Dodaj do ulubionych

Pytanie do elementu napływowego

29.03.06, 14:54
Z jakich okolic przybyli wasi przodkowie) do Bielska? Autochtoni jak wikin,
jorg czy mcmaxim czy inni też sie moga wypowiedzieć na temat swoich korzeni.
Obserwuj wątek
    • pieprz.kajenski Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 15:21
      ..., spis powszechny?

moi z ChRL ;-)
    • Gość: forest Re: Pytanie do elementu napływowego IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:13
      A więc skąd przybyli, mama jest ze wsi pod Białystokiem, ojciec zaś z
      Częstochowy, tak się złożyło, że się razem w BB spotkali i tak już zostało( ach
      gdyby nie ten FSM to nie mieszkałbym w tym pięknym mieście:D ja jestem tym
      szczęściażem juz urodzonym w BB
      • josef_kozdon Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 19:38
        Gość portalu: forest napisał(a):

> A więc skąd przybyli, mama jest ze wsi pod Białystokiem, ojciec zaś z
        > Częstochowy, tak się złożyło, że się razem w BB spotkali i tak już zostało(
        ach
        > gdyby nie ten FSM to nie mieszkałbym w tym pięknym mieście:D ja jestem tym
        > szczęściażem juz urodzonym w BB
        Dzięki forest za odpowiedź
    • Gość: papa smerf Re: Pytanie do elementu napływowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:30
      Ich komme aus DDR (Deutsche Dumme Republik) I habe in Karl-Mark Stadt gewohnen.
      Ich bin aus Preusse in 1968 gefahren. Jetz wohne ich in schone POLNISHE Stadt
      Bielitz Biala.

und du?

P. Kozdoń...wypierd..z takimi tematami pajacu!
      • Gość: . P. Kozdoń...wypierd..z takimi tematami pajacu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:37
        P. Kozdoń...wypierd..z takimi tematami pajacu!

Dobre, prawdziwe, szczere i WŁAŚCIWE!!!!
    • wikin Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 19:31
      książkę piszesz?
      poczytaj sobie wątki archiwalne
      • josef_kozdon Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 19:40
        wikin napisał:

> książkę piszesz?
        > poczytaj sobie wątki archiwalne
        Jakie wątki masz na myśli?
        • jorg_z_bielitz Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:06
          josef_kozdon napisał:

> wikin napisał:
          >
          > > książkę piszesz?
          > > poczytaj sobie wątki archiwalne
          > Jakie wątki masz na myśli?

Przeglądnij forum!!!!!
          I nie domagaj sie od tubylców, by udowadniali, że nie są wielbłądami :):):)
          To nie fair!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • josef_kozdon Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:50
            jorg_z_bielitz napisał:

> josef_kozdon napisał:
            >
            > > wikin napisał:
            > >
            > > > książkę piszesz?
            > > > poczytaj sobie wątki archiwalne
            > > Jakie wątki masz na myśli?
            >
            > Przeglądnij forum!!!!!
            > I nie domagaj sie od tubylców, by udowadniali, że nie są wielbłądami :):):)
            > To nie fair!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            > Ja nie chcę żeby ktoś coś udowadniał tylko chcę sie dowiedzieć skąd pochodzą
            przodkowie forumowiczów. Może wtedy lepiej zrozumię nachalne promowanie terminu
            Podbeskidzie. Skoro tak jest to chyba mało jest rodowitych bielszczan z dziada
            pradziada bo tacy rodowici chyba wiedzą, że mieszkają na Śląsku a nie na jakimś
            Podbeskidziu. Przepraszam jesli kogoś uraziłem. Nie było to moim celem.
            • wikin Re: Pytanie do elementu napływowego 30.03.06, 00:43
              próbujesz koniecznie zrozumieć coś, co trudno zrozumieć nie mieszkając tu
              po prostu nasze miasto ma swoją specyfikę ze względu na położenie
              a Wy wszyscy próbujecie się wymądzrzać odmawiając nam prawa do własnego zdania
              i postrzegania swojego miasta
    • jorg_z_bielitz Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:14
      josef_kozdon napisał:

> Z jakich okolic przybyli wasi przodkowie) do Bielska? Autochtoni jak WIKIN,
      > JORG czy MCMAXIM czy inni też sie moga wypowiedzieć na temat swoich korzeni.

Olałeś jeszcze parę osób np. ALBERTA czy parę osób z KILKU forów cieszyńskich,
      a to nieładnie :(:(:(:(:(
      • josef_kozdon Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:47
        jorg_z_bielitz napisał:

> josef_kozdon napisał:
        >
        > > Z jakich okolic przybyli wasi przodkowie) do Bielska? Autochtoni jak WIKI
        > N,
        > > JORG czy MCMAXIM czy inni też sie moga wypowiedzieć na temat swoich korze
        > ni.
        >
        > Olałeś jeszcze parę osób np. ALBERTA czy parę osób z KILKU forów
        cieszyńskich,
        > a to nieładnie :(:(:(:(:(
        > Masz racje zapomniałem o Albrechcie nie Albercie przepraszam Albrecht. O
        Cieszyniokach nie wspominałem bo to inna para kaloszy.
        >
        >
    • jorg_z_bielitz Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:16
      josef_kozdon napisał:

> Z jakich okolic przybyli wasi przodkowie) do Bielska? Autochtoni jak wikin,
      > jorg czy mcmaxim czy inni też sie moga wypowiedzieć na temat swoich korzeni.

A może byś coś tak na zaczątek wątku napisał o SOBIE??????!!!!!!
      • josef_kozdon Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 20:46
        jorg_z_bielitz napisał:

> josef_kozdon napisał:
        >
        > > Z jakich okolic przybyli wasi przodkowie) do Bielska? Autochtoni jak wiki
        > n,
        > > jorg czy mcmaxim czy inni też sie moga wypowiedzieć na temat swoich korze
        > ni.
        >
        >
        > A może byś coś tak na zaczątek wątku napisał o SOBIE??????!!!!!!
        Prosze bardzo. Mieszkam w Katowicach skąd tez pochodza moi rodzice. Dziadek ze
        strony ojca pochodził ze Strumienia ale na początku lat 50 przeniósl się do
        Katowic, babcia pochodziła z Mysłowic. Dziadek ze strony matki pochodzi z
        Chełmka a babcia z Katowic-Szopienic. Dziadkowie ze strony ojca już nie żyją.
        Mam tez związki z Bielskiem bo kuzyni mojego dziadka mieszkali w Bielsku.
    • strasznysknerus Re: Pytanie do elementu napływowego 29.03.06, 21:54
      Sam jesteś element napływowy! Pajacu!
    • wislok1 A może kolega Josef nam opowie coś o sobie ? 29.03.06, 23:28
      Np. czemu się wydurnia
      • bartoszcze Re: A może kolega Josef nam opowie coś o sobie ? 30.03.06, 01:17
        Np. dlaczego powiela wątek Arnolda z Gliwic?:))
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=39172441
        • Gość: Nowszy Coś o przodkach obywatela J.K. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:33
          www.dat.prosilesia.net/cms/news/detail.php?nr=643&kategorie=news
          • wikin Re: Coś o przodkach obywatela J.K. 30.03.06, 21:31
            a już myślałem, że bedzie coś o jaśnie panującym
      • Gość: kuba Bielsko bogatsze o ten element IP: *.sympatico.ca 31.03.06, 01:46
        Jak mozna w jednym kraju uragac innym tylko dlatego , ze sa z innych stron kraju
        , jakie wspolzycie istnialoby gdyby uwolnic zapedy
        anarchiczno-nazistowsko-rasistowskie wsrod tych , ktorzy "uzurpuja" sobie
        miejscem urodzenia prawo anarchii . Nie moge zrozumiec wielu "bielszczan" ,
        jakie maja wartosci wobec samych siebie jesli innych nie potrafia traktowac z
        powaga jakiej oczekuja wobec siebie samych ."Trudno ulzyc obciazonym dziedzicznie"
        • wislok1 Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 12:52
          Dokładnie, strasznie to głupie dzielić ludzi na dobrych, bo urodzonych na danym
          terenie i zły "element" napływowy
          • aliveinchains Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 13:00
            Fakt, że ludzie którzy tu przybyli zostają tu a także chętnie zostają tu ich
            dzieci świadczy o tym że miejsce to podoba im się, zaaklimatyzowali się tu i
            zaakceptowali ich wcześniejsi mieszkańcy... mają tu perspektywy i co
            najważniejsze są z tego miasta/regionu dumni...to że w GOP nadal jest konflikt
            Slask kontra Zagłębie i werbusi i fakt, że sporo "elementu napływowego" ucieka
            z GOP...nie zbyt dobrze świadczą o aglomeracji śląskiej..
            • albrecht1 Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 14:18
              aliveinchains napisał:

> Fakt, że ludzie którzy tu przybyli zostają tu a także chętnie zostają tu ich
              > dzieci

Od każdej reguły są wyjątki. Swego czasu orientowałem się w agencji
              nieruchomości o ceny mieszkań na osiedlach wybudowanych w okresie fsm-owskiego
              boomu z lat 70-tych. Przy okazji dowiedziałem się, że np. na Złotych Łanach, w
              pierwszych powstałych tam blokach ponad połowa pierwszych mieszkańców,
              sprzedała mieszkania i wyjechała do swoich rodzinnych stron, kiedy w poczatkach
              lat 90-tych ówczesny FSM był prywatyzowany i były redukcje w zatrudnieniu.
              Piszę o tym jako o wyjątku, bowiem pomimo zmian w strukturze przemysłowej
              miasta (np. upadki firm włokienniczych) liczba mieszkańców specjalnie się nie
              zmniejszyła.
              • jorg_z_bielitz Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 15:49
                albrecht1 napisał:

> Od każdej reguły są wyjątki. Swego czasu orientowałem się w agencji
                > nieruchomości o ceny mieszkań na osiedlach wybudowanych w okresie fsm-
                owskiego
                > boomu z lat 70-tych. Przy okazji dowiedziałem się, że np. na Złotych Łanach,
                w
                > pierwszych powstałych tam blokach ponad połowa pierwszych mieszkańców,
                > sprzedała mieszkania i wyjechała do swoich rodzinnych stron, kiedy w
                poczatkach
                >
                > lat 90-tych ówczesny FSM był prywatyzowany i były redukcje w zatrudnieniu.

No to trzeba też przypomnieć, że w latach 70-tych właśnie na Złotych Łanach ( w
                okresie powstawania FSM), zablokowano dostep do mieszkań spółdzielczych
                dla "tubylców". Przez kilka lat, praktycznie 100% budowanych mieszkań było
                dostepne tylko dla werbusów z FSM ( a budowano wtedy w B-B po kilka tysiecy
                mieszkań społdzielczych rocznie).
                Trzeba też przypomnieć, ze w latach 70-tych i na poczatku 80-tych, osiedle
                Złote Łany było jednym z najbardzie kryminogennych blokowisk w Bielsku.
                I osobiscie nie żałuję, ze spora grupa osób z tej porcji ludnosci napływowej,
                opuściła nasz szacowny gród.

Poza tym przypomę, że zgodnie ze śląską tradycją, osiedlając się na Ślasku:
                -w 1-szym pokoleniu jesteś "ptokiem"
                -w 2-gim pokoleniu jesteś "krzokiem"
                -w 3-cim pokoleniu jesteś "pniokiem"
                a ich dzieci są już "stela" :):):):):):):):):)
                • mcmaxim Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 16:01
                  jorg_z_bielitz napisał:

> Poza tym przypomę, że zgodnie ze śląską tradycją, osiedlając się na Ślasku:
                  > -w 1-szym pokoleniu jesteś "ptokiem"
                  > -w 2-gim pokoleniu jesteś "krzokiem"
                  > -w 3-cim pokoleniu jesteś "pniokiem"
                  > a ich dzieci są już "stela" :):):):):):):):):)

Wiec korzystajac z okazji i odpowiadajac Jozikowi - jo je stela :-)
                  Moja najblizsza rodzina mieszka w Bielsku i w promieniu 10-15 km.
                  • jorg_z_bielitz Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 16:16
                    mcmaxim napisał:

> jorg_z_bielitz napisał:
                    >
                    > > Poza tym przypomę, że zgodnie ze śląską tradycją, osiedlając się na Ślask
                    > u:
                    > > -w 1-szym pokoleniu jesteś "ptokiem"
                    > > -w 2-gim pokoleniu jesteś "krzokiem"
                    > > -w 3-cim pokoleniu jesteś "pniokiem"
                    > > a ich dzieci są już "stela" :):):):):):):):):)
                    >
                    > Wiec korzystajac z okazji i odpowiadajac Jozikowi - jo je stela :-)
                    > Moja najblizsza rodzina mieszka w Bielsku i w promieniu 10-15 km.

No to też powiem , co jo tyż je stela ( kilkanascie lat temu dociekałem i
                    dotarłem do danych i papierów moich prapradziadków - pierwsza połowa XIXw, na
                    tym terenie)
                    • Gość: ddd Re: Bielsko bogatsze o ten element IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:40
                      No to i ja się "pochwalę" :)
                      Rodzice przyjezdni (dolnośląskie, krakowskie) poznali się tutaj. A więc ja też
                      tutejszy - znaczy się z Wyspiańskiego :)
                      • jorg_z_bielitz Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 21:51
                        Gość portalu: ddd napisał(a):

> No to i ja się "pochwalę" :)
                        > Rodzice przyjezdni (dolnośląskie, krakowskie) poznali się tutaj. A więc ja
                        też
                        > tutejszy - znaczy się z Wyspiańskiego :)

Znaczy się już "krzok" :):):):), jeszcze dwa pokolenia ( CZYTAJ WNUKI) i będa
                        STELA :):):):)
                        • Gość: ddd Re: Bielsko bogatsze o ten element IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:55
                          :))))
                        • Gość: ddd Re: Bielsko bogatsze o ten element IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 21:56
                          Krzok, czyli Bush... No, no, no... :))
                          • jorg_z_bielitz Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 22:00
                            Gość portalu: ddd napisał(a):

> Krzok, czyli Bush... No, no, no... :))

O q..de, zahaczyło o Weltpolitik :):):):)
                            • albrecht1 Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 22:03
                              No to jz przepadliście, a o zniesieni wiz zapomnijcie :D
                    • albrecht1 Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 21:56
                      jorg_z_bielitz napisał:

> No to też powiem , co jo tyż je stela ( kilkanascie lat temu dociekałem i
                      > dotarłem do danych i papierów moich prapradziadków - pierwsza połowa XIXw, na
                      > tym terenie)

U mnie w zaleznosci od jakiego nestora zapytać to 6 lub 7 pokolenie w mieście
                      lub okolicach. Najmłodszy dziadek mojego dziadka to rocznik 1830, najstarszy 1796 r.
                • wislok1 Re: Bielsko bogatsze o ten element 31.03.06, 20:50
                  W B-B trudno mówić o granicy kulturowej, Bielsko i Biała były zawsze jednym
                  organizmem, tylko formalnie do 1951 podzielonym
                  • jorg_z_bielitz Kwestia Pogranicza :):):) 31.03.06, 21:19
                    wislok1 napisał:

> W B-B trudno mówić o granicy kulturowej, Bielsko i Biała były zawsze jednym
                    > organizmem, tylko formalnie do 1951 podzielonym

Masz rację, integralnośc obu miast zaistniała co najmniej od połowy XIX wieku
                    (i to pod wzgledem gospodarczym, wspólnych przedsiewzieć czy prób zmiany
                    realiów administracyjnych).

Natomiast istotnym problemem jest stawiana przed rodowitymi bielszczanami
                    kwestia wyboru bielskość/bialskość (czytaj ślaskocieszyńskość -małopolskość
                    zachodnia). Przecież przy wielowiekowym przenikaniu sie tradycji Bielska i
                    Białej jest to chore, bo przez tyle pokoleń powinno być naturalnym, że
                    bielskość/bialskość jest kulturą pogranicza (regionalnego, językowego,
                    kulturalnego, gospodarczego, itd....).

Paradoksem jest, że najwięcej generowanych zapytań-problemów powstaje w tej
                    kwestii w Cieszynie, którego mieszkancy od 85 lat, czyli miniumum 4 pokoleń
                    powinni rozumieć co to jest POGRANICZE.

ALE TO CHYBA KWESTIA NA OSOBNY WĄTEK :):):):)
                    • wikin Re: Kwestia Pogranicza :):):) 31.03.06, 22:07
                      jorg_z_bielitz napisał:

> wislok1 napisał:
                      >
                      > > W B-B trudno mówić o granicy kulturowej, Bielsko i Biała były zawsze jedn
                      > ym
                      > > organizmem, tylko formalnie do 1951 podzielonym
                      >
                      >
                      >
                      > Masz rację, integralnośc obu miast zaistniała co najmniej od połowy XIX wieku
                      > (i to pod wzgledem gospodarczym, wspólnych przedsiewzieć czy prób zmiany
                      > realiów administracyjnych).
                      >
                      > Natomiast istotnym problemem jest stawiana przed rodowitymi bielszczanami
                      > kwestia wyboru bielskość/bialskość (czytaj ślaskocieszyńskość -małopolskość
                      > zachodnia). Przecież przy wielowiekowym przenikaniu sie tradycji Bielska i
                      > Białej jest to chore, bo przez tyle pokoleń powinno być naturalnym, że
                      > bielskość/bialskość jest kulturą pogranicza (regionalnego, językowego,
                      > kulturalnego, gospodarczego, itd....).
                      >
                      > Paradoksem jest, że najwięcej generowanych zapytań-problemów powstaje w tej
                      > kwestii w Cieszynie, którego mieszkancy od 85 lat, czyli miniumum 4 pokoleń
                      > powinni rozumieć co to jest POGRANICZE.
                      >
                      > ALE TO CHYBA KWESTIA NA OSOBNY WĄTEK :):):):)

no chyba trafiliście w sedno sprawy
                      nasza mała ojczyzna to przede wszystkim nasze miasto, a nie śląsk albo
                      małopolska

zapewne gdyby miast nie polaczono, oba byłyby dziś głównymi miastami i
                      stolicami regionów polskiej częsci śląska cieszyńskiego i małopolski-galicji
                      zachodniej
                      ale miasto jest jedno
                      • albrecht1 Re: Kwestia Pogranicza :):):) 31.03.06, 22:19
                        wikin napisał:

> no chyba trafiliście w sedno sprawy
                        > nasza mała ojczyzna to przede wszystkim nasze miasto, a nie śląsk albo
                        > małopolska

Widze to inaczej. To jedno i drugie śląsk i małopolska bez zaprzeczania
                        powiązaniom z oboma regionami.
                        • wikin Re: Kwestia Pogranicza :):):) 01.04.06, 19:04
                          albrecht1 napisał:

> wikin napisał:
                          >
                          >
                          > > no chyba trafiliście w sedno sprawy
                          > > nasza mała ojczyzna to przede wszystkim nasze miasto, a nie śląsk albo
                          > > małopolska
                          >
                          > Widze to inaczej. To jedno i drugie śląsk i małopolska bez zaprzeczania
                          > powiązaniom z oboma regionami.

zauważ, że napisałem "przede wszystkim"
                • slezan Re: Bielsko bogatsze o ten element 01.04.06, 10:07
                  Dla ścisłości - "pniok" jest stela. Czyli trzecie pokolenie i kolejne. Jeżeli
                  oczywiście przyjmować taką klasyfikację:-).
    • Gość: patka Re: Pytanie do elementu napływowego IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.03.06, 21:50
      Ja podobnie jak Forest,urodziłam się w Bielsku tylko dzięki FSM-owi. Tata jest
      spod radomskiej wioski, ale można powiedzieć, że przybył do Bielska z "ziem
      odzyskanych" ;-), bo młodość spędził w Dusznikach Zdroju.
      Rodzina mamy pochodzi z zamojskiego, ale też nie do końca, bo czasy były
      pokręcone i dziadkowie w czasie wojny byli na przymusowych robotach w
      Niemczech, a od powojnia mieszkają na Dolnym Slasku w okolicach Zgorzelca.
      No a ja, jako dziołcha o prawdziwej słowiańskiej (polskiej) krwi, zarzekałam
      się, że w życiu za Hanysa nie wyjdę (jak z resztą większość moich szkolnych
      koleżanek). Jak na ironię losu (i bardzo dobrze) jestem żoną jednego takiego,
      dzięki któremu dopiero dziś, a nie ze szkoły, wiem jakim miastem było Bielsko,
      czym w ogóle jest Górny Slask, i jacy wspaniali ludzie sobie kiedyś tu żyli i
      jakimi wspaniałymi ludźmi są Slązacy. Z czasów szkolnych pamiętam tylko taką,
      ogólnie mówiąc, pogardę i małą "nienawiść" do Slązaków i wszystkich autochtonów.
      Muszę przyznać, że dziś bardzo się wstydzę :-) mojego myślenia sprzed kilku
      (nastu) lat. Heile Silesia!
      A rodzina męża jest rodowicie śląska. Ale to już skomplikowana historia. Jednak
      Hitler i PRL namieszali tyle, że niełatwo to wszystko odkręcić.
    • b.r.o.n.x Re: Pytanie do elementu napływowego 31.03.06, 08:30
      Stwierdzam, że użycia słowa "element" jest troszkę nie na miejscu. Coś tak
      jakbym słyszał towarzysza Gomółkę na jakimś wiecu. Ale to tak na marginesie...
      Co do pochodzenia roddzice pochodzą spod Krakowa i Tarnowa. Natomiast ja jestem
      już bielszczaninem, owszem nie rdzennym ale jednak. Bynajmniej jednak Jozefie
      bardzo łatwo wytłumaczyć twoje pytanie:dlaczego tak natarczywie promowany jest
      termin Podbeskidzie. Jak wiadomo znaczący procent mieszkańców tych rejonów to
      ludzie z migracji.Róźnice między "napływowymi" a "tubylcami"(jak to ująłeś)są
      widoczne biorąc choćby tylko język.Tworzy to pewien rodzaj
      asymilacji."Napływowi" z racji trudności w integracji z Ślązakami, poszukują
      jakiejkolwiej jedności i tożsamości (lokalnej, nie mam na myśli narodowościowej)
      , promują ten termin Podbeskidzie. Poza tym termin Śąsk też musiał powstać z
      czegoś, tak jak California, Mazowsze czy inne lokalne nazwy regionów.
      • Gość: side b Re: Pytanie do elementu napływowego IP: *.kolnet.com.pl 03.04.06, 09:38
        Moi rodzice są z daleka (łódzkie i podlaskie), ale ja urodziłem się tu i bez
        względu na moje korzenie czuję się stąd. Mieszkałem w różnych miejscach, trochę
        w Gliwicach, trochę w Amsterdamie, teraz w Czechowicach-Dz., ale Bielsko
        pozostaje jedynym miastem, gdzie zawsze czuję ten przyjemny spokój wynikający z
        poczucia bycia w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka