązkach, opowieściach 80-90letnich ludzi, spotkaniach z historykami..ty mowisz, że to bzdury..a kim ty jesteś..raśowym trollem wyszkolonym na stronniczce internetowej raś? <mam na mysli historie z podrecznikow! kolega wybaczy ale trudno domniemywac czym kolega zyje i co czyta! i niech mi kolega Rasu nie wmawia.Te kompleksy "zlego niemca" a teraz straszenie Rasiem hehehehe kOLEGO TO NIE JEST SMIESZNE,TO JEST ZALOSNE!:)

• aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 12:31
                    lubie Niemcy, lubie Austrię, jak wielu moich znajomych z BB..nie, nie amy awersji do tych krajow i narodow...

kOLEGO TO NIE JEST SMIES
                    > ZNE,TO JEST ZALOSNE!:)

_________
                    { }
                    { _______}

Popatrz TU to jest lustro:):):)
                    • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 13:46
                      . Oczywiście do Polaków mieszkających na Śląsku nic nie mamy, ale jak słyszę tę hanyską gadkę to mi się nóż w kieszeni otwiera.< ciesze sie ze kolega jest normalny a co kolegi ziom napisal!!! Nigdy nie slyszalem aby Slazacy zle sie wyrażali o mieszkancach BB czy Zywieczczyzny! wiec jak to jest z tolerancja na twoim terenie! To my Slazacy mamy jakies problemy z tolerancyjnym podejsciem do ludzi???
      • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:38
        Jest spora grupa Bielszczan, ktora nie ma nic do Slazakow<kolega mnie pociesyl!~:) ZA slaskie pieniadze swietnie rozwinely sie takie miasta jak Wisla,Ustron ,Szczyrk, BRENNA, TRESNA,Miedzybrodzie itp itd. W rozwój i infrastruktore w przeciagu kilkudziesieciu lat ze slaskich pieniedzy zainwestowano miliardy! Kolega mnie pocieszyl ze spora grupa Bielszczan lubi Slazakow.........czy w preznie rozwijajacym sie Zywcu jest juz oczyszczalnia sciekow czy robicie dalej szambo z jez.Zywieckiego! A to bogate miasto BB do dzisiaj nie wybudowalo kolei laczacej BB ze Szczyrkiem!!! A takie bogate 100 przemyslow hehehehehehe Co w przeciagu kilkudziesieciu lat BB i Zywieczczyzna daly Slaskowi ??? Mnie jajka od prawdziwej kury !
    • Gość: z Bielska-Bialej Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 23:29
      19hanys64 napisał:

> Co kilka miesięcy jesteśmy informowani o jakiejś inwestycji drogowej na "Podbes
      > kidzu". Obwodnica Bielska Białej, droga ekspresowa z Żywca do Zwardonia, droga
      > ekspresowa z Bielska do Żywca. Teraz czytamy o obwodnicy Żywca. Do tego na tras
      > ie Żywiec - Laliki we wszystkich większych miejscowościach wyremontowano drogi,
      > ułożono chodniki i kanalizację. Planuje się budowę drogi ekspresowej z Bielska
      > do Krakowa i Mysłowic.
      > Czy ktoś mi może wytłumaczyć na jakie podstawie mieszkańcy tych terenów biadolą
      > o tym jak to im źle z hanysami ?

1.Obwodnica BB zamawiajacy GDDKIA - Warszawa
      2.S69 Zwardon-Zywiec GDDKIA - Warszawa
      3.Droga ekspresowa BB-Zywiec GDDKIA - Warszawa
      4.planowana droga ekspresowa BB-Krakow GDDKIA - Warszawa
      budowy i projekty wspolfinansowane przez UE.

Gdzie tu "pomoc" ze Slaska?
      Gdyby drogi na Podbeskidziu byly w gestii slazakow to do dzis bylyby to drogi polne.Oczywiscie nie liczac tej o strategicznym znaczeniu Slask -> dacze w Wisle i okolicach.

Tak,ze dziekujemy za wsparcie ale sami sobie damy rade .
      • marek.kce Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 00:06
        za drogę ekspresową z Bielska do Zwardonia odpowiada GDDKiA oddział w Katowicach, za obwodnicę Żywca odpowiada Zarząd Dróg Wojewódzkich w Katowicach, więc jednak decyzje w sprawie budowy tych dróg mimo wszytsko zapadają na Śląsku, polecam jeszcze porównać inwestycje drogowe w woj. śląskim z innymi województwami, np. w mazowieckim nie ma jeszcze ani jednego kilometra autostrady, a na Śląsku już są dwie, pomijając drogi ekspresowe
        • Gość: wojtek Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.11, 14:26
          nie mieszaj pojęć: odpowiada lokalny oddział, płaci budżet Państwa , a nie województwa. Na te3 drogi z budżetu woj Śląskiego nie poszła nawet złotówka, a decyzje zapadały w Wwie, nie w Katowicach.
      • Gość: Michał Sami sobie damy radę??? IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 30.03.11, 00:24
        Większego absurdu już dawno nie słyszałem. To ośrodki regionalne GDDKiA planują i realizują strategie wojewódzkie, które ujmowane są w strategii rządowej. Są one firmowane przez GDDKiA w Warszawie, bo jest to jeden organ administracji, który ma jedynie oddziały wojewódzkie, czyli jednostki organizacyjne!!! Środki finansowe na tego typu inwestycje przyznaje się wg. algorytmu, w którym najważniejszym składnikiem jest liczba mieszkańców województwa, w tym również tzw. podbeskidzia i tego historycznie ślaskiego i małopolskiego. Proszę porównać budżety drogowe dostępne w oddziałach w Katowicach i w Krakowie aby zobaczyć o czym ja mówie!
        Jest faktem, że te inwestycje są realizowane i patrząc na budżet drogowy całego województwa stanowią w nim spory udział. I bardzo dobrze, że się tak dzieje. Jedynie obwodnica Węgierskiej Górki jest wstrzymana i to ze wględu na koszt dwóch tuneli. Zaszłości w tym zakresie są właśnie skutkiem funkcjonowania pewnego województwa, które istniało na omawianym terenie w latach 1975-1998. Gdyby region ten aktualnie należał do Małopolski to na pewno wskazane inwestycje w ostanich 10 latach by nie powstały vide: permanentenie wstrzymana Zakopianka, S7 do Kielc, brak drogi Kraków -Wadowice do Bielska itd. Kraków jest skoncetrowany wyłąćznie na swojej obwodnicy (wschód i północ) oraz budowie A4 na wschód.
        Nie rozumiem skąd w tym tyle niechęci i niewdzięczności do Śląska? Myślałem, ze to jusz jakaś zaszłość. Jako Ślązak czuję się zażenowany.
        P.S. Za RASiem też nie przepadam podobnie jak 85% GOPu -vide wyniki ostatnich wybrów samorządowych.
        • macvlod Re: Sami sobie damy radę??? 30.03.11, 01:23
          Ciekawy tekst - sprawia profesjonalne wrażenie. Nie znam się aż na tylu zawiłościach GDDKiA, dlatego dziękuję za nagrom informacji. "Niewdzięczność do Śląska" bierze się, według mnie, z różnic kulturowych (m.in. gwara) oraz z ekstremalnych zachowań niektórych "niemieckich Ślązaków urodzonych na terenie RP" (sam widziałem, nie polecam). Z "prawdziwymi" Ślązakami żyję i pracuję już od dawna - fantastyczni ludzie - robotni, porządni, polecam!! Gdyby tylko jeszcze gadali zrozumiale...

Wracając do zasadniczego tematu: pojedźcie w środku zimy drogą wojewódzką nr 946 na odcinku Ślemień - Sucha Beskidzka. Nie trzeba nawet patrzeć na znak, informujący o opuszczaniu Województwa Śląskiego - wystarczy spojrzeć na jezdnię. W miejscowości Las opuszczamy syberyjsko-"śląskie" klimaty nieodśnieżonych białych dróg a Województwo Małopolskie wita nas czarnymi, porządnie odśnieżonymi, cywilizowanymi drogami.
          P.S. "jusz" pisze się przez "ż". Pozdrawiam Ślązaka! Góral.
          • Gość: Michał Re: Sami sobie damy radę??? IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 30.03.11, 01:43
            Również pozdrawiam, a literówek znalazłem w swoim tekście więcej. To raczej kwestia pory dnia.....
        • aliveinchains Re: Sami sobie damy radę??? 30.03.11, 09:05
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Większego absurdu już dawno nie słyszałem. To ośrodki regionalne GDDKiA planuj
          > ą i realizują strategie wojewódzkie, które ujmowane są w strategii rządowej. Są
          > one firmowane przez GDDKiA w Warszawie, bo jest to jeden organ administracji,
          > który ma jedynie oddziały wojewódzkie, czyli jednostki organizacyjne
          !!!

Czyli z B-B ma racje, to nie "Śląsk nam buduje", ale państwo..Państwo, nie tzw. Warszawka...

Ale pytam się, gdzie jest inaczej, w Niemczech, w Austrii, we Włoszech, w UK...nie, nigdzie nie jest inaczej...budowa dróg ekspresowych i autostrad do inwestycja ogolnonarodowa, a nie "pojedyńcego księstewka"..a budowę S1 do Cieszyna i rozpoczęcie ekspresówki Zwardoń-żywiec zawdzięczamy podbeskidzkiemu lobbyscie -Widzykowi, mielismy swoje 5 min w Wa-wie,,,

Zaszłości w tym zakresie są właśnie skutkiem funkcjonowania pewnego
          > województwa, które istniało na omawianym terenie w latach 1975-1998

co ty chrzanisz...??

Gdyby regi
          > on ten aktualnie należał do Małopolski to na pewno wskazane inwestycje w ostani
          > ch 10 latach by nie powstały vide: permanentenie wstrzymana Zakopianka, S7 do K
          > ielc, brak drogi Kraków -Wadowice do Bielska itd. Kraków jest skoncetrowany wył
          > ąćznie na swojej obwodnicy (wschód i północ) oraz budowie A4 na wschód.

Człowieku, Widzyk i tamte lata...przynalezność do małopolski czy sląska nie ma w tych inwestycjach większego znaczenia 9rozmawialismy o tym juz 6-7 lat temu)...gdyby do małopolskiego włączyć Podbeskidzie l. ludnosci śląskiego i malopolskiego byłaby podobna (tak apropos niby waznych algorytmów). Powtorzę, liczyl się, liczy i będzie liczyl się lobbing (vide Schetyna-Wrocław-Euro-drogi)...

Co do malopolski, budowa Zakopianki nie stanęła..w kazdym bądz razie dwupasem jedzie się 60 km na poludnie od Krakowa, teren trudny, lobbingu brak..

A-4, o ktorej RAd 81 (taki progornosląski forumowicz na fBB) jeszcze 5 lat temu wątpił by kiedykolwiek ruszyla do Tarnowa, dochodzi do Bochni, stanęla bo przetarg wygrala trefna firma, zawiodly procedury..nie psz bzdur o Krakowie, że jest skoncentrowany na obwodnicach, bo nie jest...Ska i jej blokada w kierunku Kielc wzbudziła protest władz miasta i mieszkańcow...

• Gość: Michał Re: Sami sobie damy radę??? IP: *.c34.178.msk.p.34.178.95.in-addr.arpa 30.03.11, 12:45
            Cyt: "Co to chrzanisz?" - swoim poziomem dyskursu wystawił sobie Pan najlepszą wizytówkę.
            Po raz pierwszy i chyba ostatni podjąłem się dyskusji na forum...

Mowa była o inwestycjach w woj. śląskim, czyli w ostanich 12 latach.
            Wystarczy trochę zainteresowania, poczytania portali drogowych aby dowiedzieć się to o czym pisałem odnośnie strategii planowania i inwestycji.
            np. www.motogazeta.mojeauto.pl/polskie_drogi/

Inwestor GDDKiA, czyli Państwo to ktoś kto finansuje tę drogę. Proces określania strategii i wdrażania ich to zupełnie inna kwestia. A jeszcze czym innym jest lobbing.
            O systemie koncesyjnym- A1, A2, czy o kulejącym partnerstwo publiczno-prywatne już nie wspomniał Pan?
            Przykłady odnośnie wskazanych państw (z wyjątkiem Niemiec) nijak mają się do rzeczywistości, ale nie mam czasu na komentowanie tego.

Czy to jest przypadek, że jedyna droga ekspresowa "górska" do granicy południowej będzie ukończona właśnie w naszym wspólnym województwie. A co z drogami: S3, S8, S7, S19 do granicy z Czechami i Słowacją. To są przecież bardziej uczeszczane szlaki komunikacyjne niż S69. Jak powstaną za 10-15 lat to będzie dobrze. Priorytetem krajowym w województwie do granicy jest A1, pomimo istniejącej S1.
            Nikt centralnie ze względów politycznych "nie wciska na siłę" jakichś priorytetów drogowych, gdy nie chcą ich na szczeblu województwa. Z resztą nie ma na to pieniędzy.

Na tzw. Zakopiańce (S7+47) na przestrzeni ostatnich 30 lat otwarto jedynie 18 km nowej drogi ekspresowej z Myślenić do Lubnia, reszta wspomnianej Kraków- Myślenice to droga GP (z nową nawierzchnią), o której nawet nie warto pisać. To właśnie ta droga jest przykładem, że pomimo ważnego znaczenia ogólnopolskiego drogi takie nie muszą być realizowane priorytetowo np. ogólnokrajowa ranga turystyczna Zakopanego i Podhala.
            Nie jest mało takich przykładów w kraju -vide ukończona najdłuższa ekspresówka w kraju S3 Szczecin -Gorzów, która nijak się ma do planów na EURO, czyli strategii ogólnokrajowych.

Jak pokazały ostatnie cięcia planów drogowych to właśnie zabiegi regionów mogą uskutecznić powstanie takich inwestycji. Czyli im region większy i silniejszy, tym skuteczniej może lobbować. Efekt: oprócz A1 do Cząstochowy przesunietej o dwa lata nie było większych korekt planów drogowych. Obwodnica Węgierskiej Górki w ciągu S69 jednak powstanie (tu autokorekta), ale w 2 lata później.

Pisanie o kimś kto w był ministrem przez rok (Min. Widzyk) i ponad 10 lat temu skączył zajmować stanowisko jako niby lobbował za S69, która jest realizawana obecnie? Jest to nie tyle groteskowe, co zwykłą propagandą polityczną. Tak skutecznie lobbował, że z wdzieczności nie został już nigdy przez Was wybrany ani do sejmu, ani do senatu.
            Zgodze się częściowo z tym co Pan napisał odnośnie S1 do Cieszyna.

Pisałem o województwie bielskim liczącym w 1998 r. 927 tyś mieszkańców, które podobnie jak wszystkie tego typu PRLowskie pomysły administracyjnie nie mogły skutecznie egzystować i rozwijać, co dobitnie okazało się w okresie gospodarki rynkowej. W całej Europie tworzy się silne regiony samorządowe. To prawidłowości ekonomii i rozwoju regionalnego sprawiły, że tworzyliśmy wspólne województwo. Nie przeszkadza w tworzeniu subregionów, co uważam za słuszne.
            Pomijam tu fakt, że wiekszość ludności dawnego woj. bielskiego mieszkała na terenie historycznego Śląska, z którym niektórzy obecnie się identyfikują np. Skoczów, Cieszyn, Beskid Śląski.

Pozdrawiam wszystkich o otwartych umysłach!
            • aliveinchains Re: Sami sobie damy radę??? 30.03.11, 14:20
              > Cyt: "Co to chrzanisz?" - swoim poziomem dyskursu wystawił sobie Pan najlepszą
              > wizytówkę.

nie mowiłes coś o winie woj. bielskiego..słuchaj woj bielskie dzialalo w innych czasach, miało inne kompetencje niz obecne woj slaskie, mozaby było mówić coś o woj bielskim, gdyby ono powstało teraz i dzialało na tej samej zasadzie jak woj. obecne w RP, po reformie, po wejsciu do EU...

>
              > Inwestor GDDKiA, czyli Państwo to ktoś kto finansuje tę drogę. Proces określani
              > a strategii i wdrażania ich to zupełnie inna kwestia. A jeszcze czym innym jest
              > lobbing.

No właśnie finanse, czyli kasa, oraz to ktora z drug w 38mln kraju będzie najpierw finansowana (tu działa lobbing vide Widzyk) to sprawy najwazniejsze...

Inna sprawa to wytyczenie drogi..konsultacje społeczne...z tym jest problem...niemniej jednak nie mozna powiedzieć, że to, że mamy S1 i kawalek ekspresowki do Zwardonia to sukces katowickiej GDYKI..o tym jak droga będzie przebiegać decyduje też gmina, obwodnice też finansuja gminy (vide BB)....w tych inwestycjach nie bylo problemu z gminami i mieszkańcami, ale gdzie indziej juz są S-1, BDI, Zakopianka...

W przypadku A4 sytuacja finansowa, prawna i planowanie nie stanowiły problemu..problem stanowi trefny przetarg.

> Czy to jest przypadek, że jedyna droga ekspresowa "górska" do granicy południow
              > ej będzie ukończona właśnie w naszym wspólnym województwie. A co z drogami: S3,
              > S8, S7, S19 do granicy z Czechami i Słowacją. To są przecież bardziej uczeszcz
              > ane szlaki komunikacyjne niż S69.

po czym tak uważasz...???

siskom.waw.pl/nauka/gpr/potoki-2004.JPG
              Ja widzę, że jest spore..a czy to przypadek..nie przypadek, Widzyk, ktory był ministrem to zalatwił. Lobby rozumiesz?Drogi te sa drogami krajowymi, decyzja zapadla w Wa-wie i to jak jeszcze reforma administracyjna byla w powijakach..reasumujac niewazne jakie by tu bylo woj. droga została wpisana do priortytetow...a czy zostanie skończona to inna śpiewka..i tu nie winię woj. ale rząd Tuska...

> Nikt centralnie ze względów politycznych "nie wciska na siłę" jakichś priorytet
              > ów drogowych, gdy nie chcą ich na szczeblu województwa. Z resztą nie ma na to p
              > ieniędzy

o jeny..ile masz lat???

> Pisanie o kimś kto w był ministrem przez rok (Min. Widzyk) i ponad 10 lat temu
              > skączył zajmować stanowisko jako niby lobbował za S69, która jest realizawana o
              > becnie?

i wtym czasie wpisal S-69 i S-1 w priorytetowe realizacje..a że realizacja trwa 10 lat to już insza inszośc, ważne, że znalazly się na poczatku pieniądze..widzisz budowa drog to inwestycja dlugoletnia, a kase tez trzeba wczesniej przygotować, zatwierdzic...

? Na tzw. Zakopiańce (S7+47) na przestrzeni ostatnich 30 lat otwarto jedynie 18
              > km nowej drogi ekspresowej z Myślenić do Lubnia, reszta wspomnianej Kraków- Myś
              > lenice to droga GP (z nową nawierzchnią), o której nawet nie warto pisać.

Częścią tej drogi jest obwodnica południowa Krakowa, ktora samym Krakusom w ruchu wewnętrznym nie jest tak przydatna, czy wyobrażasz sobie Zakopiankę dluższą bez obwodnicy Galicyjskiej..a co z A-4 do Tarnowa...?

Wole odcinek Myslenicki..jeździłem tam wiele razy..niż najeżoną światłami Wislankę,
              czy DK-1, ba nawet wolę to od tej ekspresowki jednopasmowej sic! do Zwardonia..Od obwodnicy Galicyjskiej do Myslenic jedzie się bezkolizyjnie dwupasem (jak nie ma remontow rzecz jasna)....

>
              > Pisałem o województwie bielskim liczącym w 1998 r. 927 tyś mieszkańców, które p
              > odobnie jak wszystkie tego typu PRLowskie pomysły administracyjnie nie mogły sk
              > utecznie egzystować i rozwijać, co dobitnie okazało się w okresie gospodarki ry
              > nkowej. W całej Europie tworzy się silne regiony samorządowe. To prawidłowości
              > ekonomii i rozwoju regionalnego sprawiły, że tworzyliśmy wspólne województwo

Temat Ewy..tam znajdziesz odpowiedzi....
        • Gość: wojtek Re: Sami sobie damy radę??? IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.11, 14:42
          Nie wiem czemu mówisz nieprawdę.

Największy rozwój tych ziem miał miejsce przed wojną i za województwa b-bialskiego. Za władzy Katowic jest zastój i obumieranie. Wystarczy porównać jak rozwijają się turystyczne ośrodki w Małopolsce (Krynica, Białka, Podhale, Piwniczna i Muszyna), a jak Podbeskidzie: Zwardoń zamknięty na głucho, upadający Szczyrk i gnijące wyciągi na Pilsku.

Wdzięczność do Śląska, ludzki Pan zaprawdę:)

Po drugie Małopolska pakuje w drogi wojewódzkie procentowo dwukrotnie więcej niż Śląsk, co widać po chodnikach(polecam wymienioną tu trasę Sucha Żywiec-chodnik zaczyna się równo ze zmianą województwa) jakości reperowania i odśnieżania dróg i nowych inwestycji- (np. Obwodnica Zembrzyc) drogi wojewódzkie, powiatowe (te żółte i zwykłe dla ułatwienia).

Na drogi Krajowe (DK, S, A) województwa poza wyjątkami nie dają choćby złotówki, więc przypisywanie sobie cudzych zasług jest niesmaczne w przypadku DK 69, S69 czy S1..

Kraków nie jest skoncentrowany na A4 i obwodnicy , bo to drogi krajowe.
          Zakopianka to również droga krajowa i wina jest w GDDKiA nie w Krakowie, co najwyżej w regionalnym oddziale odpowiedzialnym za przygotowanie inwestycji, ALE TO ODDZIAŁ INSTYTUCJI KRAJOWEJ...

A co by było "na pewno" gdyby region był w Małopolskim województwie to można sobie wróżyć z fusów najwyżej
          NA PRZYSZŁOŚĆ PRZED ZABRANIEM GŁOSU POLECAM SIĘ ZAPOZNAĆ Z KLUCZOWYMI FAKTAMI. Inaczej można narazić się na śmieszność, Panie Michale.
      • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 08:52
        >
        > 1.Obwodnica BB zamawiajacy GDDKIA - Warszawa
        > 2.S69 Zwardon-Zywiec GDDKIA - Warszawa
        > 3.Droga ekspresowa BB-Zywiec GDDKIA - Warszawa
        > 4.planowana droga ekspresowa BB-Krakow GDDKIA - Warszawa
        > budowy i projekty wspolfinansowane przez UE.
        >
        > Gdzie tu "pomoc" ze Slaska?
        > Gdyby drogi na Podbeskidziu byly w gestii slazakow to do dzis bylyby to drogi p
        > olne.Oczywiscie nie liczac tej o strategicznym znaczeniu Slask -> dacze w W
        > isle i okolicach.
        >
        > Tak,ze dziekujemy za wsparcie ale sami sobie damy rade .

własnie to sa fakty, a nie kolejne wyobrażenia meta-gornośląskie....
        • 19hanys64 Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 10:23
          Fakty są takie że województwa w B-B już nie ma i nie będzie. Jedyna alternatywa Śląska to Małopolska. A teraz kilka szczegółów.
          Ze Śląska w każdym kierunku jedzie się 2-pasmówką. Autostradą, ekspresówka lub drogą szybkiego ruchu. Z Krakowa (nie z Małopolski ale z Krakowa! ) można jechać porządną drogą jedynie do Katowic (czytaj na Śląsk). Nigdzie nie buduje się lub nie planuje budowy tylu dróg co na Śląsku.
          Szanowny przedmówca napisał że gdyby przyłączyć Podbeskidzie do Małopolski to te województwa miały by tyle samo mieszkańców.
          Po pierwsze to Podbeskidzie, które chce do Małopolski (albo raczej nie chce do Śląska) to miasta Bielsko(175tyś), Żywiec (30tyś) , powiat bielski (150tyś i to nie cały - patrz Szczyrk, Czechowice, Bestwina czyli zostaje około 90tyś) oraz żywiecki(150tyś). Mieszka tam 445tyś mieszkańców. Trochę mało żeby po przyłączeniu do Małopolski zrównać ją ludnościowo ze Śląskiem (a w zasadzie z województwem śląskim).
          Kolejna sprawa to praca. Nie ma chyba rodziny na Podbeskidziu, w której by nie było emerytowanego górnika. Nie ma rodziny, w której ktoś by na Śląsku nie pracował.
          Turystyka - czy ktoś poza Ślązakami przyjeżdża w te rejony?
          Kolego żadnego myślenia meta-śląskiego. W Katowicach jak ktoś powie Bielsko, Żywiec to każdemu na myśl przyjdą góry, jezioro ludzie którzy sumiennie i ciężko pracują na Śląsku (stolarze, budowlańcy - znakomici fachowcy). W tak zwanym Podbeskidziu jest powiedzenie że każdy góral powinien mieć w domu na ścianie wypchaną skórę hanysa. Nie wiem skąd ta niechęć ale jest to chore. Co do zarzutu o niemieckości tego regionu - trzeba poczytać trochę historii a dowiesz się w jaki sposób Polska pozbyła się Śląska. Jeżeli pozwolono go przez lata germanizować to teraz należy wypić to piwo.
          Jeżeli chodzi o mnie to tych paru chorych, lokalnych polityków może sobie do Krakowa odejść. Tam zapewne na Podbeskidzie czekają olbrzymie inwestycje. Podobnie jak w całej Małopolsce...
          • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 10:51
            Ze Śląska w każdym kierunku jedzie się 2-pasmówką. Autostradą, ekspresówka lub
            > drogą szybkiego ruchu.

Do Cz-ewy i BB....światla, światła, światła

Do Wisły, światla, światła...

Co do Kr i Wrocławia, zgoda, podobnie w kierunku Rybnika A1

Z Krakowa bez świateł mozna dojechać dwupasami do Lubania, do Bochnii...albo nie jechales, albo, cos konfabulujesz....

Nie ma chyba rodziny na Podbeskidziu, w której by nie
            > było emerytowanego górnika. Nie ma rodziny, w której ktoś by na Śląsku nie prac
            > ował.
            > Turystyka - czy ktoś poza Ślązakami przyjeżdża w te rejony?
            > Kolego żadnego myślenia meta-śląskiego. W Katowicach jak ktoś powie Bielsko, Ży
            > wiec to każdemu na myśl przyjdą góry, jezioro ludzie którzy sumiennie i ciężko
            > pracują na Śląsku (stolarze, budowlańcy - znakomici fachowcy).

mity, mity, mity i zaklinanie rzeczywistosci jak to niby GOP zbawia te ziemie, utrzymuje..sluchaj jest taki watek Ewa Farna stawia na Polskośc 325 postow temat rozbity na czynniki pierwsze tam poczytaj a nie rob off-topow, bo widze, że kochasz mitologizowac ślask, piszesz o jego trudnych przezyciach w truwialnym temacie o drogach...co ma piernik do wiatraka?

Jeżeli chodzi o mnie to tych paru chorych, lokalnych polityków może sobie do Kr
            > akowa odejść. Tam zapewne na Podbeskidzie czekają olbrzymie inwestycje. Podobni
            > e jak w całej Małopolsce...

Widze, że do lobbingu Widzyka za AWS, kiedy wpisano podbeskidzkie inwestycje na listę priorytetow w momencie kiedy reforma adm była w powijakach, się zgrabnie odcinasz....
            A tych paru lokalnych polityków to byla większośc zdecydowana UM w BB w 1998 (zagłosowali za Malopolska)..rządzą oni BB do tej pory na wyższych stolkach;)

Ehh kolejny spadochroniaż....
          • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:00
            Jeżeli chodzi o mnie to tych paru chorych, lokalnych polityków może sobie do Krakowa odejść. Tam zapewne na Podbeskidzie czekają olbrzymie inwestycje. Podobnie jak w całej Małopolsce... <jestem na TAK a nawet bym sie cieszyl. Przylaczyc do Malopolski co malopolskie,do Slaska co Slaskie czyli Slask Oploski . BB jest poteznie zadłużone co swiadczy o tym ze sobie nie radzi ,a teraz mieszkancy Slaska beda te dlugi splacac!!!!!
            • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 11:07
              buahha, hhahahh
              człowieku wiesz jaka byla decyzja wladz miasta w 1998r..to nie było kilku politykow..ci ludzie dalej sa u wladzy, nawet na wyższych stolkach...

BB
              > jest poteznie zadłużone co swiadczy o tym ze sobie nie radzi ,a teraz mieszkan
              > cy Slaska beda te dlugi splacac!!!!!

co woj. ma do dlugow gminy BB, co gminy GOP maja do dlugow BB ina odwrot, a zreszta patrzcie na swoje dlugi i swoje problemy...ok?
              • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:56
                Jest poteznie zadluzone BB????? wiec do roboty Bielszczanie,Katowice dlugow nie maja mozecie brac przyklad! Z takimi dlugami krakusy was nie przyjma!!! a my Slazacy za wasza niegospodarnosc placic nie mamy zamiaru!!!
                • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 12:03
                  Gość portalu: kat napisał(a):

> Jest poteznie zadluzone BB?????

Bynajmniej nie jest jakoś przesadnie zadluzone....nie wiem skąd informacja, o trudnych finansach miasta...

Natomiast zadluzenie nie oznacza, czegos zlego, bez kredytu się nie pojedzie, nie zdobędzie się kasy z EU bez wkladu własnego, a ten czasem trzeba mieć na juz, jak chce się zbudowac taka obwodnicę, wyremontować, drogi, dofinansować rewitalizację starowki etc...
                  Widzę, że kasa z miasta jest dobrze wydatkowana, efekty widać, widac, że inwestycje publiczne przyciagaja inwestycje prywatne, widać, że korzysta na tym nie tylko BB ale i okolica...ale skąd ty to mozesz wiedziec...rąśowy trollu....
    • Gość: xyz Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: 77.223.193.* 30.03.11, 09:37
      Raz na zawsze wbijcie sobie do głowy, że nie ma czegoś takiego jak ,,Podbeskidzie" !

Powiat żywiecki to Małopolska, podobnie jak Zagłębie i Jura. Istnieje Śląsk Cieszyński, o czym pewnie większość dziennikarzy nie ma pojęcia. Polecam zerknąć na mapę:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Wojewodztwo_slaskie_a_Slask.png
      • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 30.03.11, 11:09
        posłuchaj jest taki wątek ma 325 postów..Ewa farna etc..tam znajdziesz odpowiedz na swoje bolączki trollllu
        • Gość: kat Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 14:45
          posłuchaj jest taki wątek ma 325 postów..Ewa farna etc..tam znajdziesz odpowiedz na swoje bolączki trollllu<,czytalem Jedynym czlowiekiem piszacym na temat byl pieronski hanys .
          • Gość: mity slaskie Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 22:14
            dane GDDIKA:
            Budowa drogi ekspresowej S-69 Bielsko-Biała - Żywiec - Zwardoń
            Źródło finansowania –pożyczka EBI .
            Planowana inwestycja obejmuje budowę drogi ekspresowej na odcinku Bielsko-Biała – Zwardoń i jest wynikiem porozumienia zawartego pomiędzy Rządami RP i Republiki Słowacji. Będzie ona stanowić część Europejskiego Korytarza Transportowego nr VI.

Jak to zas wyglada z tymi deficytami:

Katowice

Budżet na 2011 r:
            Dochody: miliard 424 miliony zł
            Wydatki: miliard 815 milionow zł,
            Deficyt: 391 milionow zł

Bielsko-Biala

Budżet na 2011 r:
            Dochody: 677 milionow zł
            Wydatki: 730 milionow zł,
            Deficyt: 53 milionow zł

"Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski, w ramach konkursu "Najlepsze Przedsięwzięcia Roku 2010 w Małopolsce - Lider Małopolski", wyróżniło dwie inwestycje zrealizowane w Bielsku-Białej. Kapituła konkursu nagrodziła miasto za budowę nowoczesnej hali widowiskowo-sportowej oraz budowę nowoczesnego węzła komunikacyjnego przy ul. Niepodległości, będącego częścią drogi krajowej nr 52.

Przyznawanym przez Stowarzyszenie tytułem nagradzane są najważniejsze przedsięwzięcia o wymiarze społecznym- ważne dla sfery duchowej, tożsamości, edukacji, jakości życia mieszkańców, inwestycje infrastrukturalne oraz ekspansywne firmy z Małopolski, z nowymi technologiami i stwarzające nowe miejsca pracy. Wyróżnienia obejmują nie tylko Województwo Małopolskie, ale też granice historycznej Małopolski- stąd tytuł lidera dla Bielska-Białej."
            ze strony UM BB
            • aliveinchains Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią 31.03.11, 06:50
              No i wielkie dzięki za dane..ja polemizujac lubie posługiwać się takimi...i gdzie gornoslaskie tolle? No gdzie? Zatkało kakało? Trudna historia....i są efekty:)
    • Gość: kolo będzie, zrobimy, wkrótce, jestem o tym głęboko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:06
      przekonany, tak jakbym słuchał Płemieła.... jak juz będzie to piszcie, ja sie na taka propagande nie nabiorę
    • Gość: gooral Re: Obwodnica Żywca ma być gotowa jesienią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 17:55
      a co wy do tego macie?, ze "Śląska" tych pieniędzy na inwestycje nie dostajemy, więc z czym masz Ty problem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka