Dodaj do ulubionych

TARNÓW jako atrakcja turystyczna

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 19:11
Obserwuj wątek
    • wikin Re: TARNÓW jako atrakcja turystyczna 19.04.05, 19:17
      małop/ włącz sobie tv, właśnie wybrali Papieża, a nie zawracaj nam głowy
      • Gość: malop benedykt 16 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 19:22
        Trwacie w radości wiary

Św. Stanisław oddał swe życie za wielkie i ważne wartości moralne, za
        nienaruszalność porządku moralnego, za sprawy Boga i Kościoła. Ojciec św. Jan
        Paweł II, który już od 25 lat stoi wśród nas, również walczy o wartości moralne,
        aby te wartości panowały w naszym świecie, bo są one warunkiem zaistnienia
        sprawiedliwości i pokoju wśród ludzi. Nieustannie podziwiam to, jak Ojciec św.
        nigdy się nie oszczędza, ale oddaje wszystkie swoje siły dla spraw Boga i
        człowieka w tym świecie. Mówił czasem, że chce być świecą, która płonie i spala
        się na Bożą chwałę. Wiem, że wasze seminarium duchowne jest największe w
        Europie, że ta ziemia cieszy się szczególną miłością św. Stanisława, co
        przejawia się w tak licznych powołaniach kapłańskich, chyba najliczniejszych w
        świecie. Mogę tylko was zachęcić, wezwać was, abyście dalej trwali w tej
        wspaniałej radości wiary, której mogłem tutaj wśród was doświadczyć; abyście
        dalej dawali Kościołowi w świecie gorliwych i odpowiedzialnych kapłanów i ludzi
        świeckich.

W dzisiejszym świecie, który jest świadkiem rozszerzającego się procesu
        sekularyzacji, zwłaszcza w Europie, liczymy wszyscy na impuls, który wypłynie z
        Polski, Ojczyzny św. Stanisława. Ów impuls pomoże nam, w tej przeżywającej
        trudności wiary Europie Zachodniej, znowu przypomnieć sobie o naszych głębokich
        chrześcijańskich korzeniach. Zawsze napawa mnie wzruszeniem, gdy obserwuje jak
        bardzo Ojciec św. oddany jest Matce Najświętszej, która stanowi dla niego drogę
        do Chrystusa. Streszcza się to w jego haśle: "Totus Tuus". I chciałby was
        również zachęcić, aby miłość do Matki Bożej była dla was drogą do Jezusa.
        Chciałbym też serdecznie was prosić o modlitwę za Ojca św. i za nas, którzy
        stoimy przy jego boku i wspomagamy go w jego posłannictwie. Niech
        błogosławieństwo Boże prowadzi was wszystkich ku dojrzałości wiary.
        Kard. Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacji Doktryny Wiary
        Z Orędzia Legata Papieskiego na obchody 750-lecia kanonizacji św. Stanisława BM,
        jakie skierował do wiernych w Szczepanowie, dnia 10 maja 2003 roku.
      • absolwent23 Re: TARNÓW jako atrakcja turystyczna 26.07.05, 12:16
        ręce precz od Tarnowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka