Dodaj do ulubionych

Komu się chce już rzygać "Śląskiem"...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:38
...na tym forum i dlaczego?! :D

Chętnie poznam opinie na powyższy temat.
Obserwuj wątek
    • arnold7 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 10:07
      Jak Ci sie chce rzigac, to pitej do hazla, a nasze slonske Bielsko uostow w pokoju.
      • aliveinchains Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 11:00
        arnold7 napisał:

> Jak Ci sie chce rzigac, to pitej do hazla, a nasze slonske Bielsko uostow w pok
        > oju.

W jakim to języku/gwarze..między Olza a Bialka takiej nie slyszalem, podobnie na wschod od Białki....
        • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 11:55
          Daj spokoj trollowi. On mysli, ze Bielsko odlaczylo sie od Bialej i czas sie cofnal. Te niekumate stworki, milosnicy RAS, zyja urojeniami, z duzym naciskiem na sentyment wobec III Rzeszy, bo to byl jedyny okres (IIWŚ) w czasach nowozytnych, gdy caly Slask znajdowal sie w jednym panstwie. RAS jako ekstrema marzy sobie o jakiejs wojence, o tym by sasiedzi rzucali sie sobie do gardel, o pogromach, o masowej eksterminacji ludnosci cywilnej (nieprawomyslnej), o zmianach granic. Tak jak Kaczynski gotow bylby podpalic Polske byleby znowu wrocic do wladzy, tak samo RAS sukces osiagnac moze tylko poprzez konflikt i tylko na tym buduje swoj kapital polityczny. Zalosne moralnie odrazajace ludziska.

• aliveinchains Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 12:06
            ja bym tak nie demonizował...porownanie do Samoobrony trafne, do nazistow niekoniecznie...choć metody zarowno Samoobrony jak i bolszenazioli są w pewnych miejscach podobne...1000 krotnie powtorzone kłamstwo staje się prawdą....
            • arnold7 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 12:09
              Jak mi wos zol, boroczki. Ta wasza nomadycznosc jest zalosna.
              • aliveinchains Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 12:11
                jak ci żal to tu nie wpadaj, ani wirtualnie, ani w realu..niezapraszamy:)
                • arnold7 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 12:44
                  Zapaszac to mozesz do swojego domu, a nie na nieprywatne forum.gazeta.pl.
              • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 12:46
                A ktos cie zmusza zebys tu pisal? Tobie, jak kazdemu frustratowi z RAS, wydaje sie, ze ci, ktorzy maja inne od was zdanie to untermenschen i do gazu z nimi. Niestety, niegrzeszacy inteligencja, biedaku, zacietrzewiony i fanatyczny milosniku RAS, my na was patrzymy z politowaniem, a wy u nas ciagle tylko szczekacie i ujadacie.
                • arnold7 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 14:44
                  I znowu jad i belkot.
                  • Gość: Ania Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.82.16.194.ionic.pl 21.04.11, 17:24
                    Czy Ty, Drogi Arnoldzie, masz nam do przekazania coś więcej? :-)
                    Zaszczyciłeś nas swoją obecnością, więc czekamy na mądre wypowiedzi sąsiada z północy.
                    • Gość: olo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 23:01
                      Czy Ty, Drogi Arnoldzie, masz nam do przekazania coś więcej? :-)
                      Zaszczyciłeś nas swoją obecnością, więc czekamy na mądre wypowiedzi sąsiada z północy.<kobitka na forum i na dodatek mila:) .....
                • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 17:27
                  Wos, Maryjanpolu, tyž žodyn ńiy zmuszo do wúažyńio i czytańio.
        • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 17:28
          aliveinchains napisał:

> arnold7 napisał:
          >
          > > Jak Ci sie chce rzigac, to pitej do hazla, a nasze slonske Bielsko uostow
          > w pok
          > > oju.
          >
          >
          > W jakim to języku/gwarze..między Olza a Bialka takiej nie slyszalem, podobnie n
          > a wschod od Białki....

Czego nie zrozumiałeś? „Haziel” to jak najbardziej używane słowo. A moja babcia często mi jak byłem szkrabem mówiła „úostow to w pokoju”.
          • arnold7 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 19:56
            mcmaxim napisał:

> Czego nie zrozumiałeś? „Haziel” to jak najbardziej używane słowo. A
            > moja babcia często mi jak byłem szkrabem mówiła „úostow to w pokoju̶
            >

A w pokoju to niy to samo, co we izbie:)
      • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 20:44
        jak już coś, durny matole to odp.ol się od Beskidów i Podbeskidzia, bo my 'som stela', a Ty co najwyżej do BB możesz przyjechać jako gość i lepiej dziapy nie otwieraj żeby z niej wypuścić ten kopidolski slang
        • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 22.04.11, 04:26
          Gość portalu: gooral napisał(a):

> jak już coś, durny matole to odp.ol się od Beskidów i Podbeskidzia, bo my 'som
          > stela', a Ty co najwyżej do BB możesz przyjechać jako gość i lepiej dziapy nie
          > otwieraj żeby z niej wypuścić ten kopidolski slang

Nie obrażaj, tylko wykaż co w tym, co powyżej było napisane, to wg Ciebie „kopidolski slang”.
          Bo póki co obrażasz tak na prawdę sam siebie, zerową wiedzą.
      • pit-zeolit Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 08:56
        arnold7 napisał:

> Jak Ci sie chce rzigac, to pitej do hazla, a nasze slonske Bielsko uostow w pok
        > oju.
        >
        ......'a nasze slonske Bielsko uostow w pokoju.' HA!!!! HA!!!!.Łeb ci napier.llla Arni. Jeśli ju,ż to sam spadaj do swojego haźla, tu mosch adresss forum.gazeta.pl/forum/f,10650,Slask_historia_kultura_narod.html
      • pit-zeolit Łeb cie boli Arni.... 26.04.11, 17:03
        arnold7 napisał:

> oju.

'a nasze slonske Bielsko uostow w pokoju". HA!!! HA!!! "nasze slonske Bielsko' Łeb cie q....wa wali arni. Tyn haziel do kórego mono rzigać to chiba jest po tym adresem niy ?

forum.gazeta.pl/forum/f,10650,Slask_historia_kultura_narod.html
    • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 21.04.11, 17:31
      Gość portalu: AŚląsk napisał(a):

> ...na tym forum i dlaczego?! :D
      >
      > Chętnie poznam opinie na powyższy temat.

Mi, jak kolejni mądrzy inaczej - taki jak Ty albo pieroński_hanys - zaczynają kolejny wątek nic nie wnoszący do tematu, tylko jątrzący sprawę.
      • Gość: Marcin z Bielska Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 17:54
        Mnie chce się już heftać od tego że ktoś mi wmawia, że mieszkam na jakimś podbeskidziu które nie ma ani kultury, stroju ludowego, pieśni, zwyczajów - generalnie tożsamości kulturowej - oraz nawet nie wiadomo skąd, dokąd się rozciąga :(
        • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 20:51
          Marcinie z ???, na pewno nie Bielska, bobyś takich bzdetów nie pisał, poczytaj trochę, poszperaj to się wszystkiego dowiesz, a jak się już dowiesz to zapraszamy do Bielska, chyba że rodzice Cię tu na siłę przywieźli, no cóż, zawsze możesz wrócić na Śląsk.
          • Gość: kyjothe Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.unknown.vectranet.pl 21.04.11, 21:49
            przecież Ci napisal, że jest z Bielska. A jak z Bielska to ze Śląska. Więc dokąd ma wracac?
            • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 22:15
              mieszkać a być z, to wielka różnica, poza tym nie ma gdzie, bo Bielsko to prawie tak archaiczna kraina jak Księstwo Cieszyńskie, jak tego nie łapiesz to też masz problem
              • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 22:23
                Symbolicznie jest to czesc Ksiestwa, czyli archaicznej krainy, a faktycznie jest to w sensie terazniejszym Podbeskidzie i nalezy sie z tym terazniejszym faktem pogodzic, w mysl zasady, ze wszystko sie zmienia i nic nie trwa wiecznie. W tym kontekscie BB nie jest Bielskiem, bo takie niemieckie miasto z oczywistych wzgledow juz nie istnieje. Nie ma tez juz u nas ludzi pielegnujacych niemalze starozytne tradycje celtyckie. Cesarstwo Rzymskie tez juz w Europie odeszlo do lamusa. Normalni ludzie maja tego swiadomosc, RASiowcy zyja jakby w swiecie wirtualnym, jakby w swiecie gier komputerowych dla nastolatkow, gdzie pewne klimaty historyczne zostaly zamrozone na wieki. Zalosne.
                • Gość: olo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 23:13
                  Symbolicznie jest to czesc Ksiestwa, czyli archaicznej krainy, a faktycznie jest to w sensie terazniejszym Podbeskidzie i nalezy sie z tym terazniejszym faktem pogodzic, w mysl zasady, ze wszystko sie zmienia i nic nie trwa wiecznie. Ja marian, historia jest wieczna,pamięć o Niemcach którzy mieszkali i stworzyli to miasto!!! O tym nie mozemy zapomniec!! Bo to jest nasz,twój obowiązek i powinieneś przekazać go przyszłemu pokoleniu aby ta pamiec trwala!!:)
            • Gość: NIEŚląsk Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 22:19
              >>przecież Ci napisal, że jest z Bielska. A jak z Bielska to ze Śląska<<

Pie...olicie Hipolicie!
              Bielsko-Biała (cała, w częściach lub innych kawałkach) NIE jest Śląskiem i nigdy nie będzie, choćbyście się "ślązakofile" grupowo zesrali po pachy w tych kilku zdezorientowanych w orientacji :) osobach albo też przywołali na pomoc tabuny pobratymców z Oberschlessien, wy V kolumno hanysenlandzka! Jak wam się rzeczywistość nie podoba to wyp...rzać do tzw. "swoich"!

>>a nasze slonske Bielsko uostow w pokoju.<<

Wasze to będzie jak se jakieś "Biylsko" założycie nad Brynica albo nad Kłodawa...

>>tyž žodyn ńiy zmuszo do wúažyńio i czytańio.<<

I powiedz mi jeszcze, że w Bielsku się tak "godało"... :D
              Może i tak ale ino w Twojej familii.
              • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 22:28
                Slusznie prawisz, ale musisz miec swiadomosc, ze prymitywne stadlo trolli rasiowych oglosi Cie typem nacjonalistycznym a nastepnie pojdzie modlic sie do Adolfa Hitlera i Josepha Geobbelsa, swoich politycznych idoli, po to by wyplenic z nas polskosc, co bylo dla tego ostatniego wazna misja dziejowa.
                • Gość: NIEŚląsk Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 22:50
                  W d.... to mam.
                  Jeśli się nie da kulturalnie i rzeczowo im czegoś wytłumaczyć, no to będzie "dym"!
                  I będzie "wojna".
                  I będą dostawać po pyskach, nawet przypadkowi oraz słyszeć epitety pod swoim adresem.
                  Sami do tego chcą doprowadzić, pier... ślązaccy imperialiści!

Brawo.
                  Tylko TOŻSAMOŚĆ BESKIDZKA!
                  • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 22:59
                    Pamietaj, ze u nas to margines, zebym nie rzekl: margines spoleczny. Kompletne menelstwo. Z tym problemem alkoholowym w wiekszym stopniu musza sie uzerac na Gorny Slasku. Skasowano posty Arnolda7, ale on zawsze lubil wyzywac czyjes matki i zony. Typowa mentalnosc milosnika RAS. Calkowite intelektualne i moralne dno.
                    • Gość: NIEŚląsk Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 23:15
                      Powiem tak... Każdy ma IP. A w internecie wielu się czuje Pudzianowskim. A potem płacz i dzwonienie na 3 cyfry.
                      Nawet w internetowych kłótniach trzeba zachować granice.
                      Niektórym nie trzeba czegoś pisać 2 razy.
                      • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 22.04.11, 04:35
                        Gość portalu: NIEŚląsk napisał(a):

> Powiem tak... Każdy ma IP. A w internecie wielu się czuje Pudzianowskim. A pote
                        > m płacz i dzwonienie na 3 cyfry.
                        > Nawet w internetowych kłótniach trzeba zachować granice.
                        > Niektórym nie trzeba czegoś pisać 2 razy.

Póki co, to Ty, kmiotku, podpisujesz się anonimowym nickiem, a ja korzystam z tego samego zarejestrowanego, z jakiego korzystałem rok, dwa, pięć czy nawet ponad 10 lat temu (niekoniecznie na forum gazety) - ta sama osoba, rozpoznawalna, jak ktoś ma olej w głowie to nawet nazwisko jest do znalezienia. To nas różni, „pudzianie z odwagą cywilną przed komputerem, a bez niej za drzwiami mieszkania”. Nie startuj do ludzi, nie znając ich.
                        • Gość: NIEŚląsk Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 20:39
                          Widzę Maksie W, że puszczają ci nerwy... :) Tak się składa, że twoje nazwisko oraz inne dane są doskonale znane, co oczywiste.

Poza tym mój komentarz nie był do ciebie, tylko do niejakiego arnolda7 i odpowiedzi Mariana, więc jak na razie jedyną osobą realnie "startującą" do kogoś, kogo nie zna, jesteś ty.

> > Nawet w internetowych kłótniach trzeba zachować granice. Niektórym nie trzeba czegoś pisać 2 razy. <<

To moje słowa i jeśli nie jesteś w stanie ich zinterpretować, to tłumaczę jak dziecku, że chodziło ograniczenie epitetów w debacie - przynajmniej do ataków "bezpośrednich" na osobę.
                          Jestem jednak całkowicie za "siłą argumentów", bez używania "argumentów siły", ale jeśli, drogi kmiotku, będziesz dalej wyzywał w internecie wszystkich od "kmiotków" to powodzenia twojej integralności cielesnej na przyszłość raczej nie wróżę.

Tyle na forum.
                          Bez odbioru.
                          • Gość: silesiamacios Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.aster.pl 22.04.11, 21:21
                            Cóż za rzeczowy przekaz Drogi Sąsiedzie już się boję i jestem lękliwy....
                            I żeby sąsiad??
                            To jest co najmniej nieznośne....
                          • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 15:15
                            Gość portalu: NIEŚląsk napisał(a):

> Widzę Maksie W, że puszczają ci nerwy... :) Tak się składa, że twoje nazwisko o
                            > raz inne dane są doskonale znane, co oczywiste.

Natomiast Ty cieszysz się anonimowością. Brawo. Cóż za odwaga. Pozazdrościć.

> Poza tym mój komentarz nie był do ciebie, tylko do niejakiego arnolda7 i odpowi
                            > edzi Mariana, więc jak na razie jedyną osobą realnie "startującą" do kogoś, kog
                            > o nie zna, jesteś ty.

To ciekawe. Bo Twój komentarz był pod wpisem Marianpola. Kto ma być takim wróżkiem, żeby wiedzieć do kogo jest to skierowane?
                            Atsd, arnold7 to również osoba od lat pod tym samym nickiem.

> > > Nawet w internetowych kłótniach trzeba zachować granice. Niektórym
                            > nie trzeba czegoś pisać 2 razy. <<
                            >
                            > To moje słowa i jeśli nie jesteś w stanie ich zinterpretować, to tłumaczę jak d
                            > ziecku, że chodziło ograniczenie epitetów w debacie - przynajmniej do ataków "b
                            > ezpośrednich" na osobę.
                            > Jestem jednak całkowicie za "siłą argumentów", bez używania "argumentów siły",
                            > ale jeśli, drogi kmiotku, będziesz dalej wyzywał w internecie wszystkich od "km
                            > iotków" to powodzenia twojej integralności cielesnej na przyszłość raczej nie w
                            > różę.

Och, och, tyle lat już żyję, nie tacy mi grozili i krzywdy nie wyrządzili.
                            Skończ, Waść, wstydu sobie oszczędź.

> Tyle na forum.
                            > Bez odbioru.

Wzajemnie.
                    • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 22.04.11, 04:31
                      > Pamietaj, ze u nas to margines, zebym nie rzekl: margines spoleczny. Kompletne
                      > menelstwo. Z tym problemem alkoholowym w wiekszym stopniu musza sie uzerac na G
                      > orny Slasku.

Naprawdę pracujesz nad tym, aby mnie sprowokować.
                      Może masz tyle odwagi cywilnej, żeby się ze mną spotkać w 4 oczy i powiedzieć mi to samo osobiście?
          • Gość: olo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 23:04
            Marcinie z ???, na pewno nie Bielska, bobyś takich bzdetów nie pisał, poczytaj trochę, poszperaj to się wszystkiego dowiesz, a jak się już dowiesz to zapraszamy do Bielska, chyba że rodzice Cię tu na siłę przywieźli, no cóż, zawsze możesz wrócić na Śląsk.<poszuraj,poszperaj....skoro masz ta wiedze to sie nia pochwal na forum!
            • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 15:59
              <poszuraj,poszperaj....skoro masz ta wiedze to sie nia po
              > chwal na forum!

poszukaj, poczytaj to co już napisane, bez wysiłku się nie da ...
    • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 20:41
      Śląskiem nie, bo to ciekawy i miejscami piekny region Polski i Czech, ale rzygać mi się chce wciskaniem się wszędzie Śląska co więcej G.Śląska, bo Śl.C to inna bajka. GŚ to imputowanie wszystkim teorii, historycznych bzdetów i antagonizowanie, żadna inna etniczna społeczność nie wykształciła tyle pojęć na antagonzowanie będących w ciągłym uzyciu tj. werbus, gorol, pewnie inne, ale te są najbardziej znane.
      Co więcej nie mówię tylko za siebie, ale za chyba wszystkich moich lokalnych znajomych, mamy już dość raś'istowskich teorii i 'prawd' historycznych, a przaśność ślązaczyzny rodem z TVS po prostu odrzuca.
      • mcmaxim Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 22.04.11, 04:39

> Śląskiem nie, bo to ciekawy i miejscami piekny region Polski i Czech,

I racyjka, sam się zagalopowałem - ale przyjąłem rzyganie terminem „Śląsk” - w cudzysłowiu, jako hasłem na forum...

> GŚ to imputowanie wszystkim teorii, historycznych bzdetów i antagonizo
        > wanie, żadna inna etniczna społeczność nie wykształciła tyle pojęć na antagonzo
        > wanie będących w ciągłym uzyciu tj. werbus, gorol, pewnie inne, ale te są najba
        > rdziej znane.

Ciekawe. W samym BB wielokrotnie spotkałem się z terminem „werbusy”, a nawet moja babcia na przyjezdnych z po IIWŚ do dzisiaj nieraz powie „hadziaje”.

> Co więcej nie mówię tylko za siebie, ale za chyba wszystkich moich lokalnych zn
        > ajomych, mamy już dość raś'istowskich teorii i 'prawd' historycznych, a przaśno
        > ść ślązaczyzny rodem z TVS po prostu odrzuca.

Eh... już wcześniej pisałem - zmęczony jestem tym wszystkim... konie z końmi się kopią...
        • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 08:06
          > Ciekawe. W samym BB wielokrotnie spotkałem się z terminem „werbusy”

Nigdy takie określenie nie było u nas w użyciu !, może słyszałeś to od 'turystów' z GŚ, bo nawet Cieszyniacy go nie używają. To jest tak jak z wychodzeniem 'na pole' i 'na dwór', jak ktoś używa tego drugiego to masz pewne, że on albo jego rodzice się do nas sprowadzili, nie z Galicji.
          • pieronski_hanys Podbeskidzie - ziemia święta 22.04.11, 09:19
            > Nigdy takie określenie nie było u nas w użyciu !,

Oczywiście, bo Podbeskidzie to Ziemia Święta, gdzie tolerancja i miłość bliźniego jest obligatoryjna, o czym najdobitniej świadczą wypowiedzi Marianpola i hasła "hanysy won z powrotem na kopalnia, won na Górny Śląsk" :)
            • Gość: Marianpol Re: Podbeskidzie - ziemia święta IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 14:08
              Gdybys nie byl trollem, gdybys nie spamowal, nie prowokowal, probowal normalnie i grzecznie rozmawiac, a po pozegnaniu sie z nami (co nastapilo kilka razy) zwyczajnie bys stad odszedl, to stosunek do ciebie bylby o wiele bardziej przyjazny. Proponowalem ci na samym poczatku znajomosci z toba bys tu przyjechal i na wlasne oczy przekonal sie czym jest Podbeskidzie i Slask Cieszynski, bo od razu bylo widac, ze nie masz o nas zielonego pojecia, a twoja wiedza jest wikipedystyczna. Powinienes sie wstydzic dyskutowac na tematy, na ktorych sie nie znasz. Zamiast sie wymadrzac, trzeba bylo nas sluchac i nie zasmiecac forum codzienna agitacyjna aktywnoscia. Dodatkowo nieustannie klamiesz i falszujesz, co bylo bezposrednia przyczyna, ze ludzie nabrali do ciebie pogardy. Znalazlem na twoim macierzystym forum, na ktorym nikt normalny nie dyskutuje, ze jestes milosnikiem RAS, sam takie poglady polityczne deklarowales. TAM. U nas zas obludnie i klamliwie sie tego wypierasz.
              Rozumiem, ze masz ze soba jakies problemy i dlatego niezdolny jestes do prowadzenia normalnej wymiany pogladow, niemniej w momencie gdy postanowiles nas nie szanowac, musiales liczyc sie z okreslona reakcja. I ona nastapila. Wiesz mi, ze u nas w realu takie tematy nie wywoluja wiekszych kontrowersji, bo idea narodowosc slaskiej, wypieranie sie polskosci, poparcie dla RAS, to zjawiska calkowicie marginalne i przyzna to nie tylko Maxim, ale potwierdzaja to fakty. Bo takie sa fakty i RAS tego problemu dla siebie na plaszczyznie kulturowej nie przeskoczy. Moze balamucic tekstami, ze RAS jest otwarty na wszystkie opcje narodowe, ale dla nas to jest taka sama deklaracja jak ta, ze PiS jest za Prawem i Sprawiedliwoscia. To sa puste slogany, ktore u nas brzmia glucho i zawsze beda.
              Gorny Slask istniejacy po sasiedzku jest jednym z regionow roznorodnej, kolorowej, bogatej kulturowo Polski. Nigdy czegos takiego nie napisales. Zastepujesz slowo "Polska" slowem "Slask" w kazdym poscie. Slask Cieszynski jest czescia Polski, nie jest zas juz czescia Gornego Slaska. I tacy jak ty odpychaja nas od tego Gornego Slaska jeszcze bardziej nawet nie zdajac sobie z tego sprawy.
              Tacy jak ty zniszczyli gazetowe Forum Cieszyn. Inwazja RASiowcow, ich chamstwo, zaklamanie, to wszystko co ty, arnold, olo i paru innych soba reprezentujecie, to sprawilo, ze tamto forum jest martwe, a Cieszynioki musieli zalozyc forum prywatne by w ogole moc ze soba normalnie dyskutowac na tematy miasta, bez tych rasiowych politycznych bzdetow, bez tej agitacji i goebbelsowskiej propagandy. Nie uszanowaliscie ich. Ty tez kiedys na tamto forum zawedrowales i męczyles ich swoja obecnoscia, tak jak męczysz nas tutaj.
              Oczywiscie kazdy ma prawo tu pisac, ale jest to przede wszystkim forum o BB i regionie, i dla nas najwazniejsze sa sprawy miasta, ktorymi zyjemy na co dzien. Wy zas probowaliscie zdominowac dyskusje podbijajac watki polityczne i nawet zakladajac nowe, tak jak ty wczoraj. My was juz tutaj nie chcemy i nie chcemy tych twoich dziecinnych pytan. Kilka tygodni temu mowiles, ze jestes zaspokojony odpowiedziami i wystarczy. Czemu wiec twoje slowo tradycyjnie nic nie znaczy, ani w materii tresciowej i merytorycznej, ani w kwestiach honorowych? Alive, Gooral, nawet Maxim prosza by dac juz z tymi tematami spokoj, bo nie chcemy podzielic losu Forum Cieszyn. Ja wiem, ze milosnicy RAS to ludzie bez zasad i moralnosci, i z nikim sie nie licza, ale pomijajac innych milosnikow RAS ja zwracam sie bezposrednio do ciebie - odejdz. Chca tez tego inni forumowicze. Ze swej strony udowodnij, ze choc jedno twoje slowo (pozegnanie) bylo cokolwiek warte.

• Gość: olo Re: Podbeskidzie - ziemia święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 23:39
                Tacy jak ty zniszczyli gazetowe Forum Cieszyn. Inwazja RASiowcow, ich chamstwo, zaklamanie, to wszystko co ty, arnold, olo i paru innych soba reprezentujecie, to sprawilo, ze tamto forum jest martwe, a Cieszynioki musieli zalozyc forum prywatne by w ogole moc ze soba normalnie dyskutowac na tematy miasta, bez tych rasiowych politycznych bzdetow, bez tej agitacji i goebbelsowskiej propagandy. Nie uszanowaliscie ich.< marian twoje posty z zażenowaniem czytają wszyscy normalni i kulturalni ludzie!! Druknij sobie swoje posty,daj przeczytac paru przygodnym osobom i zadaj im pytanie "co mysla o autorze" ja ci nie powiem bo nie chce ci sprawiac przykrosci przed swietami:) i nie wypowiadaj sie w imieniu mieszkancow BB czy Slaska cieszynskiego TYLKO WLAQSYM....bo przynosisz tym ludziom wsztyd:) Wesolych swiat
                • Gość: Marianpol Re: Podbeskidzie - ziemia święta IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 23:53
                  Ty nie moglbys mi sprawic przykrosci, bo dla mnie nic pozytywnego soba nie reprezentujesz. Masz nawet problemy z poprawnym i czytelnym cytowaniem postow. Czy ja tobie sprawiam przykrosc zwracajac uwage na fakt, ze jestes intelektualnie miernota? Watpie abys sie tym przejmowal. Jestes, podobnie jak pieronski, glupi i tego raczej nie przeskoczysz, ale gdy zaczynasz mowic o kulturze osobistej to stajesz sie dodatkowo groteskowy. Jestes milosnikiem RAS, a to ciebie dodatkowo kompromituje.
                  Mowie we wlasnym imieniu? Owszem. Ale gdybys nie byl tak intelektualnie ograniczony, to z lektury publikowanych tu postow zauwazylbys, ze wiekszosc z nas nie chce na tym forum rasiowych miernot. Nie umiecie tego uszanowac, prawda?
                  Obrazilem cie? Watpie. Wy macie skory hipopotamow, a swiatopogladowo jestescie niczym mastodonty - anachroniczni.
                  • Gość: olo Re: Podbeskidzie - ziemia święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:47
                    Ty nie moglbys mi sprawic przykrosci, bo dla mnie nic pozytywnego soba nie reprezentujesz. Masz nawet problemy z poprawnym i czytelnym cytowaniem postow. Czy ja tobie sprawiam przykrosc zwracajac uwage na fakt, ze jestes intelektualnie miernota? Watpie abys sie tym przejmowal. Jestes, podobnie jak pieronski, glupi i tego raczej nie przeskoczysz, ale gdy zaczynasz mowic o kulturze osobistej to stajesz sie dodatkowo groteskowy. Jestes milosnikiem RAS, a to ciebie dodatkowo kompromituje.
                    Mowie we wlasnym imieniu? Owszem. Ale gdybys nie byl tak intelektualnie ograniczony, to z lektury publikowanych tu postow zauwazylbys, ze wiekszosc z nas nie chce na tym forum rasiowych miernot. Nie umiecie tego uszanowac, prawda?
                    Obrazilem cie? Watpie. Wy macie skory hipopotamow, a swiatopogladowo jestescie niczym mastodonty - anachroniczni.<<< TYM POSTEM POTWIERDZILES ZE MOJA OPINIA O TWOJEJ DZIALALNOSCI NA FORUM JEST SŁUSZNA wyczekujesz kolejnego posta "tych glupich" widac potrzrebni jak na lekarstwo tym sie karmisz,potrzebujesz wroga jak powietrza za twoje zyciowe frustracje nie jest odpowiedzialny olo pieronski czy RAS??? Od zycia dostales to na co zasluzyles.....tylko czy jet to powod aby wylewac to szambo na forach????
                    • Gość: Marianpol Re: Podbeskidzie - ziemia święta IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 13:24
                      A kto sie przejmuje i liczy z twoja opinia, biedny, zagubiony Olo? ;)
                      • prawdziwyolo Re: Podbeskidzie - ziemia święta 23.04.11, 21:20
                        A kto sie przejmuje i liczy z twoja opinia, biedny, zagubiony Olo? ;) .....Marian ty tylko pisz:):) a kiedys ci to wszystko wyjasnie!:)....po prostu pisz i pamietaj!! badz soba:)
          • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 13:44
            Dokladnie. Nigdy nie slyszalem od naszych takiego slowa. To musieli byc goscie z Prus. Poza tym wystarczy zwrocic uwage na znane zjawisko animozji pomiedzy hanysami a gorolami na Gornym Slasku i porownac to z Ksiestwem. Owszem, bylo u nas znacznie mniej przyjezdnych, ale ci, ktorzy przybyli zostali przez nas przyjeci zyczliwie. Tam odbylo sie to na bazie konfliktu. Tam nawet Miodkowi, wychowanemu w Tarnowskich Gorach, wypominaja, ze jest tylko krojcokiem. U nas takich rasistowskich inklinacji sie nie zauwaza. Wielu ma niemieckie czy zydowskie pochodzenie, i naprawde nikogo to nie bulwersuje i dla nikogo nie jest to okolicznoscia wartosciujaca.
            Dla RASiowcow dodatkowo okreslenie "gorol" wyewoulowalo i dzis jest synonimem dla slowa "Polak". Gorolami dla nich sa wiec nie tylko naplywowi, ale wszyscy Polacy, a nasz kraj nazywaja Gorolandia.
            Mysle, ze tu tkwi podstawowy problem i tym problemem jest stosunek do polskosci, inny na Gornym Slasku i kompletnie inny na Slasku Cieszynskim i Podbeskidziu. Oczywiscie uwarunkowany historycznie, ale tez sprawiajacy, ze na wieki stalismy sie calkowicie odrebnymi grupami etnograficznymi, a dawne zwiazki nie maja juz zadnego znaczenia.

• aliveinchains Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 22.04.11, 07:32
        Śląskiem nie, bo to ciekawy i miejscami piekny region Polski i Czech, ale rzyga
        > ć mi się chce wciskaniem się wszędzie Śląska co więcej G.Śląska, bo Śl.C to inn
        > a bajka.

Dokładnie, inna bajka i tym nie heftamy, tylko go lubimy....ale byly o tym juz fachowe artykuły i wpisy samych cieszyniaków..niestety GSl potrafia tylko jatrzyc, albo przestawiac rozmowy o SCI na "nie ma Podbeskidzia", "SCI to część GSL", lub nastrajać jednych na drugich..wmawiajac ludziom z malopolski, że onie w Bielsku/SCI nie są u siebie..jakby oni z GOP w BB byli? Klimaty z filmu o hanysie i gorolu..gra tam taki wypierdek...
    • Gość: zupaztrupa Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 12:56
      tobie zapewne nie, skoro zaśmiecasz forum
      • politol59 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 01:39
        Bielsko-Biała to od zawsze ŚLĄSK a tzw. podbeskidzie lansują wszelkiej maści ślązakożercy.
        • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 09:29
          BB to tak samo od zawsze Slask, jak Slask jest odwiecznie POLSKI. Rasiowi nacjonalisci nawet w okresie swiatecznym nie potrafia sobie odpuscic.
        • Gość: Góral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 10:08
          > Bielsko-Biała to od zawsze ŚLĄSK a tzw. podbeskidzie lansują wszelkiej maści ślązakożercy <

Bzdura, bzdet, idiotyzm, kretyństwo i andron do kwadratu! Lansowany przez wszelkiej maści śląskich imperialistów i kilku zakręconych ślazakofilów!

To już nawet samo dawne Bielitz nie wystarcza, co i tak jest nadużyciem do potęgi... Ho, ho - jak się tak rozpędzimy to i Krakau bydzie nosz!
          • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 11:06
            Przeciez neonazisci od dawna twierdza, ze Krakau jest pradawnym germanskim grodem. Skoro osadnicy niemieccy budowali polskie miasta tzn wg neonazistow, ze wszystkie one sa niemieckie i Niemcom sie nalezy ich zwrot. Podobna retoryke stosuja slazakowcy z RAS kreslac obraz Wielkiego Slaska ze stolica we Wroclawiu. W swych obsesjach i urojeniach patrza az na Luzyce, poprzez Sudety, ktore nigdy nie byly slaskie (w sensie kulturowym), az po BB.

Dobrze pisze Bratkowski, ze jest pogoda dla nacjonalistow, faszystow i innej ekstremy w Europie. RAS zdobywa az 8.5% co w normalnych warunkach byloby niemozliwe. PiS wciaz ma szanse dojsc do wladzy. Na Wegrzech wygral Orban i jego Fidesz, w Finlandii niezle poparcie maja tzw Prawdziwi Finowie. We Flandrii od dawna rzadzi partia specjalnie sie ze swoim faszyzmem nie kryjaca. Radykalizuje sie tez scena polityczna w Holandii, Francji, tradycyjnie w Austrii, w Niemczech i Danii oraz w Bulgarii, Slowacji i Rumunii.

RAS na polskiej scenie politycznej kojarzy sie z Samoobrona, LPR i PiSem, ale w kontekscie imperializmu mocno przypomina to co sie dzieje na Wegrzech, gdzie wciaz istnieje zakorzeniona historycznie frustracja i poczucie krzywdy zwiazane ze skutkami wprowadzenia w zycie traktatu z Trianon, ktory poteznie okroil Wegry. Przypominam, ze Hitler tez doszedl do wladzy czesciowo z powodu powersalskiego narodowego poczucia krzywdy.

Gorzelik gra na tej samej strunie, stara sie pobudzac tego samego rodzaju emocje. On na tym zbija kapital polityczny i na tym zeruje. To dlatego w necie czesto pojawiaja sie sprokurowane przez nazistow mapki (u nas wklejal je pieronski hanys) pokazujace rzekomo historyczne granice Wielkiego Slaska. Skrajnie prawicowo nastawieni do swiata Wegrzy naklejaja sobie na szybach samochodow kontury Wegier sprzed traktatu w Trianon. Za czasow Hitlera masowo publikowano mapy przyszlych Niemiec wraz z nowymi terenami bedacymi dodatkowa przestrzenia zyciowa dla rasy panow czyli lebensraum.

Pieronski ma takie mozliwosci intelektualne jakie ma i zapewne nie za bardzo rozumie czym sie w necie para wszedzie publikujac te ponazistowskie mapki Slaska, ale przeciez nie on jedyny to robi, to jest generalnie specjalnosc ludzi z RAS, milosnikow RAS lub ludzi w jakims stopniu z tym srodowiskiem zwiazanych. Dokladnie to samo pare lat temu robil Dariusz Jerczynski, byly czlonek RAS, a pozniejszy szef Slaskiego Ruchu Separatystycznego.

Tak to wlasnie wyglada na bazie faktow i porownan. Gorzelik mowi, ze nie dazy do niepodleglosci Gornego Slaska, bo po co. Tlumaczy, ze dzis takie rozwiazanie nie jest niezbedne. Ale jutro, w razie gdyby Europa dalej sie radykalizowala i doszlo do mody na korekte granic, sila czy poprzez naciski polityczne, wewnetrzne i zewnetrzne, to Gorzelik w te nowa retoryke chetnie sie wkomponuje i oznajmi, ze zdanie zmienil, bo zmienily sie okoliczosci, autonomia to za malo, dostalismy tylko palec, chcemy reke.

To sa szumowiny, ktore nie maja zadnych zasad, to ludzie dla ktorych dane slowo nic nie znaczy, licza sie tylko cele, a cele uswiecaja srodki, wiec mozna do celow dazyc po trupach. Dokladnie tak samo mysli i dziala PiS.

• Gość: olo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 13:02
              Przeciez neonazisci od dawna twierdza, ze Krakau jest pradawnym germanskim grodem. Skoro osadnicy niemieccy budowali polskie miasta tzn wg neonazistow, ze wszystkie one sa niemieckie i Niemcom sie nalezy ich zwrot. <czlowieku ,przestan robic z siebie glupka forumowego! Kto chce odebrac Polsce Krakow czy Wroclaw ???? Naszczescie mlodzi ludzie zyjacy w Polsce "sa normalni" bo to ludzie twojego pokroju urzadzili na tej ziemi istny dom wariatow.....Znacznie bardziej niebezpieczne dla żywiołu polskiego niż zbrojny zabór, okazało się pokojowe współżycie z zachodnim sąsiadem. Niemcy byli już od wczesnego średniowiecza ludem wielkim (w X wieku około 5 - krotnie liczniejszym od plemion polskich), prężnym demograficznie i reprezentującym czołowy w Europie poziom cywilizacyjny. Dla Niemców, zamieszkujących centrum Europy i sąsiadujących od zachodu i południa z równie cywilizowanymi i licznymi ludami, jedynym możliwym kierunkiem ekspansji terytorialnej był wschód. Nic dziwnego więc, że po opanowaniu Połabia, kolejne fale osadnictwa niemieckiego zasiedlają nowo zakładane miasta i tworzą mniejsze lub większe enklawy wiejskie na terenach wiejskich ziem polskich i węgierskich (Siedmiogród) - a potem i imperium rosyjskiego - aż do Uralu i wybrzeża Morza Czarnego. To osadnictwo jest dla samodzielnych państw słowiańskich niewątpliwie korzystne. Wzmacnia je demograficznie i cywilizacyjnie a "kolonizatorzy" znajdujący na nowych terenach korzystne warunki egzystencji, często wręcz faworyzowani z uwagi na swoją przydatność przez miejscowych władców, przeważnie dość szybko rozpływają się w otaczającym żywiole słowiańskim. JAn Burakowski
              • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 13:19
                "Na szczescie", przyglupiaty Olo, pisze sie oddzielnie. Reszty Twojego belkotu nie przeczytalem, bo to chyba bylaby strata czasu.
                • prawdziwyolo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 20:52
                  "Na szczescie", przyglupiaty Olo, pisze sie oddzielnie. Reszty Twojego belkotu nie przeczytalem, bo to chyba bylaby strata czasu. << przeczytales gdy by tak nie bylo nie napisal bys tego posta:):) Ten Burakowski to Polski historyk !:):):)
        • Gość: olo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:50
          Bielsko-Biała to od zawsze ŚLĄSK a tzw. podbeskidzie lansują wszelkiej maści ślązakożercy. <kolego podbeskidzie lansuja ludzie ktorzy chca czapka przykryc jego historie!
          • Gość: Marianpol Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 13:25
            Olo, ty i pieronski jestescie w duecie boscy, bo takiego nagromadzenia glupoty tu naprawde dawno nie bylo. I wszystko to wychodzi spod znaku RAS, co nas bardzo cieszy a nawet wiecej - mocno nas rozbawia :D
            • prawdziwyolo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 20:59
              Olo, ty i pieronski jestescie w duecie boscy, bo takiego nagromadzenia glupoty tu naprawde dawno nie bylo. I wszystko to wychodzi spod znaku RAS, co nas bardzo cieszy a nawet wiecej - mocno nas rozbawia :D <<<<< i znowu ZLE Marian..... ,powinno byc "mocno mnie rozbawia" :) Marian to nie jest zebranie aktywu PZPR!!!! Liczba pojedyncza "JA" :):) no chyba ze piszesz z zoną:):)
          • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 14:29
            lansujesz matole brednie zasłyszane i źródła ślązakofilskie, my swoją historię szanujemy, a wy jej nawet nie znacie, wpieprzacie się między wódkę a zakąskę. Lepiej przygotujcie się z kurortami w sztolniach na wakacje, bo u nas miło na pewno nie będzie, ślązacze szumowiny. Lepiej skupcie się na swoich wiejskich Katowicach, bo za niedługo znowu będziecie mieli sołtysa, jak to lekko tylko ponad sto lat temu
            • prawdziwyolo Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 21:10
              lansujesz matole brednie zasłyszane i źródła ślązakofilskie, my swoją historię szanujemy, a wy jej nawet nie znacie, wpieprzacie się między wódkę a zakąskę. Lepiej przygotujcie się z kurortami w sztolniach na wakacje, bo u nas miło na pewno nie będzie, ślązacze szumowiny. Lepiej skupcie się na swoich wiejskich Katowicach, bo za niedługo znowu będziecie mieli sołtysa, jak to lekko tylko ponad sto lat temu <<<<

Urodziłem się 25 października 1934 r. we wsi Nowe Grabie koło Wołomina (woj. mazowieckie) w rodzinie chłopskiej. W lipcu 1945 r., z uwagi na całkowite zniszczenie gospodarstwa w toku działań wojennych 1944 r., rodzice moi przenieśli się na Opolszczyznę do miasta Niemodlina. Pozostałem tam do ukończenia liceum ogólnokształcącego w 1952r. W latach 1952/56 studiowałem na Uniwersytecie Warszawskim, mieszkałem w tym czasie u rodziny w Aninie. JAN BURAKOWSKI
          • Gość: Góral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 15:22
            >Bielsko-Biała to od zawsze ŚLĄSK a tzw. podbeskidzie lansują wszelkiej maści ślązakożercy. < kolego podbeskidzie lansuja ludzie ktorzy chca czapka przykryc jego historie!<

Pierd.lenie, pierd.lenie, pierd.lenie, pierd.lenie i cały czas to samo pierd.lenie! Ponadto jeszcze trochę pierd.lenia! Oraz trochę pierd.lenia dla odmiany.
            G... wicie, g... rozumicie i g... widzicie... W dupie zeście som!
          • Gość: maruman Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.82.16.194.ionic.pl 23.04.11, 17:30
            Towarzyszu Olo, znowu się ośmieszacie. Na forach ciebie pełno i wszędzie bełkot.
        • Gość: gooral Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 14:22
          co ile dni spotykasz się ze swoim terapeutą? sugeruję żebyś zwiększył dziesięciokrotnie ilość wizyt
    • allbrecht1 Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... 23.04.11, 18:41

Gość portalu: AŚląsk napisał(a):

> ...na tym forum i dlaczego?! :D
      >
      > Chętnie poznam opinie na powyższy temat.

Nie wiem skąd ten uśmiech w pytaniu, skoro dolegliwości żołądkowe, to raczej przykra sprawa.
      Rozczaruję pytającego, ale u mnie ze zdrowiem jest wszystko OK. Ale jeśli ktoś ma takie problemy, to może sprawcą jest jednostka chorobowa zwana- ksenofobią?
    • Gość: Ślązaczka Re: Komu się chce już rzygać "Śląskiem"... IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.11, 18:00
      Rzigej ,facet , co minuta,w każdej godzine ,dzień po dniu ,aż cie rozerwie.... jeden warunek stawiam : rzygej do własnego pis-uaru ,a nie do Mojego hażla !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka