Dodaj do ulubionych

## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA ####

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.02, 22:21

28.11.2002
Występienie senator Staniszewskiej w senacie
Senator Grażyna Staniszewska:

Panie Marszałku! Wysoka Izbo!

Chciałabym gorąco podziękować panom senatorom Spychalskiemu i Niskiemu i
poprzeć ich poprawkę, a także powiedzieć, że wszystkie te stare województwa
naprawdę ogromnie straciły. To jest absolutnie dramatyczna rzecz. Ja jestem z
Bielska-Białej; o ile Opole - miasto o 1/3 mniejsze od Bielska-Białej -
kwitnie, o tyle Bielsko po prostu upada. Strasznie żałuję, że tej idei, tej
metody, którą teraz prezentował pan minister Janik - że łączenie słabych,
zdaniem rządu, powiatów ma następować w drodze konsensusu i porozumienia,
delikatnie modelowanego dopingiem finansowym ze strony centralnej - nie
zastosowano w 1998 r. A na coś takiego zdobyli się Węgrzy. Nie chodzi
przecież o to, żeby dramatycznie, drastycznie odgórną decyzją ciąć i dzielić,
tak naprawdę na miarę imperialnych interesów ważnych osobistości we
wszystkich możliwych partiach politycznych i klubach reprezentowanych w
parlamencie. Węgrzy powiedzieli tak: jeżeli chcecie przeprowadzić jakąś
inwestycję przekraczającą możliwości małego województwa, to porozumcie się
jeden z drugim czy z trzecim, a my wam to dofinansujemy. I to dopingowało do
tworzenia porozumień i nawiązywania partnerskich stosunków. A u nas
podzielono odgórnie, na przykład moje województwo dosłownie przecięto na pół,
przedmieścia Bielska dano do województwa małopolskiego, wszystkie
przedsiębiorstwa gospodarki komunalnej są związane z Bielskiem, ale
przynależą do Krakowa, który jest odległy, chwała ci, Panie, o prawie 100 km.
To było straszne. Jeszcze żeby stare województwa po prostu w całości włączono
do nowych, żeby nie zniszczono pewnych organizmów, ale nie, po prostu je
pocięto. To był podział łupów, po prostu podział łupów.

I chcę powiedzieć podobnie jak mówił pan senator Spychalski - w Bielsku-
Białej też się rodzi w tej chwili ruch autonomii Podbeskidzia i problem,
który mieliśmy na Górnym Śląsku, staje się powoli problemem całej Polski,
dlatego że zostało to tak źle, tak aspołecznie przeprowadzone odgórnie. Ja
się zastanawiałam, po co to w ogóle zrobiono, ale patrząc teraz na metody
przydzielania funduszy europejskich, zaczynam rozumieć. Na przykład
województwo mazowieckie i Warszawa, w której dochód na mieszkańca wynosi
grubo ponad średnią europejską. I w związku z tym, proszę państwa, Warszawie
nie przysługuje ani jedno euro, ale tylko samej Warszawie, bo jeśli mamy, tak
jak to zrobiono, duże województwo mazowieckie, to średni dochód w nim jest
taki, że niejedno euro spłynie do tego województwa. Tylko kto je zabierze?
Gminy wokół Warszawy? Nie, zabierze je Warszawa. Ta, której tak naprawdę nie
należy się ani jedno euro. A dlaczego Warszawa? Bo ona jest najbogatsza i ma
najwięcej środków na swój wkład.

Praga wydzieliła jako odrębny organizm miasto Pragę, ponieważ jest to parę
milionów mieszkańców, no i Praga ma teraz problem, bo nie dostanie ani
jednego euro na rozwój regionalny. A Warszawa dostanie, chociaż jest grubo
ponad średnią europejską, bo zabierze wszystkim miejscowościom z największego
województwa w Polsce. I o to chodziło, wcale nie o równomierny rozwój, tylko
o zrobienie takich obszarów, żeby znowu kosztem prowincji zarobiła stolica
województwa. A one zarabiają już teraz - i ja to potwierdzam - Katowice czy
aglomeracja śląska zbierają wszystkie pieniądze. Na Śląsku województwo
zajmuje się gospodarką komunalną, tramwajami, więc my mówimy - dobrze, jeśli
tramwajami zajmują się w sejmiku w aglomeracji górnośląskiej, to u mnie
zajmijmy się autobusami, bo to jest ta podstawowa komunikacja, ale nie, tu są
specjalne prawa, bo tu jest stolica i trzeba się nią ekstra zająć.

Ja chcę państwu powiedzieć, że na Podbeskidziu prawie zniknęły organizacje
sportowe. To niby nie gospodarka, ale przecież były ponadpowiatowe
organizacje sportowe. A teraz z Bielska, ze Szczyrku przeniesiono nawet
związek narciarski do Katowic, bo związek narciarski koniecznie ma być w
Katowicach. Wspomagał to także pan marszałek, bo powiedział - jak się nie
połączycie i nie przeniesiecie, to ja wam nie dam ani złotówki. Tak działa
samorząd wojewódzki. No i pod takim to wpływem są organizacje społeczne,
które bez grantów przeznaczonych na ten cel nie mają szans funkcjonować.
Takim szantażem doprowadzono do przeniesienia wszystkich organizacji
sportowych - tych związanych ze specyfiką naszego terenu - do Katowic i mamy
je w Katowicach. I tak wygląda polska samorządność.

Proszę państwa, dla takich terenów jak Podbeskidzie to była centralizacja, to
była grabież. Kiedy u nas likwidowano Agencję Przekształceń Własnościowych,
to przyjechali urzędnicy z Katowic i tylko rozbierali wszystko, kto weźmie
krzesło, kto weźmie biurko, a kto komputer, i wszystko wywożono do Katowic. W
urzędzie wojewódzkim był autobus uprawniony do przewozów międzynarodowych,
można go było ofiarować na przykład największej szkole, ale nie, zabrano go
do Katowic. To także była po prostu grabież.

Sprawa sanepidu. Zawsze były firmy podwykonawcze, którym się zlecało
dodatkowe badania, zwłaszcza na naszym terenie, gdzie jest pełno ośrodków
wczasowych i gdzie trzeba te żywieniowe punkty sprawdzać. Po scentralizowaniu
sanepidu się okazało, że firmy z Katowic przejeżdżają 170 km, żeby zbadać
stołówkę w Jeleśni, firmy z Bielska nie mogą tego zrobić, bo po prostu nie
dostaną zlecenia od katowickiego sanepidu wojewódzkiego. Wojewódzki sanepid z
Katowic daje zlecenia swoim. Ja przepraszam, ale taka jest praktyka
demokracji i samorządności wojewódzkiej i nic dziwnego, że powstają te ruchy
w kierunku autonomii. Jeżeli nie zrobimy czegoś w Polsce i nie przywrócimy
przynajmniej częściowej podmiotowości tym grupom powiatów... Tego wymagają,
proszę państwa, fundusze europejskie, bo i my od 2007 r. będziemy mieli
pieniądze zdecentralizowane, podzielone na województwa i, co bardzo ważne, na
grupy powiatów. Przedstawiciele ministerstwa dobrze wiedzą, że tych grup
powiatów, nie bardzo się różniących od starych województw, jest czterdzieści
pięć - powtarzam: czterdzieści pięć - a starych województw było czterdzieści
dziewięć. To są struktury na takim poziomie, na jakim tak naprawdę, jak
twierdzi Unia Europejska, rozwiązuje się problemy. Czterdzieści pięć grup
powiatów już w naszej statystyce zostało przygotowanych. I tu powinny być
struktury grup powiatów zdolne do podejmowania takich decyzji, bo w ten
sposób można byłoby przywrócić choć częściową podmiotowość i tak naprawdę
zdecentralizować rozwój wspomagany ze środków europejskich. Dziękuję.
(Oklaski)

Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Ale to nic. Najwazniejsza jest historia:(((((((((( IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.12.02, 22:26
    • m-garfield Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 01.12.02, 23:30
      Pani senator Staniszewskiej nie powiedziala, ze w wojewodztwie malopolskim
      byloby lepiej ...

Ale rzeczywiscie - przebywanie w jednym wojewodztwie z "gornikami", ktorzy
      uwazaja sie za pepek swiata musi byc bolesnym doswiadczeniem...
      • Gość: ludek z Cieszyna Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 02.12.02, 02:16
        tylko że ci niektórzy górnicy są też z Węgierskiej Górki, Rycerki, Wisły,
        Cieszyna, Skoczowa a i z Bielska też. więc nie obrażaj. Po za tym to nie
        grabież to historia, która większą część Podbeskidzia związała ze Śląskiem:
        Wisła, Ustroń, Bielsko, Skoczów leżą na Śląsku Cieszyńskim a to czegoś
        dowodzi, po za tym leżą albo w albo u podnóża Beskidu Śląskiego. Po trzecie
        jest to teren Pogórza Ślaskiego tak jak Oświęcim czy Tychy. te przymiotniki
        czegoś dowodzą. polecam tobie historie tego terenu i geografie.
        • behemoot Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 02.12.02, 12:01
          Gość portalu: ludek z Cieszyna napisał(a):

> tylko że ci niektórzy górnicy są też z Węgierskiej Górki, Rycerki, Wisły,
          > Cieszyna, Skoczowa a i z Bielska też. więc nie obrażaj. Po za tym to nie
          > grabież to historia, która większą część Podbeskidzia związała ze Śląskiem:
          > Wisła, Ustroń, Bielsko, Skoczów leżą na Śląsku Cieszyńskim a to czegoś
          > dowodzi, po za tym leżą albo w albo u podnóża Beskidu Śląskiego. Po trzecie
          > jest to teren Pogórza Ślaskiego tak jak Oświęcim czy Tychy. te przymiotniki
          > czegoś dowodzą. polecam tobie historie tego terenu i geografie.

No wlasnie ludku z Cieszyna polecam ci historie i geografie
          1. Slask Cieszynski nalezal caly XIX wiek do monarchi austriackiej (razem z
          Krakowem i Lwowem)
          2. Historyczna granica Slaska i Malopolski byla na Bialce czyli w srodku
          dzisiejszego B-B
          3. Jak uwazasz ze Oswiecim i Tychy to Pogorze Slaskie....to polecam ksiazke do
          geografii z podstawowki (teraz pewnie z gimnazjum)

• slezan Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 04.12.02, 18:18
            behemoot napisał:

> Gość portalu: ludek z Cieszyna napisał(a):
            >
            > > tylko że ci niektórzy górnicy są też z Węgierskiej Górki, Rycerki, Wisły,
            > > Cieszyna, Skoczowa a i z Bielska też. więc nie obrażaj. Po za tym to nie
            > > grabież to historia, która większą część Podbeskidzia związała ze Śląskiem
            > :
            > > Wisła, Ustroń, Bielsko, Skoczów leżą na Śląsku Cieszyńskim a to czegoś
            > > dowodzi, po za tym leżą albo w albo u podnóża Beskidu Śląskiego. Po trzeci
            > e
            > > jest to teren Pogórza Ślaskiego tak jak Oświęcim czy Tychy. te przymiotni
            > ki
            > > czegoś dowodzą. polecam tobie historie tego terenu i geografie.
            >
            > No wlasnie ludku z Cieszyna polecam ci historie i geografie
            > 1. Slask Cieszynski nalezal caly XIX wiek do monarchi austriackiej (razem z
            > Krakowem i Lwowem)

Reszta Śląska leżała w granicach tej samej monarchii od 1526 do 1741 r. Skoro
            uważasz, że w latach 1741-1918, kiedy Ziemia Cieszyńska wraz z Ziemią Opawską
            pozostawała w granicach innego państwa niż reszta Górnego Śląska (od pewnego
            momentu do tego państwa należała też Galicja), związki ziem górnośląskich
            zostały zerwane, to bądź konsekwentny i domagaj się oddania Małopolski Austrii
            a Wielkopolski Niemcom. Wszak ziemie te, choć przez większą część swej historii
            były ze sobą związane, w XIX w. należały do innych państw. Być może
            niewłaściwie odczytuję Twe intencje, ale jeśl tak nie jest, to Twoje
            wnioskowanie jest mocno ryzykowne.
            • behemoot Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 04.12.02, 21:27
              slezan napisał:

> behemoot napisał:
              >
              > > Gość portalu: ludek z Cieszyna napisał(a):
              > >
              > > > tylko że ci niektórzy górnicy są też z Węgierskiej Górki, Rycerki, Wi
              > sły,
              > > > Cieszyna, Skoczowa a i z Bielska też. więc nie obrażaj. Po za tym to
              > nie
              > > > grabież to historia, która większą część Podbeskidzia związała ze Ślą
              > skiem
              > > :
              > > > Wisła, Ustroń, Bielsko, Skoczów leżą na Śląsku Cieszyńskim a to czego
              > ś
              > > > dowodzi, po za tym leżą albo w albo u podnóża Beskidu Śląskiego. Po t
              > rzeci
              > > e
              > > > jest to teren Pogórza Ślaskiego tak jak Oświęcim czy Tychy. te przym
              > iotni
              > > ki
              > > > czegoś dowodzą. polecam tobie historie tego terenu i geografie.
              > >
              > > No wlasnie ludku z Cieszyna polecam ci historie i geografie
              > > 1. Slask Cieszynski nalezal caly XIX wiek do monarchi austriackiej (razem
              > z
              > > Krakowem i Lwowem)
              >
              > Reszta Śląska leżała w granicach tej samej monarchii od 1526 do 1741 r. Skoro
              > uważasz, że w latach 1741-1918, kiedy Ziemia Cieszyńska wraz z Ziemią Opawską
              > pozostawała w granicach innego państwa niż reszta Górnego Śląska (od pewnego
              > momentu do tego państwa należała też Galicja), związki ziem górnośląskich
              > zostały zerwane, to bądź konsekwentny i domagaj się oddania Małopolski
              Austrii
              > a Wielkopolski Niemcom. Wszak ziemie te, choć przez większą część swej
              historii
              >
              > były ze sobą związane, w XIX w. należały do innych państw. Być może
              > niewłaściwie odczytuję Twe intencje, ale jeśl tak nie jest, to Twoje
              > wnioskowanie jest mocno ryzykowne.

Masz racje niewlasciwie. Chcialem tylko podkreslic roznice miedzy slaskiem
              cieszynskim a reszta slaska. Jak dotad byly podkreslane tylko roznice miedzy
              slaskiem cieszynskim a malopolska. Mowilo sie tyle o zwiazkach Bielska ze
              slaskiem jakby zapominajac ze spory kawalek czasu bylo zwiazane z galicja.
              Jezeli ktos przy podziale czysto administracyjnym posluguje sie argumentami
              historycznymi to niech to robi rzetelnie a nie wybierajac niektore okresy.
              Prawda jest taka ze hiostoryczne zwiaki nie powinny miec przy czysto
              gospodarczym podziale na regiony znaczenia. Hiostoria wiekszosci ziem w Polsce
              jest zbyt skomplikowana. A jezeli chodzi o gospodarke i wzgledy praktyczne:
              fakt ze BB ma lepsze polaczenia z Katowicami i generalnie jest blizej, wiecej
              Slazakow tu przyjezdza. Ale faktem jest tez ze w woj krakowskim bielsko-b
              byloby drugim miastem (a potem dlugo nic i tarnow) -a w slaskim jest no nawet
              liczyc mi sie nie chce ktore....ale to tylko takie gdybanie
              pozdrav
        • gooral.bb Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 02.12.02, 17:10
          tak, tylko że oni jeżdżą do pracy "na Śląsk", tak jak inni "do Reichu". Krainy
          geograficzne natomiast, ludku, nie zawsze pokrywają się z krainami etnicznymi.
          Tak na przykład na przytoczonym przez ciebie Pogórzu Śląskim leży Bielsko-
          Biała, Oświęcim, ale również Kęty i Wadowice .... proponuję i je również
          właczyć do śląska.
          Senator Staniszewska jak najbardziej ma rację, trzeba jeszcze do tego dołożyć
          likwidację oddziału NBP istniejącego od czasów międzywojennych, czy likwidację
          oddziałów innych banków i zamianę ich na filie, przcież czym ma się różnić
          Bielsko-Biała od innych miejscowości typu Kozia Wólka, tam też jest filia ...
          • Gość: ludek z Cieszyna Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 02.12.02, 17:43
            Zgadzam się z tobą i dlatego Wadowic i Kęt nie włączono do woj. Śląskiego
            tylko do Małopolskiego. A Bielsko bo z niego jesteś jest i historycznie ,
            geograficznie i etnicznie związane z Śląskiem bo przeciez lezy na Śląsku
            Cieszyńskim. To jako mieszkaniec powinieneś wiedzieć i napewno wiesz (nie co
            inaczej wygląda sprawa z Żywcem ale to inna sprawa). Jak mi nie wierzysz a (bo
            nie musisz) to odsyłam cię do tematu "czym jest Podbeskidzie" do kolesia Jurka
            i Belfra. po za tym jak wpiszesz w wyszukiwarce na onecie słowo górale to
            znajdzie ci definicje i ich podział. Znajdziesz tam min górali śląskich czyli
            mieszkańców Beskidu Śląskiego. A zresztą mniejsza oto, ale tytuł tematu to mi
            sie bardzo niepodoba.Jako mieszkaniec Podbeskidzia bo jestem z Cieszyna jestem
            również Ślązakiem (chyba wiesz czemu-Śląsk Cieszyński)tak samo jak Wisła,
            Skoczów, Ustroń, Szczyrk czy twoje miasto Bielsko. I dlatego to ta GRABIEŻ to
            mi sie bardzo nie podoba. Bo Grabież była by wtedy gdyby cały Śląsk Cieszyńki
            (czyli wszystkie te 5 miast które wcześniej wymieniłem włączono by do
            Małopolski!!! jest ich więcej ale ja ograniczyłem się tylko do niektórych.
            Pozdrawiam i nie kłóćmy sie o to.
            • Gość: jo Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 217.96.34.* 03.12.02, 14:06

> Zgadzam się z tobą i dlatego Wadowic i Kęt nie włączono do woj. Śląskiego
              > tylko do Małopolskiego. A Bielsko bo z niego jesteś jest i historycznie ,
              > geograficznie i etnicznie związane z Śląskiem bo przeciez lezy na Śląsku
              > Cieszyńskim. To jako mieszkaniec powinieneś wiedzieć i napewno wiesz (nie co
              > inaczej wygląda sprawa z Żywcem ale to inna sprawa). Jak mi nie wierzysz a
              (bo
              > nie musisz) to odsyłam cię do tematu "czym jest Podbeskidzie" do kolesia
              Jurka
              > i Belfra. po za tym jak wpiszesz w wyszukiwarce na onecie słowo górale to
              > znajdzie ci definicje i ich podział. Znajdziesz tam min górali śląskich czyli
              > mieszkańców Beskidu Śląskiego. A zresztą mniejsza oto, ale tytuł tematu to mi
              > sie bardzo niepodoba.Jako mieszkaniec Podbeskidzia bo jestem z Cieszyna
              jestem
              > również Ślązakiem (chyba wiesz czemu-Śląsk Cieszyński)tak samo jak Wisła,
              > Skoczów, Ustroń, Szczyrk czy twoje miasto Bielsko. I dlatego to ta GRABIEŻ to
              > mi sie bardzo nie podoba. Bo Grabież była by wtedy gdyby cały Śląsk Cieszyńki
              > (czyli wszystkie te 5 miast które wcześniej wymieniłem włączono by do
              > Małopolski!!! jest ich więcej ale ja ograniczyłem się tylko do niektórych.
              > Pozdrawiam i nie kłóćmy sie o to.

Szanowny Ludku, z uporem używasz nazwy Bielsko na określenie miasta Bielsko-
              Biała. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że fałszujesz w ten sposób nie tylko
              historię tej ziemi, ale i jej teraźniejszość. Bielsko historycznie rzecz biorąc
              jest częścią Śląska Cieszyńskiego (tu by sie jeszcze przydał wykład o różnicach
              między austriackim Śląskiem Cieszyńskim a pruskim Górnym Śląskiem, ale to kiedy
              indziej), ale druga część miasta, czyli Biała to czysta historyczna Galicja.
              Miasto Bielsko-Biała powstało z połączenia tych dwóch miast i tradycji,
              bielszczanie są z tego dumni i nawet herb mamy na dwóch tarczach, żeby tę
              dwoistość podkreślić i nie zamazywać loalanej tożsamości. Dla bielszczan to
              sprawy oczywiste, ale dla różnych ludków z zewnątrz to pewnie wiedza z kosmosu.
              Nie obraź się, ale albo o tym nie wiesz (wtedy nie zabieraj głosu) albo używasz
              wykastrowanej nazwy specjalnie żeby uzasadnić swoją "śląską" ideologię
              pomijając to co nie pasuje do z góry przyjętej tezy o "śląskości" Podbeskidzia
              i BB. dopóki propagandziści "śląskości" będą uzywać nieuczciwych historycznie i
              społecznie argumentów, będą budzić agresję w ludziach, którzy mieszkając tu od
              pokoleń mają prawo do swojej własnej tożsamości i niekoniecznie chcą się czuc
              Ślązakami. Pozdrawiam, jo
              • Gość: ludek z Cieszyna Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 03.12.02, 16:41
                Historie znam dobrze inie musisz mi robic na ten temat wykładów ani mi mówic
                czy mieszkańcy cieszyna chcą byc ślązakami czy nie - bo zawsze nimi będą
                podobjnie do Wisły, szczyrku Ustronia czy Skoczowa. Ja tego nie narzucam oni
                poprostu są. Przykład to A. Małysz i Tajner którzy sami mówią że są Ślązakami
                i nikt ich do tego nie zmusza. Zgadzam się Bielsko teren Śląska a Biała teren
                Galicji (Małopolski). ja tez jestem z tego dumny że zyjecie razem, macie dwa
                herby i nie zapominacie o swojej tradycji i historii. Tylko pisze bo ktoś lubi
                zamieszać - jakis nawiedzony koleś juz nie pamietyam nicka ale wiem że z
                Krakowa pisze o Małopolskim Bielsku a to wkurza troche bo o ile pisząc o
                Małopolskiej Białej (dawniejszym samodzielnym mieście)to sie można zgodzić to
                o Bielsku i okloicznych miastach typu Skoczów, Wisła, Sczyrk, ustroń to już
                nie. I bardzo dobrze żyjcie w zgodzie i niedajcie sie manipulować innymi.
                Pozdrawiam
                • Gość: jo Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 217.96.34.* 04.12.02, 11:11

> Historie znam dobrze inie musisz mi robic na ten temat wykładów ani mi mówic
                  > czy mieszkańcy cieszyna chcą byc ślązakami czy nie - bo zawsze nimi będą
                  > podobjnie do Wisły, szczyrku Ustronia czy Skoczowa. Ja tego nie narzucam oni
                  > poprostu są. Przykład to A. Małysz i Tajner którzy sami mówią że są Ślązakami
                  > i nikt ich do tego nie zmusza. Zgadzam się Bielsko teren Śląska a Biała teren
                  > Galicji (Małopolski). ja tez jestem z tego dumny że zyjecie razem, macie dwa
                  > herby i nie zapominacie o swojej tradycji i historii. Tylko pisze bo ktoś
                  lubi
                  > zamieszać - jakis nawiedzony koleś juz nie pamietyam nicka ale wiem że z
                  > Krakowa pisze o Małopolskim Bielsku a to wkurza troche bo o ile pisząc o
                  > Małopolskiej Białej (dawniejszym samodzielnym mieście)to sie można zgodzić to
                  > o Bielsku i okloicznych miastach typu Skoczów, Wisła, Sczyrk, ustroń to już
                  > nie. I bardzo dobrze żyjcie w zgodzie i niedajcie sie manipulować innymi.
                  > Pozdrawiam

Z tą historią nie jest u ciebie tak dobrze jakbyś chciał, np. ciągle uzywałeś
                  nazwy Bielsko ( i to nie w kontekście historycznym, tylko współczesnym), a
                  takiego miasta już nie ma, po połaczeniu nastapiło wymieszanie ludzi i
                  tradycji, potem jeszcze fala migracji przy budowie FSM i mówienie teraz że
                  mieszkańcy Bielska (bez drugiej częsci miasta) czuja się Ślązakami jest
                  dramatycznym nadużyciem, wynikającym chyba właśnie z niewiedzy. A co do
                  Cieszyna, który znam i kocham: ten arcyśląski gród od 1990 roku ma burmistrzów
                  pochodzących z Galicji:Olbrycht pochodzi z rodziny lwowskiej, a Ficek urodził
                  się (o śląska zgrozo) w Białej Krakowskiej. Nie przeszkadza im to kochać
                  Cieszyn i być dobrymi gospodarzami. Mówi to więcej o losach i terażniejszości
                  tej ziemi niż wywody śląskich i krakowskich mądrali. A wracając do głównego
                  wątku: spora część mieszkańców byłego województwa bielskiego (nie wiem ile, ale
                  z moich rozmów wynika że sporo) czuje się związana z pojęciem Podbeskidzia i
                  jednocześnie czuje się pokrzywdzona nowym podziałem administracyjnym uważając
                  że w poprzednim żyło sie lepiej. Podzielam to zdanie i Staniszewska ma wiele
                  racji mówiąc o tym. Odrębna kwestia to styl, mnie się też niezbyt podoba.
                  Aha, i jeszcze jedno: Podbeskidzie nie jest formą opowiedzenia się za
                  śląskością czy przeciw niej, jest formą opowiedzenia się za regionalna
                  tożsamością terenów które przez wieki były terenami pogranicza kulturowego,
                  religijnego i politycznego, a wydarzenia współczesne (np. epoka PRL i dekada
                  lat dziewięćdziesiątych) dodatkowo ugruntowały tą odrębność. Myślę, że nie ma
                  co walczyć: można być Ślązakiem z Podbeskidzia tak samo jak można być Ślązakiem
                  z ROW-u, GOP-u czy Opolszczyzny (to dopiero sztuczny twór - przecież Opole to
                  stolica Górnego Śląska!). Można też być Małopolaninem z Podbeskidzia, np. z
                  Zywca czy Kęt. Można wreszcie czuć się np. bielszczaninem nie będąc ani
                  Ślązakiem ani Małopolaninem, a po prostu beskidzkim góralem, tak jak np. ja.
                  • Gość: X Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 80.48.253.* 04.12.02, 11:27
                    Gość portalu: jo napisał(a):

> Gość portalu: ludek z Cieszyna napisał(a):
                    >
                    > > Historie znam dobrze inie musisz mi robic na ten temat wykładów ani mi mów
                    > ic
                    > > czy mieszkańcy cieszyna chcą byc ślązakami czy nie - bo zawsze nimi będą
                    > > podobjnie do Wisły, szczyrku Ustronia czy Skoczowa. Ja tego nie narzucam o
                    > ni
                    > > poprostu są. Przykład to A. Małysz i Tajner którzy sami mówią że są Ślązak
                    > ami
                    > > i nikt ich do tego nie zmusza. Zgadzam się Bielsko teren Śląska a Biała te
                    > ren
                    > > Galicji (Małopolski). ja tez jestem z tego dumny że zyjecie razem, macie d
                    > wa
                    > > herby i nie zapominacie o swojej tradycji i historii. Tylko pisze bo ktoś
                    > lubi
                    > > zamieszać - jakis nawiedzony koleś juz nie pamietyam nicka ale wiem że z
                    > > Krakowa pisze o Małopolskim Bielsku a to wkurza troche bo o ile pisząc o
                    > > Małopolskiej Białej (dawniejszym samodzielnym mieście)to sie można zgodzić
                    > to
                    > > o Bielsku i okloicznych miastach typu Skoczów, Wisła, Sczyrk, ustroń to ju
                    > ż
                    > > nie. I bardzo dobrze żyjcie w zgodzie i niedajcie sie manipulować innymi.
                    >
                    > > Pozdrawiam
                    >
                    > Z tą historią nie jest u ciebie tak dobrze jakbyś chciał, np. ciągle uzywałeś
                    > nazwy Bielsko ( i to nie w kontekście historycznym, tylko współczesnym), a
                    > takiego miasta już nie ma, po połaczeniu nastapiło wymieszanie ludzi i
                    > tradycji, potem jeszcze fala migracji przy budowie FSM i mówienie teraz że
                    > mieszkańcy Bielska (bez drugiej częsci miasta) czuja się Ślązakami jest
                    > dramatycznym nadużyciem, wynikającym chyba właśnie z niewiedzy. A co do
                    > Cieszyna, który znam i kocham: ten arcyśląski gród od 1990 roku ma
                    burmistrzów
                    > pochodzących z Galicji:Olbrycht pochodzi z rodziny lwowskiej, a Ficek urodził
                    > się (o śląska zgrozo) w Białej Krakowskiej. Nie przeszkadza im to kochać
                    > Cieszyn i być dobrymi gospodarzami. Mówi to więcej o losach i terażniejszości
                    > tej ziemi niż wywody śląskich i krakowskich mądrali. A wracając do głównego
                    > wątku: spora część mieszkańców byłego województwa bielskiego (nie wiem ile,
                    ale
                    >
                    > z moich rozmów wynika że sporo) czuje się związana z pojęciem Podbeskidzia i
                    > jednocześnie czuje się pokrzywdzona nowym podziałem administracyjnym uważając
                    > że w poprzednim żyło sie lepiej. Podzielam to zdanie i Staniszewska ma wiele
                    > racji mówiąc o tym. Odrębna kwestia to styl, mnie się też niezbyt podoba.
                    > Aha, i jeszcze jedno: Podbeskidzie nie jest formą opowiedzenia się za
                    > śląskością czy przeciw niej, jest formą opowiedzenia się za regionalna
                    > tożsamością terenów które przez wieki były terenami pogranicza kulturowego,
                    > religijnego i politycznego, a wydarzenia współczesne (np. epoka PRL i dekada
                    > lat dziewięćdziesiątych) dodatkowo ugruntowały tą odrębność. Myślę, że nie ma
                    > co walczyć: można być Ślązakiem z Podbeskidzia tak samo jak można być
                    Ślązakiem
                    >
                    > z ROW-u, GOP-u czy Opolszczyzny (to dopiero sztuczny twór - przecież Opole to
                    > stolica Górnego Śląska!). Można też być Małopolaninem z Podbeskidzia, np.
                    z
                    > Zywca czy Kęt. Można wreszcie czuć się np. bielszczaninem nie będąc ani
                    > Ślązakiem ani Małopolaninem, a po prostu beskidzkim góralem, tak jak np. ja.

Wszystko ładnie pięknie:) Ale nie zapominajmy, że najlepiej jest to czuć będąc
                    w województwie Śląskim - a nie np. w obleśnej Małopolsce. Takie wywody są bez
                    sensu. To najlepiej jakby włączono ten teren do Wielkopolski i wtedy
                    moglibyście się czuć nawet np. Mazurami - ale nie zmienia to faktu, że
                    sztucznie przyłączonymi do mazowsza :)
                    • Gość: Wiślak Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 04.12.02, 13:48
                      weź mi wytłumacz ostatnia twoją wypowiedź bo nie bardzo rozumiem o co w niej
                      Ci chodzi
                    • gooral.bb Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 05.12.02, 09:00
                      Postaram Ci się pomóc, bo widzę że nie chcesz zrozumieć. W przeciwieństwie do
                      śląska, małopolska daje nam możliwość utrzymania tożsamości i nie narzuca na
                      siłę wszelkiego wymiaru śląskości i nie wypacza historii i rzeczywistości.
                      Drobna ale jakże wielka różnica. Dlatego skoro nie ma bielskiego ja opowiadam
                      się za woj. Małopolskim
                      • Gość: Wiślak Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 21:38
                        Popierwsze historii i geografii nie zmienisz,
                        Po drugie nikt ci nie narzuca śląskości tylko tłumaczy niektórym jego
                        pochodzenie zwłaszcza przyjezdnym i tym którzy się tu osiedlili i nie znają
                        historii tego terenu
                        Po trzecie jak chcesz należeć do Małopolskiego to zmuś np. Krakowian żeby
                        przyjeżdżali np do Żywca czy Sczyrku i zostawiali tu pieniądze a nie np. w
                        Krynicy czy Zakopenem bo jak narazie to nasze beskidzkie kurorty w 95% mają
                        dochody z okolicznych miast naszego województwa. Wiem coś o tym.
            • gooral.bb Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 05.12.02, 08:53
              nikt nie zamierza się kłócić, ale jedynie spierać. Ty natomiast prezentujesz te
              same argumenty, z którymi ja się nie spieram, a wypaczają one stan rzeczywisty.
              Świadome pisanie Bielsko jako podstawa do argumentacji za śląskiem jest tutaj
              doskonałym przykładem. Bielsko-Biała nie jest miastem śląskim i nigdy nim nie
              będzie, mimo że jego lewobrzeżna część leży na Ślasku Cieszyńskim. Etnicznie
              natomiast wiekszość mieszkańców to nie-ślązacy, powiedziałbym wręcz że to
              znakomita większość. Góry natomiast mają to do siebie że nie wyznaczają granic
              etnicznych, zapraszam do Szczyrku czy np Słotwiny i proponuję Ci porozmawiać z
              mieszkańcami na temat ich 'śląskości'. Nie polecam iść samemu :)
              • Gość: Alojzy Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 05.12.02, 22:03
                jestem rodowitym mieszkańcem Bielska-Białej. Zgadzam się że prawa częśc -
                Biała jest terenem historycznie Małopolski a lewa częśc - Bielsko jest terenem
                Śląska. Przed połączeniem tego miasta było jasne że ktoś mieszkał Białej był
                Małopolaninem a ten co mieszkał w Bielsku był Ślązakiem. Jak ktoś nie wierzy
                (chociaż nie wiem czy ktoś taki jest) polecam stare mapy. Mi nie narzuca nikt
                śląskości bo poprostu jestem Ślązakiem mieszkancem niegyś Bielska a teraz
                Bielka-Białej, ani nie czuje że moja tożsamośc jest niszciona. Ponad to
                mówieni o wypaczaniu historii ( nie wiem jakim wypaczaniu bo żadnego nie znam)
                jest czymś chorym. Nie wiem czy wiesz ale we wrześniu 1939 Bielsko i Biała
                zostały wcielone do Rzeszy(to napewno wiesz). Okolice Bielska i Białej były
                miejscem masowych egzekucji powstańców śląskich (powstania śląskie) a
                działalność prowadziły tu liczne oddziały partyzanckie. Polecam stare
                dokumenty.
                • Gość: jo Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 217.96.34.* 06.12.02, 15:05
                  Gość portalu: Alojzy napisał(a):

> jestem rodowitym mieszkańcem Bielska-Białej. Zgadzam się że prawa częśc -
                  > Biała jest terenem historycznie Małopolski a lewa częśc - Bielsko jest
                  terenem
                  > Śląska. Przed połączeniem tego miasta było jasne że ktoś mieszkał Białej był
                  > Małopolaninem a ten co mieszkał w Bielsku był Ślązakiem. Jak ktoś nie wierzy
                  > (chociaż nie wiem czy ktoś taki jest) polecam stare mapy. Mi nie narzuca nikt
                  > śląskości bo poprostu jestem Ślązakiem mieszkancem niegyś Bielska a teraz
                  > Bielka-Białej, ani nie czuje że moja tożsamośc jest niszciona. Ponad to
                  > mówieni o wypaczaniu historii ( nie wiem jakim wypaczaniu bo żadnego nie
                  znam)
                  > jest czymś chorym. Nie wiem czy wiesz ale we wrześniu 1939 Bielsko i Biała
                  > zostały wcielone do Rzeszy(to napewno wiesz). Okolice Bielska i Białej były
                  > miejscem masowych egzekucji powstańców śląskich (powstania śląskie) a
                  > działalność prowadziły tu liczne oddziały partyzanckie. Polecam stare
                  > dokumenty.

No tak, Alojzy, ale chyba zgodzisz się z tym że istnieją rodowici bielszczanie
                  (i pewnie jest ich znakomita większość) którzy nie są i nie czują się Ślązakami
                  i dla nich (np. dla mnie) udowadnianie na siłę ich śląskości najpierw śmieszy,
                  potem boli a w końcu wzbudza agresję. A więc Ślązaku miły, bądż sobie Ślązakiem
                  ale nie wmawiaj mnie i moim dzieciom że ja też nim jestem. Nie jestem, nie
                  będę, moje dzieci też nie, a tu się urodziłem i tu zamierzam umrzeć i leżeć
                  sobie wśród moich góralskich i galicyjskich przodków. Kończę starym śląskim
                  pozdrowieniem: HOWGH
    • Gość: Bolek Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 08:36
      W tym wszystkim nawet Pani Staniszewska stara się zapomnieć, że to między
      innymi jej partia poparła "reformę" administracyjną (wiem, że nie ona
      osobiście). Tu nie chodzi o być czy nie być z Katowicami czy Krakowem (mowa o
      Ślązakach czy górnikach to temat zastępczy), a bardziej żeby być oddzielnym
      województwem. Ale niestety judaszowe srebrniki zrobiły swoje i znaleźli się
      ludzie pokroju Olbrychta, Tyrny itp., którzy to poparli. Tyrnę historia
      zweryfikowała tak jak powinna, ale Olbrychta wręcz nagrodziła (prawdziwa
      demokracja)!!!
    • Gość: gucio Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.02, 12:02
      Droga Pani Senator!

Gratuluję frustracji.

Na występującą u Pani "śląsko - podbeskidzką deprsję tragiczną" polecam
      PROZAC. Bardzo dobry.

Co do meritum - żeruje Pani na najniższych instynktach - ksenofobii,
      nietolerancji, nienawiści. Utrwala Pani tylko negatywne - oderwane od
      rzeczywistości stereotypy.
      Pani partia - pomna doświadczeń faszyzmu i Holocaustu - nie powinna żerować na
      tych samych niskich instynktach. Hitlera historia zweryfikowała. Pani partię
      zresztą też.

Pani Senator! Nie wstyd Pani??!!?!!!??!!!?!!!!

Zionie Pani szowinizmem i nienawiścią. Niech Pani zostawi mieszkanców Bielska w
      spokoju i pozwoli im normalnie żyć. Nie można za nieudolność miejscowych
      decydentów obciążać wciąż całego świata na czele z górnikami. (Swoją drogą -
      ciekawe, ze na Śląsku nikt źle o Góralach ani bielszczanach, ani o włókniarzach
      ani pracownikach FIATA ani żadnych inyvch ludziach z Gór źle się nie wypowiada,
      ani nawet źle nie pomyśli).

Myśli Pani , ze to zapewni Pani nastepną kadencję??? nie sadzę. W tą grę lepszy
      jest Lepper, Moskała i Spółka.

Pozdrawiam serdecznie
      Gucio ze Śląska - mieszkaniec Bielska
      PS. Przykro mi to powiedzieć, ale przez takich jak Pani, przez Kronike
      Beskidzką i innych trudno się w Bielsku zaaklimatyzować. Zawsze będę traktowany
      przez Panią i Pani podobnych jako pobratymiec górników (A wie PAni co - jestem
      z tego dumny. Oni przynajmniej pracują w przeciwieństwie do Pani i Pani
      podobnych "działaczy").
      • Gość: Sędzia Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: gate:* / 192.168.1.* 02.12.02, 14:32

Bravo Gucio !!!!!

Popieram i podpisuję sie pod tym co napisałeś !!!

Pozdrawiam

Sędzia

ps. Budujmy zamiast dzielić !!!!!
        • Gość: Bastek Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: localhost:* / 10.62.16.* 02.12.02, 15:00
          ja tez sie za tym podpisuje. Precz z ludzmi którzy sieją nienawiść zkłócają i
          burzą wszystko.
          • albrecht1 Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 02.12.02, 16:12
            Macie i mój podpis. Dobrze napisane Gucio :).
          • Gość: jo Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 217.96.34.* 02.12.02, 17:33
            Gość portalu: Bastek napisał(a):

> ja tez sie za tym podpisuje. Precz z ludzmi którzy sieją nienawiść zkłócają i
            > burzą wszystko.

Czemu jeśli ktoś się z Wami nie zgadza, to od razu oskarżacie go o nienawiść? A
            gdzie argumenty merytoryczne udowadniające że Staniszewska nie ma racji?
            Brakuje argumentów więc pojawiają sie oskarżenia o sianie niezgody i
            nienawiści, ale zgodę i przyjażń buduje się na prawdzie i zaufaniu a nie na
            taniej propagandzie sukcesu.
            • Gość: Aga z BB Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: 157.158.192.* 04.12.02, 14:19
              Gość portalu: jo napisał(a):

> Gość portalu: Bastek napisał(a):
              >
              > > ja tez sie za tym podpisuje. Precz z ludzmi którzy sieją nienawiść zkłócaj
              > ą i
              > > burzą wszystko.
              >
              > Czemu jeśli ktoś się z Wami nie zgadza, to od razu oskarżacie go o nienawiść?
              A
              >
              > gdzie argumenty merytoryczne udowadniające że Staniszewska nie ma racji?
              > Brakuje argumentów więc pojawiają sie oskarżenia o sianie niezgody i
              > nienawiści, ale zgodę i przyjażń buduje się na prawdzie i zaufaniu a nie na
              > taniej propagandzie sukcesu.

Zgadzam sie z tobą. Brak argumentów potwierdzających dobra wolę ze strony
              decydentów w strukturach urzędu wojewódzkiego. Dobra wola na współpracę ze
              strony Bielszczan istnieje, ale nie wystarczy to na blokady i stwarzanie
              niekonkurencyjnych warunków. Bielsko-Biała powoli "zanika" i to nie z winy jego
              mieszkańców...

• Gość: Paweł Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.12.02, 19:09

>
                > Zgadzam sie z tobą. Brak argumentów potwierdzających dobra wolę ze strony
                > decydentów w strukturach urzędu wojewódzkiego. Dobra wola na współpracę ze
                > strony Bielszczan istnieje, ale nie wystarczy to na blokady i stwarzanie
                > niekonkurencyjnych warunków. Bielsko-Biała powoli "zanika" i to nie z winy
                jego
                >
                > mieszkańców...
                >

A będzie coraz gorzej. Trzeba będzie utrzymać kilkanaście tysięcy zwolnionych
                górników. Ktoś bedzie musiał na to płacić. Ciekawe kto?
                • Gość: gucio Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 09:53
                  Gość portalu: Paweł napisał(a):

> A będzie coraz gorzej. Trzeba będzie utrzymać kilkanaście tysięcy zwolnionych
                  > górników. Ktoś bedzie musiał na to płacić. Ciekawe kto?

Póki co - zapłaci budżet Państwa.
                  Niestety ...
                  Nie mniej jednak nie ma to żadnego związku ze strukturą województw. Urzędy
                  pracy utrzymywane są z dotacji centralnej. Zatem koszty poniosą wszyscy
                  podatnicy. (:-(((

Co do pogarszania sie sytuacji - to obiektywnie rzecz biorąc, to wynik ogólnej
                  tendencji w skali całego kraju.

Co do braku inwestycji - To fakt, że inwestorzy omijają dany teren jest m.in.
                  wynikiem nieudolności władz, które po pierwsze odstraszają inwestorów, lub nie
                  ułatwiają im życia, a po drugie - wynikiem działalności różnych stowarzyszeń,
                  które -jak mogą- chronią miejscowy anachroniczny i skostniały rynek.

Poza tym - nie przesadzajcie, gdzie indziej jest znacznie gorzej. BB nie wypada
                  tu źle. Chociaż, przy małej pomocy władz i większej otwartości ze strony
                  loklnego biznesu, dałoby sie rozkrecić niejeden biznes.

Co do likwidacji oddziału NBP , czy możliwej likwidacji zamiejscowego oddziału
                  Urzedu Woj. - to wierzcie mi - nie ma za czym płakać. Stykałem sie z tymi
                  instytucjami nie raz. Powolność działania i brak wiedzy były powalające. Lepiej
                  te pieniądze dać zwalnianym górnikom, pielęgniarkom, bezdomnym itd..

Pozdrawiam
                  gucio

• behemoot Re: ## ŚLĄSKA GRABIEŻ PODBESKIDZIA #### 05.12.02, 17:39

> Co do likwidacji oddziału NBP , czy możliwej likwidacji zamiejscowego
                    oddziału
                    > Urzedu Woj. - to wierzcie mi - nie ma za czym płakać. Stykałem sie z tymi
                    > instytucjami nie raz. Powolność działania i brak wiedzy były powalające.
                    Lepiej
                    >
                    > te pieniądze dać zwalnianym górnikom, pielęgniarkom, bezdomnym itd..

A moze od razu zwalnianym urzednikom tych urzedow?? Nie zapominaj ze urzedy
                    wojewodzkie i panstwowe daja spora ilosc miejsc pracy i to czesto o scislych
                    specjalnosciach (np konserwator zabytkow, przyrody). Poza tym kto powiedzial ze
                    w katowicach te urzedy dzialaja lepiej? Roznica jest taka ze jeszcze dodatkowo
                    trzeba tam pojechac. Wiec chyba jest nad czym plakac.

>
                    > Pozdrawiam
                    > gucio
                    >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka