Dodaj do ulubionych

Esculapki i nie tylko:)))

06.07.06, 09:41
dziewczyny co porabacie w taki upalny dzień??
jakieś zwiastuny porodu czy narazie cicho-sza?

widzę, że rzadko tu zaglądacie, pewnie każda jak ma chwilkę
to spogląda na swoje forum (lipcówek, sierpniówek itd)

dla dzidzi wszystko przygotowane?
ja kończę prasowanko, ale teraz odpoczywam bo coś podbrzusze mnie czasem kłuje, ale to chyba normalne w końcówce 37 tc,nie????

Obserwuj wątek
    • ladydaisy Re: Esculapki i nie tylko:))) 07.07.06, 20:28
      cześc, zwiastunami porodu ty nie strasz nas sierpnówek :) upał daje w kośc
      chyba każdej z nas, ja staram się nosa z domu nie wystawiać, chyba że muszę, to
      rano lecę do sklepiku, dopołudnia siedzę na balkonie i sobie poczytuję to czy
      tamto, a po południu robię zaciemnienie i leżę......ty już masz z górki, mi
      jeszcze zostało trochu, ale też bliżej końca niż początku :)
      dla dzidzi mam na razie długaśną listę rzeczy do kupienia, ale wszyscy w
      rodziniemnie straszą że nie mozna zapeszyć i za szybko nie powinno się urządzać
      pokoiku, a mnie aż nosi żeby to wszystko już kupić i układać, prać, prasować,
      przekaładać .....ale do połówy lipca jakoś muszę wytrzymać, jak będzie
      dokładnie misiąc do porodu żadna siła mnie przed tym nie powstrzyma :)
      pa trzymaj się
      pozdrawiam
      • ewal-m Re: Esculapki i nie tylko:))) 07.07.06, 21:07
        a mnie też straszyli przesądami ale przestała się przejmować i już prawie
        wszystko mam naszykowane. Ostatecznie nikt tego za mnie nie zrobi, a przeciez
        nie wróce ze szpitala z małym i nie zaczne od prania ;-) Moja mama to się nawet
        bała wejśc do sklepu z wózkami że nie wolno i tyle - normalnie się wkurzyłam i
        powiedziałam że w taki razie ide sama i niech czeka przed sklepem ;-D i dobrze
        że wcześniej zaczełam te wyprawy i wybierania a teraz w 9 miesiącu to leże i
        zastanawiam się jak nie skonać od upałów. Nie przejmuj się przesądami, mówie Ci
        to ja chyba najbardziej przesądna kobieta :-)))
        • madida Re: Esculapki i nie tylko:))) 11.07.06, 19:59
          Od kilku dni wogóle z domu nie wychodze ,a jak już to o 7ej rano -wtedy jest
          jeszcze cudownie-później to odpada -idzie zdechnąc w tym upale.Brzuchol mi się
          chyba obniżył choć na oko tego jakoś nie widze ale za to gonię co chwile do
          kibelka.No ale tez sporo pije ,to może dlatego?;D Dopadło mnie jeszcze jedno i
          to chyba w związku z obniżeniem brzucha -HEMOROIDY!!:((((Trzy dni ledwie się
          poruszałam -tak bolały.Zrobiłam sobie małą kuracje i od wczoraj jest
          znośnie.Juz drże na samą myśl ,ze moga znów wyjść po parciu w czasie
          porodu.Cholerstwo straszne.
          Poza tym Mała bodzie mnie sowimi łapkami albo nóżkami(kto ją tam wie) od środka
          i wcale na to siły nie oszczędza.Noramlnie bolą mnie boki od tej Wiercipięty.
          Dobrze że tak pół ciąży nie bodła:DDD.No i chyba główką "wstawia" się kanał
          rodny bo co chwile kłuje mnie tak na dole w okolicy spojenia-a to wszystko z
          mądrej książki przeczytałam;DD.To moze być że się Zuza przygotowywuje.
          Pozdrawiam Wszystkie.
          • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 11.07.06, 21:01
            podobno w końcówce ciąży dziecko mało się wierci, u mnie na odwrót

ból czasem nie do wytrzymania, skóra tak napięta, jak zakładam bluzkę
            to delikatnie

w nocy co 30 min-1 godz jestem w toalecie, spać już wogóle nie mogę

w domu wszyscy chorzy, wirus gorączka-wymioty-biegunka, narazie mnie oszczędziło

ale aż się boję...

• luciii szyję... szyję... szyję ;D 11.07.06, 22:12
      nosa z domu nie wyściubiam, to sie wzięłam ostro za szycie :))

uszyłam już przesliczny komplecik do łóżeczka dla szkutka :))
      [te sklepowe mi nie podchodziły]
      no i mama z siorą jak przybyły na "inspekcję", to mnie zakrzyczały, co bym
      uszyła jeszcze kilka na sprzedaż, więc dziś jedynie dałam się wyciągnąć do
      hurtowni materiałów i jestem obkupiona w kilometry tkanin ;D

//
      przy okazji zatarasowałam wyjazd samemu właścicielowi [hihi], ale przemiły pan
      z niego, nie nakrzyczał na mnie, a nawet pozwolił mi po swoim wyjeździe
      postawić autko w miejsce jego postoju [w cieniu], pomimo, że potem zauważyłam,
      że wrócił dość szybko i zaparkował gdzie indziej :))
      //

będę szyć! szyć! szyć! o matko! jak ja się cieszę, że nie umrę z nudów, sama w
      domku!

[wąż w pracy całymi dniami, a córcia codziennie wakacjuje nad rzeką u babci :))]

o porodzie staram się na razie nie myśleć zbyt intensywnie, bo jeszcze mam
      czas -przynajmniej tak sądzę ;P
      pranie zacznę po 15 lipca :P [tak to sobie z góry założyłam]
      a wózek i fotelik pewnie zamówię jutro
      więc w sumie to wsio bedę już mieć ;)

:))
      • madida Re: szyję... szyję... szyję ;D 12.07.06, 15:46
        Kurcze ,jakbym wiedziała że Ty taka szyjąca jesteś to bym sobie ochraniacz na
        łózio zamówiła u Ciebie:DDDD.Łózio dzidzi jest większe :140/70 a te gotowe
        ochraniacze sa zazwyczaj do łóczeczek 120/60 i klops.Teraz musze troszke
        kombinować żeby ten maławy ochraniacz dostosowac do tego łoża
        królweny:DD.Pozdrowionka
    • mysty Re: Esculapki i nie tylko:))) 12.07.06, 10:04
      Hallo, witojcie :)

dawno mnie tu nie było a to za sprawą wymiany kompa oraz nieobecności w pracy
      czyly - brakiem dostepu do neta :(.
      W sobote tydzień temu chwyciło mnie ciężkie lumbago, przez weekend próbowałam
      to jakoś przechodzić, ale we wtorek myślałam już, że umrę. Polazłam do
      przychodni a tam taka starsza lekarka, i że ona nie jest ginem i nie wie co mi
      może przepisać a co nie i bach - zwolnienie. Facio w aptece powiedział, że w
      ciąży nie wolno nic stosować (niestety to już wiedziałam) i pozostaje mi
      wizyta ... u masażysty. Po dwóch dniach przeszło samoistnie, ale co się
      namęczyłam to moje. Z drugiej strony lepiej w te upały nigdzie nie wychodzić i
      tak sobie myślę, że może ten postrzał to na mój upór przyszedł. Najbardziej
      zadowolony jest mój mąż, bo na zwolnienie wysyłał mnie już miesiąc temu :P.
      Zobaczę co z powrotem do pracy, hihihhi. A u dr Kawulok mam już wizytę za
      tydzień i nie mogę się doczekaccccccc. Tymianek jest bardzo niegrzeczny, tzn -
      rozpoczął się okres bolesnego przemieszczania się w moim brzuchu. Mam w ogóle
      wrażenie, że zmienił pozycję i leży teraz poprzecznie...
      I trochę tak się wściekam, że w tamtym roku nie było takiego lata, a teraz
      kiedy jest to nie mogę z niego korzystać w pełni :(
      A za miesiąc wiele z nas będzie już z dzidziorkiem obok :)
      • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 17.07.06, 15:47
        dziewczęta, co u Was słychac:)?

dr Kawulok już po urlopie, więc można rodzić, Witowski wraca 22.07
        ja mam w pt KTG, do terminu jeszcze 12 dni:)
        wiecie może, ile kosztuje KTG, bo poźniej chyba jest wizyta u lekarza więc
        pewnie 60 zł??

• madida Re: Esculapki i nie tylko:))) 18.07.06, 10:42
          Wiemy,wiemy.KTG-20 zł.O ile lekarz tylko na nie później spojrzy to nic nie
          płacisz ale jak zechce Cie jeszcze przebadać to 60złotych nie Twoje.Niestety.A
          już też wiem ,ze Witowski urlop skrócił do tygodnia. Biedaczek.Ale w sumie mnie
          to cieszy. Byleby tylko Zuza sie nie pośpieszyła.
          Ja coś czuję ,ze mnie zbiera.W nocy brzuch pobolewał.Na wysokości spojenia
          odczuwam częste kłucia.Czop już chyba cały odszedł w sobotę i niedzielę bo była
          tego cała masa.Niech sie dzieje co chce.Mam nadzieję ,że jestem
          gotowa.Pozdrawiam.
          • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 18.07.06, 10:56
            Madida, mnie też pobolewał w nocy brzuch, tak jak na okres.
            w ciagu dnia twardnieje mi bardzo często, pojawiają się 2-3 sek skurcze
            w pachwinach a czop odchodzi powoli (jeśli to on)

mąz ciagle dzwoni czy już ma przyjeżdżac po mnie:)

coś czuję, że do piątku (do KTG) na pewno nie urodzę, ale
            szczerze- już o tym marzę:)

te bóle to pewnie związane z szyjką i rozwarciem

wczoraj właśnie dzwoniłam do Esculapa popytać o to KTG

wizytę pewnie będę miała bo Kawulok kazała zrobić mi jak zwykle
            morfologię i mocz, więc 80 zł nie moje

pozdrawiam,pa
        • ladydaisy Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 09:06
          cześc dziewczyny, Kaolity to masz fajnie, ja muszę poczekac jeszcze miesiąc,
          dokładnie miesiąc bo termin mam na 18-go sierpnia. Wczoraj poszalałam,
          wymusiłam na moim chłopie urlop i cały dzień ciagałam go po sklepach, bo
          wyprawka jeszcze nie gotowa, a ja jakoś czuję że zbierze mnie wczesniej.
          Marudził, że on tylko za tragarza, ale dzielnie łaził za mną od 10 do prawie 16-
          ej po sklepach. Teraz brakuje mi naprawdę drobiazgów (termometra
          elektronicznego do ucha nie umiem znaleźc w żadnej aptece, wszędzie słyszą że
          sie skończyły i będą za kilka dni). Torba prawie spakowana (na razie układam na
          kupce to co będzie niezbędne, a potem to zweryfikuję z tym co usłysze na
          wizycie w eskulapie, a mam tam by 28-go i wtedy też wizyta u anestozjologa).
          Mam zrobic badanie na glukozę, w sumie pierwszy raz bo wcześniej nie było
          potrzeby, moze orientujecie sie ile to kosztuje, za morfologie i mocz w
          euromedice, bo tam zawsze robię badania płacę zwykle 30 zł, ale ta glukoza to
          nie wiem, moze któraś z was wie? Badania wożą do laboratorium Frydy, więc
          cennik chyba powinien byc jakiś stały, nie?
          pozdrawiam cieplutko
          • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 10:02
            za mocz i morfologię płacisz 30 zł???
            w labolatorium Factor Pod Orłem- tam gdzie też przyjmuje dr Kawulok
            płaci się 14 zł:) na glukoze nie robiłam nigdy

trochę dużo płacisz
            fajnie mam, tylko że mój dzidziek jakoś sie nie pcha, a ja wolę
            żeby już się urodził, w pt idę na KTG to zobaczę, czy jakieś skurczybyki
            są:)))

pozdrowionka
            • ladydaisy Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 11:43
              za te 2 badania 14 zł, czy każde osobno po 14 zł? Wiesz nigdy sie nie
              zastanawiałam czy gdzieś mozna taniej, bo jakos tam wyladowałam pierwszy raz,
              bo miałam po drodze do pracy, a potem nie miałam czasu na szukanie innego
              laboratorium, a bezpośrednio w lab. na kresowej u Frydy to za daleko a nie mam
              swojego samochodu zeby podjechac, a męża nie zawsze mogę wyciagnąc żeby mnie
              wszędzie woził, musi przeciez tez pracowac....kaoli a ty bedziesz rodziła sn w
              eskulapie czy cc? Wiesz teraz zastanawiam się czy na te ostatnie badania nie
              iśc właśnie pod orła, tylko jak oni tam przyjmują badania do analizy i jak
              długo czeka się na wyniki? Jak pójdę w poniedziałek rano do pobrania próbek, to
              kiedy odbiór wyników? Masz moze do nich jakiś numer telefonu?
              • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 11:54
                już Ci piszę:)
                za dwa badania razem 14 zł. Ja tam zwykle robiłam przed wizytami u dr Kawulok, czyli przychodziłam sobie o 15 i za 30 min miałam wyniki ( tyle czeka się na morfologię, mocz i cukier, reszta to chyba następnego dnia do odebrania)
                Badania można robić o każdej porze, chyba do 18.

Telefon do labolatorium Factor 816 47 83. Wiesz, 16 zł masz w kieszeni,
                akurat na body dla maluszka:)

Jeśli chodzi o poród to mam rodzić sn o ile zadnych komplikacji nie będzie.
                • madida Glukoza u Frydy 19.07.06, 12:58
                  Juz podpowiadam ceny za badania u Frydy:
                  Morfologia: 6zł.
                  Mocz : 5zł.
                  Glukoza na czczo: 4zł.
                  Glukoza po godzinie : 4zł.
                  Pobranie krwi : 2zł.

Czyli w sumie za mocz i morfologię płacisz 13zł.(JESZCZE TANIEJ!!!)
                  Jeżeli miałaś niedawno(do miesiąca) robiony cukier na czczo to już go nie
                  musisz robić.Wypijasz glukozę i czekasz 60 min(równe).
                  Glukozę kupisz w aptece -o ile mnie pamięć nie myli płaciłam za nią ok.3-4zł.
                  U frydy na miejscu Ci rozrobią.Koniecznie weź ze sobą pół cytryny i wyciśnij do
                  glukozy-tak można i nie wpływa na wynik -bo mto jest strasznie
                  słodkie.Osobiście bez cytryny to chyba bym to zwymiotowała.
          • mysty Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 13:23
            ladydaisy,

euromedica jest w ogóle droga, ale 'fryda' jest wg mnie lepszym laboratorium bo
            maja obok wypisane normy - factor nie ma i szukam ich w necie. Masz termin na
            18, hihihhi, ja niby na 16, wg USG na 7, zobaczymy co jutro powie dr
            Kawulok :).
            O Boziu, tak bym chciała, żeby pan biedronek już się urodził, tzn. żeby już był
            sierpień. Jestem ogromnie ciekawa do kogo będzie podobny :P

pozdrawiam Was, bielskie mateńki

• kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 13:27
              ja to mam u mnie w przychodni najtaniej, za mocz i morfologię płacę 11 zł:)
              no ale wynik następnego dnia, a badania robią od 7 do 8:30 i czasem jestem leniwa żeby isć, wieć 2 razy skorzystałam z Factora

Wizytę mam w pt ale w Esculapie wiec dziś rano myknełam na badanka po 7
              (w nocy spac nie mogę a rano cięzko znowu mi wstać)

pozdrowionka,pa
              • ladydaisy Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 18:42
                to ładnie, nie miałam pojecia, a z wygody i nieswiadomosci sporo przepłacałam,
                zastanowię sie w takim razie czy rzeczywiscie nie pojade w poniedziałek od razu
                do Frydy i nie dam zarobic Euromedice, o ile na tych upałach nie padnę zanim
                się tam dokulam..... Ostatnie moje badania a potem wyrok....sn czy cc i
                kiedy???? Ja już chciałabym byc pusta....tzn z maleńką przy boku, a nie z
                przodu :) Nie iwm jak wam ale mi "błogosławiony stan" już troche daje w kośc
                szczególnie jak tak ciepło, znów puchnę.... :(
                • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 19:01
                  ja tez mam już dośc brzuszka, dzisiaj tak mi ciąży
                  jakoś nie potrafię znaleźć sobie miejsca, czekam na jakiekolwiek oznaki
                  zbliżającego się porodu

niech nastąpi to szybko, a ta duchota mnie wykańcza
                  • ladydaisy Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 19:15
                    jeszce trochę, trzeba to jakoś wytrzymac, dla mnie dni są ciężkie ale nawet nie
                    chcę mówic o nocach, ułozyc sie nie mogę, bo zawsze mi jakos brzucholek tak
                    podejdzie ze jest mi niewygodnie to za zimno to za goraco, juz śpie tylko pod
                    przescieradłem od kilku tygodni, ale i tak za ciepło czaasami....nie wiesz jak
                    prognoza pogody na sierpień? byle nie taka jak na lipiec....mówili że to bedzie
                    bardzo mokre i zimne lato a tu patrz....
                    • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 19.07.06, 19:59
                      chyba będzie gorąco
                      ja też nie mam już pozycji do spania, kręcę się ciągle, to do wc
                      i tak w kółko
                      czekam i czekam na bóle porodowe, a tu mały taki aktywny nadal

chyba zostanę sierpniową mamą, choć nie wiem ile dni po terminie
                      wywołują w esculapie
                      • madida Re: Esculapki i nie tylko:))) 20.07.06, 09:13
                        Kaoli, w ósmej dobie wywołują .Juz mnie dr.Kawulok o tym poinformowała.Obyśmy
                        nie musiały czekać tak długo.Szczerze wierzę w to że moja mała wyjdzie przed
                        terminem.Pozdrawiam. MAGDA
                        • kaoli27 Re: Esculapki i nie tylko:))) 20.07.06, 09:28
                          dopiero:(
                          byłam pewna, że jak nie urodzę do 29 lipca, to każą mi przyjść
                          31 w poniedziałek
                          oby Kubuś sie spieszył bo ju chwilami nie mogę, powoli psychicznie
                          zaczynam się sypać
                          mam nadzieję, że na KTG jakieś skurcze mi wyjdą, choć znając swoje
                          szczęście, nic nie drgnie

miłego dnia, Kasia
                          • ewal-m Re: Esculapki i nie tylko:))) 20.07.06, 10:27
                            o ja już też ledwo zipie, usiłuje przesypiać całe dnie bo ten czas się tak
                            ciągnie. 40 tydzień a tu nic, wczoraj brzuch mnie troche pobolał wieczorem ...
                            już miałam nadzieje ale przeszło i tyle było. A wszyscy na około dzwonią czy
                            już urodziłam ;-)
                            Zgadzam się w 100% ze stwierdzeniem że ciąża trwa 8 miesięcy i 100 lat, coś w
                            tym jest. Nawet nie zważając na moje przesądy rozstawiłam łóżeczko i przekonuje
                            Filipka by wychodził a on nic sobie z tego nie robi. Ale jak powiedziała moja
                            koleżanka "widziałaś faceta, który się nie spóźnia" ha, ha - czyli to będzie
                            prawdziwy facet.
            • sandra1982 Re: Esculapki i nie tylko:))) 21.07.06, 16:42
              Witam i dopisuje sie do Esculapek :))
              Jak juz gdzies napisalam termin mam na 23-go sierpnia, jezeli nie urodze w
              terminie to 25-go o 7:00 mam wywolanie. 16-go mam sie pojawic na KTG. Wizyte u
              dr. Witowskiego mam juz za soba. Bede rodzic sn z ZZO. Dzisiaj bylam u dr
              Kawulok. Jeszcze sie nie rozsypuje :))
              pozdrawiam
              • kaoli27 Re: do Sandra1982 21.07.06, 17:25
                Ja też dziś byłam u dr Kawulok, w sumie króciutko bo z wynikiem KTG

może się widziałyśmy????
                było parę dziewczyn w ciąży
                • sandra1982 Re: do Sandra1982 21.07.06, 17:28
                  Kaoli, to ja juz wiem ktora to Ty :))bo chyba tylko jedna krazyla z wynikiem
                  KTG :) ja siedzialam na przeciwko drzwi od gabinetu dr Kawulok - rozowa bluzka
                  moro na ramiaczkach :)
    • ewa1w Powodzenia, szczęśliwych porodów, 20.07.06, 22:56
      dziewczyny, wyjeżdżam na kilka tygodni, pewnie jak wrócę będę Wam
      gratulowac,trzymajcie się jakoś w te upały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka