Dodaj do ulubionych

Stacja Bielsko-Biała-Lipnik

IP: *.c29.msk.pl 25.08.06, 14:52
Czy nie wydaje wam się, że PKP powinny rozważyć zmianę nazwy stacji na
Bielsko-Biała-Stadion.
Oczywiście patrząc na mapę dzielnic dzielnic w ratuszu, można zauważyć, że
np. Złote Łany, okolice kościoła Opatrzności Bożej czy os. Grunwaldzkiego to
Lipnik. W praktyce jednak Lipnikiem opkreśla się tereny położone za osiedlami
Dembowskiego i Dygasińskiego (te osiedla to Biała Krakowska - tu mamy
problem, mapa w ratuszu bowiem przedstawia tzw. gminy katastralne, mówiąc
potocznie - dzielnice, a misto składa się też z tzw. osiedli, np. Lipnik,
Karpackie, Biała-Miasto, Biała-Wschód itd.).
Wracając jednak do tematu, z terminem Lipnik mało kto (żeby nie rzec nikt)
kojarzy okolice stacji B-B-Lipnik. Z tego względu sądzę, że lepiej by było
wprowadzić korektę (byłaby to też wskazówka dla przyjezdnych kibiców).

PS. Tak na marginesie: "Bielsko-Biała" jest rodzaju nijakiego - to Bielsko-
-Biała, więc powinno być także Bielsko-Biała Główne (nie Główna; tak jak
Opole Główne czy Bielsko-Biała Górne).
Obserwuj wątek
    • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 17:57
      Zgadzam się z tym, że nazwa Bielsko-Biała Lipnik jest myląca z wymienionych
      powodów, ale nazwa Bielsko-Biała Stadion też mi nie podchodzi... Nie mam jednak
      na ten moment pomysłów - dam znać jak coś mi przyjdzie na myśl:)
    • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 17:58
      Właśnie! A może BB Południowe? Skoro mamy już Północ, Wschód i Zachód :)
      • Gość: mm Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.c29.msk.pl 25.08.06, 18:01
        Nazwę Bielsko-Biała-Stadion oparłem na analogii warszawskiej (Warszawa-Stadion).
        Może też być jak najbardziej Bielsko-Biała-Południe czy Bielsko-Biała
        Południowe.
        • wikin Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 25.08.06, 20:53
          Biała-Lipnik to pierwotna nazwa tej stacji, nie tylko Lipnika na terenie
          którego powstała, ale też miasta Białej
          dziś więc powinna to być stacja Bielsko-Biała-Biała/Lipnik, ale to trochę
          skomplikowane
          stadion to raczej mało znaczący odnośnik, lepiej BB-Południe, tym bardziej, że
          ta częśc miasta czasem jest określana jako Biała Południe, choć mam mieszane
          uczucie czy powinniśmy zrywać z historią
          Bielsko-Biała Główna chyba jednak jest poprawna, sprawa dla językoznawców
          nazwa Bielsko-Biała Górne pochodzi pewnie od Górnego Przedmieścia, więc stąd
          niekonsekwencja
        • Gość: tytus Analogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 21:07
          Gość portalu: mm napisał(a):

> Nazwę Bielsko-Biała-Stadion oparłem na analogii warszawskiej (Warszawa-
          Stadion)

Poszukaj sobie innych analogii, wielkością i znaczeniem bardziej dopasowanych
          do Bielska-Białej.
          • Gość: mm Re: Analogia? IP: *.c29.msk.pl 26.08.06, 22:07
            Stacja Warszawa-Stadion znajduje się koło Stadionu Dziesięciolecia, stacja B-B-
            -Lipnik zaś - kło stadionu BKS i TS Podbeskidzie. W związku z tym nazwa Bielsko-
            -Biała-Stadion byłaby na miejscu (B-B-Południe czy B-B Południowe też może być).
            Tak czy owak obecna nazwa jest trochę myląca.
            • Gość: tytus Re: Analogia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:12
              Człowieku, ale to nie ta skala! Co ty porównujsz Stadion Dziesiecilecia ze
              stadionem klubowym jakiegoś tam BKS, a Warszawę porównujesz z Bielskiem?
              • Gość: mm Re: Analogia? IP: *.c29.msk.pl 27.08.06, 14:25
                Nie - i właśnie dlatego stacja miałaby się nazywać Bielsko-Biała-
                -Stadion, a nie Warszawa-Stadion.
                Poza tym od czegoś nazwa musi pochodzić - stadion jest najbardziej
                charakterystycznym obiektem w okolicy, na stacji ponadto wysiadają kibice
                (nazwy B-B-Elektrociepłownia sobie nie wyobrażam).
                • Gość: tytus Warszawa Lipnik? Dobrze zrozumiałem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:56

> Nie - i właśnie dlatego stacja miałaby się nazywać Bielsko-Biała-
                  > -Stadion, a nie Warszawa-Stadion.

A, to o to chodzi. Sorry, nie załapałem od razu, myślałem że stację BB Lipnik
                  chcesz przemianować na Warszawa Stadion. Teraz to jasne. Czyli ma być Bielsko-
                  Biała Stadion? Tak? A może by tak - drogą analogii oczywiście - zamienić
                  Warszawę Stadion na Warszawę Lipnik? Co ty na to?
                  • Gość: mm Re: Warszawa Lipnik? Dobrze zrozumiałem? IP: *.c29.msk.pl 30.08.06, 14:40
                    Tak? A może by tak - drogą analogii oczywiście - zamienić
                    > Warszawę Stadion na Warszawę Lipnik? Co ty na to?

Różnica polega na tym, że koło stacji Warszawa-Stadion jest Stadion
                    Dziesięciolecia; obok potencjalnej stacji B-B-Stadion - stadion BKS i TS
                    Podbeskidzie. Nie ma natomiast w Warszawie dzielnicy o nazwie Lipnik (a już na
                    pewno nie w okolicy stacji Warszawa-Stadion).
      • Gość: Gorol Re: Stacja Bielsko-Biała-Południe IP: 62.29.134.* 07.10.06, 10:40
        Tak ddd, masz rację!!!!!!!!!
    • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 25.08.06, 23:42

> Czy nie wydaje wam się, że PKP powinny rozważyć zmianę nazwy stacji na
      > Bielsko-Biała-Stadion.

Sa w Polsce stacje lezace w innej miejscowosci, niz maja nazwe, wiec tutaj w BB jest naprawde problem duzo mniejszej wagi...

> PS. Tak na marginesie: "Bielsko-Biała" jest rodzaju nijakiego - to Bielsko-
      > -Biała, więc powinno być także Bielsko-Biała Główne (nie Główna; tak jak
      > Opole Główne czy Bielsko-Biała Górne).

Bielsko - to Bielsko - neutrum.
      Biała - ta Biała - feminum
      Bielsko-Biała - i po co bylo laczyc miasta?... ;-]
      Jednak przychylam sie do sformulowania "Glowna", nie "Glowne".
    • Gość: mm Re: Bielsko-Biała Gł. IP: *.c29.msk.pl 26.08.06, 14:14
      W słowniku polsko-łacińskim cytałem, że Bielsko-Biała jest rodzaju nijakiego,
      więc powinno być tym samym Bielsko-Biała Główne. Niemniej jednak wystosowałem w
      tej sprawie pytanie do poradni językowej UJ. Jak odpiszą, dam znać (może to
      potrwać ok. 2 tyg., zwłaszcza że jest sezon urlopowy).

PS. Zawsze można stosować zapis kompromisowy - jak w tytule.
      • Gość: mm Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.c29.msk.pl 26.08.06, 16:16
        Szanowni Państwo, mam pytanie odnośnie do rodzaju gramatycznego
        rzeczownika "Bielsko-Biała". Wiadomo, że jest "to Bielsko" (neutrum) i "ta
        Biała" (femininum), ale przy połączeniu pojawia się problem. Wg mnie powinno
        być "to Bielsko-Biała" (tak jak "ten Kędzierzyn-Koźle", "ten Jelcz-
        -Laskowice", "ten Konstancin-Jeziorna"), w związku z czym na przykład nazwy
        stacji powinny brzmieć "Bielsko-Biała Główne" i "Bielsko-Biała Górne" (na
        stronach PKP jest "Bielsko-Biała Główna", ale "Bielsko-Biała Górne"(?)). Czy
        moje przekonania sš słuszne? Bardzo dziękuję M.M. PS. W słowniku polsko-
        -łacińskim widziałem adnotację, że Bielsko-Biała to rodzaj nijaki.

Odpowiedź:
        Szanowny Panie,
        istotnie, problem jest interesujący. Oba człony nazwy różnią się rodzajem, jak
        Pan zauważa, co widać i w odmianie - Bielsko odmienia się jak rzeczownik
        nijaki, Biała jak przymiotnik rodzaju żeńskiego (jako nazwa jest jednak
        rzeczownikiem). Na dodatek są to człony równorzędne w stosunku do siebie
        (Bielsko i (+) Biała).A Jednak pisze się i mówi na przykład "Bielsko-Biała
        założone zostało..."; "Bielsko-Biała zajęło wśród miast...", uznając człon
        pierwszy za ważniejszy, co zresztą wynika i z realiów pozajęzykowych). Wobec
        czego i w nazwie stacji należałoby rodzaj gramatyczny przymiotnika (główny
        itd.) skorelować z rodzajem gramatycznym członu pierwszego (Bielsko).
        Łączę pozdrowienia
        prof. dr hab. Mirosław Skarżyński

• Gość: ddd Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 07:28
          No to jeszcze zostaje Ci przekonanie PKP do zmiany nazwy stacji :)
          • mcmaxim To moze byc najbardziej problematyczne :-) n/t 27.08.06, 10:53

• jorg_z_bielitz Re: To moze byc najbardziej problematyczne :-) n/ 27.08.06, 15:37
              Dlaczego :):):)????
              Mikuszowice właczono do B-B w 1969, Wapienicę i Komorowice w 1977 a
              jużżżż :):):) w połowie lat 80-tych PKP poprawiła nazwy tych przystanków i
              stacji.
              Wystarczy tylko poczekać :):):) (chyba, ze PKP sie do tego czasu rozleci
              • Gość: ddd Re: To moze byc najbardziej problematyczne :-) n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:37
                Ale Krzemionki się coś dotąd nie doczekały :)
                • wikin Re: To moze byc najbardziej problematyczne :-) n/ 28.08.06, 08:33
                  Gość portalu: ddd napisał(a):

> Ale Krzemionki się coś dotąd nie doczekały :)

chyba doczekały, ale całkiem niedawno
                  • Gość: ddd Re: To moze byc najbardziej problematyczne :-) n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:17
                    To chyba niestety nie w rozkładzie...
                    rozklad.pkp.pl/bin/stboard.exe/pn?
                    input=5101682&boardType=dep&time=06:00&productsFilter=0&start=yes
        • Gość: szczepek Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.c31.msk.pl 27.08.06, 10:56
          pomijając gramatyczne "racje", bielsko biała "główna" pewnie zostało od główna stacja....jak dlamnie jednak pozostanie "głównym"...dworcem ;)
          co do nazwy lipnika, mi się podoba, południowe zostawmy na później, a może się kolej rozbuduje ;)
          • Gość: mm Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.c29.msk.pl 27.08.06, 14:31
            bielsko biała "główna" pewnie zostało od główna
            > stacja..

Też można iść takim tokiem: Bielsko-Biała Główna (w domyśle - stacja).
            Tyle że skoro jest Poznań Główny, Kraków Główny, Gdynia Główna, Opole Główne,
            to per analogiam powinno być Bielsko-Biała Główne (a. Bielsko-Biała Gł.).
            Znając życie, PKP nie zależy na niczym, więc pewnie moim listem by się nie
            przejęli. Tym bardziej że zgodnie z zaleceniem Rady Języka Polskiego należałoby
            także użyć łączników w nazwach typu Kraków-Płaszów, Bielsko-Biała-Mikuszowice,
            Warszawa-Powiśle (a często nawet w przypadku Bielska-Białej nie stosują
            łącznika, vide napisy nad wyjściami na perony).
            • Gość: szczepek Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.c31.msk.pl 27.08.06, 15:11
              zgadzam sie w całej rozciągłości :), próbowałem tylko określić genealogię tej nazwy ;)
              niemniej jednak, BB lipnik trafia do mnie bardziej niż proponowane przez "ddd" południe, jadę przez mikuszowice, leszczyny i co? połundie? choć na pewno lepiej niż stadion ;)
              • Gość: mm Re: A może... IP: *.c29.msk.pl 27.08.06, 15:55
                ...Bielsko-Biała-Miasto?
                • jorg_z_bielitz Re: A może... 27.08.06, 16:05

> ...Bielsko-Biała-Miasto?

Takie coś ( lub nazwę B-B Śródmiescie) planowano dla (niezbudowanego do
                  dzisiaj) przystanku przy teatrze
                  • mcmaxim Re: A może... 27.08.06, 22:04
                    e-e, tam mial byc przystanek Bielsko-Biala Teatr.
              • Gość: ddd Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:41
                Jadąc od Cieszyna też masz BB Zachód po Wapienicy, Aleksandrowicach i Górnych,
                analogicznie od Cz-Dz czy Kęt, więc nie byłby to ewenement :) Obstaję przy
                swoim.
                • wikin Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! 28.08.06, 08:43

> Jadąc od Cieszyna też masz BB Zachód po Wapienicy, Aleksandrowicach i
                  Górnych,
                  > analogicznie od Cz-Dz czy Kęt, więc nie byłby to ewenement :) Obstaję przy
                  > swoim.

BB-Południe od dzielnicy Biała Południe, analogicznie jak stacje BB-Wschód i BB-
                  Północ od Biała Wschód i Bielsko Północ
                  akurat BB-Zachód mi za bardzo nie pasuje, stacje nawet specjalnie nie jest
                  położona na zachód od dworca głównego, ale może ktoś zna uzasadnienie dla
                  takiej nazwy
                  • mcmaxim Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! 28.08.06, 09:47
                    wikin napisał:

> BB-Południe od dzielnicy Biała Południe, analogicznie jak stacje BB-Wschód i BB
                    > -
                    > Północ od Biała Wschód i Bielsko Północ

Jacek, Jacek... Dzisiejsza stacja BB Wschod to dawna Biala Glowna!
                    • wikin Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! 29.08.06, 08:18
                      mcmaxim napisał:

> Jacek, Jacek... Dzisiejsza stacja BB Wschod to dawna Biala Glowna!

to nie zmienia faktu, że tamta część miasta jest nazywana Biała-Wschód
                  • Gość: ddd Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:22
                    Może żeby uspokoić zdenerwowanych podróżnych, opuszczających dworzec BB Główna,
                    jadąc w kierunku północno-wschodnim:)
        • mcmaxim Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! 09.10.06, 08:59
          mm, tak mnie cos innego naszlo, nieporuszone w tym temacie. Patrzac pod innym katem, nazwa "Glowna" jest tyle niegramatyczna, co NIELOGICZNA, bo idac tym tropem powinny byc przystanki "Bielsko-Biala Wschodnia", "Bielsko-Biała Północna", "Bielsko-Biała Zachodnia". A tak nie jest :-) Gramatyka i statystyka po Twojej stronie :-) Ale PeKaPe nie...
          • wikin Re: Jednak Bielsko-Biała Główne! 10.10.06, 08:20
            mcmaxim napisał:

> mm, tak mnie cos innego naszlo, nieporuszone w tym temacie. Patrzac pod innym
            k
            > atem, nazwa "Glowna" jest tyle niegramatyczna, co NIELOGICZNA, bo idac tym
            trop
            > em powinny byc przystanki "Bielsko-Biala Wschodnia", "Bielsko-Biała
            Północna",
            > "Bielsko-Biała Zachodnia". A tak nie jest :-) Gramatyka i statystyka po
            Twojej
            > stronie :-) Ale PeKaPe nie...

z BB-Główną zgoda, może najlepiej byłoby skrócić nazwę do "Bielsko-Biała", co
            byłoby odniesieniem do pierwszej nazwy i mielibyśmy problem rozwiązany
            jednak z brakiem logiki przy BB-Wschód i BB-Północ nie zgodzę się, i o tym było
            poniżej
    • Gość: mittalen Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.09.06, 17:48
      Stacja powinna sie czasowo nazywac meneli i zlodzieji.tak tam wyglada.mam nadzieje ze ktos tam porzadek zrobi i nazwie ladnie stadion/nie podbeskidzie/
    • Gość: Leszek Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 00:20
      Wydaje mi się, że tu historia bierze górę nad lokalizacją. I rzeczywiście
      wprowadza w błąd przyjezdnych. Już wyjaśniam o co chodzi... Swego czasu
      mieszkańcy Lipnika nie wyrazili zainteresowania posiadaniem stacji kolejowej na
      budowanej trasie z Krakowa. Po paru latach zorientowali się w swym błędzie i
      niejako wymusili lokalizację swojej stacji na nowej linii niemal w samym
      centrum.
      "Główna" w nazwie naszego centralnego... związana jest z rzeczownikiem stacja.
      Stacja Główna... tu stacja główna... www.citylog.republika.pl
      • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 10:57
        > "Główna" w nazwie naszego centralnego... związana jest z rzeczownikiem
        stacja.
        > Stacja Główna... tu stacja główna...

Nie sądzę, to raczej dworzec niż stacja. Idąc tym tropem, w Gdańsku jest
        dworzec, w Bydgoszczy stacja, ... a w Kłodzku? (Gdańsk Główny, Bydgoszcz
        Główna, Kłodzko Główne)

> Swego czasu mieszkańcy Lipnika nie wyrazili zainteresowania posiadaniem
        > stacji kolejowej na
        > budowanej trasie z Krakowa. Po paru latach zorientowali się w swym błędzie i
        > niejako wymusili lokalizację swojej stacji na nowej linii niemal w samym
        > centrum.

Stąd masz takie informacje? Wg zawartych na stronie
        www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=1351&okno=historia od
        powstania stacja nosiła nazwę Bielitz Niederstadt, w międzywojniu dopiero
        zmieniona na Lipnik.

Może stacja BB Lipnik polepszy swoje oblicze:
        ttp://www.bciit.info/Aktualnosci.aspx?id=17&Lang=0
        • Gość: Leszek Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 23:06
          Qrcze... nie pamiętam skąd ta informacja. Ale historia z brakiem
          zainteresowania stacją w Lipniku jest autentyczna. Nie chcieli jej i już.
          Podkreślam - Lipnik to nazwa historyczna. A tych z reguły się nie zmienia. I
          już!
        • Gość: Leszek o wyższości dworca nad stacją i stacji nad prz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 23:19
          Ja w temacie bielskich dworców i stacji jeszcze. Chciałem dodać parę rzeczy od
          siebie. Moja teoria jest taka. Dzisiejsza "Główna" jak wszyscy wiemy nie była
          dworcem centralnym dla miasta od początku kolei w dwójmieście. Taką funcję
          pełniła dzisiejsza Biała Wschód. To był Dworzec przez duże D... Zauważcie
          piękne niegdyś wysokie budynki dworcowe na wschodnim. A pozostałe przystanki to
          już tylko stacje. Komuś widocznie zależało na tym aby znaczenie Dworca
          Wschodniego zachować i dlatego Główna pozostała stacją...
          • Gość: zgryźlak bielsko-b Pogieło Cię, bo bredzisz facet..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 11:42
            Gość portalu: Leszek napisał(a):

> Ja w temacie bielskich dworców i stacji jeszcze. Chciałem dodać parę rzeczy
            od
            > siebie. Moja teoria jest taka. Dzisiejsza "Główna" jak wszyscy wiemy nie była
            > dworcem centralnym dla miasta od początku kolei w dwójmieście. Taką funcję
            > pełniła dzisiejsza Biała Wschód. To był Dworzec przez duże D... Zauważcie
            > piękne niegdyś wysokie budynki dworcowe na wschodnim. A pozostałe przystanki
            to
            >
            > już tylko stacje. Komuś widocznie zależało na tym aby znaczenie Dworca
            > Wschodniego zachować i dlatego Główna pozostała stacją...

Głowny był zawsze głowna stacją, tylko pierwotnie znajdował sie jakieś 250 m
            blizej centrum Bielska (to jest ten stary budynek PKP pod skarpą przy 3 Maja).

Po latach jak dobudowali linię Bielsko -Kalwaria, to przy niej urządzili małą
            stacyjkę Biała (dzisiaj B-B Wschód), klasy podobnej jak Wapienica czy Wilkowice
            • Gość: Mieszkaniec Białej Re: Pogieło Cię, bo bredzisz facet..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 13:26
              Ej... no nie tym tonem! Jest tak jak mówisz... linia do stacji Głównej
              uruchomiona została w 1855, Biała połączenie kolejowe uzyskała w 1888. W moim
              poście chodziło o to, że Bielsko-Biała Główna słowa "Główna" używać zaczęła po
              drugiej wojnie światowej. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź!
              • mcmaxim A jakim tonem odpowiada sie na takie durnoty? n/t 09.10.06, 08:56

• wikin Re: o wyższości dworca nad stacją i stacji nad pr 08.10.06, 15:49

> Ja w temacie bielskich dworców i stacji jeszcze...

niezłe rewelacje, proponuje zacząć od tego
            www.um.bielsko.pl/bb/dzialy/polityka/index.jsp?var=wydarzenia_promocyjne&wydarzenie=kolej
            są na tym forum więksi ode mnie znawcy tematów kolejowych, więc może oni
            zaproponują może jakieś ciekawsze linki do poczytania
          • mcmaxim Ale bzdury... [n/t] 09.10.06, 08:55

• wikin Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 08.10.06, 15:37

> Stąd masz takie informacje? Wg zawartych na stronie
          > www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=1351&okno=historia
          od
          > powstania stacja nosiła nazwę Bielitz Niederstadt, w międzywojniu dopiero
          > zmieniona na Lipnik.

a niby czemu stacja zlokalizowana na terenie Galicji miała się nazywać od
          sąsiedniego już śląskiego miasta?
          wydaje mi się że to nazwa z czasów II WŚ

> Może stacja BB Lipnik polepszy swoje oblicze:
          > ttp://www.bciit.info/Aktualnosci.aspx?id=17&Lang=0

"Leszek Wasiak przedstawił plan prac na stacji po uzyskaniu prawa do dzierżawy.
          FRMBB do września 2006 r. zrealizowałaby podstawowy remont stacji"
          obawiam się, że wrzesień 2006 się już skończył
          • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 05:44
            > a niby czemu stacja zlokalizowana na terenie Galicji miała się nazywać od
            > sąsiedniego już śląskiego miasta?
            Nie mam pojęcia czemu, ale pod linkiem jest informacja o nazwie wraz z
            orientacyjną datą powstania "1912-05-01(?) Bielitz Niederstadt", a więc
            zdecydowanie nie w czasie II wojny. Podczas wojny nazwę jedynie przywrócono.
            Też liczę na wyjaśnienia bardziej zorientowanych.

> FRMBB do września 2006 r. zrealizowałaby podstawowy remont stacji"
            > obawiam się, że wrzesień 2006 się już skończył
            Niestety, większość zawartych informacji jest na stronie z I połowy roku i
            trudno powiedzieć co stanęło na przeszkodzie.
            • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 09.10.06, 08:55

> > a niby czemu stacja zlokalizowana na terenie Galicji miała się nazywać od
              >
              > > sąsiedniego już śląskiego miasta?
              > Nie mam pojęcia czemu, ale pod linkiem jest informacja o nazwie wraz z
              > orientacyjną datą powstania "1912-05-01(?) Bielitz Niederstadt", a więc
              > zdecydowanie nie w czasie II wojny. Podczas wojny nazwę jedynie przywrócono.
              > Też liczę na wyjaśnienia bardziej zorientowanych.

Logika, panowie, logika...
              Przed wojnami najblizsze stacji tereny zurbanizowane to byla dzisiejsza ul. 1-go Maja i poludniowy odcinek ul. Partyzantow (przy zajezdni tramwajowej). Dodatkowo przy ul. 1-go Maja bylo pare zakladow i w tamtych okolicach mieszkali bogaci mieszczanie. Dlatego - to moj domysl - mimo, ze stacja byla juz za rzeka (ale raczej nie w Bialej, bo granice Bialej sie chyba ciut wczensiej konczyly?) to nazwano ja Bielitz Niederstadt - dla Bielszczan, ktorych przede wszystkim obslugiwala.
              Dodatkowo w czasie IIWS cale polaczone miasto nazywalo sie Bielitz, tak wiec tym bardziej nazwa byla adekwatna. Nazwa "Lipnik" jest nielogiczna i wprowadzajaca w blad. Blizej jest faktycznie Dolne Przedmiescie, niz Lipnik...
              Ciekawostka: stacja obecny ksztalt otrzymala w l. 70 gdy powstal w Bielsku FSM i zbudowano dla jego pracownikow osiedla mieszkaniowe, zbudowano kilka nowych przystankow, (Północ i bezsensownie inaczej nazwany połączony z nim Zachód, Aleksandrowice) i przebudowano inne - np. "Lipnik" (niektore z nich jako wysokoperonowe) - pod katem obslugi przez bielska "SKM", ktora po porodzie w wielkich bolach szybko zmarla...

> > FRMBB do września 2006 r. zrealizowałaby podstawowy remont stacji"
              > > obawiam się, że wrzesień 2006 się już skończył
              > Niestety, większość zawartych informacji jest na stronie z I połowy roku i
              > trudno powiedzieć co stanęło na przeszkodzie.

Podejrzewam, ze na przeszkodzie stanelo to samo, co zwykle - "niedasie" by PKP.
              • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:03
                No nie można temu tłumaczeniu nie przyznać logiki :) Chociaż - jak sam
                piszesz - to tylko domysł.
                Swoją drogą ciekawi mnie, jak przebiegały wówczas granice miejscowości. Bo, że
                granica Bielska ciągnęła się wzdłuż Białej to chyba bezsporne, jak i bardzo
                prawdopodobne, rejon stacji BB Lipnik to już nie była Biała (chociaż z drugiej
                strony granica miasta już dziesiątki lat przed jej powstaniem biegła
                gdzieś "hen" na południe
                www.bielsko.win.pl/baza_pli/st_gal/XIX/plan.jpg). A Lipnik jeszcze wtedy
                jak obwarzanek otaczał Białą-miasto.
                • Gość: sylwo2 Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 23:04
                  ale zauwazcie Panowie ze koszary przy dzisiejszej ulicy leszczynskiej byly
                  (choc zlokalizowane po galicyjskiej stronie rzeki Bialej) w granicach miasta
                  Bielska, czyz nie? wiec moze teren dzisiejszej stacji takze
                  • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 01.12.06, 08:27
                    Kaserne raczej nie, bo to juz bylo - de facto - dwie wsie dalej :-)
                • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 01.12.06, 08:33
                  Ciekawa rzecz mi sie w oczy rzucila...
                  pkjs.de/bahn/Kursbuch1944/Teil1/148m.jpg
                  Wynika z niej nie dosyc, ze dzisiejszy przystanek Bielsko-Biala Lipnik nazywal sie Bielitz Niederstadt ("Bielsko Dolne przedmiescie"), to Bielsko-Biala Leszczyny nazywal sie Bielitz Süd ("Bielsko Poludniowe")! Widac praktyczne podejscie do nazywania stacji :-)
                  • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 18:40
                    Już o tym wspominałem
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=47476257&a=49934173
                    Ale przytoczony rozklad, jak widzę, jest z 1944 roku a wtedy to wszysko było
                    Bielitz
                    pkjs.de/bahn/Kursbuch1944/Teil1/148q.jpg
                    jak widać powyżej dawna "Biała Główna" też...
                    • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 01.12.06, 19:05
                      Alez o BB Lipnik pisales, owszem, mi chodzi o to, ze dalsza stacja nazywala sie Bielsko Poludniowe, co dodatkowo uwydatnia sklonnosci w nazewnictwie :-) No i ta nazwa funkcjonowala chyba tez wczesniej ;-) do konca IWK mam na mysli :-)
        • Gość: Leszek Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.ath.bielsko.pl 09.10.06, 11:04
          Polecam Situationsplan der Stadt Bielitz, załącznik do Planów regulacji Bielska
          Maxa Fabianiego z roku 1899, ale i innych opracowań z tego okresu. Odsyłam do
          Archiwum Państwowego. Zauważcie, że w tamtych czasach Aleksandrowice zaczynały
          się za dzisiejszą Browarną... Kamienica za Filomatów... Komorowice na
          Piekarskiej a LIPNIK za Gałczyńskiego i Broniewskiego. Nie sądzę aby nazwanie
          Bielitz Niederstadt było błędem. To, że stare dzielnice niejako "wyparły" nowe
          osiedla... Karpackie, Grunwaldzkie, Złote Łany czy Rosta nie zmienia faktu, że
          to ciągle nazwa historycznego przysiółku...
          • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:14
            Komorowice wciąż zaczynają się za Piekarską, tereny na zachód od Browarnej wg
            mnie leżą już w Aleksandrowicach, a Karpackie w Kamienicy.
            Ale czy jak ktoś spyta cię, jak ma dojechać do rodziny która mieszka w Lipniku,
            pokierujesz go w rejon stacji BB Lipnik?
            • Gość: Leszek Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.ath.bielsko.pl 10.10.06, 09:10
              Masz rację! Boje się jednak, że nazwy ugruntowane wśród mieszkańców i
              przejezdnych robią za pewnik. BB Grunwaldzkie, Stadion, czy Południe mogłyby
              wprowadzić nieliche zamieszanie. Jeszcze jedna sprawa. Nazwy stacji powstawały
              właśnie w ten sposób... Okoliczni mieszkańcy, zainteresowani kojarzyli je z
              najbliższym otoczeniem. To co? Może plebiscycik?
          • mcmaxim Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 09.10.06, 21:19
            > Nie sądzę aby nazwanie
            > Bielitz Niederstadt było błędem.

Alez dokladnie na odwrot - nazwanie tej stacji Lipnik jest bledem wg mnie.
            BTW - masz moze "Situationsplan der Stadt Bielitz" mojego imiennika w formie jakiejkolwiek? (elektroniczna najmilej widziana...)
            • wikin Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 10.10.06, 08:55
              mcmaxim napisał:

> > Nie sądzę aby nazwanie
              > > Bielitz Niederstadt było błędem.
              >
              > Alez dokladnie na odwrot - nazwanie tej stacji Lipnik jest bledem wg mnie.
              > BTW - masz moze "Situationsplan der Stadt Bielitz" mojego imiennika w formie
              ja
              > kiejkolwiek? (elektroniczna najmilej widziana...)

osiedle grunwaldzkie to nadal gmina katastralna Lipnik,
              i jesli po IWS to był teren Lipnika, na granicy z Białą, to błędu bym nie
              szukał w nazwaniu wówczas tak tej stacji - podobnie dzis ze stacją
              Jaworze/Jasienica
              jednak, jesli wziąc jeszcze pod uwagę, że nie jest to pierwotna nazwa, to
              zachodzą wszelkie przesłanki by zmienic nazwe stacji
          • wikin Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik 10.10.06, 09:15

> Polecam Situationsplan der Stadt Bielitz, załącznik do Planów regulacji
            Bielska
            >
            > Maxa Fabianiego z roku 1899, ale i innych opracowań z tego okresu. Odsyłam do
            > Archiwum Państwowego. Zauważcie, że w tamtych czasach Aleksandrowice
            zaczynały
            > się za dzisiejszą Browarną... Kamienica za Filomatów...
            Komorowice na
            > Piekarskiej a LIPNIK za Gałczyńskiego i Broniewskiego.

w tym przypadkach zgoda, w dziecistwie nie mogłem sie nadziwić, dlaczego babcia
            uważała że okolice Apeny to Kamienica

Nie sądzę aby nazwanie
            > Bielitz Niederstadt było błędem. To, że stare dzielnice niejako "wyparły"
            nowe
            > osiedla... Karpackie, Grunwaldzkie, Złote Łany czy Rosta nie zmienia faktu,
            że
            > to ciągle nazwa historycznego przysiółku...

ale bielskie Dolne Miasto nie mogło się rozciągać za rzekę, i nie zostało
            wyparte w tym miejscu przez Lipnik
            owszem zgodzę się z tym, że DM mogło być najblizszym obszarem zabudowanym w
            stosunku do stacji i to mogło decydować o nazwie stacji
    • Gość: sss Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.10.06, 01:03
      tak! jestem za! Bielsko-Biała stadion im. Krywulta :-)
    • Gość: post scriptum Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.10.06, 01:04
      Biała główna, a Bielsko jest na doczepkę, więc wszytsko jest ok :D
      • Gość: zgryźlak bielsko-b Wziołeś synek tabletki, przepisane od doktora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 21:44
        od główki ????
      • Gość: mach_2 Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.cvjetno.sczg.hr 13.10.06, 22:56
        Jest ta Biala, to Bielsko i to Bielsko-Biala, wiec Biala Glowna, Bielsko Glowne
        i Bielsko-Biala Glowne (wczesniej przytoczylem stosowna opinie) - jak komus nie
        pasuje, zawsze zostaje Bielsko-Biala Gl.
        • Gość: sylwo2 Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 01:50
          bielsko-biala glowna (ta glowna, ta stacja) pasuje? jak dla mnie ok!
          • Gość: ddd Re: Stacja Bielsko-Biała-Lipnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 19:36
            A dla mnie nie
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=47476257&a=49934173
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka