Dodaj do ulubionych

Brat papieża zniknął jak kamfora

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 11:32
Panie redaktorze, należałoby dotrzymać staranności w opisie, bo później dochodzi do dziwnych interpretacji. Lolek przyjeżdżał do Białej, nie do Bielska.
Co więcej rodzina matki K.Wojtyły pochodziła z Lipnika.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 14:24
      Ja tam nie wiem, gdzie on przyjeżdżał, ale jedno jest pewne, że Szpital w którym pracował brat szefa państwa watykańskiego znajduje się na Wyspiańskiego w Bielsku.
      • Gość: gooral Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 15:45
        racja, moja pomyłka, pzdr
        • aliveinchains Re: Brat papieża zniknął jak kamfora 18.10.11, 09:05
          Oj goorla, coś ty nie za bardzo trawisz cieszyńsko-śląską cześć naszego miasta..braciszek Wojtyły pracował w szpital u w Bielsku na ul Wyspiańskiego nieopodal starej straży pożarnej...

Nawet szpital ma jego imię...
          • Gość: gooral Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 11:34
            oj alive, a Ty znowu to samo i znowu bez podstaw !, zadziałał 'bezpiecznik' na zlewanie przez gś-redaktorów w przekazach drugiej cz. naszego miasta, co ostatnio dotyczyło Selmy Kurz, 'Bielszczanki', urodzonej w Białej.
            A cieszyńsko-śląską stronę miasta trawię jak najbardziej i nie zamierzam Ci tego wykazywać kolejny raz, pzdr
          • Gość: Mary Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.muz-nar.krakow.pl 19.10.11, 12:17
            Gdy w 1910 stawiano pomnik grunwaldzki w Żywcu prasa pisała o "zniemczałym Bielsku" i "tytanicznie walczącej" o zachowanie polskości Białej. To tak na marginesie historii B-B.
    • Gość: Onix Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 14:28
      Owszem, ale mówienie samej Białej, w czasach gdy jest to jedno miasto, jest trochę przesadne. Z kronikarskiego punktu widzenia poprawne, ale dla większości ludzi w Polsce nie będzie to zrozumiałe, bo mało kto zna i rozumie różnicę między Bielskiem, a Białą. Więc nie popadajmy w pedantyzm ;]
    • Gość: Bolek Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.play-internet.pl 17.10.11, 15:15
      Po co jakiekolwiek imię szpitalowi. Wystarczy sama jego nazwa. Oszczędność na tuszu do pieczątek i drukarek.
      • st.lucas Nie zgadzam sie. 19.10.11, 11:38
        Gość portalu: Bolek napisał(a):

> Po co jakiekolwiek imię szpitalowi. Wystarczy sama jego nazwa. Oszczędność na t
        > uszu do pieczątek i drukarek.

Zadna oszczednosc!
        Pomylki nie prowadza do zadnej oszczednosci, tylko do strat.
        Dlatego tak wazne jest nazywanie szpitali "po imieniu".

Nawiasem mowiac brat Karola Wojtyly, Edmund byl postacia prawdziwie
        swietlana o ogromnym wplywie na przyszlego papieza.
        Byl prawdziwym swietym.

Warto o tym pamietac, zwlaszcza, ze wczoraj przypadalo swieto
        swietego Lukasza ewangelisty - patrona lekarzy.
    • totus.tytus A nie mógłby to być po prostu 19.10.11, 10:59
      Szpital w Bielsku-Białej?
      Bez żadnego imienia?

Na otwarcie szpitala oczywiście "msza święta państwowa" z tabunem księży. Tradycji musi stać się zadość.

--
      www.youtube.com/watch?v=jp_sA2morfw&feature=player_embedded
      Wpis jest zachowywany, w przypadku usunięcia przez cenzurę zostanie ponownie dodany.
      Informacja dla wycinaczy: Art.54 Konstytucji RP - 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
      • Gość: greg0.75 nie mógłby to być po prostu IP: *.ceramika.agh.edu.pl 19.10.11, 11:28
        Mógłby, tyle że nie wiadomo co na to pozostałe bielsko - bialskie szpitale. Owszem można rozróżniać np. nazwą ulicy - ale czemu nie nazwą własna?
    • Gość: edek Bo powołanie ważniejsze niż wiedza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 11:00
      Co tam lekarz, filozof, matematyk, musi być ksiądz. Kandydaturze księdza nie można się sprzeciwić bo to atak na boga i obraza uczuć religijnych, naukowca natomiast zawsze i bezkarnie można opluć.
      • drzejms-buond szpital im.Wojtyłłów? 19.10.11, 11:07
        ...ale historia ciekawa.
        Drodzy Bielszczanie !
        Z punktu widzenia ufoludka, wasze spory o Białą czy Bielsko są zupełnie kosmiczne!
        Żyjecie w pięknym miejscu i nikomu z przyjezdnych nie przychodzi do głowy
        zastanawianie się która część jest Biała a która Bielska.
        Sami tworzycie jakieś sztuczne podziały, które niczemu nie służą
        ( to takie małe p.s. do waszych forumowych dialogów)
      • cichwoda Re: Bo powołanie ważniejsze niż wiedza. 19.10.11, 11:35
        @ewek:
        Kandydaturze księdza nie można się sprzeciwić bo to atak na boga i obraza uczuć religijnych...

Moze lepiej ochrzcic imieniem Stefana Michnika albo Jacka Kuronia, kto sie sprzeciwi bedzie napietnowany jako antysemita
    • Gość: znawca tenisa Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 11:03
      jp2 miał też siostre która zmarła w dzieciństwie to może nazwijmy coś jej imieniem, albo od razu im św trójcy wojtyłów .
      • Gość: dorotka 85 Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: 31.62.31.* 19.10.11, 12:25
        Żenujący jesteś znawco tenisa. Czyżby kompleksy?
        Swoją drogą zgadzam się z autorem tekstu. "Ktoś" wymierzył policzek.
    • Gość: Toni Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 19.10.11, 11:08
      Przy odrobinie fantazji i dobrej woli mozna by nazwac "Szpitalem Wojtylow", w koncu byli kochajacymi sie bracmi i kazdy z nich zasluguje na szacunek i upamietnienie.
    • Gość: Zibi Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.3s.pl 19.10.11, 11:10
      Może jeszcze coś k...wa nazwać imieniem szwagra papieża
    • Gość: DyrWydzialuZdrowia Ot wsiowe zaprzanstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 11:14
      kto slyszal o jakims Edmundzie. A miasto bez czegokolwiek im JP2 to wstyd i wies. Stad taka decyzja.
      • Gość: jamnik Re: Ot wsiowe zaprzanstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 11:22
        Przecież można szpital nazwać im. Braci Wojtyłów, albo cos w ten stylu i żaden z braci nie będzie pominięty i pokrzywdzony.
    • fla Re: Brat papieża zniknął jak kamfora 19.10.11, 11:41
      ot, ślepa dewocja
    • Gość: gran Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 12:02
      Dzisiaj zespołowi szkół w mojej miejscowości nadano imię Jana Pawła II.
      Brałem udział w projekcie dla młodzieży, w którym brały udział cztery szkoły z czterech gmin. Wszystkie były imienia Jana Pawła II.

Ta sztampa jest żałosna, taka smutno śmieszna. Żałosna.
      • jonaszewski Re: Brat papieża zniknął jak kamfora 19.10.11, 12:27
        Gość portalu: gran napisał(a):
        > Ta sztampa jest żałosna, taka smutno śmieszna. Żałosna.

Całe szczęście, że nie było drugiego papieża Polaka. Inaczej nie wiadomo by było, jak nazywać szkoły. Ewentualnie byłyby imienia dwóch papieży. I pomników można by nie sto, tylko dwieście postawić.
    • zegrz Brat papieża zniknął jak kamfora 19.10.11, 12:17
      Ot, w Bielsku-Białej po prostu wiedzą kim był JPII, a jakimś tam Wojtyle nigdy nie słyszeli
    • Gość: sempre ma Re: Brat papieża zniknął jak kamfora IP: *.comparex.pl 19.10.11, 12:30
      Zostawcie ludzie tę decyzję tym ktorzy są autorytetami i maja w tej kwestji chyba najwięcej do powiedzienia. Mam na myśli biskupów, czekamy na ich decyzje w tej sprawie i będzie ona obowiązywać.
      • taka_prawda500 Re: Brat papieża zniknął jak kamfora 19.10.11, 13:51
        Gość portalu: sempre ma napisał(a):

> Zostawcie ludzie tę decyzję tym ktorzy są autorytetami (...) Mam na myśli biskupów

Cha cha cha ale mi autorytety, śmiechu warte.
    • slarwar Brat papieża zniknął jak kamfora 19.10.11, 12:32
      Od myślenia to nie wy - tak mi mówił kapral w wojsku . . .
    • Gość: Meteor Brat papieża zniknął jak kamfora IP: 62.29.142.* 19.10.11, 12:34
      Nie mogę się zdecydować czy to jest bardziej śmieszne, czy bardziej głupie
    • bling.bling papierzem jest Ratzinger 19.10.11, 12:39
      Brat papieża, Georg, jeszcze żyje przecież?
    • Gość: tetradrachma Proponuję, nadać nazwę "Szpital pod wezwaniem IP: *.home.aster.pl 19.10.11, 12:40
      Błogosławionej Polskiej Hołoty".
    • the_rapist Lista swiadczen tego szpitala 19.10.11, 12:43
      - leczenie modlitwa
      - terapie rozancowe
      - zamiast lekow blogoslawienstwa
      - w miejsce zabiegow chirurgicznych msze w intencji
      - cezkie przypadki leczone namaszczeniem chorych
      w zwiazku z powyzszym liczba personelu stricte medycznego zostanie zredukowana o 90%, w ich miejsce dyrekcja szpitala zatrudni dodatkowo 50 kapelanow.

Pan z wami ;-)
    • Gość: antypojeb skandal-toż wszystkie wojtyły są święte na wieki IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 19.10.11, 12:45
      skandal-toż wszystkie wojtyły są święte na wieki
    • Gość: kocham ministrantó a może to cud-pojawia się i znika IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 19.10.11, 12:46
      a może to cud-pojawia się i znika
    • michalmos Re: Brat papieża zniknął jak kamfora 23.07.15, 12:55
      To samo powiedziałby mój rehabilitant, który tam zjadł zęby na pracy z chorymi ponad 40 lat. To tak jakby człowieka pozbawić patrona. Rozumiem, św. Jan Paweł II, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się w praktyce z odebraniem komuś czy czemuś patrona. To może idąc dalej, do Adama Asnyka, patrona II LO dołączmy jeszcze "i Młodej Polski"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka