Dodaj do ulubionych

Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 09:18
Jacy oni tam górale...
Obserwuj wątek
    • Gość: koborlovag Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 12:18
      a jacy tam w Pogoni Portowcy? A ilu w Barcelonie gra Katalończyków? A ilu - już nie mówię krakowian - ale Polaków w Wiśle Kraków?
      Każdego przydomka będziesz się czepiał?
      Wiadomo, piłka dziś transferami, nie wychowankami stoi.
      Ale grają wśród gór więc są górale. I tyle.
    • Gość: mf Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.play-internet.pl 30.07.11, 15:32
      Ten cały Bożek to ich pewnie pogodni z murawy. Przecież nie wolno deptać trawy a i robaczkowi jakiemuś można zrobić kuku.
    • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 18:49
      ... reprezentują górali beskidzkich/beskidowych, więc tacy 'Górale', ale przecież to wiesz ...........
    • Gość: z Bielska Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 19:58
      A co może ślązacy ? nie żartuj sobie kolego! Górale i to z Podbeskidzia! Chłopaki z charakterem. Mam nadzieję że nie zabraknie im sił i pokażą co potrafią.
      • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 11:52
        Jak mieszkają pod Beskidami to jacy górale??
        • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 12:39
          i pod Beskidami i w Beskidach, a Żywiec to leży pod Beskidami czy 'w' ?

Jak tam mlas1, przeprowadziłeś się już na ukochany Ślunsk ? :)
          • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 13:36
            Przecież mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, nic mi nie wiadomo o jakiejś ustawie zmieniającej jego granice... A może coś przeoczyłem?
            • Gość: Góral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:19
              > Przecież mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, nic mi nie wiadomo o jakiejś ustawie zmieniającej jego granice... A może coś przeoczyłem? <

Ha ha... To może była jakaś równorzędna "ustawa" ustanawiająca jego granice?! :D :D

A co to jest ten "Śląsk Cieszyński" i jaką jednostkę administracyjną reprezentuje? Rozumiem więc, że twoje aktualne miejsce zamieszkania to chyba Pierściec czy może jakieś inne Kowale w powiecie cieszyńskim...
              • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:48
                Śląsk Cieszyński

(...)

Na północy granicę (z resztą Śląska) stanowią rzeki Olza i Wisła, na zachodzie (z Małopolską) rzeka Biała i Barania Góra, na południu (ze Słowacją) góra Polom, a na zachodzie (z Morawami) rzeki Ostrawica i Odrą."

Ale pewnie to tez olejesz żałosny ignorancie, merytorycznie wy podbeskidzianie jesteście zerami...
                • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:53
                  To tymczasem podbeskidzianie - śnijcie dalej swój PRLowsko-werbusowsko-żywiecko-kielecko-lubelsko-lwowski sen o prehistorycznym podbeskidziu :)
                  • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:38
                    tej Twojej wypowiedzi nie czytałem od razu, ale oprócz ignorancji dla rzeczywistości i zwykłego ślązackiego chamstwa nic z Twojej odpowiedzi dla 'Górala' nie można wyczytać.
                • Gość: Góral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 23:07
                  Gość portalu: mlas1 napisał(a):

>> Śląsk Cieszyński
                  > Na północy granicę (z resztą Śląska) stanowią rzeki Olza i Wisła, na zachodzie
                  > (z Małopolską) rzeka Biała i Barania Góra, na południu (ze Słowacją) góra Polom
                  > , a na zachodzie (z Morawami) rzeki Ostrawica i Odrą." <<

Pytałem o "akt ustanawiający" tzw. Śląsk Cieszyński i aktualną podstawę na jakiej rzekomo takie coś ma terytorialnie obowiązywać, a nie o durny opis z wikipedii... Więc merytorycznie i niemerytorycznie, synku, to tobie nawet do zera bardzo daleko...

Nie istnieje jednostka terytorialna pod nazwą "Śląsk Cieszyński". Mentalnie też w Bielsku-Białej to pojęcie nie funkcjonuje (choć dawna "śląskocieszyńskość" jest oczywiście w jakimś stopniu SKŁADNIKIEM jednolitej beskidzkiej tożsamości Bielska-Białej), a utożsamia się z nim w sposób ortodoksyjny (bez pokrycia w rzeczywistości) tylko kilku pomyleńców, którym podoba się akurat pieprzenie idiotyzmów o "Brynicy" przez środek naszego miasta...
                  Wszystko z czym można od biedy to pojęcie AD 2011 utożsamiać to powiat cieszyński i nic poza tym... Jeśli zaś jednak nie to, to wobec tego całe określenie "Śląsk Cieszyński" jest pojęciem dokładnie tak samo nieformalnym jak dla Ślązaków Podbeskidzie...

> jak piłem ostatnio z gościem z Nowego Targu i kłóciłem się ze w Beskidach też są górale to mało mu zwieracze nie puściły ze śmiechu... <

No, to ja teraz właśnie prawie posmarkałem się ze śmiechu właśnie na wspomnienie o "góralu" z Nowego Targu :D :D
                  Ten cały Nowy Targ to pewnie chociaż na Gubałówce leży?!
                  No, ja myślałem, że jak sama nazwa - PODhale - wskazuje, jako część Podtatrza, jest to region leżący w kotlinie NOWOTARSKIEJ i na podgórzu POD górami Tatrami...
                  A i to nie wszystko niestety ;)
                  Bo cóż to od niedalekiej północy GÓRUJE ponad tymże Nowym Targiem i graniczy z jego kotliną??? Ano, Gorce niestety. Gorce jako cześć... BESKIDÓW Zachodnich :D :D :D

Ot i ambaras ;) Okazuje się, że jeśli czepiać się szczegółów, to pojęcie góral z Nowego Targu ma taką samą rację bytu jak... góral z Bielska-Białej :o :D :)
                  Wniosek? Z ignorantem dobrze się napić, ale dyskutować merytorycznie nie ma sensu.

> To tymczasem podbeskidzianie - śnijcie dalej swój PRLowsko-werbusowsko-żywiecko-kielecko-lubelsko-lwowski sen o prehistorycznym podbeskidziu :) <

Synku, jaki ty jesteś żałosny... Gdybyś tylko zdawał sobie sprawę z tego jaki jesteś żałosny, wyszedłbyś z domu i powiesił się ze wstydu na najbliższym drzewie.
                  Z rybami w rzece sobie podyskutuj. Ja już nieodwołalnie "dziękuję".

• Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:46
                    > > jak piłem ostatnio z gościem z Nowego Targu i kłóciłem się ze w Beskidach
                    > też są górale to mało mu zwieracze nie puściły ze śmiechu... <

he, he, he, typowe buractwo z W-wy i K-c też mysli że górale są tylko na Krupówkach. No cóż, edukacji nic nie zastąpi. A, i spytaj się tego człowieka niby z NT, gdzie górale uratowali króla Jana Kazimierza w drodze 'ze Śląska do Rezczpospolitej' (pewnie wszyscy to widzieli w filmie 'Potop'), pewnie w Tatrach..... he, he, he :)
                • Gość: BB Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.155.c69.petrotel.pl 01.08.11, 12:48
                  Widać chłopie żeś nie stela bo takie głupoty fanzolisz. Po co włazisz na Podbeskidzkie forum ? Mało masz swoich rasiowych ? Tam tłumacz gdzie są granice "wielkiego Śląska".
            • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:35
              > Przecież mieszkam na Śląsku Cieszyńskim,
              a od kiedy Lipnik to ŚCi ?, a może coś przeoczyłem ?
          • Gość: Góral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:08
            > Jak tam mlas1, przeprowadziłeś się już na ukochany Ślunsk ? :) <
            Parafrazując obecnego tu "kolegę"... Gooral, z palantami spadochroniarskimi z hanysowa nie ma co dyskutować.
            • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:40
              wu jesteście bandą żywieckich palantów i ignorantów
              • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:51
                > wu jesteście bandą żywieckich palantów i ignorantów

żywiecko-bielsko-bialskich, jasienicko-jaworzańsko-cieszyński buraku. Tak mamy dyskutować ?
            • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 08:47
              nie, dyskutować należy, ale zbyt wiele wysiłku to wkładać nie ma sensu
    • Gość: goralnizinny Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: 68.150.242.* 30.07.11, 20:48
      Pan Kasprzyk troche sie pomylil sie mowiac o awansie BBTS-u do drugiej ligi w 1958 r.

W 1958 roku BBTS (wowczas BBTS Sparta Bielsko-Biala) wywalczył mistrzostwo swojej grupy w Lidze Wojewodzkiej (Slaskiej), a następnie wojewodztwa po zwycięskim meczu ze Słowianem Katowice. Ale przegral wówczas w turnieju kwalifikacyjnym do II ligi z Unią Tarnów.

• Gość: josef a jakie to gory IP: 93.56.128.* 30.07.11, 21:22
      mozna je pagorkami nazwac..
      • Gość: gooral Re: a jakie to gory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 12:45
        > mozna je pagorkami nazwac..

no Tatry w porównaniu z Himalajami to też pagórki, a Twoja sztolnia to ile metrów pod ziemią ?
        • Gość: Józef Bożek Re: a jakie to gory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 13:45
          jesteś popieprzony gooral, każdemu kto się nie zgadza z twoim żywiecko-wilkowicko-podbeskidzkim światopoglądem insynuujesz górnicze pochodzenie... totalna bzdura
          • Gość: Góral Re: a jakie to gory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:01
            > jesteś popieprzony gooral, każdemu kto się nie zgadza z twoim żywiecko-wilkowicko-podbeskidzkim światopoglądem insynuujesz górnicze pochodzenie... totalna bzdura <

A)"Każdemu" w liczbie 3 czy 4 wspartych "buntownikami" z zachodniej części Podbeskidzia ;)
            J.W.N.T.M.W.
            B) Bo zapewne poniekąd tak jest.

• Gość: gooral Re: a jakie to gory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:30
            Bożek ?, przecież Ty jesteś z Wilkowic !! :)

popieprzenie to akurat cecha tych którzy nie umieją zaakceptować rzeczywistości, no tutaj to akurat przodują ślązakofile i inni raś'iści.
            • Gość: Ryci Re: a jakie to gory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:43
              Ci co nie umieli zaakceptować PRLowskiej rzeczywistości (której pochodną jest Podbeskidzie) też pieprzyli???
              • Gość: gooral Re: a jakie to gory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:56
                no akurat to co nazywacie 'Śląskiem' i to co on z sobą obecnie niesie, wraz z 'Czerwonym Uniwersytetem' to pochodna PRL'u, co więcej, ja to akceptuję :) !
    • Gość: bronek Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 21:43
      do utrzymania sie w lidze daleka droga i zmudna efekty beda na wiosne
      • Gość: Góral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 13:46
        A jacy to w Zabrzu po murawie "Górnicy" biegają!? Ile szycht to przerobili i ilu sztygarów tam piłkę kopie??! He? To może to chociaż Ślązacy tam sami rodowici?! Też nie! A z nieczynnej kopalni ostatnio w kaskach wyjeżdżali :D
        A jaki to z Ruchu Chorzów autonomiczny "Oberschlessien", skoro to historycznie najbardziej POLSKI klub na całym Śląsku.
        A ilu "legionistów" - zawodników Legii miało kiedykolwiek jakąkolwiek broń w ręku, albo mundur na sobie!?
        Piłkarze Bałtyku Gdynia to pewnie codziennie rano kutrami po zatoce popierdzielają...
        Itd. Itp.

Pewnie, k....! Beskidy/Karpaty? A co to za góry?! Przecie pagórki przy Himalajach...
        Bałtyk? A co to za morze?! Śródziemne... To jest morze...
        Odra? A co to za rzeka?! Strumyczek prawie przy Amazonce...
        Katowice? A co to za miasto?! Trochę szałasów, Paryż to je miasto...
        Polska? A co to za kraj?! Mały kurnik, Stany to jest kraj...
        Podbeskidzie?! A co to za miejsce? 200 lat temu nie było o nim słychać...
        (Nota bene - Śląsk? A co to za region?! 1000 lat temu o żadnych Ślązakach nikt w ogóle nic nie słyszał...)

Ulubionym sportem MATOŁÓW (szczególnie internetowych) jest leczenie własnych kompleksów poprzez deprecjonowanie (za trudne słowo? :D) wszystkiego i wszystkich dookoła siebie. Czasem aż żal, że dostęp do netu coraz powszechniejszy.

Najbardziej zaś rozpie...alają mnie hasła w stylu "górale to są w Zakopanym" (w oryginale) :D
        Hmm. To rozumiem, że Krupówki to jest jakaś ścieżka od Giewontu przez Kopę Kondracką na Małołączniak??
        Gwara? Ja akurat u rodziny w beskidzkim "interiorze" momentalnie się przestawiam.

Nazwa każdego klubu czy przydomek drużyny nawiązuje do rodowodu. TS Podbeskidzie reprezentuje nasze całkiem ładnie położone miasto, granicami sięgające okolicznych beskidzkich szczytów i obejmujące również dawne góralskie wioski na zboczach tychże Beskidów. W mieście tym mieszka ogromna rzesza potomków dawnych "prawdziwych" beskidzkich górali, więc owi "Górale" w przydomku mają pełne uzasadnienie.
        I nie zmieni tego goebelsowska propaganda jakichś śmierdzieli zza Wisły i ich kilku bielskich wafli-pomyleńców.

• Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 13:56
          Nie ma jednej gwary beskidzkiej, baranie, w Wiśle się mówi totalnie inaczej niż np w Jeleśni.
          • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:41
            a czy 'Góral' mówił o jednej gwarze ?, zapewne miał na myśli którąś z odmian żywieckiej. Moi koledzy, z cieszyńskiej strony, z Koniakowa, wyróżniają trzy odmiany gwary 'trójwiejskiej'. W BB nie ma i nie było żadnej gwary, co innego w pobliskich wsiach, ale i to zaniknęło zapewne ze 100 lat temu. Tyle w temacie gwar góralskich, pod BB w Jaworzu to już inna gwara - śląska/cieszyńska, jedna z wielu odmian, które górnoślązacy wyeliminują jak już skodyfikują gwarę górnośląską (bo nie język?), i wprowadzą ją na Śląsku jako 'język reginalny'.
            Co więcej Cieszynioki źle na to patrzą, a jeden z poglądów jest Tutaj
        • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 13:58
          A ha no i to że górale są tylko "w Zakopanym" to własnie powszechna opinia na Podhalu i w waszej ukochanej małopolsce - a to oczywiście g..wno prowda
          • Gość: Góral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:25
            > A ha no i to że górale są tylko "w Zakopanym" to własnie powszechna opinia na Podhalu i w waszej ukochanej małopolsce - a to oczywiście g..wno prowda <

Pier.olisz.

> Nie ma jednej gwary beskidzkiej, baranie, w Wiśle się mówi totalnie inaczej niż np w Jeleśni.

A już totalnie, totalnie inaczej od powyższych w Rybniku, czy Chorzowie :)
            • Gość: Ryci Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.11, 14:38
              jak piłem ostatnio z gościem z Nowego Targu i kłóciłem się ze w Beskidach też są górale to mało mu zwieracze nie puściły ze śmiechu...
          • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:50
            > A ha no i to że górale są tylko "w Zakopanym" to własnie powszechna opinia na P
            > odhalu i w waszej ukochanej małopolsce - a to oczywiście g..wno prowda

Poducz się trochę i nie wywódź swoich wywodów uzasadniając ich bredniami. Poczytaj sobie o Związku Podhalan, historii góralszczyzny w Beskidzie Małym, poczytaj Wincentego Pola, przejedź się do szkoły w Mesznej, Bystrej, Wilkowicach. Teraz masz TKB, zobacz skąd występują zespoły góralskie. 10 sierpnia masz 'Sabałowe Bajania' w Bukowinie T., zobacz skąd ludzie tam się prezentują.
            A jak już spotkasz się z jakimś niudouczonym gościem z Nowego Targu to przynajmniej będziesz mógł mu merytorycznie odpowiedzieć.
            • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 09:52
              >a to oczywiście g..wno prowda

sorry, wszędzie są niedouczeni i nieświadomi.
            • Gość: Ryci Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:09
              A mogę pojechać do szkoły do Wisły czy Ustronia, bardzie mnie interesuje co tam mi powiedzą a nie np. w Łodygowicach?
              • Gość: Ryci Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:14
                To co mi powiedzą w Mesznej czy Wilkowicach to jest oczywiste. Będzie to podbeskidzko politycznie poprawne i tamtym ludziom się nie dziwię że się nie utożsamiają ze Śląskiem (bo niby dlaczego mieliby?). Mnie interesuje czy np Górale Śląscy lubią jak się ich wrzuca do jednego wora z małopolską...
                • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:31
                  >Mnie interesuje czy np Górale Śląs
                  > cy lubią jak się ich wrzuca do jednego wora z małopolską...

ale o czym Ty chcesz dyskutować ?, przecież nikt górali śląskich nie wrzuca do 'małopolskiego wora kulturowego' , a na pewno nie ja !! Górale śląscy są w naturalny sposób związani z kulturą Śląska, Czech, ale również z kulturą góralską/wałaską i pochodzą z tych samych fal osadniczych co inni górale karpaccy na terenach naszej cz. Karpat
                  • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:44
                    > >Mnie interesuje czy np Górale Śląs
                    > > cy lubią jak się ich wrzuca do jednego wora z małopolską...

"Góralszczyzna Polska zajmuje południową część polskiego obszaru etnicznego, tę która położona jest w południowo–zachodniej części Małopolski, na Śląsku Cieszyńskim..... Rodzi się zarazem pytanie: które cechy na obszarze Góralszczyzny są istotniejsze: te, kulturowo wyróżniające w obrębie Polaków jego
                    część śląską i małopolską, czy też te wspólne dla całej Góralszczyzny? Dr Janusz Kamocki, autor całościowej systematyki
                    etnograficznej Górali Polskich twierdzi: Wspólne cechy kulturowe powodujące tę góralskość ich kultury są znacznie silniejsze aniżeli
                    cechy wypływające z przynależności do śląskiej lub małopolskiej gałęzi narodu."
                    (źródło)

Jeżeli to Ci pomoże zrozumieć, że w tej warstwie nie ma dylematu, ani sporu.
                    • Gość: Ryci Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 11:01
                      No z taką argumentacją naukową trudno dyskutować, pozostaje pytanie czy p. Karnocki jest lub nie osamotniony i co sądzą o tym inni naukowcy.

a tak na marginesie za stroną związku Podhalan:

"Wałasi śląscy od północy graniczą z polskimi Lachami śląskimi, od wschodu z grupą osadniczą Bielska–Białej (zasiedlonego w miejsce
                      Niemców)
                      , od południa z góralami śląskimi, a od zachodu z ludnością czeską tzw. laską (etnicznie czeską z substratem,
                      prawdopodobnie polskim)"

Tacy to podbeskidzko bielscy autochtoni własnie są :)
                      • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:18
                        >od wschodu z grupą osadniczą Bielska–Białej (zasiedlonego w miejsce Niemców)
                        > Tacy to podbeskidzko bielscy autochtoni własnie są :)

Nie wyciągaj pochopnych wniosków. Po pierwsze był to efekt wojny, a zasiedlenie było zarówno za znakomitą większość niemieckojęzyczną ale również żydowską. Po drugie były trzy fale osadnicze, pierwsza bezpośrednio po Powstaniu Warszawskim, druga w 1945, głównie z okolicznych małopolskich miejscowości. Trzecia jest efektem rozwoju przemysłu i miasta na przełomie 60/70 uw, a zalicza się do nie zarówno migracja za pracą jak i wejście w obszar miasta byłych podmiejskich miejscowości.
                        Autochtonów, sprzed IIwś. (a zaliczał się do nich mój śp. dziadek) w BB jest znakomita mniejszość, bo tak to ukształtowała i historia i rozwój miasta, ale pokaż mi miasto tej wielkości, które przeszło przez inny scenariusz. Mamy swoją specyfikę związaną z okresem przedwojennym, ale o tym pisalismy już wielokrotnie.
              • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 10:26
                oczywiście, że tak !, a co mają powiedzieć ? przecież to czysty Śląsk Cieszyński, gwara jest śląska w jednej z odmian cieszyńskich, w Brennej mówią zasadniczo inaczej niż np w Istebnej, bo Brenna to już 'Lasi' a nie górale
    • Gość: lelok Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 12:36
      jutro na eurosport2 na zywca. w tym sezonie zycze im by sie utrzymali w lidze, a potem, jak bedzie nowy stadion, nowi sponsorzy, wieksze pieniadze... kto wie...
    • aliveinchains do mlas... 01.08.11, 09:21
      rozumiem ze jak przechodzisz przez Bialke to cię piorunek trafia...
      • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 09:26
        www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=81906666&postcount=909
        Już ponad 100 lat temu rozumiano zaleznosci regionalne między SCI a Galicja, ..to co my nazywamy podbeskidziem juz wtedy zaczynalo dobrze funkcjonowac...sformalizowanie regionu bylo kwestia czasu...

ktos nazwal nasze gory pagorkami..Klimczok, Szyndzielnia maja ponad 1000m npm...
        • astmatyker Re: do mlas... 01.08.11, 12:11
          To jest oczywiste chyba dla wszystkich mieszkancow BB. Osoby, ktore tego nie rozumieja najprawdopodobniej pochodza ze zantagonizowanego wewnetrznie Gornego Slaska. Ale to dla Cysarokow i Podbeskidzian obcy region kulturowo. Slask Cieszynski moze kiedys byl czescia Gornego Slaska, ale dzis niewiele ma z nim wspolnego. Gorny Pruski Slask stal sie jakby skansenem prymitywizmu w Polsce.
          Wisla oddziela Prage od lewobrzeznej Warszawy, ale nikt juz nie twierdzi, ze to dwa oddzielne miasta. Buda i Peszt tez stanowia jeden organizm miejski. Podobnie jest z BB. Trzeba byc niespelna rozumu by w XXI wieku postrzegac Bielsko i Biala jako dwa niezalezne byty. Ale prymitywnych prowokatorow z Prus tutaj nie bedzie brakowac, w koncu prymitywizm jest ich znakiem rozpoznawczym.
          • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:25
            Buda i Peszt (połączone 140 lat temu a nie za komuny) były w jednej krainie historycznej tak jak Warszawa i Praga, a Bielsko i Biała nigdy (i dalej nie są), trzeba być niespełna rozumu żeby tego nie zauważać... Bielsko z Białą ma w świetle historii tyle samo wspólnego co Katowice z Sosnowcem...
            • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:52
              Bielsko i Biała nie były po raz pierwszy połączone 'za komuny', a pozostała część Twojej wypowiedzi świadczy marnie o Twojej znajomości historii naszego dwumiasta
              • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:01
                Za Adolfa tez były połączone to fakt a co do drugiej części wypowiedzi to proszę o konkrety...
                • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:47
                  porównywanie BiB do Katowic i Sosnowca z punktu widzenia historii jest o tyle błędne o ile kilkuset letnia historia miejskich organizmów Bielska i Białej różni się od niespełna 100 letniej historii Sosnowca i lekko ponad stuletniej historii Katowic.
                  • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: 83.22.161.* 01.08.11, 13:53
                    Z tym się zgodzę ale to jedyne co można temu rozumowaniu zarzucić. Chodziło mi o analogię - nie ma co porównywać Budy i Pesztu czy Warszawy i Pragi z Bielskiem i Białą bo pożniej jakiś głąb napisze że "Bielsko to taki Śląsk jak Sosnowiec czy Częstochowa"
            • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 13:06
              mlas..robiac analogię między pruskimi katowicami a kongresowym sosnowcem, ktorych centra są oddalone niemal 10 km od siebie do Bielska i Bialej w Austrii 9wczesniej granice w praktyce nie istniały) dajesz dowod swojego zdebilenia lub totalnego braku wiedzy o historii BB....

• Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:18
                Kiedy niby to granice praktyce nie istniały?? Przed I rozbiorem?? Chyba cię pogięło...
                • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:52
                  granice jasne że istniały, ale przepływ ludzi, a nawet części towarów był swobodny, poczytaj trochę o tym jak mieszkańcy Bielska uczęszczali na zabronione w Bielsku nabozeństwa do Białej, jak rozwijały się w Białej cechy poza limitem narzucanym przez magistrat bielski i cechy bielskie
                  • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:55
                    O i tutaj gooral cię poproszę o jakieś źródło...
                    • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:00
                      ostatnio wydana 'Monografia...' Bielska i Białej
                      • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 14:39
                        co mu o monografi mowisz..dla niego istotne sa fragmenty Wikipedi...ehhhhh
              • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:21
                A analogia jest jak najbardziej na miejscu:

Katowice (Śląsk) - Sosnowiec (Korona Polska)

vs

Bielsko (Śląsk) - Biała (Korona Polska)

czyż nie?

I przestań z tym spier..laniem tylko mnie merytorycznie zgaś i konkretami złotko...
                • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:56
                  > Katowice (Śląsk) - Sosnowiec (Korona Polska)
                  >
                  > vs
                  >
                  > Bielsko (Śląsk) - Biała (Korona Polska)

chyba kpisz !?

Sosnowiec (Cesarstwo Rosyjskie) - Katowice (Prusy)

Bielsko (Korona Polska) - Biała (Korona Polska)

jeżeli już tak chcesz znakować
                  • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:01
                    Kiedy to Bielsko było w koronie polskiej???? Wtedy kiedy Sosnowiec był w Cestarstwie rosyjskim a katowice w prusach???? ty to chyba nie mówisz poważnie?
                    • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:06
                      Chodzi mi o np okres zaraz po wojnach Śląskich

Oki Katowic wtedy oczywiście nie było ale Bytom np był i do wojen śląskich był razem z Bielskiem w jednej krainie i dzięki przynależnosći do tek kraiony Bielsko wygląda(ło) jak wygląda(ło) a nie jak żałosny Andrychów czy Wadowice lub Biała - galicyjskie jednopiętrowe slumsy...
                      • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:16
                        po stronie wojsk krzyżackich swoje wojska wystawiał Śląsk, a może nawet samo Bielsko, tylko co to ma do rzeczy ?
                    • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:15
                      ano wtedy jak były zakładane....
                • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 14:00
                  a teraz "słoneczko" jak się to ma do okresu w ktorym omawiane miasta doswiadczały dynamicznego rozwoju/

Ps. Kiedy Biala była w Koronie Polskiej a bielsko w Austrii to Katowic jeszcze nie było...

• Gość: BB Re: do mlas... IP: *.155.c69.petrotel.pl 01.08.11, 13:08
              Jak to Bielsko i Biała nie są w jednej krainie (może jeszcze mało historycznej, ale jednak są). Ta kraina Podbeskidziem się nazywa i ja np. czuje z nią mocny związek emocjonalny. Jestem z Podbeskidzia i co nie ma mnie i mojej krainy ? A historycznie to kiedyś i Śląska i Ślązaków nie było (gdzieś tak do 1989 roku nie było Ślązaków bo byli albo Polacy, albo Niemcy, albo Czesi). Sprawdź sobie np. spis powszechny z 1988 roku :)
      • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:03
        Piorunek, mnie nie trafia ale dostaje smsa że mi się roaming włącza, całe szczęście że Biała jest w Schengen bo paszportu nie muszę nosić :)
        • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 13:07
          mlas, powiem krotko...jestes marnym prowokatorem..spier..do swego Bytomia, czy skad tam piszesz:)
          • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:15
            Z Bielska słoneczko z Bielska :)
        • Gość: BB Re: do mlas... IP: *.155.c69.petrotel.pl 01.08.11, 13:15
          Zdewastowaliście swoje miasta (i nie piernicz mi, że zrobili to gorole) a teraz wyciągacie łapy po nie swoje (np. BB). My sobie radzimy znakomicie sami (porównaj jak wygląda nasze miasto z tymi Twoimi na G.Śląsku). Nie potrzeba nam władców ze Śląska (niestety województwo powstało wspólne). Gdyby gorole u was rządzili to może byście trochę lepiej wyglądali co widać po różnych miastach, które im dalej od G.Śląska tym ładniej wyglądają. Wiąże się to z procentem "prawdziwych hanysów" w danej populacji i jest odwrotnie proporcjonalne do stanu i wyglądu danej okolicy. Im mniej hanysów tym ładniejsze miasta i wsie. Taka prawda niestety.
          • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:16
            Piszę z Bielska (drugie po alive) słoneczko z Bielska
            • Gość: BB Re: do mlas... IP: *.155.c69.petrotel.pl 01.08.11, 14:06
              Przecież ty jesteś z Chorzowa... słoneczko i nie ściemniaj.
              • Gość: mlas1 Re: do mlas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:07
                A alive się podobno w Tychach urodził więc też jest podejrzany...
              • Gość: gooral Re: do mlas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:18
                ale mieszka/-ał, a tak podawał w Lipniku....
                • aliveinchains Re: do mlas... 01.08.11, 14:37
                  Aliveinchains mieszkal w Tychach, w żywcu, w Krakowie, znow w zywcu i ..ostatecznie sięgnąl doskonalosci zamieszkal w BB:)
                  i nie w Lipniku a na D. Mietusiej:)
    • Gość: Ryci Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 12:38
      Nie wszyscy za """góralami"""
    • Gość: mlas1 Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:58
      pl.wikipedia.org/wiki/Marian_Kasprzyk
      Góral i podbeskidzianin od 10 pokoleń :)
      • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:02
        i po co to robisz...Bielsko-Biala ma taki swoj Genius Loci, że dobrze czuja się tu i autochtonii i przyjezdni..co chcesz tu zaszczepić klimaty z Gornego ślaska na zasadzie Hanys vs Gorol..?

Nie uda ci się...pozostaje ci się wyprowadzić do pieknej krainy zza Wislą:)
        • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:09
          Robię to po to żeby obalić największe kłamstwo podbeskidzia którym się szafuje na lewo i prawo - że jest ono wytworem min autochtonicznych Bielszczan i że autochtoniczni Bielszczanie nigdy nie czuli się Ślązakami
          • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:12
            Na prawdę nie mam złych zamiarów tylko chcę odkłamywać "jedynie słuszną historię podbeskidzia"
            • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:14
              Poza tym jestem stąd i czuję się Ślązakiem Cieszyńskim (tak jak np Polak czy Kenig) więc nie mam zamiaru się wyprowadzać...
              • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:15
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80272,10041722,Wiceprezydent_Bytomia_pobity_przez_kiboli_.html
                • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:19
                  Na Śląsku się nie lubi Polonii Bytom więc to pewnie wnuki kresowiaków...
                  • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:39
                    kresowiacki klub..no tak swiat jest prosty..allah akbar:)
              • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:17
                I zrozumcie że ludzi o takich poglądach jak ja jest znacznie więcej w Bielsku i tylko ja jestem taki naiwny i się z wami kłócę :)
                • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:20
                  alez czlowieku znalazleś sobie wymyslonego wroga..sorry, ale nikt tu nie lansuje 500letniej historii Podbeskidzia..bardziej to co doprowadziło do powstania regionu ktory większośc tak nazywa...
                  • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:27
                    czyli lansujesz Jałtę i PRL?
                    • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:28
                      Bo oczywistym jest że gdyby nie II wojna i jej skutki to by Podbeskidzia nie było
                      • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:33
                        Więzi gospodarcze by oczywiście były ale dwukulturowość została by zachowana, a teraz się wszystko do jednego podbeskidzkiego worka o małopolskim zabarwieniu wrzuca... I to jest dla mnie rzeczywistość nie do zaakceptowania i z tym walczę...
                        • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:45
                          a jak Ci Gorzelik skodyfikuje 'mowę śląską' to na pewno od Jaworza po Cieszyn, gwara cieszyńska się zachowa, juz to widzę.....

jak nie czytałeś to podaję jeszcze raz www.gwara.zafriko.pl/kat/klub_zc
                      • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:43
                        Byla by 2 RP w ktorej planowano na lata 40te przeprowadzic kolejna reformę administracyjna...zreszta granice wojewodztw maja to do siebie że są abstrakcyjne oraz ze się zmieniaja...regiony tworza się często ponad podzialami administracyjnymi wewnatrz jednego państwa i tak się stało w 2 pol 19w. w naszym regionie SCI i Galicji...
                        • aliveinchains kim jest mlas 01.08.11, 14:46
                          kim on jest? Bielszczaninem?
                          1. Mowil że z lipnika i czuje się cesyrokiem?
                          2. Kpi z naszych gor nazywajac je pagorkami?
                          3. Na silę lansuje dawne granice..?

Cholera...jak znam mieszkancow naszego miasta..nie spodkalem się z takim przypadkiem, goscia ktory z taka pogardą mowi o innej częsci miasta (biala0 i o naszych gorach...smierdzi mi RAŚem....
                          • Gość: gooral Re: kim jest mlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:48
                            w żadanej szkole w BB by się nie uchował, może Jaworze ?
                            • aliveinchains Re: kim jest mlas 01.08.11, 14:50
                              gooral...jakie Jaworze, cos tam cos zlego zrobil..Jaworze to jest taka sama mieszanka ludnosci co BB...autochtoni z koleji nie trzymaja sie mkurczowo swego SCI jak w Cieszynie...
                              • Gość: mlas1 Re: kim jest mlas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:03
                                Witam ponownie, wychowałem się w Bielsku, teraz mieszkam na Lipnickiej a chodziłem do szkoły podstawowej koło obecnego starostwa na Piastowskiej...
                              • Gość: gooral Re: kim jest mlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:04
                                alive, a dlaczego coś złego, Jaworze jest super !! i właśnie od Jaworza na dzień obecny zaczyna się Śląsk Cieszyński, wraz z gwarą i obyczajami. W sobotę (jeszcze nie lało :) ), oglądałem występ zespołu 'Jaworze' na TKB. Nie moje klimaty, ale występowali i wyglądali ładnie.
                          • Gość: BB Re: kim jest mlas IP: *.037.c83.petrotel.pl 01.08.11, 15:29
                            Co do mlas-a to sądzę, że to rasiowiec, świadczy o tym choćby sposób w jaki się wypowiada o BB i Podbeskidziu. Oto kilka wyjątków z jego twórczości w tym jednym wątku:
                            "Ale pewnie to tez olejesz żałosny ignorancie, merytorycznie wy podbeskidzianie jesteście zerami... "
                            "To tymczasem podbeskidzianie - śnijcie dalej swój PRLowsko-werbusowsko-żywiecko-kielecko-lubelsko-lwowski sen o prehistorycznym podbeskidziu :) "
                            "A ha no i to że górale są tylko "w Zakopanym" to własnie powszechna opinia na Podhalu i w waszej ukochanej małopolsce - a to oczywiście g..wno prowda "
                            "wu jesteście bandą żywieckich palantów i ignorantów "
                            "Bielsko z Białą ma w świetle historii tyle samo wspólnego co Katowice z Sosnowcem... "

Mieszkańcy BB są dla niego "onymi" (ciągle pisze "wy", "waszej" itd.), następnie popisał się dając linki na wiki do prezentacji Brożka i Kasprzyka (sam zdaje się zmieniał nick min. na Brożek). Myśli zaściankowymi (typowymi dla wyuczonych jedynej prawdy) rasiowymi schematami itd. A i nie zaprzeczył, że jest z Chorzowa :)
                    • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:41
                      jasne, sprowadźmy 'wypędzonych' z Brunszwiku, Bielsko niech wróci do swoich 40 tys. sprzed 1951, a Biała do 26tys.. Miasto rozdzielmy, w Mikuszowicach, Straconce etc. zróbmy wieś, dzieci tych co przybyli, jak nie będą chcieli podpisać 'śląskiej 'volks listy'... za Bug !!!, aha a za 'Solidarność Podbeskidzie' niech się tłumaczy Jaruzelski !!!. a co !!

mlas1, daj se siana bo już przesadzasz
              • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:18
                Jedno i drugie może istnieć obok siebie czy też zawierać się w sobie:)
                Bardzo sztucznym i wręcz prymitywnym podejsciem jest dzielenie miasta jak i szerzej regionu wzdloz Bialki...

Pan Polak, ktorego znam z prywatnej strony, podziela moje pogladyco do wspolczesnego podejścia do regionu, co zreszta widac w jego bibliografii...niemal polowa poswięcona Galicyjskiej Bialej i okolicom:)
                • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:25
                  Ale Polak się czuje Ślązakiem... A czy Podbeskidzianinem to nie wiem...
                  • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:46
                    a kim ma się czuć ?, przecież jest z Cieszyna !
              • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:30
                Polak, Kenig.... obaj 'Bielszczanie', .................. jeden na pewno z Cieszyna, a drugi z wioski pod Bielskiem
          • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 14:28
            > Robię to po to żeby obalić największe kłamstwo podbeskidzia którym się szafuje
            > na lewo i prawo - że jest ono wytworem min autochtonicznych Bielszczan i że aut
            > ochtoniczni Bielszczanie nigdy nie czuli się Ślązakami

po pierwsze autochtoniczni bielszczanie nie mogli się czuć Ślązakami bo najstarsze dzieje Bielska to tereny nieśląskie, a mianowicie Wiślan i ew. Białych Chorwatów. Sam Śląsk 'zagarnął' tereny Gołęszyc dopierow w XIVw.
            po drugie 'autochtoni' tacy jak Korn, Ziepser, Molenda czy Ks.Sułkowski i gros innych to tacy sami bielszczanie jak przybyli na te tereny i do tego miasta w 1945.
            po trzecie bielszczanie z NWJ nie byli 'Ślązakami', pomimo, że Bielsko do Śląska należało
            • aliveinchains Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk 01.08.11, 14:48
              te konkrety, o ktorych mlas nie poczyta w wiki ani w bibliotece UŚl (znaczy Czerwonego uniwersytetu)..nie trafia pod jego czaszkę...to zbyt szczegołowe zagadnienia, trzeba się w nie drazyc..burza jego czarno-bialy świat..to tak jak muslimom tlumaczyc, że są inne religie i że nie trzeba tych "innych " zabijac...
    • Gość: mlas1 Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 13:59
      pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Bo%C5%BCek
      Zagnać go po raz pierwszy w życiu do jakiejś uczciwej pracy!!!
    • Gość: mlas1 Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:09
      Dobra chłopaki dyskutujcie se dalej, ja kończę temat, Na schledano
      • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:23
        Na shledanou ....
    • Gość: Wapienica Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 19:01
      www.mdk.beskidy.pl/index.php?s=3&fun=more&id=22
      A propos dokąd Śląsk Cieszyński sięga na wschodzie :)
      • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 21:39
        historycznie i geograficznie do 'Białki', a w realu na pewno do Jaworza i Jasienicy
      • Gość: gooral Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 21:41
        no i oczywiście Wapienica i Kamienica !!
        • Gość: TożsamośćBeskidzka Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 04:20
          > Przecież mieszkam na Śląsku Cieszyńskim...<
          > a od kiedy Lipnik to ŚCi ?, a może coś przeoczyłem ? <

Nooo, jak to od kiedy? Przecie RAŚ już anektował! ;) Na podstawie precedensów historycznych całość "winna jedynie Ślązakom należeć". Faszystowska tradycja uprawiania polityki spod znaku lebensraum i krainy nadwiślańskiej jako wyłącznego dziedzictwa "Fruhostengermans" wyłazi na wierzch, aż śmieszno i straszno :?
          Ewentualnie mlas1 anektował Lipnik samodzielnie - przecie nie godzi się, co by pana Ślązaka jakaś galicyjska rzeczywistość we "własnej" chałupie otaczała.

> Mnie interesuje czy np Górale Śląscy lubią jak się ich wrzuca do jednego wora z małopolską... <

Mniej więcej tak lubią, jak wrzucanie do jednego wora z pruskim hanysenlandem :)

> Górale śląscy są w naturalny sposób związani z kulturą Śląska, Czech, ale również z kulturą góralską/wałaską i pochodzą z tych samych fal osadniczych co inni górale karpaccy na terenach naszej cz. Karpat <

... i co za tym idzie niezmiennie od wieków ciągle bliżej im etnicznie (a także na płaszczyźnie własnej tradycji kulturowej) do innych górali karpackich (zwłaszcza zachodnich) niż do górnoślązaków zza Wisły

"Wspólne cechy kulturowe powodujące tę góralskość ich kultury są znacznie silniejsze aniżeli
          cechy wypływające z przynależności do śląskiej lub małopolskiej gałęzi narodu."

To jest oczywiste. Ponadto de facto właściwie konstytuuje to jednocześnie "góralską gałąź narodu", jeśli takimi dziwnymi kategoriami mamy się w ogóle posługiwać.

> ...od wschodu z grupą osadniczą Bielska–Białej (zasiedlonego w miejsce Niemców) <
          Więc Niemców, a nie żadnych mitycznych "Ślązaków". Wcześniejszych napływowych Niemców - dodajmy.
          Na zdrowy rozsądek nikt chyba nie będzie twierdził, że niemiecka wyspa językowa w Bielsku ostała się od czasów Wandali czy innych Herulów.
          Po nazwiskach widać ponadto, że sporo tych Niemców jednak zostało.

> ...a Bielsko i Biała nigdy (i dalej nie są), trzeba być niespełna rozumu żeby tego nie zauważać... Bielsko z Białą ma w świetle historii tyle samo wspólnego co Katowice z Sosnowcem... <

Que???! :D :D :D
          No i się wyjaśniło... Promujemy wirtualną rzeczywistość alternatywną :) Ewentualnie trzeba być "niespełna rozumu", coby takie farmazony smażyć! :D

> Piorunek, mnie nie trafia... <
          Szkoda. Przestałbyś wszystkich męczyć tymi fantasmagoriami kiepskiej jakości...

>...że Bielsko to taki Śląsk jak Sosnowiec czy Częstochowa" <

No, obecnie, zgodnie z toczącym się ciągle procesem historycznym niestety ;) tak...

>...ale Bytom np był i do wojen śląskich był razem z Bielskiem w jednej krainie <

A kiedyś jeszcze wcześniej tereny obydwu miast też należały do jednej krainy... Ziemi krakowskiej :P

> Na prawdę nie mam złych zamiarów tylko chcę odkłamywać "jedynie słuszną historię podbeskidzia" <

Trudno coś "odkłamywać" manipulacją faktami i naciąganiem historii czyli... kłamstwem. A historia Bielska-Białej, Podbeskidzia itp. jest jaka jest. Problem w tym, że ty ją dramatycznie źle interpretujesz. Mało tego - jest to interpretacja jakiegoś szowinistycznego oszołoma

>...obalić największe kłamstwo podbeskidzia którym się szafuje na lewo i prawo - że jest ono wytworem min autochtonicznych Bielszczan i że autochtoniczni Bielszczanie nigdy nie czuli się Ślązakami <

OCZYWIŚCIE że jest. Dalszy komentarz zbędny.

> I zrozumcie że ludzi o takich poglądach jak ja jest znacznie więcej w Bielsku i tylko ja jestem taki naiwny i się z wami kłócę :) <

Więcej o siedmiu :) Wszyscy w RAŚ :)

> Bo oczywistym jest że gdyby nie II wojna i jej skutki to by Podbeskidzia nie było<

A gdyby nie upadek Imperium Romanum, to pewnie nie byłoby Polski, Ślaska, Katowic itp. itd. :P

> kim on jest? Bielszczaninem? <

Don Kichotem z La Manchy :) :D

> historycznie i geograficznie do 'Białki', a w realu na pewno do Jaworza i Jasienicy <

Zgodnie z historią XX wieku (historią najnowszą) już także tylko do zach. granic BB. Ponadto rzekomy podział "geograficzny" to zwykła klasyfikacja wtórna Kondrackiego i to z połowy XX wieku.
          • Gość: BB Re: Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszk IP: *.162.c86.petrotel.pl 02.08.11, 21:33
            :)
    • Gość: RAŚek Wszyscy za Góralami! "Jak z bajki o Kopciuszku" IP: *.40.184.31.threembb.co.uk 02.08.11, 18:35
      idzie idzie .... na puchary !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka